Home > Schansroute Oudewater

Schansroute Oudewater

Wandelen in het Groene Hart

Schansroute Oudewater - Wandelen in het Groene Hart

Afgelopen week las ik op Twitter een berichtje over de Schansroute vanuit Oudewater. Een wandelroute van ongeveer 15 kilometer over de Waardsedijk, de Engherkade en langs de Lange Linschoten. Dat ziet er mooi uit !! En zo struinen we vandaag samen door het typische Hollandse landschap van het Groene Hart.

14 augustus 2016 • Utrecht

De Schansroute vanuit Oudewater

Je kunt de Schansroute downloaden op de website van Struinen & Vorsen. De route begint en eindigt met een ommetje door Oudewater. Het stadje ligt op het kruispunt van de Hollandsche IJssel en de Lange Linschoten. Oudewater kreeg al in 1265 stadsrechten en is daarmee de oudste stad in het Groene Hart.

Beelden in de Grote Gracht van Oudewater
Beelden in de Grote Gracht van Oudewater

Het is zondag, we doen het rustig aan en gaan pas om 13:00 uur op pad. De Schansroute voert ons over de Waardsedijk richting Montfoort. Vlak voor Montfoort gaan we de Engherkade op en langs de Lange Linschoten wandelen we terug naar Oudewater.

Vanuit Oudewater wandelen we door Snelrewaard over de Waardsedijk. Aan de rechterkant grenzen de huizen aan de Hollandse IJssel, aan de linkerkant genieten we van het weidse uitzicht. We zien in de verte de huizen aan de Lange Linschoten, daar wandelen we straks terug naar Oudewater.

Laaghangend fruit aan de Waardsedijk
Laaghangend fruit aan de Waardsedijk
Maria kapelletje verscholen in het groen
Maria kapelletje verscholen in het groen

Het is mooi langs de weg, er is genoeg te zien. De fruitbomen hangen vol met appels en peren. Je krijgt spontaan zin in een lekkere appel, helaas ze zijn nog niet plukrijp. Ik zie bij mensen in de tuin een klein Maria-kapelletje (je kunt er geen kaarsje opsteken). Hortensia's bloeien uitbundig. We wandelen rustig verder en genieten van deze ontspannen zondagmiddagwandeling.

De Engherkade

De Engherkade is een graskade die door de polder Snelrewaard van Montfoort naar Linschoten loopt. Ik heb de Engherkade al vaker gelopen, John kent dit graspad nog niet.

De Engherkade is een 3 kilometer lange graskade
De Engherkade is een 3 kilometer lange graskade

Ruim 3 kilometer graskade ligt aan onze voeten. Het gras staat hoog, zeker wel 2 kontjes ;-). Het is lastig lopen, niet alleen vanwege het hoge gras. Het pad is ongelijk met veel kuilen. We kijken vooral naar beneden, waar zetten we onze voeten neer.

En dan gaat het mis, althans bij mij. Ik let even niet op en stap in een iets te diepe kuil. Ineens lig ik languit in het gras . . . hihi. We kunnen er gelukkig om lachen.

Koeien op de Engherkade
Koeien op de Engherkade
Landelijk wandelen in de polder
Landelijk wandelen in de polder

Dan mogen we over een hekje klauteren. Dat hek is er natuurlijk niet voor niets . . . Ik was er al bang voor, in de verte grazen koeien en daar moeten wij langs !! Het zijn er twee en wij zijn ook met z'n tweetjes. Moet kunnen toch, 2 tegen 2 ?!?!

Die ene koe staat midden op het pad. Als wij naar links gaan, gaat de koe ook naar links. Dan gaan wij naar rechts. Gelukkig laat de koe ons nu links liggen en graast rustig verder.

Wandelen langs de Lange Linschoten

We laten de Engherkade achter ons en komen bij de Lange Linschoten. Dit is een water dat van Linschoten naar Oudewater loopt. Het is hier mooi wandelen, aan beide kanten staan oude boerderijen afgewisseld met moderne(re) huizen. We komen veel fietsers, motorrijders en wandelaars tegen en op het water is het gezellig druk met bootjes en sloepen.

Wow, mooie hortensia's langs de Lange Linschoten
Wow, mooie hortensia's langs de Lange Linschoten
Wandelen langs de Lange Linschoten
Wandelen langs de Lange Linschoten
Wandelbankje, voor iedereen die even rusten wil
Wandelbankje, voor iedereen die even rusten wil

John loopt zoals altijd veel sneller dan ik. Ik maak teveel foto's. Regelmatig wacht hij even op mij, zeker als er een uitnodigend bankje staat voor iedereen die even rusten wil.

Ik proef onderweg een ouderwetse appel. Geen Elstar, geen Golden Delicous maar een 'Syden Hempje', één van de oudste appelrassen uit de 17-de eeuw. Ik moet even door de zure appel heen bijten ;-). Deze kleine dingen vind ik leuk tijdens het wandelen.

Ooit van een Syden Hempje gehoord ??'
Ooit van een Syden Hempje gehoord ??'

Sneller dan verwacht zijn we in Oudewater. Aan de Oudewaterse Riviera genieten we van een ijsje bij ijssalon Roberto. Het is gezellig druk op de terassen, overal zijn mensen. Vandaar is het nog een klein stukje terug naar de auto.

We hebben lekker gewandeld en mogen weer 15 hele kilometers bijschrijven in ons wandelboekje. Het was een leuke route en ook nog eens dichtbij huis. Gewoon een leuke wandeling voor een relaxte zondagmiddag.

De route

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 14 augustus 2016
Afstand
15 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Oudewater (Zwembad)
Bereikbaarheid
Syntus Streekbus, lijn 107 (Utrecht-Gouda vv), halte Molenwal
Horeca
Na 13 km Theetuin de Kwakel. In het stadje Oudewater vind je diverse (leuke) horeca.
Media
Koeien

Meer wandelplezier

1 Reactie

Joske  -  15-08-2016 @ 14:11:43  -

Zo als ik inmiddels gewend ben, een gezellig stukje om te lezen. Je krijgt meteen zin om direct zelf te gaan lopen.
Heel leuk geschreven!!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Albelli