Hoe kits het Benedeneindsepad KIDS is?

Klompenpad Benschop

Home > Hoe kits het Benedeneindsepad KIDS is?

Hoe kits het Benedeneindsepad KIDS is?

Klompenpad Benschop

Hoe kits het Benedeneindsepad KIDS is? - Klompenpad Benschop

Het Benedeneindsepad KIDS is vorige maand geopend. Kinderen kunnen van alles ontdekken, doen en beleven op dit klompenpad. Er is een trekpontje, een uitkijktoren en in de kidsfolder staan leuke opdrachten. Met twee neefjes ga ik op stap om te kijken hoe kits het KIDS klompenpad nou echt is.

28 augustus 2019 • Klompenpaden Utrecht

Ik ben benieuwd of zij het concept van een klompenpad KIDS leuk vinden. Mijn neefjes zijn 6 en 7 jaar oud, helemaal de doelgroep van het Benedeneindsepad KIDS. Ze zijn gek van voetballen en gamen. Wandelen is een hele andere tak van sport. Vooraf zeggen ze dat ze het supersaai vinden. Evengoed gaan ze goedgemutst mee op stap, ze zijn toch ook wel nieuwsgierig wat we gaan doen.

Bepakt en bezakt gaan we op stap. Dat wil zeggen, ik ben bepakt met een rugzak vol eten, drinken en regenkleding. De jongens hebben hun handen vrij. Het is bewolkt en (nog) droog als we vertrekken. De voorspellingen gaan alle kanten op, hopelijk waaien de buien over.

Hollen op het Benedeneindsepad KIDS
Hollen op het Benedeneindsepad KIDS

Vanaf het begin is het gezellig en leuk. Na eerste overstapje bij de camping kan het al niet meer stuk, dit is niet zomaar een wandeling. Ik laat de jongens de bordjes met pijlen volgen, dan hebben zij iets om naar uit te kijken. Ik vertel hen dat we naar de bomen wandelen, daar helemaal in de verte. Ze zetten het gelijk op een hollen.

Als ze zien dat ik niet ga hollen, rennen ze net zo snel weer terug naar mij. Gezellig kletsend wandelen we verder. In de verte zien we een haas als een haas door het land rennen. In het weiland naast ons zit een zwerm vogels. Ineens vliegen alle vogels tegelijk de lucht in. Dat is een boeiend schouwspel en de jongens zijn ervan onder de indruk. Zoiets zien ze niet vaak.

Klompenpad KIDS

Alleen maar door het weiland wandelen kan best saai zijn als je 6 en 7 jaar oud bent. Daarom zijn er onderweg diverse speelelementen. De planken over de sloot vinden de jongens superleuk en ook spannend. Je wil natuurlijk niet in het water vallen. Bij de eerste plank schuifelen ze voetje voor voetje naar de overkant en ik kan niet achterblijven. De 2-de, 3-de en 4-de plank gaan een stuk sneller.

Best eng zo'n plank over de sloot
Best eng zo'n plank over de sloot

Trekpontje naar natuurgebied Willeskop

We naderen de kaai aan het einde van het weiland. Om op de kaai te komen moeten we een sloot over met het trekpontje. Het trekpontje ligt aan de overkant en met z’n drietjes trekken we het pontje onze kant op. De jongens springen op het pontje waardoor het angstvallig begint te wiebelen. Oeps . . . hihi . . . hilariteit alom. Ik stap rustig op het pontje maar nu is het gewicht ongelijk verdeeld. Schots en scheef sleuren we onszelf al wiebelend naar de overkant. Gelukkig is de sloot niet breed.

Het trekpontje ligt nog aan de overkant
Het trekpontje ligt nog aan de overkant

Op de kaai (eigenlijk de Noordzijdse kade) wandelen we richting de uitkijktoren. Daar klimmen we naar boven en hebben mooi uitzicht over de polder. We zien de kerktorens van Oudewater en Benschop. Grote delen van de vogeltjesplassen staan droog.

Uitzicht over Natuurgebied Willeskop vanaf de uitkijktoren
Uitzicht over Natuurgebied Willeskop vanaf de uitkijktoren

Eenmaal beneden moeten we kiezen. Wandelen we alleen de kidsroute van 4,5 km of de hele route van ruim 8 km? Ik vind het nog te snel om alweer terug te wandelen. Volgens mij kunnen de jongens prima de hele route wandelen want ze hebben nog jonge benen. Zo gezegd, zo gedaan.

Op het eerste wandelbankje dat we tegenkomen gaan we zitten om te picknicken. Een gewone snee brood, dat smaakt de jongens prima. We hebben mooi uitzicht over de vogeltjesplassen van natuurgebied Willeskop.

Mooi uitzicht tijdens de picknick
Mooi uitzicht tijdens de picknick

Een vogel met een hele lange snavel prikt steeds in het water om iets te vangen. De jongens zien dit voor hun ogen gebeuren en vragen mij wat voor vogel het is. Ik blijf hen het antwoord schuldig. Ze houden de vogel scherp in de gaten.

Bij het Benedeneindse klompenpad KIDS hoort een speciale folder. Deze heb ik afgedrukt en meegenomen. In de folder staan plaatjes van vogels en eenden die we onderweg tegen kunnen komen. Je kunt ze afstrepen, het is een soort bingokaart met vogels. Zou het een wulp zijn of toch een tureluur of geen van beiden. We weten het niet maar strepen wel de kieviet en de slobeend af van het lijstje.

Over een graspad tussen de plassen door banjeren we verder. Donkere wolken komen onze kant op, in de verte klinkt gedonder. Het is nog steeds droog en de temperatuur is gewoon prima.

Wandelen met kinderen over het klompenpad
Wandelen met kinderen over het klompenpad

De komende 3 kilometer zijn er geen KIDS voorzieningen langs het wandelpad. Het maakt voor de jongens niks uit, ze missen het niet en vermaken zich prima. Het klimmen over de hekken is leuk en zorgt voor de nodige hilariteit. De hekken zijn best hoog als je nog niet zo groot bent.

Klimmen en klauteren over het hek
Klimmen en klauteren over het hek

Langs de route liggen overal losse takken. Daar kun je mee vissen (?!?), als wandelstok gebruiken of mee plonzen in het water. De kleine man doet een oud mannetje met een wandelstok na . . . hihi. Het is gewoon gezellig en ongemerkt schieten de kilometers onder ons door.

Inmiddels begint het zachtjes te regenen. We laten ons niet kennen en wandelen verder. Er is nog steeds genoeg te zien, zelfs een gat in de grond is interessant. Welk dier woont er eigenlijk in dit ondergrondse holletje ??

Het houdt op met zachtjes regenen
Het houdt op met zachtjes regenen

Niet geheel onverwachts barst de bui los. Het komt met bakken uit de hemel. Er zit niets anders op dan regenkleding aan te doen. Ik heb drie regencapes bij me en alle drie zijn ze veel te groot voor de jongens. Kleddernat worden is geen optie, dus regencape aan en gaan.

Even later begint het flink te onweren. Het dondert en het bliksemt erg dichtbij. De jongens geven geen kik, ze zijn niet bang. Ik trouwens ook niet. Het is zelfs leuk en we worden nat en vies. Heerlijk toch. En ook al is het wel een beetje spannend, we hebben er schik in.

Regencape aan en GAAN !!
Regencape aan en GAAN !!

Het volgende KIDS element op de route is een groot nest met een groot ei van piepschuim. Dit boeit de jongens niet en we lopen snel door.

Een meneer met een hond passeert ons. Oeps, de grote man is bang voor honden. Eigenlijk mogen honden op dit stuk niet loslopen. Helaas houdt niet ieder baasje zich aan deze regel. Gelukkig, de hond keurt ons geen blik waardig en met een gerust hart wandelen we verder. We passeren nogmaals de uitkijktoren. Vanwege het onweer klimmen we niet voor de tweede keer naar boven. We vervolgen de route door het weiland, terug naar de bewoonde wereld.

We komen bij een KIDS-vlonder in de sloot. Op het vlonder zit een bord geschroefd met daarop plaatjes van waterbeestjes. Ook ligt er een emmer. Met de emmer scheppen we water uit de sloot. Hopelijk zitten er waterbeestjes in en op het bord kunnen we zien welke beestjes dat zijn. De beestjes hebben zich goed verstopt en laten zich niet vangen. Weer of geen weer, spelen met water is altijd leuk.

Waterpret
Waterpret

Het laatste stukje wandelen we over de openbare weg. Dit is even uitkijken met de auto’s maar echt gevaarlijk is het niet. Het zonnetje laat zich ondertussen weer van haar beste kant zien en de regenkleding mag uit. Er liggen genoeg plassen op de weg om lekker te springen en te spetteren. Ook fijn om onze schoenen schoon te maken.

Bij één van de boerderijen ligt een vlonder in de wetering. Het is geen KIDS-element maar de jongens vinden het wel leuk. Ze proberen met rietstengels een vis te vangen. Dat lukt natuurlijk never nooit maar het houdt ze lekker bezig. We zien de kleine voorntjes wel zwemmen maar het lukt niet om ze te vangen.

Proberen een vis te vangen met een stuk riet ?!?!
Proberen een vis te vangen met een stuk riet ?!?!
Je moet niet bang zijn voor vieze handen . . .
Je moet niet bang zijn voor vieze handen . . .

Kits Klompenpad KIDS

Hand in hand wandelen we het laatste stukje terug. De grote man heeft een big smile en vertrouwt mij toe dat hij een hele superleuke middag heeft gehad. Hij vond het helemaal niet saai, juist hartstikke tof. En toch ook wel een beetje vies. Zijn broertje is het (voor deze ene keer) helemaal met hem eens.

En ik ook. We hebben een heerlijke dag achter de rug, meer dan 4 uur zijn we actief buiten bezig geweest. We hebben ruim 8 hele kilometers gewandeld door weer en wind. Volgens de kleine man zijn dat meer dan 10.000 stappen. Ik denk dat hij gelijk heeft . . .

Klompen aan, rugzak op en gaan. Hartstikke kits zo’n klompenpad!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
dinsdag 13 augustus 2019
Afstand
8 km en de KIDS-route 4,5 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 95% (Verhard: 5%)
Start- & eindpunt
Camping Midden op 't landt, Benedeneind Noordzijde 430a, Benschop
Bereikbaarheid
Gratis parkeren bij Pannenkoekenhuis.
Syntus streekbus 106, bushalte Jacobabrug, Benschop.
Horeca
Pannenkoekenhuis Midden op 't landt, Benedeneind Noordzijde 430a, Benschop (ma en di gesloten)
Media
Honden
Honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Bovendien loopt uw hond besmettingsrisico op de parasiet Neospora in dit gebied.
Bijzonderheden
In verband met het broedseizoen is een gedeelte van het klompenpad niet toegankelijk van 15 maart t/m 1 juli. Een alternatieve route is aangegeven.

Meer wandelplezier

4 Reacties

Robbert en Susan  -  26-08-2019 @ 17:50:13  -

Ha zus, superleuk verslag! En de mannen vonden het idd geweldig!

Mirjam  -  29-08-2019 @ 20:05:32  -

Nou, ik vond het ook hartstikke leuk. Moeten we vaker doen en dan daarna een pannenkoek eten 😀

Renske  -  07-05-2023 @ 14:10:31  -

Wat een leuk verslag! Ik ga het met onze kleine en grote vrouw ook eens lopen, denk ik (maar dan het liefst buiten het broedseizoen). Ik weet zeker dat ze zich net als jouw neefjes niet zullen vervelen.

Mirjam  -  07-05-2023 @ 18:42:58  -

Dag Renske, na het broedseizoen is een prima idee. Het pontje ligt nu (tijdens het broedseizoen) aan de ketting. En juist het pontje is superleuk, dat wil je niet missen. Veel wandelplezier tzt 😀  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.