Home > Weldadig.Wandelen door de koloniën van Weldadigheid

Weldadig.Wandelen door de koloniën van Weldadigheid

Weldadig.Wandelen door de koloniën van Weldadigheid -

Weldadig.Wandelen is de nieuwste wandelgids van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. In de gids staan 8 prachtige koloniewandelingen van 13 tot 18 kilometer: Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Boschoord, Veenhuizen en Ommerschans in Nederland en Merksplas en Wortelkolonie in Belgi√ę.

9 september 2019 • Wandelgidsen

Wandelen door het Pauperparadijs

Met deze wandelgids maken routemaker Rob Wolfs en publicist Wim Huijser de wandelaar deelgenoot van de strijd tegen de armoede die Johannes van den Bosch begin negentiende eeuw met de oprichting van de Koloniën van Weldadigheid voor ogen had.

Het leed van de paupers, de armoedzaaiers die vanuit de steden tewerkgesteld werden op de schrale grond, echoot nog over de Drentse, Friese en Belgisch Kempense velden. We zwerven met deze gids langs gestichten, koloniehuisjes en -kerkjes door prachtige bomenlanen en langs vaarten waarin het zweet van de kolonisten nog maar nauwelijks is opgelost.

De geschiedenis van de koloniën kennen wij totaal niet. We hebben weleens gehoord van Frederiksoord en de gevangenis van Veenhuizen. Daarmee is alles gezegd.

Begin 19-de eeuw stichtte Generaal Johannes van den Bosch 8 Koloniën van Weldadigheid in Nederland en België. Het was een experiment om de armoede te bestrijden. Elke kolonie heeft de afgelopen 200 jaar een eigen ontwikkeling doorgemaakt. In de koloniedorpen ervaar je, ook nu nog, het leven van 200 jaar geleden. Mooi om te zien en prachtig om doorheen te lopen.

Wortelkolonie, België

Wij hebben enkele jaren geleden voor het eerst kennisgemaakt met de koloniën. Twee keer maakten we een mooie wandeling vanuit Wortel door de Wortelkolonie. Wat ik mij vooral herinner zijn de opvallend lange rechte wegen en paden. Ik vond dat toen best saai en een beetje vreemd in het landschap. Na het lezen van deze wandelgids begrijp ik hoe deze strakke rechte wegen destijds tot stand zijn gekomen.

Wortelkolonie - De gevangenis van Wortel was tot 1993 een landloperskolonie.
Wortelkolonie - De gevangenis van Wortel was tot 1993 een landloperskolonie.

Maar rechte wegen of niet, in de omgeving van de Wortelkolonie kun je prima wandelen.

In 2017 werden de Koloniën van Weldadigheid vanwege hun unieke cultuurhistorische waarde door de Nederlandse regering voorgedragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de zomer van 2020 wordt definitief besloten of deze nominatie wordt toegekend. Ondertussen zijn de Koloniën ook voorgedragen bij de Europese Commissie voor de titel Europees Erfgoedlabel. Na het maken van deze wandelgids moet de toekenning daarvan volgens de auteurs nog slechts een formaliteit zijn . . .

Weldadig.Wandelen

Deze wandelgids is niet zomaar een wandelgids. Het is een boekje boordevol cultuur en historie. De geschiedenis van de koloniën wordt kort beschreven. Elke wandeling is ruimschoots voorzien van achtergrondinformatie over de historische kijkpunten waar je langs wandelt. Al wandelend komen de koloniën tot leven.

Deze wandelgids gaat zeker mee als wij gaan wandelen door één van de 8 koloniën. Dan weten we zeker dat we niks missen van de geschiedenislessen op locatie.

T!PVerzamel ze allemaal (€)
Bestel alle wandelgidsen van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig in één keer met een fikse korting!

IN HET KORT

De Wandelgids
Weldadig.Wandelen
Auteur(s)
Rob Wolfs en Wim Huijser
Verkoopprijs
€ 17,95
Formaat/omvang
Paperback - 128 pagina's, 21,00 x 12,6 cm (staand)
Meer info
Website
** Aff - Wandelgids static/wandelgidsen/klein/weldadig-wandelen.jpg
Weldadig.Wandelen (17,95) (€)
Wandelen door het Pauperparadijs. Acht wandelingen door de Koloniën van Weldadigheid in Nederland en België.
Weldadig Wandelen is de nieuwste wandelgids van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. In de gids staan 8 prachtige koloniewandelingen van 13 tot 18 km in Nederland en België.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Hoe kits het Benedeneindsepad KIDS is?
-Klompenpad Benschop-

Volgend bericht »

Trage Tocht Planken Wambuis
-Wandelen op de Veluwezoom-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.