Trage Tocht Planken Wambuis

Wandelen op de Veluwezoom

Home > Trage Tocht Planken Wambuis

Trage Tocht Planken Wambuis

Wandelen op de Veluwezoom

Trage Tocht Planken Wambuis - Wandelen op de Veluwezoom

De heide bloeit mooier dan ooit, als ik alle berichten op social media mag geloven. Dat wil ik natuurlijk met eigen ogen bekijken en dat doe ik het liefst te voet. Ik kies voor de Trage Tocht Planken Wambuis, een afwisselende bos- en heidewandeling van 14 kilometer bij Ede.

16 september 2019 • Boswandeling Gelderland Trage Tocht

Wandelen in natuurgebied Planken Wambuis

Planken Wambuis is een afwisselend natuurgebied met uitgestrekte bossen, majestueuze bomenlanen, glooiende heidevelden en mulle zandvlaktes. Er leven edelherten, wilde zwijnen, reeën, Spaanse runderen, wilde pony's en heideschapen. Je kunt zomaar oog in oog komen te staan met één van deze dieren.

De Trage Tocht Planken Wambuis is 100% onverhard, met de zandpadgarantie zit het wel goed.

Vanwege mijn knieën wandel ik dit keer met een wandelstok (€). De stokken die John heeft gebruikt op zijn camino naar Santiago zijn in lengte verstelbaar dus ik kan er eentje van hem gebruiken. Ik gebruik ook weleens een afgebroken tak en dat loopt wel lekker. Ik hoop met stok meer steun te hebben op de bospaden en tijdens klimmetjes. Enige nadeel is dat ik mijn rechterhand niet vrij heb.

Ik moet wel wennen aan de stok en ben ruim 200 meter onderweg als ik bedenk dat de stok nog tegen de auto op mij staat te wachten. Ik wandel terug om de stok op te halen, voordat een ander hem meeneemt en dan ga ik echt op stap.

Imposante meerstammige beuk
Imposante meerstammige beuk

De route is van meet af aan mooi. Heerlijk wandelen in het bos. Statige bomenlanen, slingerende bospaadjes en open heidevelden wisselen elkaar af. Het is druk in het bos met opvallend veel fietsers, met name senioren op hun e-bike. Niet zo gek, het is heerlijk zomers weer. De zon schijnt volop en in de schaduw van het bos is het goed toeven.

Vanuit het bos loop ik langs de akkers van Oud Reemst. In de verte zie ik een enorme boom, helemaal alleen in zijn eentje op de heide. Langzaam kom ik dichterbij de imposante boom. Het is een meerstammige beuk met een omtrek van meer dan 5 meter. Wouw . . . ik weet niet waarom maar ik vind dit soort grote en eenzame bomen altijd mooi.

Wandelen over de heide van Natuurgebied Planken Wambuis
Wandelen over de heide van Natuurgebied Planken Wambuis

Over een kronkelig paadje wandel ik over de heide. Ik kom uit op een statige beukenlaan met aan elke kant twee rijen bomen. Deze Nieuwe Reemsterlaan is een dubbele beukenlaan die dateert uit het midden van de 19e eeuw. Ooit hoorden alle beukenlanen in het gebied bij de landgoederen van Kasteel Rosendael.

Majestueuze beukenlaan met dubbele rij beuken aan weerszijden
Majestueuze beukenlaan met dubbele rij beuken aan weerszijden

Het is stil op de beukenlaan, het lijkt erop dat ik de laan voor mezelf heb. Schijn bedriegt. Ik merk dat er dieren (paarden) bij mij in de buurt zijn. Het gekke is dat ik ze niet zie maar ik ruik ze des te beter. Blijkbaar wandel ik tegen de wind in. Op het pad liggen de nodige paardenvijgen. Als het pad een flauwe bocht maakt zie ik ze eindelijk. Er staat een kudde paarden op mijn wandelpad.

Paarden of wilde pony's op mijn wandelpad . . .
Paarden of wilde pony's op mijn wandelpad . . .

Net naast het wandelpad ligt een verhard fietspad. Ik verlaat de beukenlaan en wandel verder over het (veilige) fietspad. Op het fietspad is het best druk en zo hoef ik niet alleen langs de paarden. Maar ook op het fietspad kan ik de paarden niet ontwijken. Ik wandel op slechts 2 meter langs de kudde. Blij dat ik er voorbij ben, opgelucht loop ik verder.

Bij het uitkijkpunt heb ik uitzicht over één van de heidevelden. En er is geen woord teveel gezegd online, de heide staat volop in bloei en is prachtig paars. Daar kom ik voor en ik heb het naar m'n zin. Het wandelen gaat goed en de stok went snel. Ik heb er baat bij.

De route loopt verder naar Mossel, een landbouwenclave in the middle of nowhere van Planken Wambuis. Het wandel- en fietspad loopt tussen de gebouwen van boerderij en theeschenkerij Mossel door. Het is er vreselijk druk en omdat ik niet in de rij wil staan voor iets lekkers wandel ik vrolijk verder.

Helemaal in zijn eentje, ziet er angstaanjagend uit . . .
Helemaal in zijn eentje, ziet er angstaanjagend uit . . .

Tussen de bomen zie ik iets zwarts staan. Het is één van de Spaanse Sayaguesa-runderen die het gebied begrazen. Het dier ziet er angstaanjagend uit en dat is-ie ook. Net als ik een foto wil maken begint het rund gevaarlijk te loeien. Ik schrik en de foto is totaal mislukt. Een tweede foto maak ik op veilige(re) afstand, deze lukt wel.

Het vervolg van de route loopt afwisselend over mulle zandpaden langs de heidevelden en door het bos. Zo mooi !!

Zo mooi en 100% zandpadgarantie !!
Zo mooi en 100% zandpadgarantie !!
Supermooi stuk van de route, op de rand van bos en heide
Supermooi stuk van de route, op de rand van bos en heide

De Trage tocht Planken Wambuis is een hele mooie en dan ben ik nog niet eens aan het eind. Over slingerende bospaden wandel ik tussen de Westerbergen, hoge(re) stuifheuvels begroeid met bomen. On-Nederlands mooi.

Slingeren tussen de stuifheuvels
Slingeren tussen de stuifheuvels

Ik nader het einde van de wandeling. Nog een laatste stukje langs de heide, nogmaals een dubbele bomenlaan en wederom paarden of wilde pony’s op mijn wandelpad. Ze grazen onverstoorbaar verder en dus wandel ik onverstoorbaar door.

Wilde pony's steken vlak voor mij over . . . ik stond erbij en keek ernaar
Wilde pony's steken vlak voor mij over . . . ik stond erbij en keek ernaar

Ik heb een heerlijke wandelmiddag achter de rug. Het wandelen met een wandelstok loopt prima. Het ontlast mijn knieën genoeg, wandelen is net een beetje comfortabeler. Maar eerlijk is eerlijk, leuk is anders !!

De Trage Tocht Planken Wambuis is een allemachtig prachtige wandelroute. Een absolute aanrader als je van bos en heide houdt. Ik ga zeker vaker Wandelen op de Veluwezoom (€).

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 25 augustus 2019
Afstand
14 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 100% (Verhard: 0%)
Start- & eindpunt
Parkeerplaats Planken Wambuisweg 1, 6718 SP Ede
Horeca
Restaurant Planken Wambuis en Theeschenkerij Mossel
Media
Spaanse runderen, Wilde pony's
Uit de wandelgids
Wandelen op de Veluwezoom (€ 17,95) (€)
Wandelgids Wandelen op de Veluwezoom
15 rondwandelingen van 15 km tussen Zutphen en Wageningen. Met zandpadgarantie!!

Meer wandelplezier

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.