Home > Wandelen op de Wadden

Wandelen op de Wadden

Wandelgids Waddeneilanden

Wandelen op de Wadden - Wandelgids Waddeneilanden

Wandelen op de Waddeneilanden. Deze week verscheen de 18-de wandelgids van wandelliefhebber Bart van der Schagt. De wandelgids Waddeneilanden bevat 22 gevarieerde wandelingen op alle waddeneilanden. Van Texel tot Schiermonnikoog, inclusief een wandelroute op het Duitse waddeneiland Borkum. Een mooie wandelgids om het veelzijdige waddengebied te ontdekken.

14 juni 2020 • Wandelgidsen

Uitwaaien op het strand, struinen door de duinen

Bij de waddeneilanden denken we gelijk aan de zee, de duinen, het strand en natuurlijk het wad. De waddeneilanden hebben de wandelaar veel te bieden. Stuk voor stuk kun je er in alle rust heerlijk wandelen, urenlang zwalken door ongerepte natuur en lekker uitwaaien op het strand.

WandelBart heeft er voor gekozen om de gemarkeerde wandelroutes en drukke stranddelen zo veel mogelijk te mijden: je kuiert over stille bos-, duin- en polderpaden en het kan zomaar gebeuren dat je het strand voor je alleen hebt. Regelmatig loop je over struinpaden waar je af en toe even naar moet zoeken.

Wist je dat . . . over de wadden

  1. De Waddenzee het grootste getijdensysteem ter wereld is en daarom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat? De geologische en ecologische waarden van de Waddenzee zijn wereldwijd uniek.
  2. Het Waddengebied in 2016 is verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland
  3. Op de wadden vind je 2 nationale parken: Nationale Park Schiermonnikoog en Nationale Park de Duinen van Texel.
  4. Texel is het grootste Nederlandse eiland, gevolgd door het Deense Rm en het Duitse Sylt.
  5. Sciermonnikoog is het kleinste bewoonde Nederlandse waddeneiland.
  6. TVTAS is het ezelsbruggetje om de namen van de Nederlandse waddeneilanden te onthouden; Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog
  7. Het Duitse waddeneiland Borkum is het meest westelijke en ook het grootste eiland van de Oost-Friese Waddeneilanden. Het is iets kleiner dan Schiermonnikoog

Wandelgids Waddeneilanden

In de Wandelgids Waddeneilanden staan 5 routes op Texel, 2 op Vlieland, 6 op Terschelling, 3 op Ameland, 5 op Schiermonnikoog en 1 op het Duitse Waddeneiland Borkum. In totaal 310 kilometer wandelplezier. De wandelingen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer op de eilanden. Een deel van de routes vertrekt direct vanaf de veerboot, dus ideaal voor een dagje WaddenWandelen!

Texel

Texel heeft 7 dorpjes, ruim 30 kilometer strand, kilometers wandelplezier en heel veel ruimte. De 5 wandelingen in de gids leiden je door Den Hoorn, Den Burg, De Cocksdorp, Oudeschild en De Koog. Je wandelt er over het strand en door de polders. Maar ook door de bossen en over graspaden met in de verte de Waddenzee. In de dorpen slenter je door pittoreske straatjes en steegjes. Ook de Sluftervallei is de moeite waard.

Vlieland

Vlieland ligt op anderhalf uur varen vanaf Harlingen. Het is echt een eiland voor rustzoekers en natuurliefhebbers. De wandelingen in de gids lopen door de prachtige natuur. Vanaf de veerboot wandel je naar het gezellige dorpje Oost-Vlieland, gevolgd door de bossen van de boswachterij Vlieland. Je wandelt over dijken en langs de vogelrijke Kroon's Polders. Uiteraard met zandpadgarantie, want je wandelt ook de nodige kilometers over het strand.

Terschelling

Terschelling is 30 kilometer lang en op het breedste punt 4,5 kilometer. Het eiland is een waar wandelwalhalla want het heeft maar liefst 200 km onverharde wandelpaden.In de wandelgids staan 6 avontuurlijke wandelingen, weg van de gebaande paden, puur natuur. Je wandelt o.a. door het Donkere bos, de kroonpolders, het Groene strand, natte duinvalleien, het Formerumerbos en de Terschellinger polder. Sommige stukken zijn padloos, vergeet daarom niet op de gps tracks op je smartphone te laden. De dorpjes Midsland, West-Terschelling, Hoorn , Formerum, Oosterend en Lies worden niet overgeslagen.

Ameland

Het eiland telt 4 pittoreske dorpjes, Hollum, Ballum, Nes en Buren. Ook op Ameland wandel je door de schitterende natuur. Bossen, strand, kwelders en duinen wisselen elkaar af en overal kun je genieten van de rijke flora en fauna.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een bijzonder eiland. Op grote delen van het eiland mag de natuur haar gang gaan, zonder dat de mens ingrijpt. Het is een eiland in beweging want door afkalving en aanslibbing verplaatst het eiland zich zachtjesaan steeds iets verder naar het oosten. Op Schiermonnikoog zijn auto's niet toegestaan behalve voor de inwoners zelf.

In de wandelgids staan maar liefst 5 wandelroutes op Schiermonnikoog. Lekker kuieren door de polders, uitwaaien op het brede strand en wandelen over kronkelige schelpenpaadjes van de Westerduinen. Op en de Friese kustlijnde Waddenzeedijk heb je prachtig uitzicht over de Waddenzee en de Friese kustlijn. Een dorpswandeling in het dorpje Schiermonnikoog ontbreekt niet.

Borkum

Borkum is het eerste Duitse wadden eiland vanaf Nederland en het ligt voor de kust van Groningen. Het duurt even voordat je er bent maar dan heb je ook wat. Vanaf station Eemshaven vaar je in 50 minuten met de veerboot naar het eiland. Vandaar ga je met een nostalgisch smalspoortreintje naar het plaatsje Borkum.Daar begint de Groene Wissel wandeling op het eiland Borkum en wandel je terug naar de haven.

- Wandelgids Waddeneilanden -

22 leuke wandelroutes op de Waddeneilanden, inclusief Borkum. Verschillende afstanden, vaak puur natuur en voor elk wat wils.

Waddenhoppen

Ooit, ergens in de vorige eeuw ben ik op Texel geweest. Niet samen met John en al zeker niet om te wandelen. Wel om vakantie te vieren. We kunnen dus wel zeggen dat de waddeneilanden voor ons onbekend terrein zijn. Niet dat we er niet heen willen, het komt er simpelweg niet van. Het liefst zou ik gaan waddenhoppen en op elk eiland n of meer wandelingen maken. Beginnen in Texel en dan naar Vlieland, Terschelling en uiteindelijk naar Borkum.

Wie weet of het er ooit van komt maar uiteindelijk heb ik het zelf in de hand !! Aan de routes kan het in ieder geval niet liggen.

Let op: Een aantal routes zijn gedeeltelijk padloos waardoor sommige paden en struinstukken lastig te volgen zijn. Daarvoor is het handig om de route te lopen met behulp van een gps-track op je smartphone. De bijbehorende gpx betanden kun je downloaden op de Wandelzoekpagina bij de desbetreffende route.

IN HET KORT

De Wandelgids
Wandelgids Waddeneilanden
Auteur(s)
Bart van der Schagt
Verkoopprijs
€ 14,95
Formaat/omvang
Paperback - 98 pagina's, 21,00 x 13,5 cm (staand)
Meer info
Website

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Mr. Pieter van Tienhoven Route
-Topwandeling - Boxtel - Brabant-

Volgend bericht »

Nierdaagse en Alternatieve 4-daagse
-Alternatief voor de 4-daagse-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.