Groene Wissel Utrecht Overvecht

Polders, Forten en Blauwkapel

Home > Groene Wissel Utrecht Overvecht

Groene Wissel Utrecht Overvecht

Polders, Forten en Blauwkapel

Groene Wissel Utrecht Overvecht - Polders, Forten en Blauwkapel

De Groene Wissel Utrecht Overvecht is een wandeling van ruim 16 km. onder de rook van Utrecht. Je wandelt er door natuur- en recreatiegebied Noorderpark Ruigenhoek, gevolgd door de weidse polders ten noorden van de stad. En passant passeer je 3 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

14 november 2021 • Groene Wissel Utrecht

Op een zonnige zondagmiddag ga ik op pad om de Groene Wissel Utrecht Overvecht te controleren. De start van de wandeling is bij station Utrecht Overvecht en ik overweeg om er met de trein heen te reizen. Als blijkt dat er deels bussen rijden i.p.v. treinen ben ik al snel klaar met het OV en neem ik gewoon de auto. Naast het station ligt een klein parkeerterrein en op deze zondagmiddag is er plek genoeg. Ik vermoed dat dit op een doordeweekse dag wel anders is. In de wijk rondom het station zijn volop (gratis) parkeermogelijkheden.

De eerste kilometer van de Groene Wissel Utrecht Overvecht loopt langs het spoor de stad uit. Na het oversteken van een drukke weg kom ik bij natuur- en recreatiegebied Noorderpark Ruigenhoek.

Noorderpark Gagelbos
Noorderpark Gagelbos

Wandelen in natuur- en recreatiegebied Noorderpark Ruigenhoek

Het recreatiepark ligt ten noorden van de Utrechtse wijk Overvecht en het wordt ook wel de grootste achtertuin van Utrecht genoemd. Het is een relatief nieuw gebied met volop wandel- en fietspaden, speeltoestellen, een forellenvijver, een skatepark en picknickplekken. Veel mensen zoeken er hun vertier, ik ben niet de enige in het park.

Over leuke on(half)verharde paden wandel ik richting Fort Ruigenhoek. Een indrukwekkend fort dat in 1869-1870 gebouwd is. Helaas, het fort is gesloten. In de weilanden rondom staan grote bunkers, ooit de groepsschuilplaatsen voor soldaten, zodat zij konden schuilen voor de vijand.

De fortgracht van Fort Ruigenhoek
De fortgracht van Fort Ruigenhoek

Na een mooi rondje om de fortgracht volgen er 3 kilometers tussen de weilanden. Voor, links en rechts van mij zie ik alleen weilanden. Achter mij ligt de stad Utrecht. Ik vind het niet het mooiste stuk van de route, teveel rechttoe-rechtaan. Wandelen over een fietspad heeft ook niet mijn voorkeur.

Aan het eind van het Kikkerpad trekt een vlag in het weiland mijn aandacht. Wat een vreemde plek. Dan zie ik waarom er een vlag staat. In de lucht zweven 3 parachutisten die steeds dichterbij komen. Vlak bij de vlag zetten zij voet aan de grond. Een mooi gezicht en wat knap dat ze precies bij de vlag uitkomen.

Op het laatste rechte stuk wandel ik terug naar Utrecht met de Domtoren als baken in de verte. Voorlopig laat ik de stad nog even links liggen.

Park Voordaan
Park Voordaan

Park Voordaan in Groenekan

Groenekan is een alleraardigst dorpje tussen Utrecht en De Bilt. Ik maak er een rondje door Park Voordaan. Een mooi bosachtig park met een grote vijver, open weides en slingerende paden. En het is mooi in het park, de herfst laat zich van de beste kant zien. Het blad kleurt rood-brons-oranje en dwarrelt naar de grond. Dit is een mooi stuk van de route.

Herfstkleuren in Park Voordaan
Herfstkleuren in Park Voordaan

Ik laat Park Voordaan achter me en wandel door een witte villawijk naar de Groenekanseweg. Bij Dorpsbistro Naast de Buren lonkt het terras. Het is prima weer en nog net niet te koud om op het terras te zitten. Ik geniet er van een bakkie en een lekkere kop soep.

De Hooge Kampseplas

Ik verlaat Groenekan. De route brengt mij bij de Hooge Kampseplas. Deze grote zandwinplas ontstond door zandwinning voor de aanleg van de A27. Daarna is de plas jarenlang gebruikt als stortplaats van allerlei (schadelijk) afval. Vanaf 2010 wordt het gebied stap voor stap omgetoverd tot een hoogwaardig natuurgebied. Nu is het een mooi stuk om te wandelen tussen de plas en de weilanden in. Met een landelijk uitzicht maar de stad is hoorbaar dichtbij.

De Hooge Kampseplas
De Hooge Kampseplas

Fort Voordorp

Op steenworp afstand van de Hooge Kampseplas ligt Fort Voordorp. Het fort werd tussen 1867 en 1871 aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het diende ter bescherming van Utrecht en de spoorlijn Utrecht- Amersfoort. Ik maak een ommetje naar het fort, dat ook gesloten is. Helaas, voor niks een rondje naar het fort gelopen . . . maar niet helemaal . . .

Fort Voordorp
Fort Voordorp

Koffie bij Maria

Langs de fortgracht pronkt een theekan bovenop een paal. Het ziet er grappig uit, wat zou dat zijn ?? Een bordje vertelt mij dat Maria zalige koffie serveert. Ik ben benieuwd, ik lust nog wel een bakkie.

Tegenover het fort staat een vrolijke pipowagen. Buiten is een eenvoudig terras en binnen is de coffee corner. In de pipowagen kun je zelf koffie (senseo) of thee (waterkoker) zetten. Aan alles is gedacht en het ziet er keurig netjes uit. Het interieur van Koffie bij Maria is op z’n zachts gezegd heel bijzonder. Ik moet er niet aan denken voor thuis, leuk is het wel. Kunst en kitsch, bloemetjesbehang en tierlantijnen.

Koffie bij Maria, een pareltje langs de route, dit vind ik geweldig leuk!!

Er ligt een gastenboek op het tafeltje en ik lees er de leuke berichten die mensen schrijven. Ook ik schrijf een klein berichtje.

Omdat ik weinig zin heb om zelf thee te zetten wandel ik snel verder. Op de Voordorpsedijk ben ik de eerste klant van 3 kinderen die limonade en walnoten aan de man/vrouw proberen te brengen. Voor een euro krijg ik 2 handjes verse walnoten. Een beetje nostalgie. Vroeger verkochten wij ook prullaria aan de weg en een schik dat we hadden als we iets verkochten.

Ik krijg de skyline van Utrecht in het vizier en ben overduidelijk bijna in de stad. Op slechts 500 meter passeer ik 4x het spoor en de A27.

Fort Blauwkapel

Het derde fort op de route is Fort Blauwkapel en daar ben ik niet eerder geweest. Rondom het gehucht Blauwkapel werd in 1820 een gracht met wallen aangelegd. Zo ontstond Fort Blauwkapel, één van de grotere forten van de waterlinie.

Tankversperring of Aspergeversperring om vechtwagens tegen te houden
Tankversperring of Aspergeversperring om vechtwagens tegen te houden

De tankversperring aan beide kanten van de weg is een opvallende herinnering aan oorlogstijden. Deze versperring diende ervoor om vijandelijke vechtwagens tegen te houden. Een tank werd voor de Tweede Wereldoorlog een vechtwagen genoemd. Grappig om te weten.

Blauwkapel
Blauwkapel

Oorspronkelijk, in de Middeleeuwen, heette Blauwkapel Voordorp. Deze naam is eind 20e eeuw hergebruikt voor de Utrechtse nieuwbouwwijk Voordorp. Het huidige Blauwkapel dankt zijn naam aan de kapel die daar in 1451 werd gebouwd ter vervanging van een oudere kapel. In de nieuwe kapel werden het plafond en de wanden blauw geschilderd. De aanduiding "Blauwkapel" kwam ook in gebruik voor het dorp.[ Bron: Wikipedia ]

Het kerkje ligt midden in het oude dorpje. Een vredig plekje, hoewel dat ooit anders is geweest. Blauwkapel is een oase van rust met nostalgische oude huizen naast een klein aantal moderne nieuwbouwwoningen. Achteraf had ik gewoon nog een extra rondje over het fort en de wallen moeten maken.

Kerkje Blauwkapel
Kerkje Blauwkapel

Vanaf Fort Blauwkapel ben ik snel terug bij station Overvecht. Het laatste stuk van de route is hetzelfde als het eerste stuk langs het spoor.

Leuk om de Groene Wissel Utrecht Overvecht te controleren. De routebeschrijving is nagenoeg correct, ik hoef enkel de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten.

De Groene Wissel Utrecht Overvecht is een route die ik uit mezelf niet snel zal lopen. Van Utrecht Overvecht gaat mijn wandelhart niet sneller kloppen, hoewel het deel door Overvecht zo kort mogelijk is gehouden. De route is niks mis mee. Wat mij betreft iets teveel fietspaden en op een zonnige zondag zijn er fietsers in overvloed.

Evengoed heb ik lekker gelopen. Prima wandelweer met een lekker najaarszonnetje. (Fort) Blauwkapel en de Koffie bij Maria zijn aangename verassingen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 24 oktober 2021
Afstand
16 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 25% (Verhard: 75%)
Start- & eindpunt
  Station Utrecht Overvecht, Tiberdreef 28, 3561 GG Utrecht
Parkeren
Gratis parkeren op diverse plekken langs de route
Horeca
Na 3km: Paviljoen de Ruigenhoek bij de forellenvijver. Na 10 km: Dorpsbistro Bij de Buren
Media
Honden
Alleen aangelijnd

T!PJe vind alle Groene Wissels op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van achtergrondinformatie, een .gpx track, een routebeschrijving en een topografische kaart. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Groene Wissels (én Trage Tochten). Een losse Groene Wissel kost 2,49.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Trage Tocht Kwintelooijen
-Herfstachtig mooi-

Leuk als je reageert







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

SportSport