Bergwandeling Rheden

Topwandeling over de Zijpenberg

Home > Bergwandeling Rheden

Bergwandeling Rheden

Topwandeling over de Zijpenberg

Bergwandeling Rheden - Topwandeling over de Zijpenberg

Bergwandelen in Nederland, het kan! Op een zonnige zaterdag in september fietsen we naar de Veluwezoom voor de bergwandeling Rheden. De Zijpenberg ligt aan onze voeten. Wat ons betreft een regelrechte topper!

18 februari 2024 • Gelderland Boswandeling

Wij verblijven een weekend op CP De Wellinghoeve in Groessen en zoals altijd staan wandelen en fietsen hoog op ons to-do lijstje. Vanaf de camperplaats is het bijna 20 km fietsen (met een omweg) naar Rheden op de Veluwezoom. Bij het bezoekerscentrum start onze berg- en boswandeling over de Zijpenberg in Rheden.

De mooiste bergwandelingen van Nederland

De bergwandeling Rheden komt uit de wandelgids De mooiste bergwandelingen van Nederland (€). Je verwacht het niet, maar in ons vlakke land kun je de mooiste bergwandelingen maken. De bergwandeling Rheden is er zo eentje!

Het is van meet af aan een mooie route
Het is van meet af aan een mooie route

Okee, echte bergen zijn het niet maar wel flinke heuvels. De wandeling is krap 7 km en voor mijn knieën is de route een echte beproeving. Geen enkel pad is vlak en de wandeling is net zo mooi als-ie lastig is.

100% genieten
100% genieten

John loopt voor mij uit met de wandelgids in de hand. Ik volg hem gestaag. Langzaam wandelen we omhoog door het bos. We passeren de schaapskooi. Al snel zijn we bij het eerste uitkijkpunt over het Herikhuizerveld. De trap naar boven is geweldig. Ik wandel zigzaggend omhoog om mijn knieën te ontlasten. Zelfs rolstoelers kunnen over de trap naar boven.

Mooie trap, heerlijk voor mijn knieën en ook rolstoelers kunnen naar boven. Top!!
Mooie trap, heerlijk voor mijn knieën en ook rolstoelers kunnen naar boven. Top!!
Berg- en boswandeling over de Zijpenberg
Berg- en boswandeling over de Zijpenberg

De Zijpenberg

We vervolgen de route omhoog richting de Zijpenberg. De Zijpenberg is meer dan 100 meter hoog. En een prachtig panorama is onze beloning. Wouw, wat mooi. Dit verveelt nooit.

Prachtig panorama over het Herikhuizerveld
Prachtig panorama over het Herikhuizerveld

De afdaling volgt, voor mijn knieën lastiger dan klimmen. Eigenlijk gaat het helemaal niet goed. De route is prachtig maar het wandelen gaat superslecht. Mijn knieën werken niet mee en ik moet te vaak even stoppen. Voor John ook niet leuk en hij gaat er vandoor. Ik wandel verder en gebruik mijn telefoon voor de juiste route.

 IJslandse pony’s op ons wandelpad
IJslandse pony’s op ons wandelpad

Ik zie John in de verte de volgende heuvel richting de Posbank beklimmen. Ik volg op gepaste afstand. Ondertussen passeer ik op minder dan twee meter een aantal grazende IJslandse pony’s. Ik ben er niet gerust op en ik ruik ze zelfs. De dieren zijn gewend aan wandelaars in hun leefgebied en kijken niet op of om.

John begint aan de klim naar de Posbank
John begint aan de klim naar de Posbank
Even een terugblik
Even een terugblik

Het is een prachtige zaterdag en de zon schijnt volop. Het is dan ook behoorlijk druk met wandelaars en fietsers in de omgeving van de Posbank.

WOUW!!
WOUW!!

Bij de Posbank wacht John op mij. Gelukkig heeft hij engelengeduld. Ik loop al niet snel en dan maak ik ook nog teveel foto’s onderweg. Het deert hem niet. Hij zit rustig op een bankje mensen te kijken.

Vanaf de Posbank volgt de 2 km lange afdaling terug naar het bezoekerscentrum. Het eerste stuk loopt over de heide en laatste stuk gaat door het bos.

Topwandeling!
Topwandeling!
Het regent zonnestralen
Het regent zonnestralen

Na afloop genieten we op het terras van een versnapering. Dat hebben we wel verdiend. Even zitten en mijn knieën rust geven voordat we op de fiets terug naar de camperplaats sjezen.

Dik verdiend
Dik verdiend

De bergwandeling Rheden is een allemachtig prachtige bos- en bergwandeling over de Zijpenberg. Een heerlijk afwisselende wandeling door het bos en over de heide. Simpelweg een topwandeling.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 16 september 2023
Afstand
7 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 100% (Verhard: 0%)
Start- & eindpunt
  Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
Bij de start (en finish) en halverwege bij de Posbank
Media
Honden
Alleen aangelijnd
IJslandse paarden
Uit de wandelgids
Wandelgids De mooite bergwandelingen van Nederland
Prachtige vergezichten en onverwachte kuitenbijters worden afgewisseld door lieflijk glooiende heuvels en steile afdalingen. Uitgangspunt is het 'beleven' van een berg. Voor bergbeklimmen hoef je dus niet per se naar het buitenland: de liefhebber van bergen verzamelt eerst de bergtoppen van Nederland!

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

106ᵈᵉ Vierdaagse 2024
-Wij zijn er weer bij-

Volgend bericht »

Ommetje langs de Mosbeek
-Wandelplezier in Twente-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Wandelen

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.