Trage Tocht Rheden

Topwandeling op de Veluwezoom

Home > Trage Tocht Rheden

Trage Tocht Rheden

Topwandeling op de Veluwezoom

Trage Tocht Rheden - Topwandeling op de Veluwezoom

Na twee stadswandelingen achter elkaar ben ik wel toe aan een flinke portie zandpadgarantie. Mijn keuze valt op de Trage Tocht Rheden, een waanzinnige wandelroute door de natuur van Nationaal Park de Veluwezoom. Klimmen en dalen op het Herikhuizerveld, genieten van het uitzicht bij de befaamde Posbank en slenteren door de bossen van landgoed Heuven.

1 juli 2019 • Trage Tocht Boswandeling Gelderland

Wandelen in Nationaal Park de Veluwezoom

Met de trein ga ik naar Rheden. Op het station laat ik het dorp achter me en slechts 500 meter verder wandel ik in Nationaal Park Veluwezoom. Het grote genieten begint.

Eenzame boom
Eenzame boom

Nationaal Park Veluwezoom is sinds 1930 een nationaal park. Het is daarmee het oudste nationale park van Nederland. Het gebied is een 5000 hectare groot en het ligt aan de oostelijke rand van de Veluwe. Het bestaat uit bos, heide, stuifzand en landgoederen met landbouwgrond. Kenmerkend zijn de heuvels en de uitzichten over de heidevelden.

Daarom wandelen wij . . .
Daarom wandelen wij . . .
Gewoon Genieten
Gewoon Genieten

Wandelen op het Herikhuizerveld

Het is heerlijk (wandel)weer en een briesje zorgt voor de nodige verkoeling. In het bos wandel ik in de schaduw maar eenmaal op de heidevelden loop ik in de volle zon. Als ik op de heide kom kijk ik mijn ogen uit over Herikhuizerveld. Het gebied is glooiend en bomen sieren de horizon. Overal heide en bos, hoe mooi is het als de heide volop in bloei staat ?! Bij het eerste de beste bankje neem ik een korte pauze, ook al ben ik nog maar een half uurtje op stap. Ik voel me alleen op de wereld, wat een aangename rust.

Genieten van bos en heide

De route loopt zeker 5 kilometer langs de rand van bos en over de heide. Het verveelt me geen moment, overal krijg ik geweldige panorama's voorgeschoteld. Ik wandel over zandpaden en laat de verharde wegen lekker links liggen. Het is geen route voor watjes. Voor Nederlandse begrippen is het flink klimmen en dalen. Trappen met veel treden vinden mijn knieën niet leuk.

Waanzinnig uitzicht
Waanzinnig uitzicht
Met zandpadgarantie
Met zandpadgarantie

De Posbank

Dan kom ik bij de Posbank. Ik dacht altijd dat de Posbank een heel gebied was maar dat is niet waar. Het gebied rondom de bank is het Herikhuizerveld. De Posbank is een monumentale bank waar je -gewoon- op kunt zitten en genieten van het uitzicht. De bank staat op de rand van het Herikhuizerveld op een hoogte van 90 meter boven NAP. Deze bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos en is gebouwd ter ere van zijn 25-jarig jubileum als de tweede voorzitter van de ANWB.

Dit is de befaamde Posbank
Dit is de befaamde Posbank

Hij effende banen voor het vreedzaam verkeer tusschen de volken. Duizenden bracht hij in en tot de natuur. Den Nederlanders deed hij Neerlands schoonheid kennen, waarderen en liefhebben. [ Inscriptie op de bank ]

Vanaf de Posbank kan ik kilometers ver kijken o.a. naar Duitsland en de Achterhoek. In de verte ligt Arnhem. Het is er druk met wandelaars, fietsers en motorrijders. Een bruidspaar maakt een fotoreportage op deze mooie plek.

Terugblik met rechts de drukte op de Posbank en een bruidspaar dat foto's maakt
Terugblik met rechts de drukte op de Posbank en een bruidspaar dat foto's maakt

Op het Herikhuizerveld grazen IJslandse pony's, Schotse hooglanders en schapen. Links van mij zie ik een schaapskudde, opgejaagd door een paar pony's. Een mooi tafereltje. Ik wandel verder en klim moeizaam naar boven door het mulle zand. Het pad slingert omhoog. Boven op de heuvel staat een kudde paarden (of pony's).

Paarden op mijn wandelpad
Paarden op mijn wandelpad

Ik kom langzaam dichterbij en dan zie ik dat de paarden op mijn pad staan. Tja, daar hou ik niet van en ik blijf er ver uit de buurt. Met klotsende oksels loop ik van het padje af. Met een ruime boog, dwars door de heide en struiken ontwijk ik de kudde om even verderop het pad te vervolgen.

Traplopen op de Zijpenberg
Traplopen op de Zijpenberg

Trage Tocht Rheden - 100% zandpadgarantie

Het laatste stuk over de heide gaat over mulle zandpaden. Met de zandpadgarantie zit het wel goed op deze Trage Tocht Rheden. Het tweede gedeelte van de route gaat grotendeels door het bos, lekker in de schaduw. Het bos laat zich van zijn beste kant zien met zeker 50 tinten groen. Ik trotseer de trappen van de Zijpenberg. Bij de vijver van Beekhuizen geef ik mijn knieën wat rust en zorg ik voor de inwendige mens. Ik slenter verder over een fraai wandelpad langs het beekdal van de Beekhuizense beek om even verderop de Kamerdalseberg te beklimmen.

50 tinten groen
50 tinten groen
Wandelen langs de Beekhuizense beek
Wandelen langs de Beekhuizense beek

Landgoed Heuven

Via landgoed Heuven kom ik terug in de bewoonde wereld. Het landschap wordt meer open en tussen de bomen door zie ik weer huizen. Op de rand van bos en boerenland wandel ik naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Een mooie plek om na te genieten van de mooie wandeling en mezelf te trakteren op iets lekkers. Vandaar is het slechts 700 meter naar het station.

Schattig huisje
Schattig huisje

Als ik het perron op loop komt de trein er gelijk aan. Moe en voldaan kies een een plekje in de trein en ga ongegeneerd met de benen omhoog zitten (ik leg wel iets onder mijn voeten). Een paar jaar geleden was een route van zo'n 13 kilometer nog een makkie voor me. Nu vind ik het zwaar en heb ik er ruim 4 uur voor nodig. Ik wandel nooit snel en moet mijn knieën de nodige rust geven, zeker op een tocht als deze met mulle zandpaden en hoogtverschillen. Omhoog gaat best goed maar de heuvel af is pittig. Ondanks de problemen met mijn onderdanen blijf ik wandelen, het is te leuk om niet te doen.

Hoe leuk de Trage Tocht Rheden is - een impressie

Wandelen in Nationaal Park de VeluwezoomVan meet af aan een geweldige routeUiteraard met zandpadgarantie !!Hier wil ik nogmaals wandelen als de heide bloeitOeps, een hoge trap . . .WouW, wat een uitzichtDe befaamde Posbank--Pas op, dit is de Eikenprocessierups-Het is klimmen en dalen op de route . . .Heerlijk wandelen in het bos, lekker in de schaduwKlimmetje over een ongelijk padIk wandel langs begraafplaats en gedenkpark HeiderustAlweer zo'n mooi wandelpadHet bloeit in het bos . . .Ik kom langzaam terug in de bewoonde wereld-De route van de Trage Tocht Rheden
Wandelen op de Veluwezoom, Trage Tocht Rheden

Wandelen is een feestje

De Trage Tocht Rheden is een pareltje, een waanzinnig mooie wandeling door bos en heide met mooie vergezichten.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 22 juni 2019
Afstand
13 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 95% (Verhard: 5%)
Start- & eindpunt
Station Rheden
Horeca
Aan het begin vd route: Pannekoekhuis Strijland. Halverwege de route: Paviljoen De Posbank. Aan het eind: Brasserie Veluwezoom.
Media
Schapen, Paarden

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Provinciewandelgids Drenthe

1 Reactie

Gert Wiep Hogerhuis  -  10-10-2019 @ 12:16:28  -

Ik mag daar zelf ook graag heen om te wandelen, het is vanaf Leeuwarden een hele reis met de trein maar de wandeling door de natuur doet dat snel vergeten. Kom daar zo'n twee keer per jaar en vindt er eigenlijk elke keer wel nieuwe paadjes.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.