Groene Wissel Doesburg

Stadswandeling

Home > Groene Wissel Doesburg

Groene Wissel Doesburg

Stadswandeling

Groene Wissel Doesburg - Stadswandeling

Op een zomerse dag lopen wij een stadse wandeling door Doesburg, historisch stadje aan de IJssel, de Poort van de Achterhoek. De keuze valt op de Groene Wissel Doesburg. We wandelen er over de stadswallen, langs de IJssel en door het historische centrum. Het is een verrassend leuke route!!

16 augustus 2019 • Groene Wissel Stadswandeling Gelderland

Met de auto rijden we vanaf ons vakantieadres naar Doesburg. We parkeren net buiten het centrum op parkeerplaats De Bleek, groot en gratis. Vandaar zoeken we de (start van) de route. Dat valt mee, de start is bij de bushalte direct naast de parkeerplaats.

De IJssel in Doesburg
De IJssel in Doesburg

Net als de wandeling door Zutphen van vorige week, wandelen we ook nu een stukje langs de IJssel. Behalve het voorbij stromende water valt weinig te zien. Op de kade passeren we een fraai kunstwerk van drie mannen in rood pak. Het kunstwerk heet Passi d'Oro. De mannen zijn resp. 4, 2 en 1 meter hoog. Mooi voor een fotomomentje.

Kunstwerk Passi d'Oro – van klein naar groot
Kunstwerk Passi d'Oro – van klein naar groot

Wandelen over de Wallen

Langs de passantenhaven wandelen we naar de oude stadswallen. De wallen zijn een herinnering aan het vestingstadje dat Doesburg ooit was. Deze Hoge en de Lage Linie (ook wel de Batterijen genoemd) zijn nu beschermd natuurgebied.

Over de wallen van de Lage Linie zigzaggenen wij om het centrum van Doesburg heen. Het is mooi wandelen over de onverharde paden langs waterpartijen, rietkragen en veel groen.

Wandelen over de wallen in Doesburg
Wandelen over de wallen in Doesburg

Na het groen van de wallen volgt een stukje door een gewone (lees saaie) woonwijk. Soms ontkom je er niet aan. Vandaar wandelen we een rondje langs de stadsgracht aan de rand van het centrum. Binnen de stadsgracht ligt een oude begraafplaats uit 1829. We slenteren het kerkhof op. Alleen de toegangspoort is al mooi. Het voorste gedeelte van de begraafplaats bestaat uit oude en monumentale graven. Dit gedeelte is een monument en de graven mogen niet geruimd worden. Indrukwekkend om te zien.

Dwalen door Doesburg

De route brengt ons in het centrum van Doesburg. Het Hanzestadje heeft een rijk verleden. Dit is te zien aan de vele historische panden en middeleeuwse straatjes. De tijd heeft er stil gestaan. Doesburg is bekend om zijn mosterd, de Doesburgsche mosterdfabriek is nog in steeds bedrijf.

We volgen grotendeels de route maar we willen de leuke straatjes niet missen en dwalen kris-kras door het stadje. Er is genoeg moois te zien, het mosterdmuseum, leuke winkeltjes en oude gebouwen.

Mooi stel . . .
Mooi stel . . .

De Grote of Martinikerk vormt het hart van de stad. We bekijken de kerk van binnen en lachen om de organist die de vlooienmars speelt.

Martinikerk, de organist speelt de vlooienmars
Martinikerk, de organist speelt de vlooienmars

Dan wordt het tijd voor iets lekkers. Bij het oudste café van Nederland, Stadsbierhuys De Waag uit 1478, genieten we van een lekkere lunch. Omdat we in mosterdstad Doesburg zijn, kies ik voor een Duo van Doesburgse mosterdsoep. John krijgt Doesburgse mosterd bij zijn kroketten.

Stadsbierhuys De Waag uit 1478
Stadsbierhuys De Waag uit 1478

Na het smakelijk intermezzo wandelen we naar de stadskruidentuin. De tuin is aangelegd op initiatief van buurtbewoners. Helaas mogen we er geen kruiden plukken. Daarna passeren we het Gasthuishofje, dat verscholen ligt in het groen. Het einde van de route nadert met rasse schreden. Langs de oude stadsmuur wandelen we het centrum uit en zijn we (te) snel weer bij de auto.

Het is geen lange wandeling, wel een erg leuke wandeling. Met slechts 7 kilometer op de teller zijn we als toerist in eigen land de hele middag zoet geweest. Doesburg is een verrassend mooi stadje, de moeite meer dan waard. Wat ons betreft een aanrader!!

T!PJe vind alle Groene Wissels op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van achtergrondinformatie, een .gpx track, een routebeschrijving en een topografische kaart. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Groene Wissels (én Trage Tochten). Losse Groene Wissel kosten 2,49 per route.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
donderdag 8 augustus 2019
Afstand
7 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
  Parkeerplaats De Bleek, Koepoortwal, Doesburg
Parkeren
Gratis bij startpunt
Horeca
In Doesburg is diverse horeca waaronder Stadsbierhuys De Waag
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Gelderland, Achterhoek
Bart van der Schagt, bekend van zijn Groene Wissel Wandelingen, laat je genieten van 22 leuke wandelroutes verspreid over de gehele Achterhoek en IJsselvallei.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Groene Wissel Zutphen
-Stadswandeling in de groene Hanzestad-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.