Groene Wissel Zutphen

Stadswandeling in de groene Hanzestad

Home > Groene Wissel Zutphen

Groene Wissel Zutphen

Stadswandeling in de groene Hanzestad

Groene Wissel Zutphen - Stadswandeling in de groene Hanzestad

Niet eerder zijn wij in Zutphen geweest en hoe kun je een onbekende stad beter verkennen dan te voet. Wij kiezen voor de Groene Wissel Zutphen, een wandeling van ruim 6 kilometer door de groene Hanzestad, ook wel de Poort van de Graafschap genoemd.

9 augustus 2019 • Groene Wissel Stadswandeling Gelderland

Stadswandeling Zutphen

We starten bij het station en wandelen vandaar richting de Zutphense binnenstad. We lopen langs de Berkel of Molengracht naar de IJsselkade. Daar hebben we mooi uitzicht over de IJssel en de IJssel(spoor)burg. Het is rustig op de IJssel, er varen slechts een paar boten.

Blik op de IJssel
Blik op de IJssel

Na de IJsselkade volgt de kleine Gelre jachthaven. Altijd leuk om bootjes te kijken. De route loopt door de binnenstad langs o.a. de Sint Walburgiskerk, Hof van Heeckeren, het oude gemeentehuis, de Zaadmarkt en het Oude Bornhof.

Toegangspoort Oude Bornhof
Toegangspoort Oude Bornhof

De poort van de Oude Bornhof is bijzonder. Boven op de poort staan stenen beelden van een oudere heer en dame. Het was ooit de toegangspoort van een voormalig oude mannen- en vrouwenhuis.

Tussen de buien door

Door de Polsbroekpassage wandelen we verder. We lopen onder een kunstwerk door met de naam -Tussen de buien door- . Het blijkt een hele toepasselijke naam voor vandaag. Het is nog droog maar de donkere wolken beloven weinig goeds ?!?!

Dit kunstwerk heet tussen de buien door, hoe toepasselijk . . .
Dit kunstwerk heet tussen de buien door, hoe toepasselijk . . .

Bij de Pelikaan Koffie en Thee Schenkerij kiezen we een mooi plekje op het terras. We nemen iets te drinken met een stuk appeltaart. Jammie, het smaakt net zo lekker als het er uit ziet. Mijn latte macchiato wordt geserveerd met een klein glaasje koffielikeur en slagroom. Wat een verwennerij.

Jammie, dat ziet er goed uit
Jammie, dat ziet er goed uit

We zitten prima op het terras. Helaas delen we ons plekje met de wespen die massaal aanwezig zijn. We vluchten naar binnen. Dat is net op tijd, want het begint ook zachtjes te regenen. Binnen is het goed toeven, we genieten op ons gemak van ons drankje. In de naastgelegen cadeaushop van De Pelikaan wachten we tot het droog is. Dat is geen straf, wat een leuk winkeltje. Kijken, kijken en . . . Jawel . . . kopen!!

Net buiten het centrum wandelen we langs het riviertje de Berkel richting de Watertoren. Alweer begint het te regenen. Snel houdt het op met zachtjes regenen en komt het met bakken uit de hemel. Onder een afdak schuilen we en zodra het bijna droog is wandelen we verder.

Het houdt op met zachtjes regenen !!
Het houdt op met zachtjes regenen !!

De route voert ons door een fraai stadspark langs een singel en langs de Grote Gracht met een spetterende fontein. Aan de andere kant van de Grote Gracht lopen we door het Vogelpark en langs de dierenweide.

De Berkelpoort

Bij de Berkelpoort lopen we het centrum van Zutphen weer in. Deze waterpoort was onderdeel van de Zutphense stadsmuur over de kleine rivier de Berkel. De poort werd in de 14e eeuw gebouwd.

De Berkelpoort
De Berkelpoort

We naderen het einde van de stadswandeling. Via de Geweldigershoek lopen we richting het station. We slenteren nog een extra rondje door het centrum en maken een shoptocht van het laatste stuk. We zijn er nu toch.

Geweldigershoek, een geweldige naam
Geweldigershoek, een geweldige naam

We vonden het een leuke stadswandeling door Zutphen. Niet te lang, leuk voor een middagje Zutphen en goed te combineren met een paar uurtjes shoppen.

T!PJe vind alle Groene Wissels op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van achtergrondinformatie, een .gpx track, een routebeschrijving en een topografische kaart. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Groene Wissels (én Trage Tochten). Losse Groene Wissel kosten 2,49 per route.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
donderdag 01 augustus 2019
Afstand
7 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
  Station Zutphen
Horeca
In het centrum van Zutphen is genoeg horeca. Koffie en Thee Schenkerij de Pelikaan is een aanrader !!
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Gelderland, Achterhoek
Bart van der Schagt, bekend van zijn Groene Wissel Wandelingen, laat je genieten van 22 leuke wandelroutes verspreid over de gehele Achterhoek en IJsselvallei.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Terborg
-Wandelen in de Achterhoek-

Volgend bericht »

Groene Wissel Doesburg
-Stadswandeling-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.