Trage Tocht Vianen-Hagestein
Struinen langs de Lek
Ontelbare keren ben ik over de Lekbrug bij Vianen richting het zuiden gereden en even zo vaak heb ik stadje aan de Lek links laten liggen. Tot nu toe, want ik ga naar Vianen voor de Trage Tocht Vianen-Hagestein. Een wandeling van zo'n 15 km door het prachtige rivierlandschap van de Lek.
De Trage Tocht Vianen-Hagestein is een lijnwandeling van 12 km vanuit Vianen naar Hagestein. Op de website van Vrijstad Vianen vind ik de wandeling Hagestein en Hoef en Haag. Ik combineer beide routes tot een rondwandeling van ruim 15 km tussen Vianen en Hagestein.
Ik parkeer mijn auto op een groot (gratis) parkeer- of evenemententerrein aan de Kanaalweg. Vandaar kun je de Trage Tocht bij punt 1 beginnen. Loop dan zo'n 500 meter terug naar het startpunt bij de lijnbaan en de stadsmuur. Ik begin bij de ophaalbrug over het Merwedekanaal. Dit is bij punt 4 van de routebeschrijving.
Bij het Merwedekanaal wordt druk gewerkt aan de dijkversterking langs de Lek en de weg is afgesloten. Ik kan er niet de dijk op en ga dus rechtdoor de Brugstraat in. Bij de Meidoornlaan ga ik linksaf en aan het eind van de straat loop ik via een voetgangersbrug de Lekdijk op. Na ongeveer 500 meter, kort voor de Hagesteinse brug loopt er een pad de uiterwaarden in en vervolg ik de originele route langs de Lek.
Struinen langs de Lek
De Lek is 62 km lang en stroomt van Wijk bij Duurstede tot Kinderdijk. Alles bij elkaar voert de Trage Tocht Vianen-Hagestein ruim 6 kilometer langs de Lek. Het lijkt lang maar het verveelt geen moment want er is genoeg te zien langs het water.
In de Vianense Waard wandel ik over de zomerdijk, een graspad met hindernissen. Een grote bramenstruik overwoekert het pad en noodgedwongen zoek ik mijn weg direct langs het water, eigenlijk veel leuker.
Een stukje verder moet ik volgens de routebeschrijving onder of over het prikkeldraad, mogelijk komt er een overstapje. Eenmaal bij het prikkeldraad is het duidelijk, het gewenste overstapje is er (nog) niet. Wel liggen er een paar grote stenen en een stuk sloophout, die als provisorisch opstapje dienen. Eens te meer ben ik blij dat ik zo lenig ben en behendig klim ik over het prikkeldraad 😉. Er onderdoor kruipen is geen optie met mijn knieën. Een voordeel van alleen wandelen is dat niemand je ziet stuntelen.
Het valt mij op dat er in de uiterwaarden enorm veel ganzen overwinteren. Ganzen zijn echte grazers en eten gras, net als koeien. Dat kun je goed zien, het gras is kort ‘gemaaid’ en overal ligt ganzenpoep. Ik denk dat de boeren er niet blij mee zijn. Als dichterbij kom vliegen alle ganzen verschrikt weg. Vervelend dat ik de vogels opjaag maar het is wel een gaaf gezicht als alle ganzen tegelijk de lucht in gaan.
Het stuw- en sluizencomplex bij Hagestein
De imposante stuw van Hagestein is van verre goed te zien. Rijkswaterstaat bepaalt met de stuw en de sluizen de waterhoogte in de Lek. De stuw bestaat uit twee bogen die in het water hangen. Bij hoogwater, en dat is zo’n 45 dagen per jaar, staan de bogen van de stuw omhoog. Dat is nu niet het geval.
Het stuw- en sluizencomplex is 60 jaar oud en heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Het complex functioneert nog steeds zoals ooit bedacht. Mocht de stroom ooit uitvallen, dan kan één persoon de sluizen openen of sluiten. Dat noem ik nog eens een knap staaltje techniek.
Bij Het stuw- en sluizencomplex ligt een vistrap. Deze is 200 meter lang met halverwege een soort van haarspeldbocht. Het water stroomt naar beneden over 19 treden en overbrugt 2,5 meter hoogteverschil.
Trekvissen zwemmen vanaf zee stroomopwaarts de Lek op naar hoger gelegen paaigronden om zich voort te planten. Zij passeren de dichte stuw via de vispassage, waarbij ze tegelijkertijd het waterpeilverschil overbruggen. De vissen zwemmen omhoog over de trappen of springen van trap naar trap.
Ik bekijk de vispassage van dichtbij want dit is interessant. Helaas zie ik geen springende vissen. Ik vraag me af hoe weten de vissen nu dat ze bij de stuw naar rechts moeten om naar de vistrap te zwemmen? Het blijkt dat de stroming in de vistrap dusdanig sterk is, dat de trekvissen die tegen de stroom in zwemmen als vanzelf naar de vispassage gelokt worden. Leuk, weer wat geleerd.
Van Hagestein naar Hoef en Haag
Langs recreatieplas Everstein wandel ik naar Hagestein. De plas is in de jaren ‘70 ontstaan, bij de zandwinning voor de aanleg van de A27. Op dit moment valt er weinig te recreëren, behalve dan een stukje wandelen. Het pad langs de plas is best aardig, niet heel bijzonder.
In Hagestein wandel ik door de Dorpsstraat. Een aardig straatje met één van de oudste kerken van Vijfheerenlanden als bikvanger. Een groot contrast met nieuwbouwdorp Hoef en Haag. Op het terrein waar ooit kasteel Hagestein stond, wordt een heel nieuw dorp uit de grond gestampt. Kris kras tussen de nieuwbouwhuizen door wandel ik richting Vianen.
Geen zandpadgarantie
Ik snap dat de Trage Tocht Vianen-Hagestein stopt in Hagestein. De wandelroute tussen beide plaatsen is voor 100% verhard en dat past nou eenmaal niet in het concept van een Trage Tocht. Hoef en Haag is best aardig om een keer doorheen te lopen maar vandaar tot aan het centrum van Vianen is de route geen Trage Tocht waardig. Een mooi stuk van zo’n 3 km om even flink door te stappen. De donkere lucht is de hele tijd al dreigend. Inmiddels regent het flink en de rest van de wandeling blijft het weer kwakkelen.
Wandelen in Vianen
Vianen is een verstingstad, het ligt direct aan de Lek en kent een rijke geschiedenis. In het centrum is het verleden nooit ver weg. Ik wandel er langs de oude stadsmuur. Ooit beschermde de muur Vianen tegen vijandelijke indringers en tegen het water van de Lek.
Door een poort in de stadsmuur loop ik het centrum binnen. In de Voorstraat passeer ik in rap tempo de Grote Kerk, het standbeeld van Hendrik van Brederode, het stedelijk museum, de stadspomp, het gemeentehuis, het paard en de Lekpoort.
De Paardenmarkt van Vianen
Naast het stadhuis staat een monsterlijk beeld van een paard. Het beeld verwijst naar de paardenmarkt die een eeuwenoude traditie kent. Ook nu nog is de paardenmarkt een jaarlijks terugkerend evenement, zo niet het hoogtepunt van het jaar in Vianen.
De geschiedenis van de Paardenmarkt gaat terug tot de 13e eeuw. In 1271 krijgt Zweder I van Beusichem (stamvader van de Heren van Vianen) de bisschop van Utrecht toestemming om twee maal per jaar een markt te houden bij zijn burcht Vianen. Een van deze jaarmarkten, de markt voor ‘levende have’, vormt de basis voor de huidige Paardenmarkt. Handelaren komen van heinde en verre naar deze markt om hun paarden (en andere dieren) te kopen en te verkopen. Zowel de markt als het vermaak er omheen trekt veel bezoekers.[ Bron: Website Vrijstad Vianen ]
De Voorstraat is een gezellige winkelstraat met diverse horeca gelegenheden. Even op een terrasje een drankje doen is er helaas niet bij en daarom trakteer ik mezelf bij de bakker op iets lekkers.
Aan de rand van Vianen lag ooit Kasteel Batestein. Via de Hofpoort, één van de laatste zichtbare restanten van Kasteel Batestein, verlaat ik het stadscentrum.
Wandelen in de Middelwaard
Over het Jufferslaantje wandel ik richting de Middelwaard. Ik passeer de A2 voor de eerste keer. De Middelwaard is een natuurgebied en uiterwaard van de Lek. Langs de Lek liggen zandstrandjes, wilgenvloedbosjes en rietlandjes. Vanaf de snelweg A2 is dit goed te zien, evenals de grote plas vlak langs de Lek
De route loopt rond De Put, ook wel Grindput of Plas Middelwaard genoemd. De plas is ontstaan door zandafgraving voor de A2 en is nu een recreatieplas. Rondom De Put grazen oer ossen en fjordenpaarden. En daar ben ik niet gerust op.
Rondom De Put ligt een verhoogde grasdijk en ik besluit over de dijk te wandelen zodat ik het gebied goed kan overzien. Gelukkig, in de verste verte zie ik geen paarden en runderen. Ondanks de -angst- voor wilde beesten vind ik het een mooi stuk op te wandelen en met een gerust hart ga ik verder.
Het mooiste stuk is de dijk tussen de Lek en De Put. Van links naar rechts banjer ik over de hoge zomerdijk. Langs de Lek heb ik mooi zicht op de voorbij varende vrachtschepen. Overal om mij heen zie ik sporen van dieren zoals grote holen, molshopen, koeienvlaaien, paardenvijgen, een kadaver van een klein dier en talrijke ganzen.
Voor de 2-de keer passeer ik de A2, dit keer onder de Lekbrug door. De oude en nieuwe Lekbrug liggen kort naast elkaar. Leuk om er onderdoor te wandelen. Lelijke graffiti ontsiert de brugpijlers. Ik zie er volop mogelijkheden voor mooie Street Art.
Als laatste stuk volgt een stuk door de Mijnsheerenwaard en de Pontswaard. Aan de oevers kan ik zien dat het water flink hoog heeft gestaan. Grote stukken gras zijn door het water weggespoeld. Ook het graspad is grotendeels verdwenen in het water en er zit niets anders op dan over één van de zandstrandjes verder te lopen.
Bij het Merwedekanaal laat ik de Lek achter me en wandel ik terug naar de auto. Ik kijk terug op een prima wandeling waarbij de stukken langs de Lek het leukst waren. Onderweg passeer je 4x de snelweg (A2 en A27) en hoewel het geluid van de snelwegen regelmatig aanwezig is heb ik er weinig hinder van gehad. Ik heb mijn eigen draai gegeven aan de Trage Tocht Vianen-Hagestein en dat is een aanrader.
Trage Tocht Vianen-Hagestein
Het is een afwisselende route en de Lek is nooit ver weg. Lekker struinen langs de Lek, gevolgd de stuw bij Hagestein. Na een rondje Hagestein en een ommetje door Hoef en Haag volgt een stukje door Vianen. Het contrast tussen het historische centrum van Vianen en het nieuwe dorp Hoef en Haag is groot. Als toegift volgt nogmaals een mooi stuk langs de Lek.
- Een jaar lang gratis Trage Tochten -
Ben jij net zo'n fan van Trage Tochten als wij? Dan hebben wij iets leuks in petto. Wij mogen één van onze lezers een jaarabonnement op de wandelzoekpagina cadeau geven zodat hij/zij het hele jaar gratis kan genieten van de mooiste wandelroutes. Meeloten is heel eenvoudig:
- Vertel in een reactie op dit bericht wat jouw favoriete Trage Tocht is.
- Wij vinden het leuk als ons blog deelt op Social Media.
- Laat een correct emailadres achter, zodat wij je kunnen bereiken. Jouw email wordt niet gepubliceerd.
Update: De actie is inmiddels voorbij en de winnaar heeft een jaar lang gratis Trage Tochten (en groene Wissels) ontvangen.
ALLES OP EEN RIJTJE
T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.
Meer wandelplezier
« Vorig bericht
Bergwandelen op het Geitenpad
-Naar het hoog(s)te punt van Arnhem-
Volgend bericht »
Trage Tocht Heeswijk-Dinther
-Wandeling door Beekdal de Aa-
4 Reacties
Liedeke - 24-03-2021 @ 20:52:58 -
Zo gaaf eigenlijk alle Trage tochten. Zo fijn, grote delen onverhard, heerlijk lopen!
Trage tocht Posbank bv is er een die in mijn top 3 staat.
Zo graag maak ik kans op een abonnement, zodat ik lekker overal kan struinen op mooie paden met zekerheid ober afstand en dat het serieus een mooie wandeling zal zijn.
Ommetje Breukelen - 24-03-2021 @ 21:58:28 -
Heb deze tocht afgelopen winter gelopen. Mooie afwisselende tocht. Prachtige omgeving. Vooral de sluizen vond ik indrukwekkend. Ben benieuwd hoe het er 's zomers uitziet. Leuk om metmijn wandelgroep te gaan wandelen.
Regine van Goor - 25-03-2021 @ 23:57:16 -
Dit jaar ook de trage tochten in en nabij steden ontdekt. Leuk ter afwisseling van de mooie natuur trage tochten. Veruit favoriet is de trage tocht Amsterdam houthavens, architectuurwandeling. Na mijn post hierover ben ik verrast dat ik zag dat meer kennissen verslingerd raakte aan deze route en dat iedereen weer anderen enthousiast maakte. De wandeling dus om ook hier onder de aandacht te brengen. Vanaf Amsterdam CS gingen we genietend van de bekende mooie gevels via Haarlemmerstraat naar gemoedelijk Prinsenland dat net een dorpje op zichzelf is. Via hip Westerpark ( sla het Chinese stalletje vlak ervoor niet over!) via westergasfabriek naar de Spaarndammerbuurt met geweldige Amsterdamse School architectuur. Vervolgens naar de Houthavens waar we ons steeds meer in Kopenhagen wanen qua stadsvernieuwing. De Minerva haven met zijn industriële bedrijvigheid en hippe start-ups, de Haparandadam met markante REM eiland ( ja daar waar waar in 1964 piratenzender TV Noordzee haar illegale uitzendingen verzorgde... nu een restaurant), het Westerdock en het IJdock waar ik al veel te vaak aan voorbij gelopen ben, dan mis je echt mooie moderne architectuur. Amsterdam heeft ons weer eens verrast.
Laat je ook verrassen!
MIrjam en John - 26-03-2021 @ 20:53:34 -
Dank jullie wel voor de reacties en tips voor een leuke Trage Tocht. De winnaar heeft inmiddels bericht van ons gehad.
@Regine, wandelen in Amsterdam is altijd leuk. De Trage Tocht Amsterdam Houthavens komt op ons to-walk lijstje. Leuke tip.
@Leideke, als de Trage Tocht Posbank net zo mooi is als de Trage Tocht Rheden dan is het zeker een mooie route in een mooi wandel- en natuurgebied.
(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.