Ockhorstroute Wichmond

Knopenrondje Vierakker

Home > Ockhorstroute Wichmond

Ockhorstroute Wichmond

Knopenrondje Vierakker

Ockhorstroute Wichmond - Knopenrondje Vierakker

De Ockhorstroute is een heerlijk afwisselende wandeling van zo'n 8 km door het typische Achterhoekse coulisselandschap rondom Wichmond en Vierakker. Houtwallen, weilanden, bossen en akkerland zijn de ingrediënten van het knopenrondje Vierakker.

16 oktober 2023 • Gelderland Knopenrondjes

We staan met de KampeerKoets op camping 't Uitzicht in Vorden. Op zoek naar een leuke wandeling direct langs de camping stuit ik op het Knopenrondje Vierakker. Dat ziet er leuk uit en ook makkelijk. Gewoon de knooppuntenbordjes volgen. Zo gezegd zo gedaan.

De route loopt over het terrein van de camping. Als eerste kom ik bij de Rietberg. Een mooie rustplek voor wandelaars en fietsers, voor mij is het nu nog te vroeg voor een pauze, ik ben net 50 meter op weg. In de Rietberg kun je koffie, thee, frisdranken, appeltaart, cake en ijs krijgen. Onder het genot van een hapje en drankje heb je een prachtig uitzicht op de weilanden en de Alpaca's. Het is er self-service en betalen kan door geld in het kluisje aan de wand te gooien. Mooi dat het zo kan.

De Rietberg
De Rietberg

Tegenover de Rietberg grazen de Alpaca's. Mooie dieren die nieuwsgierig komen kijken. Ze laten zich graag fotograferen, dat zijn ze volgens mij wel gewend.

Alpaca’s op camping ’t Uitzicht
Alpaca’s op camping ’t Uitzicht

Aan het einde van de lange oprit vind ik het eerste knooppuntenpaaltje. Het Achterhoekse coulisselandschap ligt aan mijn voeten. Weilanden, maisvelden en bloemenweides wisselen elkaar af. Lekker afwisselend en bijna 60% onverhard.

De camping in de verte
De camping in de verte

Zo goed als mogelijk probeer ik de knooppunten te volgen maar dat valt vies tegen. Ik verwacht van de wandelknooppunten net zoiets als bij het fietsnetwerk. Je wandelt van knooppunt naar knooppunt en tussen de knooppunten geven pijlen de juiste weg aan. Dat is helaas niet altijd het geval en ik heb het gpx-bestand op mijn telefoon veelvuldig nodig.

Mooi doorkijkje
Mooi doorkijkje

Maar goede knooppunten of niet, de route is verrassend mooi en heerlijk rustig. Ik voel me alleen op de wereld in de Achterhoek.

Bij het volgende knooppuntenpaaltje valt mijn oog op de vele routes die er in het gebied lopen. Aan wandelroutes geen gebrek in de Achterhoek. Onderaan het paaltje zie ik een bruin bordje met een witte gans. Ik heb de vliegende gans al eerder gespot. Hij wijst de weg en het lijkt wel dezelfde route als ik nu wandel. Dat zoeken we even op . . .

Volop wandelmogelijkheden in de Achterhoek
Volop wandelmogelijkheden in de Achterhoek

De Ockhorstroute

De vliegende gans blijkt de markering te zijn van de Ockhorstroute. In 2007 is de Ockhorstroute door Landschapsbeheer Gelderland uitgeroepen tot het mooiste ommetje van Gelderland. Het is een wandeling in het groen, ontwikkeld door het Dorpsbelang Wichmond-Vierakker. 

Ik download het gpx bestand van de Ockhorstroute en dan zie ik dat het voor 100% dezelfde route is als het knopenrondje Vierakker. De keuze is snel gemaakt. Ik laat de knooppunten voor wat het is en volg de bordjes van de Ockhorstroute. De route is duidelijk aangegeven, de markering is tip-top in orde. Daar kan geen knooppunt tegenop.

Een gewaarschuwd mens . . .
Een gewaarschuwd mens . . .

Op mijn gemak wandel ik verder. Ik geniet volop van de omgeving. Ook de zon laat zich zien.

Korenveld
Korenveld

De Ockhorstroute loopt grotendeels over particulier terrein. Eigenaren houden aan de rand van hun land een brede strook gras vrij voor wandelaars. Op de mooiste plekken staan wandelbankjes. Wat super is dat toch.

Wandelbankje op een mooi plekje om even de benen te strekken
Wandelbankje op een mooi plekje om even de benen te strekken

Er volgt een stukje over de gewone verharde weg. Zelfs dat is leuk, de wegen zijn er toch anders dan bij ons. De boerenwegen slingeren door het land. Ik schrik van een blaffende hond en van een stelletje kakelende kippen.

KippenKunst
KippenKunst
Wandelen op het boerenland
Wandelen op het boerenland

Ik nader het dorpje Wichmond en er volgt een stukje door de bebouwde kom. Net buiten het dorp is het officiële startpunt van de Ockhorstroute bij Chocolade Atelier Magdalena. De eigenaresse van de camping had gezegd dat we er zeker een kijkje moesten nemen. Ik ruik de chocolade en kan de verleiding niet weerstaan. Wat een leuk winkeltje, wat een boel lekkere dingen. Ik kies een paar mooie bonbons uit, dan heb ik straks op de camping wat lekkers te smikkelen. Een kleine traktatie voor mezelf.

Het winkeltje is verhuist naar Zutphen en je wandelt er niet meer langs op het Ockhorstpad.

Lekkere chocolade bij Chocolade atelier Magdalena
Lekkere chocolade bij Chocolade atelier Magdalena

Vanuit Wichmond is het een klein stukje terug naar de camping. Ik word eerst het bos ingestuurd. Het heeft gisteren hard geregend en er liggen grote plassen.

Mooie spiegeling
Mooie spiegeling

Ik passeer de Baakse Beek en dan ben ik op Landgoed Hackfort, waar ook de camping deel van uit maakt. In the Middle of Nowhere passeer ik een paar boerderijen. Wat een afgelegen plek en wat een aangename rust. Enkel wandelaars en fietsers passeren je huis. ’s Zomers in groten getale, in de winter is het er vast een stuk rustiger.

Het Acherhoekse coulissenlandschap
Het Acherhoekse coulissenlandschap

Ik passer het riviertje de Veengoot en dan ben ik terug op de camping. Alle plekken hebben we een prachtig uitzicht over de Veengoot en omliggende landerijen. De camping heet niet voor niets ’t Uitzicht.

Terug op de camping
Terug op de camping
Het uitzicht vanuit de KampeerKoets, daar ergens achter de bomen heb ik gewandeld
Het uitzicht vanuit de KampeerKoets, daar ergens achter de bomen heb ik gewandeld

Ik kijk terug op een fijne wandeling. De 8 km is lang zat voor mijn knieën. Gelukkig zijn er genoeg bankjes onderweg voor een korte pauze.

De Ockhorstroute is absoluut een mooi ommetje en zeker vanaf de camping een aanrader. Onder het genot van een lekker bakkie geniet ik van de lekkere bonbons.

Dat smaakt naar meer . . .

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
vrijdag 28 juli 2023
Afstand
8 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 60% (Verhard: 40%)
Start- & eindpunt
  Camping 't Uitzicht, Baakseweg 12, 7251 RH Vorden
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
Chocolade atelier Magdalena, Grand café bij Ludger, Rustpunt de Rietberg (op de camping)
Media
Honden
Alleen aangelijnd

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen langs de Dinkel en de Oelemars
-Ommetje Overdinkel-Losser-

Volgend bericht »

106ᵈᵉ Vierdaagse 2024
-Wij zijn er weer bij-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Wandelen