Ommetje Bekendelle

Als wandelen moeizaam gaat

Home > Ommetje Bekendelle

Ommetje Bekendelle

Als wandelen moeizaam gaat

Ommetje Bekendelle - Als wandelen moeizaam gaat

Vol goede moed begin ik aan de Trage Tocht Winterswijk Bekendelle. Een rondwandeling van 15 km vanaf Berenschot's Watermolen langs de Boven Slinge en de Bocholtse Baan. Ik heb er zin in, zeker na de dag van gisteren. Helaas, de ene dag is de andere niet . . .

7 juni 2022 • Trage Tocht Gelderland

Na een dagje Achterhoekse Wandelvierdaagse heeft John de smaak te pakken en voor de 2-de dag op rij wandelt hij 30 km. Dit keer de dag van Montferland - Kilder - Beek - Zeddam en Braamt.

Ik twijfel of het wel slim is om te wandelen want ik voel de 16 km van gister nog in mijn benen. Het is beter om rustig aan te doen, dat weet ik als geen ander. De Olde Baôtenroute die ik gister liep was hartstikke leuk en dat smaakt naar meer. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en vanaf de camping fiets ik eerst 10 km naar Winterswijk-Woold voor de Trage Tocht Bekendelle Winterswijk.

De Trage Tocht Bekendelle Winterswijk komt uit de wandeligds Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek (€)

Berenschot's Watermolen

De route is 15 km lang en start bij restaurant Berenschot's Watermolen. Het restaurant ziet er uitnodigend uit en ik beloof mezelf bij terugkomst iets lekkers op het terras aan het water.

De Trage Tocht Bekendelle Winterswijk start bij Berenschot's Watermolen
De Trage Tocht Bekendelle Winterswijk start bij Berenschot's Watermolen

Berenschot's Watermolen ligt aan de Boven Slinge. Het is een Nederlandse watermolen met een zogenaamd onderslagrad. Het waterrad is 4,40 m hoog. De molen is in gebruik als korenmolen op vrijwillige basis.

Natuurgebied Bekendelle (Beek ’n Dal)

Vanaf de Watermolen is het een klein stukje naar Natuurgebied Bekendelle. Het kleine bosgebied ligt in een uiterst hoekje van de Achterhoek bij Winterswijk-Woold. Bekendelle is één van de weinige moerasbossen in Nederland. De Boven-Slinge zoekt al slingerend zijn weg door het bos. Het is een Natura 2000-gebied, om de bijzondere natuur te behouden en versterken.

De Boven-Slinge . . . Oei, wat mooi

Ik volg er het pad langs de Boven-Slinge. De kronkelige beek stroomt vanuit Duitsland naar de IJssel. Ik geniet er met volle teugen van alle tinten groen, het vrolijke gekwetter van de vogels en het kabbelende water van de Boven-Slinge.

Al snel wandel ik langs de Boven Slinge
Al snel wandel ik langs de Boven Slinge
Wat mooi !!
Wat mooi !!

Ik ben pas 1 km onderweg en mijn dag kan al niet meer stuk. Blij dat ik wandel. Ik kom ogen te kort, bang om iets te missen.

En dan mis ik een boomwortel. Ik struikel en blijf ternauwernood op de been. Auwwww, dit is teveel voor mijn onderdanen. Mijn knieën doen pijn, niet enorm, wel hinderlijk tijdens het wandelen. Stoppen staat niet in mijn woordenboek want ik heb het hartstikke naar mijn zin. Om de scherpe randjes weg te halen neem ik een paracetamolletje.

100% genieten op de Trage Tocht Bekendelle Winterswijk
100% genieten op de Trage Tocht Bekendelle Winterswijk

Na het pad langs de Boven-Slinge volgt een lange onverharde weg op de rand van bos en boerenland. Langzaam verandert het landschap om mij heen. Bos maakt plaats voor landerijen met grote markante boerderijen.

Ik neem er de tijd voor en dat is synoniem voor: ik wandel als een slak. Vooral mijn rechterknie protesteert.

Wandelen in de Achterhoek is een aanrader
Wandelen in de Achterhoek is een aanrader
Met zandpadgarantie !!
Met zandpadgarantie !!

Hooi op de vork

Een 100% zandweg helpt ook niet. Zandpaden- en wegen hebben nooit mijn voorkeur en nu al helemaal niet. Na 3 km is het de hoogste tijd voor een korte pauze op een wandelbankje. Ik kijk uit over een pas gemaaid weiland en de geur van vers gemaaid gras hangt in de lucht. De boer schudt het gras, zodat het goed droogt. Een weiland verder is een boer aan het wiersen, zijn oogst is bijna binnen.

Vers gemaaid gras
Vers gemaaid gras

De korte rust doet me goed. Ik aanschouw het landelijke tafereel en bedenk dat ik niet te veel hooi op mijn vork moet nemen. Het is beter om de route in te korten.

Eeuwenoude boerderij (bijna dan)
Eeuwenoude boerderij (bijna dan)
Mooi kiekje van een hooischuur
Mooi kiekje van een hooischuur

De Oude Bocholtsebaan

Dan volgt de Oude Bocholtsebaan. Tussen 1880 en 1931 was de Oude Bocholtsebaan een 17,5 km lange internationale spoorlijn tussen Winterswijk en het Duitse Bocholt. De weg is er kaasrecht en ik volg het naastgelegen fiets- of wandelpad.

De Oude Bocholtsebaan
De Oude Bocholtsebaan
Weerstation op de Oude Bocholtsebaan: Steen dreuge – Droog weer
Weerstation op de Oude Bocholtsebaan: Steen dreuge – Droog weer

Na 4,5 km hou ik het voor gezien en neem ik de kortste weg terug naar mijn fiets. Mijn knie doet te veel pijn, zo wandelen is niet leuk. Mijn gps toont een alternatieve route en dat is een goede keuze.

Het Achterhoekse coulisselandschap

Ondanks mijn ongemakken is het glooiende coulisselandschap hartstikke mooi om te wandelen. Ik wandel over één van de vele onverharde slingerweggetjes. Lekker afwisselend en na elke hoek volgt een nieuw uitzicht. Ik passeer korenvelden, houtwallen, een schuur vol met aardappels, scharrelende varkens en prachtige (verbouwde) boerderijen.

Het valt mij op dat veel boerderijen een houten rode punt in de gevel hebben. Deze Saksische boerderijen met een zogenaamde ossenbloedrode topgevel zijn veelal gebouwd voor 1900.

Fraaie boerderij met karakteristieke rode topgevel
Fraaie boerderij met karakteristieke rode topgevel

Vroeger eeuwen schilderde men deze zogenaamde topgevel met 'bonnis'. Dat is fijngemalen moerasijzererts dat uit het veen of uit de beek werd gehaald. Het ijzeroer mengde men met biest (de eerste melk van de koe die net gekalfd heeft) en door het hoge eiwitgehalte van de melk is deze nogal kleverig. Met deze 'bonnis' substantie werd het hout ingesmeerd, wat een goede bescherming bood tegen allerlei weersinvloeden. Het houtwerk kon hierdoor een mensenleven lang mee. Tegenwoordig wordt er gewoon verf gebruikt.[ Bron: Mijn Gelderland ]

Mooi uitzicht over een korenveld
Mooi uitzicht over een korenveld

Ook het laatste stuk van mijn verkorte route is prachtig. Eenmaal terug bij restaurant Berenschot’s Watermolen trakteer ik mezelf op een lekker stuk appeltaart met slagroom. Ik vind een mooi plekje op het terras. In de zon, uit de wind en aan het water. Dit heb ik dik verdiend!!

Lekkere traktatie na afloop van de wandeling bij Berenschot's Watermolen
Lekkere traktatie na afloop van de wandeling bij Berenschot's Watermolen

De hele Trage Tocht Bekendelle Winterswijk bewaar ik voor een volgende keer. De eerste kilometers zijn veelbelovend.

Achterhoekse Wandelvierdaagse

John heeft een leuke wandeling achter de rug. Hij loopt zo gemakkelijk en 30 km is voor hem een appeltje-eitje. De Achterhoekse Wandelvierdaagse is een aanrader en hij vind de route van vandaag mooier dan die van gister.

Bij onze KampeerKoets geniet hij nog even na van een leuke wandeldag.

John wandelt 2 dagen achter elkaar 30 km bij de Achterhoekse Wandelvierdaagse
John wandelt 2 dagen achter elkaar 30 km bij de Achterhoekse Wandelvierdaagse

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 28 mei 2022
Afstand
6 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 95% (Verhard: 5%)
Start- & eindpunt
  Restaurant Berenschot's Watermolen, Wooldseweg 74, 7108 AB Winterswijk Woold
Parkeren
Gratis parkeren nabij startlocatie (minder dan 500 m)
Horeca
Berenschot's Watermolen aan het begin/einde van de wandeling
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek
Deze wandelgids is dan ook één grote lofzang op de Achterhoek. De gids geeft een mooie indruk van het rijke cultuurlandschap, dat kenmerkend is voor de Achterhoek. Wie echt verliefd wil worden op de Achterhoek trekt zijn wandelschoenen aan en begint aan deze fantastische reeks wandelingen, natuurlijk met zandpadgarantie !!

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

't Olde Baôtenroute
-Wandelen over het Achterhoekse boerenland-

Volgend bericht »

Trage Tocht de Zilk
-Wandelen in de Waterleidingduinen-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.