Trage Tocht Beek

Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Home > Trage Tocht Beek

Trage Tocht Beek

Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Trage Tocht Beek - Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Vorige week verscheen nieuwe wandelgids Wandelen in het Rijk van Nijmegen. Een gids met 15 Trage Tochten rondom Nijmegen, uiteraard met zandpadgarantie. Niet eerder was ik zo blij met een wandelgids. Net voordat we naar Berg en Dal vertrokken, lag de gids in de bus. Drie keer raden wat wij doen tijdens de vakantie ?!?!

20 juli 2020 • Boswandeling Trage Tocht Gelderland

De eerste dag van onze vakantie loop ik gelijk de eerste route uit de gids. Ik kies voor de Trage Tocht Beek. Op de routekaart zie ik dat Trage Tocht Beek op slechts 400 meter langs de camping komt. Dat komt goed uit en ik vertrek lekker relaxed vanaf de camping.

Boerderij-camping Nederrijkswald

Boerderij-camping Nederrijkswald ligt midden in het bos aan de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal. De camping is een mooi uitgangspunt voor talrijke mooie wandelingen in het Rijk van Nijmegen. Wij komen er al jaren voor de Nijmeegse Vierdaagse en ook dit jaar staan we op de camping. Niet voor de Vierdaagse maar gewoon voor onze vakantie. Wij vinden het een supercamping (5 sterren) in een mooie omgeving. En Vierdaagse of niet, wandelen zullen we.

Vanaf de camping wandel ik zo het bos in
Vanaf de camping wandel ik zo het bos in

’t Grüske, het Groesbeekse bos

Vanuit onze caravan wandel ik zo het Groesbeeksebos in en pak ik de route op bij punt 5 van de routebeschrijving. Het is heerlijk wandelweer. In dit deel van het bos ligt een 15 kilometer lange MTB route en het is er druk met mountainbikers. Ik heb geen last van hen, hopelijk zij ook niet van mij. Slechts af en toe wandel ik een stukje over het MTB-pad en regelmatig kruis ik een MTB pad.

Het eerste stuk in het Groesbeekse bos is dichtbij de camping en toch is het voor mij grotendeels onbekend. Het is er mooi wandelen met lichte hoogteverschillen. Bos en open velden wisselen elkaar af. De Postweg is een lange en brede bosweg, gevolgd door smalle, dichtbegroeide slingerpaadjes. Behalve de mountainbikers en een enkele ruiter te paard is het rustig in het bos.  Ik kom nog weinig wandelaars tegen.

Statige beukenlaan
Statige beukenlaan

Ik wandel richting het dorp Berg en Dal over voormalige landgoederen, te herkennen aan de statige beukenlanen en rododendronstuiken. Eenmaal in het dorp steek ik de Oude Kleefsebaan over en dan kom ik bij het uitzichtpunt aan de Oude Holleweg. Vandaar heb je een geweldig uitzicht over de Ooijpolder en het kerkje van Persingen. Vorig jaar was ik hier ook, toen wandelde ik de N70 Natuurwandelroute.

De kerk van Persingen ver in de verte
De kerk van Persingen ver in de verte

Wandelen in Heerlijkheid Beek

Vanaf het uitkijkpunt neem ik de trap naar beneden en dan wandel ik in Heerlijkheid Beek. Heerlijke naam voor een heerlijk gebied. De hoogteverschillen in het bos zijn groot en mijn knieën en kuiten hebben het flink te verduren. Maar het is er supermooi en dat maakt veel goed.

Heerlijkheid Beek
Heerlijkheid Beek

Over een steile heuvelrand en langs het bronbeekje loop ik naar Beek. Ik ben halverwege de route en vier mijn eerste vakantiedag. Op het terras van Hotel ’t Spijker geniet ik van een bakkie met iets lekkers.

Op het terras wordt ik aangesproken door een mevrouw die mij ergens van herkent. Ik meen haar ook te herkennen. Het duurt even dan blijkt dat we samen een route meegelopen hebben met Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. We wandelden destijds de route Visée-Noorbeek uit de wandelgids Een wandeling rondom Zuid-Limburg (€). Zo’n een toevallige ontmoeting vind ik hartstikke leuk en gezellig babbelend genieten we van ons bakkie.

Wandelen in het Dal van Palland

Vanuit Beek wandel ik omhoog en heb ik uitzicht over het Dal van Palland. Weer zo’n plek waar ik eerder geweest ben. Het blijft er idyllisch mooi, met vlechtheggen en houtwallen rondom de weilanden, akkers en boomgaarden. Ik wandel een rondje om het dal over mooie struinpaden en holle wegen. Dit is 100% genieten. Zwerven in de natuur, wat wil een mens nog meer ?!?!

Blik op het dal van Palland
Blik op het dal van Palland

Het Filosofendal

Volgende hoogtepunt op de route is het filosofendal. Dit beekdal is onderdeel van de Nijmeegse stuwwal en ligt tussen de Duivelsberg en de Wylerberg. Vandaar heb ik een grandioos uitzicht over het diepe Filosofendal. Het is er allemachtig prachtig heuvelachtig.

Het is op dit deel van de route aanzienlijk drukker. Ik kom veel wandelaars tegen, met en zonder wandelgids. Ik vermoed dat de meesten de N70 en het Pieterpad aan het wandelen zijn. Maar ook de Walk of Wisdom loopt langs het Filosofendal en over de Duivelsberg.

Het Filosofendal
Het Filosofendal

Wandelen op de Duivelsberg

Na het filosofendal volgt de beklimming van de Duivelsberg. Met recht een duivelse berg. Voor mijn doen klim ik in een rap tempo omhoog. Eenmaal boven ben ik niet eens buiten adem !! Ik beklim de uitzichtplek op de burchtheuvel  van Motte Mergelpe om van het uitzicht te genieten. Daar wacht een kleine teleurstelling want eenmaal boven is de begroeiing zo hoog dat ik er niet overheen kan kijken.

Wandelen op de grens van Nederland en Duitsland
Wandelen op de grens van Nederland en Duitsland
Grenspaal laag bij de grond
Grenspaal laag bij de grond

De Duivelsberg ligt tegen Duitsland aan en ik wandel in het grensgebied. Voor de Tweede Wereldoorlog zou ik in Duitsland wandelen. Sinds 1949 is de Duivelsberg Nederlands grondgebied. Het grensgebied is heuvelachtig. Bossen, akkerland en weilanden bepalen het zicht. De leukste paden liggen aan de rand van het bos, met weidse vergezichten over de glooiende velden.

Vergezicht over de velden
Vergezicht over de velden
Ouderwetse landweg, waar de route overigens niet overheen loopt
Ouderwetse landweg, waar de route overigens niet overheen loopt

Het laatste stuk loopt over een pad tussen de golfbaan door. Vandaar wandel ik als vanzelf het Groesbeeksebos weer in. Nog een klein stukje en dan ben ik terug op de camping waar ik luierend in het zonnetje nageniet van een prachtige wandeling.

De Trage Tocht Beek is een superwandeling in het Rijk van Nijmegen, een Trage Tocht waardig. 100% een aanrader en op de camping werkt mijn enthousiasme aanstekelijk. Campingburen hebben 2 dagen later ook de Trage Tocht Beek gelopen en waren eveneens laaiend enthousiast over de route. Onze Groningse Campingbuurtjes hebben nog dezelfde dag de wandelgids gekocht in Groesbeek met het plan om nog deze week een route uit de gids te wandelen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 18 juli 2020
Afstand
16 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 95% (Verhard: 5%)
Start- & eindpunt
  Camping Nederrijkswald, Zevenheuvelenweg 47, 6571 CH Berg en Dal
Parkeren
Gratis parkeren nabij startlocatie
Horeca
Hotel 't Spijker in Beek
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen in het Rijk van Nijmegen
Ons binnenste buitenland, zo wordt het Rijk van Nijmegen ook wel genoemd. Een land met hoge heuvels en lage uiterwaarden op de rand van Duitsland. Een land met bossen, verstilde vennen, steile heuvels, uitgestrekte heidevelden, glooiende velden en polders rondom de Waal.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Het Rosandepad
-Wandelen langs oorlogsherinneringen in Oosterbeek-

Volgend bericht »

Trage Tocht Malden
-Alternatieve Vierdaagse, Dag 1-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.