N70 Natuurwandelroute

Unieke boswandeling in Berg en Dal

Home > N70 Natuurwandelroute

N70 Natuurwandelroute

Unieke boswandeling in Berg en Dal

N70 Natuurwandelroute - Unieke boswandeling in Berg en Dal

De N70 Natuurwandelroute is een unieke boswandeling over de stuwwal in het Rijk van Nijmegen. De N70 wandelroute is 15 km. lang en loopt door Nijmegen, Beek-Ubbergen en Berg en Dal. Op de N70 beklim je maar liefst acht bergen zoals de Boterberg, de Sterrenberg en de Duivelsberg. De route staat al een tijdje op mijn to-walk lijstje want ik lees er enkel enthousiaste verhalen over.

31 juli 2019 • Boswandeling Gelderland

Vanwege de Nijmeegse Vierdaagse zijn we neergestreken in Berg en Dal. Een mooi moment voor de N70 wandelroute, ik ben er nu zo dicht bij.

Wandelen in Berg en Dal

Vanaf de camping Nederrijkswald is het een paar minuten fietsen en dan ben ik bij één van de officiële startpunten. Ik start bij Pannenkoekenhuis De Heksendans in Berg en Dal en vandaar wandel ik gelijk het bos in. Het eerste groene paaltje heb ik al snel gevonden.

Zie je de hoogteverschillen in het bos ??
Zie je de hoogteverschillen in het bos ??

Het eerste de beste bospad loopt het Keteldal in. Mijn knieën krijgen gelijk de vuurdoop want het hoogteverschil is groot in het bos. Maar wat een mooi bospad, ik weet gelijk waarom iedereen zo laaiend enthousiast is over de N70 wandelroute.

Mooie bospaden op de N70 wandelroute, de een nog mooier dan de andere
Mooie bospaden op de N70 wandelroute, de een nog mooier dan de andere

Wat is de N70 natuurwandelroute?

De N70 natuurwandelroute is ontstaan in 1970, het natuurbeschermingsjaar. In het natuurbeschermingsjaar ontstond het idee om in Nijmegen een natuurwandeling te ontwerpen. Het resultaat is de immer populaire N70 wandelroute. Een pittige boswandeling over de heuvels rondom Berg en Dal in het Rijk van Nijmegen.

Waar start de N70?

De N70 heeft meerdere officiële startpunten:

  1. Pannenkoekhuis De Heksendans, Oude Kleefsebaan 425, Berg en Dal.
  2. Hotel-Restaurant 't Spijker, Rijksstraatweg 191, Beek
  3. Parkeerplaats Holdeurn, Oude Kleefsebaan 148-156, Berg en Dal
  4. Restaurant Tante Koosje, Berg en Dalseweg 359,Nijmegen
  5. Fletcher Hotel Val Monte, Oude Holleweg 5, Berg en Dal
Het kerkje van Persingen in de verte vanaf uitkijkpunt de Wolfsheuvel
Het kerkje van Persingen in de verte vanaf uitkijkpunt de Wolfsheuvel

Het is van meet af aan is het een mooie route en het ene bospad is nog mooier dan het andere. De route is grotendeels onverhard. Af en toe kruis ik de gewone weg en dan wandel ik langs fraaie huizen.

Ik wandel over mooie slingerpaden, van links naar rechts, omhoog, omlaag, trap op en trap af. Het is een pittige route met hoogteverschillen tot wel 70 meter. Vanaf uitkijkpunt de Wolfsheuvel zie ik in de verte het kerkje van Persingen, het kleinste dorp van Nederland. Wouw, wat gaaf !!

Wij wandelen de N70 Natuurwandelroute
Wij wandelen de N70 Natuurwandelroute
Geweldig uitzicht op de Ooijpolder
Geweldig uitzicht op de Ooijpolder

Heerlijkheid Beek

Na een ommetje door het Hengstdal en Nijmegen kom ik voor de tweede keer in Heerlijkheid Beek. Dit afwisselende natuurgebied ligt ten oosten van Nijmegen op een steile heuvelrand tussen Beek en Berg en Dal. Het landschap van Heerlijkheid Beek bestaat uit bossen op de heuvels en akkers in het lagere gedeelte. In de volksmond spreekt men van -Het Hoog en Het Laag-.

 

Het uitzicht over de Ooijpolder en de rivier de Waal is geweldig mooi en op de mooiste plekken zijn er uitkijkpunten. Ik vind de N70 wandelroute simpelweg een topwandeling.

De Elyzeese Velden, verblijfplaats van de gelukzaligen

De lager gelegen en glooiende akkers zijn de Elyzeese Velden en het is er gelukzalig mooi. Tijdens de Walk of Wisdom kwam ik hier voor ’t eerst en ook toen vond ik de Elyzeese Velden geweldig. Ik wandel er te midden van glooiende weilanden en omliggende bossen.

De Elyzeese Velden, verblijfplaats van de gelukzaligen
De Elyzeese Velden, verblijfplaats van de gelukzaligen

Elysion (Oudgrieks) betekent -de verblijfplaats van de gelukzaligen-. De Romeinen gaven het gebied deze naam in de eerste eeuw vóór Christus. Zij hebben niets teveel gezegd. Wat is Nederland toch mooi.

Terugblik op de Elyzeese Velden
Terugblik op de Elyzeese Velden

In het bos wandel ik over statige bomenlanen en langs stromende beekjes. Uiteindelijk kom ik in Beek en daar loop ik langs het wasvrouwtje bij de bronvijver. Door de aanwezigheid van helder bronwater waren er vroeger in Beek tientallen grote en kleinere wasserijen en blekerijen. De herinneringen vind je nog overal in Beek.

Bij Hotel ’t Spijker in Beek geniet ik op het terras van iets lekkers want dat heb ik wel verdiend. Ik maak er een leuk dagje uit van met mezelf en mijn knieën hebben rust nodig na al dat klimmen en dalen. Met mijn buurvrouw op het terras maak ik een praatje. Zij is opgegroeid in Beek en komt er graag terug voor een wandeling.

De oude grenspaal

De eerste klim het dorp uit is de -Muur van Beek- gevolgd door de afdaling (nogmaals) naar het Keteldal. Daar kom ik bij een oude grenspaal. Ooit stond deze precies op de grens van Nederland en Duitsland. Tot 1949 liep de grens door het Keteldal maar later werd de grens 2 kilometer naar het oosten opgeschoven. De grenspaal staat er nog steeds, al meer dan 100 jaar.

Laat vriendschap heelen, wat grenzen deelen [ Tekst op de grenspaal ]

Dal van Palland op de N70 Natuurwandelroute
Dal van Palland op de N70 Natuurwandelroute

De Duivelsberg

Ik wandel verder en kom bij de Duivelsberg. De Duivelsberg is een natuurreservaat in de gemeente Berg en Dal, direct aan de grens met Duitsland. In natuurgebied de Duivelsberg ligt de gelijknamige berg.

De Duivelsberg is 75,9 meter hoog. De heuvel behoorde tot 1949 tot het Duitse dorpje Wyler in de gemeente Kranenburg. In de Tweede Wereldoorlog streden Amerikaanse luchtlandingstroepen voor het bezit en het behoud van heuvel tijdens de Operatie Market Garden.

Na de Tweede Wereldoorlog behoorde de Duivelsberg tot de vele kleine gebieden die Nederland op 23 april 1949 ten koste van Duitsland annexeerde. De Duivelsberg is altijd in Nederlandse handen gebleven.

Trap op . . .
Trap op . . .

Wandelen over de Kleverberg

Volgens de routebeschrijving wandel ik over de Kleverberg (what's in a name . . ), één van de heuvels in dit natuurgebied. Ik hoop ergens een bordje te zien dat dit bevestigd. Helaas, ik zie geen bordje als bewijs dat ik op de Kleverberg ben geweest. Ik vermoed dat de Kleverberg dichter bij Kleve (Duitsland) ligt.

Helaas, geen Kleverberg maar wel supermooi ;-)
Helaas, geen Kleverberg maar wel supermooi ;-)

Dan volgt de Duivelsberg zelf. Ik passeer de Motte van de burcht Mergelpe op de Duivelsberg. Een motte is een kunstmatige kasteelheuvel, met grachten en een omwalling, ter verdediging tegen vijandelijke aanvallen. Het is het hoogste punt van de route en ook nu geniet ik van het uitzicht.

Dan kom ik echt op de grens van Nederland en Duitsland, gemarkeerd door een betonnen grenspaal. Links van het wandelpad ligt Duitsland, rechts ligt Nederland.

Daar in de verte ligt Duitsland
Daar in de verte ligt Duitsland

Door het bos wandel ik steil naar beneden richting het Filosofendal. Mijn knieën vinden het niet leuk en om ze te ontlasten loop ik zigzaggend naar beneden net als bij het skiën. Het Filosofendal ligt tussen de Duivelsberg en de Wylerberg. Over de Filosofenbrug passeer ik de Filosofenbeek. Nog een laatste klimmetje met hindernissen en dan ben ik terug bij mijn fiets.

De leukste foto's

Ik wandel de N70 natuurwandelroute vanuit Berg en DalIets met de bomen en het bos . . .Spoelpunt in den Elzen in BeekUitkijkpunt, in de verte het kerkje van Persingen--Het Hengstdal in NijmegenHet Geldersch LandschapPad op de grens van bos en boerenland. Heerlijkheid Beek.De Elyzeese velden-Statige bomenlaanBruggetje over de beek van BeekWasvrouwtje van Beek. Door de rijkelijke aanwezigheid van helder bronwater, waren er vroeger in Beek tientallen grote en kleinere wasserijen en blekerijen.Genieten van een Latte machiato met een lekker kopje tomatensoep bij Hotel 't Spijker in Beek.Veel mensen in Beek werkten in de talrijke wasserijen vanwege het schone beekwater. Laat vriendschap heelen, wat grenzen deelenIk wandelde hier ook tijdens de Walk of Wisdom-De Motte van de burcht Mergelpe op de Duivelsberg. Een motte is een kunstmatige kasteelheuvel, met grachten en een omwalling, ter verdediging tegen vijandelijke aanvallen.Wandelen op de grens. Links ligt Duitsland, het wandelpad is nog net Nederland.Grenspaal om over te struikelen, zo laag bij de grond.Waar ben ik ?!?!The road to Succes is always under constructionDe route van de N70 Natuurwandelroute
Impressie van de N70 Natuurwandelroute in Berg en Dal

100% genieten op de N70 Natuurwandelroute

Van tevoren had ik al diverse blogs met laaiend enthousiaste berichten gelezen over de N70 Natuurroute. Ik heb er niets aan toe te voegen want ik kom superlatieven tekort. Lekker afwisselend, prachtige vergezichten, fraaie klimpaadjes. Alsof je in het buitenland bent. Het is wel een stevige wandeling maar de moeite meer dan waard. Gewoon een supermooie boswandeling, eentje die in een ander jaargetijden voor herhaling vatbaar is. En dat zeg ik niet snel over een wandeling.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 13 juli 2019
Afstand
15 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 75% (Verhard: 25%)
Start- & eindpunt
  De N70 heeft meerdere officiële startpunten. Ik startte bij Pannenkoekhuis De Heksendans, Oude Kleefsebaan 425, Berg en Dal.
Parkeren
De startpunten zijn goed bereikbaar, zowel met de auto als met het OV. In de directe omgeving van de startpunten kun je gratis parkeren.
Horeca
Er is volop horeca onderweg (o.a. bij de startpunten)
Media

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Groene Wissel Varsseveld
-Achter de coulisse-

2 Reacties

Annie en Paul van der Aar  -  25-04-2022 @ 09:54:37  -

Hallo John en Mirjam, wat een super site hebben wij van jullie gelezen. Wij stonden op "De Willige Waard" . Al die wandelroutes en foto's schitterend. Daar gaan we wel gebruik van maken..
Jullie zouden ook de camper of camping plaatsen er bij kunnen vermelden. Fijne dagen in Limburg. Vriendelijke groeten, Annie en Paul

Mirjam en John  -  25-04-2022 @ 10:19:49  -

Dank jullie wel. Wij hebben onze camper pas een jaar. Bij de nieuwste blogs noemen we wel elke keer de camping of camperplaats. Leuk om jullie gesproken te hebben op De willige Waard. Gr. John.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje