De N70 Natuurwandelroute is een unieke boswandeling over de stuwwal in het Rijk van Nijmegen. De N70 wandelroute is 15 km. lang en loopt door Nijmegen, Beek-Ubbergen en Berg en Dal. Op de N70 beklim je maar liefst acht bergen zoals de Boterberg, de Sterrenberg en de Duivelsberg. De route staat al een tijdje op mijn to-walk lijstje want ik lees er enkel enthousiaste verhalen over.
Vanaf de camping Nederrijkswald is het een paar minuten fietsen en dan ben ik bij één van de officiële startpunten. Ik start bij Pannenkoekenhuis De Heksendans in Berg en Dal en vandaar wandel ik gelijk het bos in. Het eerste groene paaltje heb ik al snel gevonden.
Het eerste de beste bospad loopt het Keteldal in. Mijn knieën krijgen gelijk de vuurdoop want het hoogteverschil is groot in het bos. Maar wat een mooi bospad, ik weet gelijk waarom iedereen zo laaiend enthousiast is over de N70 wandelroute.
Wat is de N70 natuurwandelroute?
De N70 natuurwandelroute is ontstaan in 1970, het natuurbeschermingsjaar. In het natuurbeschermingsjaar ontstond het idee om in Nijmegen een natuurwandeling te ontwerpen. Het resultaat is de immer populaire N70 wandelroute. Een pittige boswandeling over de heuvels rondom Berg en Dal in het Rijk van Nijmegen.
Waar start de N70?
De N70 heeft meerdere officiële startpunten:
Pannenkoekhuis De Heksendans, Oude Kleefsebaan 425, Berg en Dal.
Parkeerplaats Holdeurn, Oude Kleefsebaan 148-156, Berg en Dal
Restaurant Tante Koosje, Berg en Dalseweg 359,Nijmegen
Fletcher Hotel Val Monte, Oude Holleweg 5, Berg en Dal
Het is van meet af aan is het een mooie route en het ene bospad is nog mooier dan het andere. De route is grotendeels onverhard. Af en toe kruis ik de gewone weg en dan wandel ik langs fraaie huizen.
Ik wandel over mooie slingerpaden, van links naar rechts, omhoog, omlaag, trap op en trap af. Het is een pittige route met hoogteverschillen tot wel 70 meter. Vanaf uitkijkpunt de Wolfsheuvel zie ik in de verte het kerkje van Persingen, het kleinste dorp van Nederland. Wouw, wat gaaf !!
Heerlijkheid Beek
Na een ommetje door het Hengstdal en Nijmegen kom ik voor de tweede keer in Heerlijkheid Beek. Dit afwisselende natuurgebied ligt ten oosten van Nijmegen op een steile heuvelrand tussen Beek en Berg en Dal. Het landschap van Heerlijkheid Beek bestaat uit bossen op de heuvels en akkers in het lagere gedeelte. In de volksmond spreekt men van -Het Hoog en Het Laag-.
Het uitzicht over de Ooijpolder en de rivier de Waal is geweldig mooi en op de mooiste plekken zijn er uitkijkpunten. Ik vind de N70 wandelroute simpelweg een topwandeling.
De Elyzeese Velden, verblijfplaats van de gelukzaligen
De lager gelegen en glooiende akkers zijn de Elyzeese Velden en het is er gelukzalig mooi. Tijdens de Walk of Wisdom kwam ik hier voor ’t eerst en ook toen vond ik de Elyzeese Velden geweldig. Ik wandel er te midden van glooiende weilanden en omliggende bossen.
Elysion (Oudgrieks) betekent -de verblijfplaats van de gelukzaligen-. De Romeinen gaven het gebied deze naam in de eerste eeuw vóór Christus. Zij hebben niets teveel gezegd. Wat is Nederland toch mooi.
In het bos wandel ik over statige bomenlanen en langs stromende beekjes. Uiteindelijk kom ik in Beek en daar loop ik langs het wasvrouwtje bij de bronvijver. Door de aanwezigheid van helder bronwater waren er vroeger in Beek tientallen grote en kleinere wasserijen en blekerijen. De herinneringen vind je nog overal in Beek.
Bij Hotel ’t Spijker in Beek geniet ik op het terras van iets lekkers want dat heb ik wel verdiend. Ik maak er een leuk dagje uit van met mezelf en mijn knieën hebben rust nodig na al dat klimmen en dalen. Met mijn buurvrouw op het terras maak ik een praatje. Zij is opgegroeid in Beek en komt er graag terug voor een wandeling.
De oude grenspaal
De eerste klim het dorp uit is de -Muur van Beek- gevolgd door de afdaling (nogmaals) naar het Keteldal. Daar kom ik bij een oude grenspaal. Ooit stond deze precies op de grens van Nederland en Duitsland. Tot 1949 liep de grens door het Keteldal maar later werd de grens 2 kilometer naar het oosten opgeschoven. De grenspaal staat er nog steeds, al meer dan 100 jaar.
Laat vriendschap heelen, wat grenzen deelen [ Tekst op de grenspaal ]
De Duivelsberg
Ik wandel verder en kom bij de Duivelsberg. De Duivelsberg is een natuurreservaat in de gemeente Berg en Dal, direct aan de grens met Duitsland. In natuurgebied de Duivelsberg ligt de gelijknamige berg.
De Duivelsberg is 75,9 meter hoog. De heuvel behoorde tot 1949 tot het Duitse dorpje Wyler in de gemeente Kranenburg. In de Tweede Wereldoorlog streden Amerikaanse luchtlandingstroepen voor het bezit en het behoud van heuvel tijdens de Operatie Market Garden.
Na de Tweede Wereldoorlog behoorde de Duivelsberg tot de vele kleine gebieden die Nederland op 23 april 1949 ten koste van Duitsland annexeerde. De Duivelsberg is altijd in Nederlandse handen gebleven.
Wandelen over de Kleverberg
Volgens de routebeschrijving wandel ik over de Kleverberg (what's in a name . . ), één van de heuvels in dit natuurgebied. Ik hoop ergens een bordje te zien dat dit bevestigd. Helaas, ik zie geen bordje als bewijs dat ik op de Kleverberg ben geweest. Ik vermoed dat de Kleverberg dichter bij Kleve (Duitsland) ligt.
Dan volgt de Duivelsberg zelf. Ik passeer de Motte van de burcht Mergelpe op de Duivelsberg. Een motte is een kunstmatige kasteelheuvel, met grachten en een omwalling, ter verdediging tegen vijandelijke aanvallen. Het is het hoogste punt van de route en ook nu geniet ik van het uitzicht.
Dan kom ik echt op de grens van Nederland en Duitsland, gemarkeerd door een betonnen grenspaal. Links van het wandelpad ligt Duitsland, rechts ligt Nederland.
Door het bos wandel ik steil naar beneden richting het Filosofendal. Mijn knieën vinden het niet leuk en om ze te ontlasten loop ik zigzaggend naar beneden net als bij het skiën. Het Filosofendal ligt tussen de Duivelsberg en de Wylerberg. Over de Filosofenbrug passeer ik de Filosofenbeek. Nog een laatste klimmetje met hindernissen en dan ben ik terug bij mijn fiets.
De leukste foto's
100% genieten op de N70 Natuurwandelroute
Van tevoren had ik al diverse blogs met laaiend enthousiaste berichten gelezen over de N70 Natuurroute. Ik heb er niets aan toe te voegen want ik kom superlatieven tekort.
Lekker afwisselend, prachtige vergezichten, fraaie klimpaadjes. Alsof je in het buitenland bent. Het is wel een stevige wandeling maar de moeite meer dan waard. Gewoon een supermooie boswandeling, eentje die in een ander jaargetijden voor herhaling vatbaar is. En dat zeg ik niet snel over een wandeling.
Annie en Paul van der Aar - 25-04-2022 @ 09:54:37 -
Hallo John en Mirjam, wat een super site hebben wij van jullie gelezen. Wij stonden op "De Willige Waard" . Al die wandelroutes en foto's schitterend. Daar gaan we wel gebruik van maken.. Jullie zouden ook de camper of camping plaatsen er bij kunnen vermelden. Fijne dagen in Limburg. Vriendelijke groeten, Annie en Paul
Mirjam en John - 25-04-2022 @ 10:19:49 -
Dank jullie wel. Wij hebben onze camper pas een jaar. Bij de nieuwste blogs noemen we wel elke keer de camping of camperplaats. Leuk om jullie gesproken te hebben op De willige Waard. Gr. John.