Walk of Wisdom - Nijmegen-Kranenburg

1-ste etappe

Home > Walk of Wisdom - Nijmegen-Kranenburg

Walk of Wisdom - Nijmegen-Kranenburg

1-ste etappe

Walk of Wisdom - Nijmegen-Kranenburg - 1-ste etappe

Donderdag ben ik begonnen met de eerste etappe van de Walk of Wisdom. Vanaf station Nijmegen wandelde ik door het Kronenburgerpark naar de St. Stevenskerk. Daar ben ik ingeschreven in het pelgrimslogboek en toen kon ik eindelijk echt van start. Ik wandelde van Nijmegen tot bijna in Kranenburg, een etappe van ruim 25 km.

29 mei 2016 • WandelpadenGelderland

Eenmaal bij de St. Stevenskerk heb ik eerst nog even een rondje om de kerk gewandeld, op zoek naar de ingang. Bij de dienstdoende koster mocht ik mijzelf inschrijven. Naam, pelgrimsnummer en startdatum zijn genoteerd in het pelgrimslogboek. Eindelijk op pad en ik heb er zin in, mijn verwachtingen zijn hooggespannen.

Al snel loop ik verkeerd, dat belooft nog wat voor de rest van de route. Ik heb gewoon verkeerd gelezen in het boekje, er stond toch duidelijk dat ik linksaf moest en ik ga rechtsaf . . .

De Ooijpoort bij Nijmegen
De Ooijpoort bij Nijmegen

Nieuwe Wildernis

Na een kort stukje door het centrum van Nijmegen wandel ik de stad uit over de Ooijpoortbrug. Ik kom in de 'Nieuwe Wildernis' terecht, het gebied langs de Waal met de Waalstranden en de Oude Waal. Van voormalige landbouwgronden wordt natuur gemaakt. Het is er mooi wandelen en vlak langs mij lopen de Konikpaarden, de grazers in dit gebied.

Konikpaarden op de Waalstranden
Konikpaarden op de Waalstranden

Na de Waalstranden kom ik bij de Groenlanden. Bij de uitkijktoren klim ik naar boven. De stad Nijmegen is dichterbij dan ik dacht. Over smalle paadjes door het struikgewas wandel ik naar de Bisonbaai.

Wandelen langs de bisonbaai

De Bisonbaai is een voormalig zandwingat in de Ooijpolder, dicht tegen de Waal aan. De route loopt rondom de Bisonbaai. Ik wandel er bovenlangs over het talud ipv direct langs het water. Het is lekker weer vandaag, zo rond de 22 °C. Hoewel het niet super zonnig is liggen er hier en daar zonaanbidders op het strandje.

Bijzondere Bisonbaai - Ooijpolder
Bijzondere Bisonbaai - Ooijpolder

Met de billen bloot

Over het wandelpad loop ik naar de overkant van de Bisonbaai. Een man kruist mijn pad. Op zich niet zo bijzonder maar hij lijkt te schrikken van mij. Blijkbaar wil hij door mij niet gezien worden en dan begrijp ik waarom. Ik zie alleen een paar blote billen onder een rugzak. Hihi . . . het moet niet gekker worden. Even verderop staat een man tot zijn middel het water (niets te zien overigens) en er liggen een paar mannen te zonnen . . . naakt. Oeps?!?!

Nog een stuk verder komt een man mij tegemoet. In zijn blootje paradeert hij schaamteloos op het wandelpad, enkele decimeters langs mij. Ik krijg er de slappe lach van . . . Later lees ik dat het naturistenstrand is. Evengoed is het vreemd dat er enkel mannen in hun niksie rondhuppelen.

Galloway runderen bij de Bisonbaai
Galloway runderen bij de Bisonbaai

Boerenlandpaden in de Ooijpolder

Ik wandel snel richting de Ooijpolder in. Een totaal ander landschap met vooral weilanden en koeien. Ik wandel er over boerenlandpaden en over het terrein van de boeren die de paden onderhouden. Lekker banjeren door het hoge gras, soms wel tot mijn middel. In het kleinste dorp van Nederland maak ik een rondje om de kerk. Bij het Persingse Veer (trekpontje) over 'Het Meertje' sjor ik mezelf naar de overkant.

Persingse Veer over 'Het Meertje'
Persingse Veer over 'Het Meertje'

Elyzeese Velden

Eenmaal in Heerlijkheid Beek is het genieten van de Elyzeese Velden, een gebied op de stuwwal tussen Berg en Dal en de Ooijpolder. Ik geniet van de slingerende landweggetjes, het glooiende landschap en ik waan mezelf helemaal in het buitenland. Wat is Nederland toch mooi. Door het bos, over statige bomenlanen, langs stromende beekjes kom ik uiteindelijk in Beek. Ik haal er mijn eerste vogelringetje op van de gemeente Berg en Dal.

Elyzeese Velden in Beek
Elyzeese Velden in Beek
Heerlijkheid Beek
Heerlijkheid Beek

De Duivelsberg

Daarna wachten de Duivelsberg en het Filosofendal op mij. Een heuvelachtig en bosrijk gebied in het Rijk van Nijmegen, afgewisseld met akkers en weilanden. Veel klimmen (soms traplopen) en ook weer afdalen. Klimmen is best pittig, ik moet echt wat aan mijn conditie doen. Het dalen vind ik pas echt lastig want dat vinden mijn knieën niet leuk. Als het erg steil is, ga ik net als met skiën slalommend naar beneden.

Bij pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg trakteer ik mezelf op een lekkere appel-spel pannenkoek. Die heb ik dik verdiend.

Nog ongeveer 7 km. wandelen heb ik voor de boeg. Van de bosrijke Duivelsberg kom ik in het meer open landschap van het grensgebied tussen Nederland en Duitsland, ik voel me net een landloper. Links en recht van mij open velden.

Onderweg naar Kranenburg over een mooi pad tussen de velden
Onderweg naar Kranenburg over een mooi pad tussen de velden

Kort voor de duitse grens wijk ik af van de route van de Walk of Wisdom. Ik ga naar Bed & Breakfast De Pastorie in Groesbeek-De Horst, waar ik heb gereserveerd. Vanaf de route is dit een rechte weg van ongeveer 1,5 km. Na een verkwikkende douche kijk ik terug op een hele mooie wandeldag door een erg afwisselend landschap. Met de extra aanloopkilometers erbij staan er ruim 30 hele kilometers op de teller. Ik ga bijtijds slapen en heb zin in de volgende dag.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Walk of Wisdom, Nijmegen-Kranenburg
Datum wandeling
donderdag 26 mei 2016
Afstand
30 km
Kenmerken
Startpunt
Nijmegen station
Eindpunt
Groesbeek - De Horst
Media
Overnachting
Bed & Breakfast De Pastorie, Ketelstraat 3, 6562LG Groesbeek - De Horst
Galloway runderen, Konikpaarden

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Walk of Wisdom
-Klaar voor de start-

Volgend bericht »

Walk of Wisdom - Kranenburg-Mookerheide
-2-de etappe-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.