Trage Tocht Plasmolen-2

Boswandeling over de Mookerhei en de Sint-Jansberg

Home > Trage Tocht Plasmolen-2

Trage Tocht Plasmolen-2

Boswandeling over de Mookerhei en de Sint-Jansberg

Trage Tocht Plasmolen-2 - Boswandeling over de Mookerhei en de Sint-Jansberg

De Trage Tocht Plasmolen-2 is een magnifieke wandeling van zo'n 14 km over de Kiekberg, de Sint-Jansberg en de Mookerhei. We bedwingen steile hellingen, genieten van prachtige vergezichten, dwalen door uitgestrekte bossen . . . en zóveel meer.

2 augustus 2021 • Trage Tocht Boswandeling Limburg

Wandelparadijs Plasmolen

Rondom Plasmolen kun je eindeloos wandelen. De afwisseling van het landschap is groot en je kunt er alle kanten op. Zwerf urenlang rond door de bossen en wandel er over lommerrijke bospaden. Kietel je kuiten bij het beklimmen van de hoogste toppen. Geniet van de (bloeiende) Mookerhei of struin je liever door de uiterwaarden langs de Maas? Het kan zomaar op één van de 3 Trage Tochten vanuit Plasmolen.

De Trage Tocht Plasmolen-2 is de derde Trage Tocht die wij er wandelen en komt uit de wandelgids Lopen door Landelijk Limburg (€). Eerder al wandelden wij 2 trage tochten rondom de Mookerhei en de Sint-Jansberg:

  1. Trage Tocht Plasmolen-Mook
  2. Trage Tocht Plasmolen, wandelen in het binnenste buitenland

Slechts een enkel stukje wandelen wij over dezelfde paden. Drie verschillende wandelingen in hetzelfde mooie gebied. Die moet je gewoon gewandeld hebben.

Eerste mooie uitzicht met in de verte het Duitse Reichswald
Eerste mooie uitzicht met in de verte het Duitse Reichswald

Vanaf de camping fietsen we richting Plasmolen. Wij starten de Trage Tocht Plasmolen-2 ongeveer halverwege de route. Op het kruispunt van de Papenbergseweg, Bisseltsebaan en Zevendalsebaan (Mook) parkeren we onze fietsen en 500 prachtige meters verder pakken we de route op aan het einde van de Apostelweg.

Wij wandelen op de grens van bos en boerenland
Wij wandelen op de grens van bos en boerenland

Het eerste deel van de route loopt op de grens van bos en boerenland. Aan de ene kant liggen de bossen van de Sint-Jansberg, aan de andere kant glooiende akkers en weilanden. Pas na 3 km verdwijnen we het bos in waar we gelijk de Sint-Maartensberg beklimmen.

Natuurgebied Sint-Jansberg

Natuurgebied Sint-Jansberg ligt op het zuidelijk deel van de Nijmeegse stuwwal en is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, de Saale-IJstijd. Het voormalige landgoed bestaat uit oude loofbossen, naaldbossen en bronnetjesbossen. De twee hoogste -bergen- zijn de Kiekberg (79 m) en de Sint-Maartensberg (66 m).

Natuurgebied Sint-Jansberg
Natuurgebied Sint-Jansberg

Na de klim volgt een afdaling. We komen wandelende fietsers tegen met de fiets in de hand. Het lukt het niet om op eigen kracht naar boven te fietsen. Zij schieten in de lach als ik hen vraag of hun accu leeg is.

Het is niet echt druk onderweg. Wel merken we dat er volop wandelpaden door het gebied lopen. Niet zo heel gek, we vinden het een prachtige omgeving. Ik ben er eerder geweest met de Walk of Wisdom en John toen hij het Pieterpad wandelde.

Bronbeek in het Molendal - Sint-Jansberg
Bronbeek in het Molendal - Sint-Jansberg

Soms krijgen we een fikse klim voorgeschoteld waarna altijd een afdaling volgt. Ik heb de gewoonte om zigzaggend af te dalen, anders gaat het niet lukken met mijn knieën. Als ik er aan denk (of John) dan loop ik met een wandelstok. Ik verbeeld me dat het helpt en dat ik minder last heb van mijn knieën.

Het Molendal in Plasmolen
Het Molendal in Plasmolen

We beklimmen de Kiekberg

We passeren de bronbeek in het Molendal en daarna maken we ons op voor de Kiekberg. De Kiekberg is de hoogste berg van de route en meet 79 meter. Voor de doorgewinterde bergbeklimmer is het een appeltje-eitje. Ik vind het een aardig bergje en een flinke kuitenbijter.

De afdaling van de Kiekberg is ruim 1250 meter lang
De afdaling van de Kiekberg is ruim 1250 meter lang

De hele afdaling is ruim 1250 meter en het pad loopt langzaam naar beneden, een beetje vals plat. Toch doe ik rustig aan. John gaat als een speer naar beneden en in het dal wacht hij geduldig op mij. Ik kan hem met geen mogelijkheid bijbenen. Voor hem vooral vervelend dat hij zo vaak op mij moet(mag) wachten. Hij klaagt er gelukkig nooit over.

Pauze in Plasmolen

In Plasmolen zijn we halverwege de route, een mooi moment voor een korte pauze. We maken een ommetje naar het gezellige horecaplein (Muldershofweg) en bij IJssalon Clevers trakteren we onszelf op een overheerlijke ijscoupe. Alleen daarom al wil ik naar Plasmolen ;-).

We wandelen een stukje over het fietspad op de Zevendalseweg
We wandelen een stukje over het fietspad op de Zevendalseweg

Het Zevendal

We pakken de route weer op aan de Zevendalseweg. Er volgt een stuk over een verhard fietspad van een ruime kilometer. Het pad is niet mooi maar het uitzicht over het Zevendal maakt alles goed. Smeltwater van de gletsjers heeft het diepe dal gevormd. Ook nu nog stroomt het regenwater na een flinke bui door het Zevendal naar de Maas.

Steile afdaling van de Sint-Jansberg richting de Mookerhei (hoewel het op de foto niet goed zichtbaar is)
Steile afdaling van de Sint-Jansberg richting de Mookerhei (hoewel het op de foto niet goed zichtbaar is)

Daarna volgt een steile afdaling naar de Mookerhei. Vorig jaar wandelde ik er ook, alleen toen was het een stevige klim richting het Zevendal. Hijgend en puffend klauterde ik naar boven. Nu slinger ik zigzaggend naar beneden.

De Mookerhei

Wandelen op de Mookerhei is elke keer opnieuw mooi. Zandpaden slingeren over de glooiende heide, die beetje bij beetje begint te bloeien. Eenmaal boven hebben we een schitterend uitzicht op de Maasvallei en de twee torens van de Sint-Martinuskerk in Cuijk.

De Mookerhei
De Mookerhei

De Mookerhei was in het verleden meermalen een slagveld. Het meest recent in de Tweede Wereldoorlog, maar ook al tijdens de 80-jarige oorlog en in de 16e eeuw werd er op de Mookerhei gevochten. De Mookerhei is vooral bekend van de Slag om de Mookerheide in 1574.

Nu is het een schitterend en afwisselend natuurgebied. Er grazen Schotse hooglanders en Drentse heideschapen. Ik ben blij dat ik ze niet ben tegengekomen.

En weer omhoog
En weer omhoog

We laten de heidevelden helaas achter ons en vervolgen de route door het bos. Wederom stijgen en dalen, berg op en berg af. De hoogteverschillen op de route zijn aanzienlijk. In het dal zie ik de volgende beklimming al weer voor me opdoemen.

De Startsedalweg, heerlijk even alleen op de wereld . . .
De Startsedalweg, heerlijk even alleen op de wereld . . .
Ik weet nu al dat ik zo meteen omhoog mag . . .
Ik weet nu al dat ik zo meteen omhoog mag . . .

De laatste beklimming . . .

We komen voor de 2-de keer bij het Zevendal. Dan volgt de laatste beklimming, dit keer aan de andere kant van de Kiekberg. Wederom een mooi pad met aan alle kanten 50 tinten groen. Loof- en naaldbomen staan gebroederlijk (gezusterlijk) naast elkaar. De varens langs het pad zijn groter dan wijzelf.

We hoeven niet helemaal naar de top want kort voor het einde worden we linksaf gestuurd. Dat valt niet mee, het pad is gestremd. Er liggen meterhoge takken op het pad en het lijkt er op dat we niet verder mogen. De boodschap is duidelijk. Toch laten we ons er niet door weerhouden en zoeken we onze weg door de struiken. Het pad is snel gevonden, we kunnen door. Maar niet voor lang want even verderop ligt een nog grotere hoop met takken. We geven ons gewonnen en gaan terug.

De laatste beklimming
De laatste beklimming

En zoals altijd heeft elk nadeel ook een voordeel. We genieten nu voor de 2-de keer van het fraaie bergpad.

Later lees ik online dat dit gedeelte al geruime tijd is afgesloten. Ik heb gewoon mijn huiswerk niet goed gedaan.

Overhangende boom op de Apostelweg
Overhangende boom op de Apostelweg

Eenmaal terug bij de Apostelweg volgen we het pad langs het Zevendal. We wandelen er onder een groen bladerdak, buitengewoon mooi. De bomen hangen over het pad. Eén boom moet zelfs gestut worden om het pad niet te versperren.

De Apostelweg loopt langs het Zevendal
De Apostelweg loopt langs het Zevendal
Het Zevendal - John wandelt daar ergens tussen de hoge bomen
Het Zevendal - John wandelt daar ergens tussen de hoge bomen

Aan het einde van de Apostelweg laten we de route voor wat het is. Ook de aanlooproute van en naar de fietsen is supermooi. We hebben een prachtig uitzicht over de velden en het Duitse Reichswald in de verte. Nog een klein stukje terug naar onze fietsen en dan zit de wandeling er op.

Zoveel moois op ons pad

Tjonge jonge, wat een mooie route. Bergen en dalen, heerlijk om te wandelen. Mijn knieën hebben het goed gedaan en dat maakt me blij. 100% Genieten van begin tot eind. Wat ons betreft is de Trage Tocht Plasmolen-2 een topwandeling. En een dag met een gouden randje.

Wie in het dal blijft ziet nooit de andere kant van de berg

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Losse Trage Tochten kosten 2,49 per route.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
donderdag 22 juli 2021
Afstand
14 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 85% (Verhard: 15%)
Start- & eindpunt
  Hoek Papenbergseweg, Bisseltsebaan en Zevendalsebaan in Mook en Middelaar
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie en in Plasmolen
Horeca
In Plasmolen is ruime keuze aan horeca. IJssalon Clevers is onze favoriet. Verder is er onderweg geen horeca.
Media
Uit de wandelgids
Lopen door Landelijk Limburg (€ 17,95) (€)
Wandelgids Lopen door Landelijk Limburg
Een wandelgids met 18 prachtige routes. Kuier door pittoreske plaatsjes in het Maasdal en ontdek de wouden rond de Limburgse meren. Een onontdekte wereld waar de schaapsherderin haar schapen hoedt en menig café over een duimendikke bierkaart beschikt. Een lofzang op landelijk Limburg. Gegarandeerd genieten van zandpaden!

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen in Berg en Dal
-Traag Tochtje Duivelsberg-

Volgend bericht »

Sunset March 2470
-Dagelijkse herdenkingsmars bij zonsondergang-

5 Reacties

Riemke klei  -  02-08-2021 @ 19:18:45  -

Herkenbare foto's, met het Pieterpad hebben daar ook een gedeelte van gelopen. De foto met de overhangende boom oa
Schitterende omgeving .

Mirjam  -  02-08-2021 @ 21:37:11  -

Klopt, de omgeving is er geweldig mooi. John heeft er ook gelopen met het Pieterpad en ik met de Walk of Wisdom. Het verveelt niet snel.

Marjolein  -  01-09-2021 @ 20:08:48  -

Deze wandelgids samen met de veluwezoom vandaag besteld via je pagina

Mirjam & John  -  01-09-2021 @ 21:43:58  -

Wat goed, het zijn beide mooie wandelgidsen met prachtige wandelroutes. En natuurlijk in een mooie omgeving. Veel wandelplezier 😀

Marjolein  -  04-09-2021 @ 00:08:14  -

Gaat zeker lukken, ze zijn al binnen  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

ANWB Webwinkel

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.