Wandelen langs de Dinkel en de Oelemars

Ommetje Overdinkel-Losser

Home > Wandelen langs de Dinkel en de Oelemars

Wandelen langs de Dinkel en de Oelemars

Ommetje Overdinkel-Losser

Wandelen langs de Dinkel en de Oelemars - Ommetje Overdinkel-Losser

Tijdens het Pinksterweekend bivakkeerden wij op camperplaats Skopp'nboer in Overdinkel. Een mooie plek voor een wandeling over het Twentse boerenland. Op de CP liggen genoeg wandelroutes en ik kies voor een wandeltocht van bijna 9 km langs de Dinkel en de Oelemars.

25 september 2023 • Overijssel

Camperplaats Skopp'nboer ligt in het mooie glooiende landschap van Twente op de grens met Duitsland. We verblijven er een lang Pinksterweekend met de KampeerKoets. Een heerlijke plek voor grensoverschrijdend wandel- en fietsplezier.

Ik kies voor een wandeltocht langs de Dinkel en vogelkijkhut de Oelemars van bijna 9 km. De wandeling start op de camperplaats. Wandelschoenen aan en gaan!

Het eerste kilometer wandelen we samen. Dan gaat John er vandoor, hij heeft andere plannen. Dat komt goed uit want nu kunnen we beiden ons eigen tempo lopen. Mijn knieën laten het (te) vaak afweten waardoor ik steeds vaker even moet zitten. Voor alle twee niet leuk. Ik heb gemerkt dat ik alleen beter uit de voeten kan.

Vlak bij de Camperplaats scheiden onze wegen en wandelt John verder naar Losser
Vlak bij de Camperplaats scheiden onze wegen en wandelt John verder naar Losser

De route voert over het Twentse boerenland tussen Losser en Overdinkel. Het dorp Overdinkel ligt vlak onder de rook van Losser aan de andere kant van het riviertje de Dinkel. Vandaar de naam Overdinkel.

Bruggetje over de Dinkel op het Schoklandpad
Bruggetje over de Dinkel op het Schoklandpad

Op het Schoklandpad passeer ik de Dinkel voor de eerste keer. Op een idyllisch plekje langs de Dinkel staat een bankje en gun ik mijn knieën een momentje rust. Zo is het niet erg om even een pas op de plaats te maken.

Het Schoklandpad is een mooi fiets- en wandelpad
Het Schoklandpad is een mooi fiets- en wandelpad
Een kunstwerk van een stenen boot staat langs de oever dan de Dinkel. Soms moet je roeien met de riemen die je hebt.
Een kunstwerk van een stenen boot staat langs de oever dan de Dinkel. Soms moet je roeien met de riemen die je hebt.

Ik laat het dorp Losser letterlijk en figuurlijk links liggen en wandel verder tussen de landerijen. Ik geniet van 1000 tinten groen. Zelfs de verharde landwegen zijn mooi om te wandelen. Ik neem even de tijd om bij een lokale boerderijwinkel een lekker stuk boerenkaas te kopen. Dit vind ik leuk onderweg.

Twentse landweg
Twentse landweg

Er volgt een stuk op de rand van bos en boerenland. Ik wandel er langs een dode zijarm van de Dinkel richting de uitkijktoren.

De uitkijktoren is 24 meter hoog
De uitkijktoren is 24 meter hoog

De Oelemars

Net buiten Losser, tegen de Duitse grens, ligt natuurgebied de Oelemars. Het is van oorsprong een moeras- en heidegebeid. De naam Oelemars betekent 'moeras waarin uilen voorkomen'. Nu is het een natuurgebied dat grotendeels bestaat uit een grote zandwinplas. Er wordt nog steeds volop zand gewonnen.

Vanaf de uitkijktoren heb ik een geweldig uitzicht over de Oelemarsplas en het omliggende land. Een paar honderd meter verderop ligt Duitsland.

Uitzicht over de Oelemars
Uitzicht over de Oelemars

De Oelemars is een belangrijk vogelgebied, compleet met een aangelegd plas- en drasgebied, een speciale nestwand voor oeverzwaluwen en een observatie hut. Vanuit de vogelkijkhut heb ik nogmaals een mooi uitzicht over de plas. Een mooie plek voor vogelaars.

Blik over de Oelemars vanuit de vogelkijkhut
Blik over de Oelemars vanuit de vogelkijkhut

Ik heb het er al snel gezien en loop verder over de Grensweg. De naam verraadt het al: rechts van de weg is Nederland en links ligt het Duitse Bad Bentheim. Ik neem een kijkje bij onze oosterburen maar verder dan een paar meter ga ik de grens niet over want ik heb mijn paspoort niet bij me.

Laatste stukje terug naar de camperplaats
Laatste stukje terug naar de camperplaats

De laatste kilometers van de wandeling voeren over onverharde boerenweggetjes. Ik ben er bijna en krijg de camperplaats weer in het vizier.

Ik kijk terug op een leuke wandeling. Het ommetje vanaf de camperplaats is een prima route voor een actieve (avond)wandeling. Niet te lang, niet te kort en zeker niet saai.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Wandelen langs de Dinkel en de Oelemars
Datum wandeling
zaterdag 27 mei 2023
Afstand
9 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 33% (Verhard: 67%)
Start- & eindpunt
  Camperplaats Skopp'nboer, Schaapskooiweg 2, 7586 RJ Overdinkel
Horeca
Geen horeca onderweg
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Reuma Walk 2023
-In beweging met Reuma-

Volgend bericht »

Ockhorstroute Wichmond
-Knopenrondje Vierakker-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Reizen algemeen