Wandelen door het Lutterzand

Daar stroomt de Dinkel zo heerlijk door 't land

Home > Wandelen door het Lutterzand

Wandelen door het Lutterzand

Daar stroomt de Dinkel zo heerlijk door 't land

Wandelen door het Lutterzand - Daar stroomt de Dinkel zo heerlijk door 't land

Tijdens een mini-vakantie in Twente maakte ik een onmeunig mooie wandeling door natuurgebied het Lutterzand bij De Lutte. De wandeling is 100% onverhard en loopt over de heide en door het bos. Wandelen langs de Dinkel is een feestje.

1 juni 2021 • Boswandeling Overijssel

Natuurcamping de Kunne

Wij hebben met onze camper een mooi plekje op natuurcamping De Kunne in gevonden. Deze mini-camping ligt aan de rand van het Lutterzand en is omringd door bossen en landerijen. De omgeving van De Lutte is schitterend. Op enkele honderden meters van de camping stroomt het riviertje de Dinkel. De Greune Stet, zandverstuivingen, bos en heidevelden liggen op loopafstand.

Natuurcamping de Kunne
Natuurcamping de Kunne

Wandelen in Twente

Ons plan is om te Wandelen in Twente (€). In deze wandelgids van Truus Wijnen staat een mooie route door het Lutterzand van 10 km. Vanaf de camping is het slechts 700 meter om op de route te komen. Dat maakt de totale route zo’n 11.5 km en dat vinden we een relaxte afstand.

Maar het weer zit niet mee. Een groot deel van de dag regent het onophoudelijk en pas rond 15:30 uur is het droog. Een beetje regen is niet erg maar ik ben nou eenmaal een mooi-weer-wandelaar. John weet het zeker. Hij wil niet wandelen in het natte bos. Ik twijfel. Uiteindelijk ga ik om 19:15 uur toch nog aan de wandel voor een avondwandeling door het Lutterzand.

Veel te laat natuurlijk om nog ruim 11 km te wandelen want dan ben ik niet voor het donker thuis. Gelukkig kan ik de oorspronkelijke route makkelijk inkorten tot 7 km.

Vanaf de camping wandel ik zo het bos in
Vanaf de camping wandel ik zo het bos in

Vanuit de camper wandel ik zo het bos in. Ik moet even zoeken naar het juiste pad maar al snel ben ik bij de Dinkel. Het riviertje kronkelt vanuit Duitsland door het Twentse land.

Ik volg het pad langs de Dinkel en ongemerkt loop ik omhoog. En dan, heel onverwachts, zie ik het riviertje van bovenaf. Boven op een zandduin kijk ik naar beneden. Wouw, wat mooi. Dat had ik niet verwacht. Jammer dat John er niet bij is, hij weet niet wat-ie mist. Ik ben pas 400 meter op pad en mijn wandeling kan nu al niet meer stuk.

Struinen langs de Dinkel

Zandduinen aan de oevers van de Dinkel - Lutterzand
Zandduinen aan de oevers van de Dinkel - Lutterzand

Ik wandel het zandduin af naar beneden want ik wil de Dinkel van dichterbij bekijken. De zandafkalving is een geweldig gezicht. Dit had ik niet verwacht.

Ik klauter weer omhoog om het pad te vervolgen en ik blijf met verbazen over de uitzichten over de Dinkel. Het riviertje meandert alle kanten op en ik zie de stroming. Ik weet niet waar ik eerst of laatst moet kijken. Wat een bijzondere plek.

Het pad is niet heel duidelijk en ik zoek mijn eigen weg. Het is een route met hindernissen, omgevallen bomen en dikke boomwortels versperren het pad. Als ik direct aan de oever van de Dinkel loop, kijk ik tegen de steile zandduinen aan. Aan de overkant liggen laag gelegen weilanden. In de verte zie ik twee reeën scharrelen.

Wouw !!
Wouw !!

De Dinkel is een rivier in het grensgebied van Nederland en Duitsland. Bij Losser in Twente komt de Dinkel Nederland binnen, stroomt langs het Lutterzand en verlaat Nederland weer in de buurt van Ootmarsum (gemeente Dinkelland), om bij Neuenhaus uit te monden in de Vechte die Nederland bij De Haandrik binnenkomt en vanaf daar de 'Overijsselse Vecht' genoemd wordt.[ Bron: Wikipedia ]

Boswandeling Lutterzand

Ik volg de Dinkel tot het hondenlosloopgebied. Daar pak ik de route op en wordt ik echt het bos in gestuurd. Weg van de Dinkel wandel ik gewoon in het bos over mooie onverharde paden. Er volgt een enkel stukje fietspad. Op dit tijdstip heb ik het fietspad voor mij alleen.

50 tinten groen
50 tinten groen

Wist je dat . . . Petrichor

Het heeft een groot deel van de dag geregend. Op één dag is er genoeg water gevallen voor de hele week. Overal is het nat. Met moeite ontwijk ik de grootste plassen. Het lukt me niet om mijn schoenen schoon te houden.

Het leeft in het bos, dat zie ik en dat ruik ik. Om mij heen zie ik 50 tinten groen. Ik spot zelfs een paar paddenstoelen. Het ruikt hartstikke lekker in het bos. De speciale geur na een regenbui heet officieel Petrichor, komt uit het Oud-Grieks. Petra betekent steen of rots. Ichõr betekent in de Griekse mythologie zoiets als het bloed van de Goden. De petrichormoleculen zitten verstopt in de grond en ontsnappen na een zomerse regenbui.

Fijn om in het bos te wandelen
Fijn om in het bos te wandelen
Twee verdwaalde paddenstoelen
Twee verdwaalde paddenstoelen

Het lijkt al een beetje duister te worden. Inmiddels heb ik een stuk van de originele route afgesneden. Het noordelijke deel van de route laat ik voor wat het is. Bij punt 3 van de routebeschrijving wandel ik rechtstreeks naar punt 5. Een stukje van slechts 250 meter.

Ver weg van de bewoonde wereld (althans zo lijkt het) wandel ik langs een paar prachtige boshuisjes. Wat een mooie plek om te wonen. Wat een rust. Wellicht iets te . . .

Allemachtig prachtig boshuisje
Allemachtig prachtig boshuisje

De Greune Stet – De Groene Staart

Voor de tweede keer kom ik bij de Dinkel en weer heeft het riviertje me te pakken. Wat mooi. Ik wandel naar de Greune Stet. Op die plek maakt de Dinkel een paar scherpe bochten. Aan de binnenbochten liggen gras- en weilanden. Langs de oevers van de buitenbochten liggen hoge zandduinen en zandafkalvingen. De steile zandwanden zijn enkele meters hoog, tot wel 7 meter.

It's me !! Vrolijke Myselfie bij de Dinkel
It's me !! Vrolijke Myselfie bij de Dinkel

Ik wandel de ene keer hoog over de zandduinen en even later zoek ik de lager gelegen oevers op. Het maakt niet uit waar ik ga, overal is het mooi en heb ik mooi uitzicht over de Dinkel.

Dôar kronkelt den Déénkel zo mooi deur 't laand
deur brook en deur buske en 't Loslkerse zaand[ Twents volkslied ]

Eerste blik op de Dinkel nabij de camping
Supermooi om hier te wandelen
Dezelfde boom, nu vanaf de andere kant
De Greune Stet - De Groene Staart
Zo gaaf om te zien die boomwortels boven het water
Ook dit is de Dinkel
100% genieten
Dit moet John ook gezien hebben, dus Tweede Pinksterdag maak ik nogmaals een rondje langs de Dinkel. Bepaald geen straf.
Donders mooi wandelen langs de Dinkel

Dan kom ik bij een kleine zandverstuiving. Ik wandel er door het mulle zand en daar hebben mijn knieën moeite mee. Ik heb het ervoor over. Ook dit is een mooi plekje. Ik verwonder me over de boomwortels hoog boven het water. Ik kan er onder de bomen kijken, de wortels zorgen voor een soort afdak.

Kleine zandverstuiving
Kleine zandverstuiving
Onmeunig mooi kuieren langs de Dinkel
Onmeunig mooi kuieren langs de Dinkel

Dan ben ik terug bij het hondenlosloopgebied. Ik verlaat de route en wandel terug naar de camping. Voor zover mogelijk probeer ik net iets anders te lopen langs de Dinkel als op de heenweg. Dat lukt gedeeltelijk en zo lang mogelijk struin ik direct langs het water. Dat ik daarna met veel pijn en moeite langs de steile wand omhoog moet klauteren neem ik voor lief.

Het Lutterzand is een aardkundig monument
Het Lutterzand is een aardkundig monument

Het Lutterzand is een aardkundig monument

Het Lutterzand ligt aan de voet van de stuwwal uit de ijstijd. Het landschap is glooiend. De snel stromende Dinkel zorgt voor de steile wanden. Bij hoog water slaat het water de grond zelfs onder de grootste (dennen)bomen weg. Dit kun je zien aan de grote boomwortels boven het water en omgevallen bomen.

Sinds 29 juni 2007 is de steile oever van de Dinkel in natuurgebied Lutterzand een aardkundig monument. Je ziet er de verschillende aardlagen van misschien wel 15000 jaren geleden. Aan de donkere lagen kun je zien dat er ooit een heidebrand heeft gewoed. Op de foto hierboven zie ik duidelijk donkere lagen maar of dat ook van zo’n heidebrand is ?!

Is het een ree of een hertje ??
Is het een ree of een hertje ??

Vlak voordat het pad mij terugbrengt op de camping zie ik aan de overkant weer een hertje of een ree lopen. Het lukt me dit keer wel om het dier op de foto te zetten.

De zon gaat onder in het Dinkeldal
De zon gaat onder in het Dinkeldal

Ondertussen gaat de zon onder en de lucht kleurt een beetje oranje. Ondanks de regen is het een mooi dagje. Wat ben ik blij dat ik ben gaan wandelen. Ik kikker er helemaal van op. Dit pakken ze me niet meer af.

Helemaal enthousiast kom ik terug bij de camper. Het is bijna donker en John is al een beetje ongerust. Hij vind het maar niks dat ik helemaal alleen in het bos dwaal. Tja, dan moet je volgende keer gewoon met me mee gaan. Je hebt echt wat gemist.

Lekker struinen door het zand langs de Dinkel
Lekker struinen door het zand langs de Dinkel

En dat doet hij 2 dagen later dan ook. Samen wandelen we ruim 3 km langs de Dinkel naar de Greune Stet en terug. Bij de Lutte Hutte trakteren we onszelf op iets lekkers, een mooie afsluiting van onze mini-vakantie in Twente.

Tjonge jonge, ik wist niet dat er zulke mooie plekjes zijn in Nederland[ Een laaiend enthousiaste John ]

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 22 mei 2021
Afstand
7 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 100% (Verhard: 0%)
Start- & eindpunt
  Natuurkampeerplaats De Kunne, Zandhuizerweg 21 A, 7587 LA De Lutte
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
Er is horeca onderweg (indien geopend)
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Uit de wandelgids
Wandelen in Twente (€ 17,95) (€)
Wandelgids Wandelen in Twente
Twintig keer op stap met de Twentse Wandelkoningin. In deze gids laat Truus Wijnen je in 20 rondwandelingen van 7 tot 12 km al het moois van Twente zien. Fraaie en verrassende routes waar heidevelden, glooiende akkers, bossen, beekjes en eeuwenoude essen net zo gemakkelijk worden afgewisseld met lommerrijke landgoederen als met historisch erfgoed.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Borkel
-Wandelen in natuurgebied de Malpie-

Volgend bericht »

Wandelen op de Twentse Wallen in De Lutte
-Hakenberg en Paasberg-

2 Reacties

Digna   -  01-06-2021 @ 21:39:30  -

Hallo Mirjam en John,
Wat een prachtige wandeling is dit. En een mooie blog.
Ik zie dat jullie nog geen wandelingen in Zeeland hebben gemaakt. Hier in Zeeland is het ook er mooi. Hopelijk komt dat er nog eens van. Mochten jullie tips of informatie willen hebben over wandelen in Zeeland, stuur me dan gerust een bericht,
Groetjes,
Digna van Wandelfreaks wandelenenreizen.nl

Mirjam en John  -  01-06-2021 @ 22:56:06  -

Beste Digna,
Dankjewel voor je reactie. We moeten Zeeland echt nog ontdekken als wandelprovincie. We zijn dat ook zeker van plan. Tot nu toe lag het niet op de route 😉. Met de camper hebben we in ieder geval ook plannen om die kant op te komen.
Gr. John en Mirjam  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Reizen algemeen

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.