Home > Trage Tocht Borkel

Trage Tocht Borkel Wandelen in natuurgebied de Malpie

Trage Tocht Borkel - Wandelen in natuurgebied de Malpie

De Trage Tocht Borkel is een grandioze wandeling door natuurgebied De Malpie tussen Valkenswaard en Borkel. Bos, heide en vennen zijn de hoofdingrediënten van deze wandelroute. Uiteraard met de nodige zandpadgarantie.

Op stap met de camper

Na 19 jaar kamperen met de caravan zijn we nu voor ‘t eerst een lang weekend op pad met onze nieuwe camper. Op Camping De Hulsdonken in Bergeijk vinden we een mooi plekje. Deze mooie mini-camping is een prima uitgangspunt voor grensoverschrijdend wandel- en fietsplezier. Uiteraard gaan wij aan de wandel. We kiezen voor de Trage Tocht Borkel, een mooie boswandeling van 14 km.

Vanaf de camping fietsen we met een toeristische omweg naar het dorpje Borkel. De route loopt van Borkel naar Valkenswaard (en terug) door natuurgebied de Malpie. Het natuurgebied bestaat uit heide (de Malpiebergse heide), stuifzanden, vennen, bossen en het riviertje de Dommel.

We gaan er voortvarend van start en worden gelijk het bos in gestuurd.

We wandelen heerlijk in het bos
We wandelen heerlijk in het bos

Natuurgebied De Malpie

De Malpie is een groot heidegebied in de gemeente Valkenswaard. Je vind er grote en kleine vennen zoals het Molenven, Pastoorven, Wasven, Vaarven en het Groot Malpieven. Wij wandelen er over de heide, langs de vennen en door het bos. Het is er mooi en we genieten volop. Wat een mooi wandelgebied. Ook de zon heeft er zin in.

Natuurgebied De Malpie
Natuurgebied De Malpie
Bos, heide en vennen zijn de hoofdingrediënten van de Trage Tocht Borkel
Bos, heide en vennen zijn de hoofdingrediënten van de Trage Tocht Borkel

We lopen over mooie wandelpaden, ver weg van de drukte. Halverwege de route komen we bij de Venbergse watermolen aan de Dommel. Het is er behoorlijk druk met recreanten. Het is een mooie plek om vandaar de Malpie en het Dommeldal te voet, per fiets of met de kano te verkennen.

Vennen in Natuurgebied De Malpie
Vennen in Natuurgebied De Malpie
Zeker 95% zandpadgarantie
Zeker 95% zandpadgarantie

Het Dommeldal

Mooie zandpadenpad langs het Molenven en de Malpieberg brengen ons bij de Dommel. We zien het riviertje niet altijd maar de Dommel is wel dichtbij.

De Dommel ontspringt nabij Peer in België en stroomt bij Borkel ons land binnen. De Dommel meandert er al eeuwenlang door het landschap. De Dommel stroomt dwars door de Malpie, tussen de heide en de (Malpie)beemden. Bij één van de uitkijkpunten over het water vinden we een zonnig plekje. Op een bankje genieten we van de rust.

Wij Wandelen langs de Dommel
Wij Wandelen langs de Dommel

Ommetje Borkel & Schaft

Als toegift volgt een plaatselijk ommetje van ruim 3 km rondom Borkel en Schaft. We laten er het bos achter ons en wandelen tussen de landerijen rondom beide dorpen. We passeren een paar keer de Dommel.

We passeren voor de eerste keer de Dommel
We passeren voor de eerste keer de Dommel
Ommetje Borkel & Schaft op de rand van bos en boerenland
Ommetje Borkel & Schaft op de rand van bos en boerenland

We volgen de Dommel totdat we in Borkel zijn. Er volgt nog een laatste stukje door de bebouwde kom en dan zijn we terug bij onze fietsen. Het terras ziet er uitnodigend uit maar helaas is de horeca nog gesloten.

Het enige kapelletje op onze wandeling
Het enige kapelletje op onze wandeling

Ondanks het korte verslag heeft de Trage Tocht Borkel ons verrast. We vinden het een mooie en afwisselende route over grotendeels onverharde wandelpaden. Natuurgebied de Malpie nodigt uit voor een wandeling. Elke keer opnieuw is het leuk om een bijzondere plek in Nederland te verkennen.

Onze T!P
Je vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,50 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Losse Trage Tochten kun je kopen voor 2,50 per route.

Alles op een rijtje

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 25 april 2021
Afstand
14 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
95%
Start- & eindpunt
Eetcafé De Woeste Hoeve, Mgr. Kuypersplein 6, 5556 VS Borkel & Schaft
Horeca
De Venbergse Molen (halverwege) en Eetcafé De Woeste Hoeve
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Trage Tocht Borkel | 14 km | Heerlijke boswandeling door natuurgebied de Malpie | Dommeldal | Rondwandeling

Delen = Vermenigvuldigen:

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Zomaar een rondje in Amsterdam
-Jordaan, Westerpark en de 9 straatjes-

Volgend bericht »

Wandelen door het Lutterzand
-Daar stroomt de Dinkel zo heerlijk door 't land-

Leuk als je reageert

Geef een reactie op dit bericht: - Trage Tocht Borkel -

 

(verplicht)
(wordt niet gepubliceerd)
 


Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.