Zomaar een rondje in Amsterdam

Jordaan, Westerpark en de 9 straatjes

Home > Zomaar een rondje in Amsterdam

Zomaar een rondje in Amsterdam

Jordaan, Westerpark en de 9 straatjes

Zomaar een rondje in Amsterdam - Jordaan, Westerpark en de 9 straatjes

Voor een rondje Amsterdam ben ik altijd wel te porren. Dit keer ga ik samen met schoonzus Jolanda op stap voor een stadswandeling in Amsterdam. Onze route loopt via de Negen straatjes naar de Jordaan en het Westerpark. Met als toegift nog een extra rondje door de Amsterdamse binnenstad.

14 mei 2021 • Stadswandeling Noord-Holland

Op de website van Your Little Black Book (YLBB) vinden we een leuke wandelroute als basis voor ons Rondje Amsterdam. Een echte routebeschrijving is het niet maar wel een goede leidraad om vooral geen enkele hippe hotspot te missen in de Jordaan en het Westerpark.

Vanaf het station wandelen we eerst een rondje door 3 van de 9 straatjes. Het is er opvallend rustig op deze maandagochtend. Lang niet alle winkeltjes en boetieks zijn open, niet in de laatste plaats vanwege de corona. Het leuke lunchtentje (Pluk) bewaren we voor later, als finale van ons rondje Amsterdam.

Appeltaart bij Winkel 43

Over de Prinsengracht wandelen we naar de Noordermarkt. Daar vinden we volgens het team van YLBB de lekkerste appeltaart van Amsterdam. Uiteraard testen we dat liever zelf. Op een bankje in de zon bij de Noorderkerk, genieten ook wij van de alom beroemde appeltaart van Winkel 43. Ons dagje begint alvast goed.

Mensen staan in de rij voor appeltaart bij Winkel 43
Mensen staan in de rij voor appeltaart bij Winkel 43

Helaas stelt de markt op de Noordermarkt niet veel voor (Cornona!!) en we slenteren verder door de Westerstraat. Een leuk winkeltje met specerijen trekt onze aandacht. Kijken, kijken en niet kopen.

Een winkel met specerijen, fraai gepresenteerd in terracotta potten
Een winkel met specerijen, fraai gepresenteerd in terracotta potten

Over het Frederik Hendrikplantsoen wandelen we naar de Van Hallstraat. Niet de leukste straat op de route. Aan het eind steken we de Haarlemmer Trekvaart en zijn we in het Westerpark.

Wandelen door het Westerpark

Het Westerpark is het groene hart van de Westerparkbuurt en één van de meest bezochte parken in de stad. We kunnen ons er wel iets bij voorstellen. Je kunt er prima wandelen, sporten, fietsen, skaten en gewoon relaxen. Het is behoorlijk druk in het park, veel lunch-wandelaars en sporters.

Kunstwerk zonder naam in het Westerpark
Kunstwerk zonder naam in het Westerpark

Op het terrein van de voormalige Westergasfabriek ligt nu Cultuurpark Westergas Je vind er allerlei start-ups, galleries en hippe horeca.

De gashouder, van oorsprong een voorraadtank, is een indrukwekkend gebouw. Ooit werd er gas in opgeslagen, nu is het een enorme evenementenhal. Als wij er langs wandelen zijn diverse sportievelingen op het terrein voor de gashouder aan het fitnessen.

Het is druk met sportievelingen op het terrein van de Westergas
Het is druk met sportievelingen op het terrein van de Westergas

Door het Westerpark wandelen we richting de Haarlemmerplein. Omdat we geen duidelijke routebeschrijving hebben, missen we het Conscious Hotel en de Bakkerswinkel. We gaan niet voor terug.

Haarlemmerplein

Op het Haarlemmerplein haalt de fontein het kind in ons naar boven. Drie rijen waterspuwers spuiten het water onregelmatig omhoog. Altijd leuk en ook wij proberen droog tussen de fonteinen door te lopen. Niet alleen voor kleine kinderen . . .

Fontein Haarlemmerplein . . . we houden het droog !!
Fontein Haarlemmerplein . . . we houden het droog !!

Over de Haarlemmerdijk wandelen we naar de Haarlemmerstraat. Corona viert hoogtij dus lang niet alle winkels zijn geopend. Jammer, of misschien maar goed ook. We zijn vlakbij het einde van de route en hebben ruim 7 km op de teller staan. Nog een klein stukje en dan zijn we bij het station.

Vrolijke fiets in Haagse kleuren . . . en dat in Amsterdam
Vrolijke fiets in Haagse kleuren . . . en dat in Amsterdam

Maar schoonzus Jolanda heeft echter nog een extra rondje Amsterdam voor me in petto. We gaan naar de Bijvoetbrug. Vanaf de Haarlemmersluis lopen we door het centrum richting de Wallen. Over de Zeedijk en de Nieuwmarkt zoeken we de kortste route naar de Bijvoetbrug.

De Bijvoetbrug

De Ir. B. Bijvoetbrug (brug 229) is een vaste brug in het centrum van de stad over de Zwanenburgwal. Dat zegt mij weinig en het is zeker geen bijzondere brug. Behalve dan de naam Bijvoet . . .

Onder toeziend ook van Spinoza maken we de nodige foto’s voor het familiealbum.

De Bijvoetbrug in Amsterdam, daar moet mijn schoonzusje geweest zijn ;-)
De Bijvoetbrug in Amsterdam, daar moet mijn schoonzusje geweest zijn ;-)
Blik op de Amstel vanaf de Bijvoetbrug
Blik op de Amstel vanaf de Bijvoetbrug

We laten de Bijvoetbrug achter ons en lopen terug naar het centrum. In de Negen straatjes weet Jolanda een leuk lunchtentje. Bij Pluk in de Reestraat kiezen we iets lekkers to Take Away. Op een uitnodigend privébankje aan de Keizersgracht eten we onze lekkernijen op. Vandaar lopen we terug naar het station.

Al met al hebben we bijna 13 km gewandeld in Amsterdam. De route van YLBB vind ik niet bijzonder en vooral lastig om te volgen. Geef mij maar een goede routebeschrijving of gps-bestand. Ik hou niet van zoeken op Google Maps om op die manier van vermeende hotspot naar hotspot te lopen.

Neemt niet weg dat ik wel een super gezellige (wandel)dag heb gehad in goed gezelschap. Er is altijd genoeg te zien, Amsterdam verveelt nooit. Ik heb hoe dan ook weer nieuwe plekken ontdekt in onze hoofdstad.

Wandelen is Amsterdam is altijd leuk.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 19 april 2021
Afstand
13 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
  Amsterdam CS
Media

Meer wandelplezier in Amsterdam

« Vorig bericht

11x - Toffe Trage Tochten
-Wandelen met Zandpadgarantie-

Volgend bericht »

Trage Tocht Borkel
-Wandelen in natuurgebied de Malpie-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.