Teksten in de stad

Stadswandeling Amsterdam

Home > Teksten in de stad

Teksten in de stad

Stadswandeling Amsterdam

Teksten in de stad - Stadswandeling Amsterdam

Afgelopen zaterdag was het Nationale Tulpendag. De Dam in Amsterdam was omgetoverd tot één grote tulpen pluktuin. Daar gaat mijn bloemenhart sneller van kloppen. Ik combineer dit tulpenfeestje met de stadswandeling -Teksten in de Stad- want wandelen in Amsterdam is altijd leuk !!

23 januari 2018 • Stadswandeling Noord-Holland

Openluchtmuseum Amsterdam

De wandeling Teksten in de stad loopt over de Dam en daar wil ik na het wandelen tulpen plukken. De route komt uit de wandelgids Amsterdam acht keer anders (€) van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Routemaker Gerard Goudriaan kent Amsterdam op zijn duimpje en noemt zijn stad één groot openluchtmuseum. Hij schreef acht stadswandelingen die ons Amsterdam laten zien zoals we onze hoofdstad nog nooit bekeken hebben. In september liep ik de route Hofjes in de Jordaan uit dezelfde wandelgids.

Een paar weken geleden heb ik routemaker Gerard Goudriaan ontmoet tijdens de Campuswandeling in Leiden alleen wist ik dat toen niet. Hij was ook één van de meelopers.

Teksten in de stad

De wandeling start bij Amsterdam CS en is 8 km. lang. Bij het station kom ik de eerste teksten tegen.

Tekst van J.A. Alberdingk Thijm
Tekst van J.A. Alberdingk Thijm

Bezoekt fortuin somtijds
ook hem die stilte zit
De veerkracht van den geest
drijft ons naar vreemde landen
Zoo sluiten volk met volk
hun vruchtbre broederbanden
Rust roest geen spreekwoord
gaat zoo zeker door als dit

Een leuk thema, want overal in de stad vind je teksten. Ik zie er meer dan in de routebeschrijving staan beschreven en dat maakt deze wandeling extra leuk.

Love me B&S Forever
Liefde in Amsterdam

Amsterdam leeft

De wandeling loopt helemaal door het centrum van Amsterdam. Het is gezellig druk, overal zijn mensen in alle soorten en maten. Je struikelt er over de fietsen en poep op de stoep. Coffeeshops ruik je op grote afstand. Lelijke nieuwbouw en historische gebouwen staan broederlijk naast elkaar. De ene gracht is nog sjieker chiquer dan de andere.

Hier hou ik van, lekker slenteren door de straatjes met op elke straathoek een verrassing (en soms ook niet).

Roekoemeisjes en Toedoemeisjes
Roekoemeisjes en Toedoemeisjes

Verrassend is het Liedje van Hans Andreus uit 1951 dat letter voor letter in tegels rondom een plein is gelegd.

Alle roekoemeisjes van vanavond
alle toedoemeisjes van vannacht
wat zeggen we daar nu wel van?
Niets.
We laten ze maar zitten
maar zitten maar liggen maar slapen
maar dromen van jajaja.

Het Waterlooplein

Op het Waterlooplein maak ik een rondje over de oudste vlooienmarkt van Nederland. Hier wordt van alles verkocht, zelfs tweedehands trouwjurken. Ik heb er ook eentje in de aanbieding ;-)

De route gaat verder langs de Amstel en Hermitage Amsterdam. Via de Magere Brug kom ik bij de grachtengordel. Daar wijk ik van de route af en maak ik een ommetje over de Albert Cuypmarkt. Gewoon omdat ik het leuk vind en er zo dichtbij ben.

Enne . . . Kijken . . . Kijken . . . niet Kopen !!

Weer terug op de route wandel ik het Looiershofje binnen, zelfs op zaterdag is het open voor publiek. Het blijft leuk die hofjes in de stad en net zoals vorige keer voelt het als pottenkijken, het went wel.

Academische teksten

Ik wandel langs Thorbecke en Rembrandt naar het terrein van de Universiteit van Amsterdam op het Binnengasthuisterrein. Daar zijn een aantal academische teksten (citaten) te lezen. Ze zijn moeilijk te lezen, zo hoog op de gevels. Het zijn echte doordenkers.

Vanuit het tegendeel ziet men duidelijker wat er verandert - Norbert Elias Want het ware is de toetssteen van zichzelf en van het onware - Benedictus de Spinoza
Academische citaten in Amsterdam

Dit zijn niet de enige teksten om even over na te denken. Ook bij het Spinhuis, ooit een tuchthuis voor vrouwen en de Stadsbank van Lening dwingen de teksten tot nadenken.

T!PDoen in Amsterdam: Wandelen door trendy Noord

Nationale Tulpendag

Dan kom ik bij de Dam uit. Daar wordt op de 3-de zaterdag in januari, tijdens de Nationale Tulpendag, de officiële aftrap gegeven voor het tulpenseizoen. Je mag je eigen bosje tulpen plukken en dat wil ik ook.

Het is gratis en er staat een lange rij. Daar heb ik geen zin in. Op mijn gemak wandel ik om de tulpentuin heen, gewoon mensen kijken die gratis mogen graaien. Het is oer-Hollands gezellig en met tassen vol vrolijke tulpen komen mensen de tuin uitgelopen.

Duizend gele, duizend rode
Wensen jou het allermooiste
Wat mijn mond niet zeggen kan,
Zeggen tulpen uit Amsterdam . . . [ Herman Emmink ]

Mijn tulpen uit Amsterdam
Mijn tulpen uit Amsterdam

Het is 100% genieten en sneller dan gedacht scoor ik mijn eerste tulpen. Het is gaaf dat de mensen die wel in de tulpen-pluktuin zijn, heel graag tulpen plukken voor de mensen langs de hekken. Op deze manier verzamel ik voldoende tulpen voor een mooi boeket. Dit is leuk, dit is gaaf.

Met een flinke bos tulpen wandel ik, met een kleine omweg, terug naar het station.

Red Light District

Ongemerkt beland ik op De Wallen. De rode lampen laten er geen twijfel over bestaan. Het is er druk en de eerste dames staan al achter de ramen. Eén van de dames kijkt niet echt vrolijk maar als er een mogelijke klant langs loopt (een man alleen) dan probeert zij hem met een glimlach en zwoele blik naar binnen te lokken. Tekst is hier overbodig. Ik vind het boeiend om te zien en triest. Ook dit is Amsterdam, ik ben natuurlijk niets gewend.

Ondanks het sombere weer en een enkele spetter, heb ik (wederom) heerlijk gewandeld. Een gezellig dagje uit, veel gezien en nog een vrolijke bos tulpen gescoord ook.

Maar ik zeg het vaker, wandelen in Amsterdam is altijd leuk.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 20 januari 2018
Afstand
11 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
  Station Amsterdam CS
Horeca
Meer dan genoeg horeca in Amsterdam
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Amsterdam acht keer anders
Voor wie Amsterdam al wat beter kent en de stad eens op een andere manier wil bekijken is deze wandelgids een absolute aanrader. Met deze originele gids wandel je langs onvermoede plekken, monumenten en uitzichten.

Meer wandelplezier in Amsterdam

« Vorig bericht

Campuswandelen in Leiden

Volgend bericht »

Wandelen-Tag 2018
-10 Vragen over Wandelen-

2 Reacties

Paulien   -  16-03-2018 @ 09:26:18  -

Wat ontzettend leuk, zo'n tekstenwandeling! Er is in veel steden eigenlijk veel te lezen, maar daar wandelen we vaak aan voorbij. Leuk om daar nu juist eens bij stil te staan!
Inspirerend verhaal!
En tulpen zijn altijd fijn, toch!

MIrjam  -  18-03-2018 @ 13:25:53  -

Ik hou wel van een stadswandeling met een thema. En al wandelend zie je 'gewoon' heel veel teksten die niet in de route beschreven staan 😀  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Reizen algemeen

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.