Doen in Amsterdam: Wandelen door trendy Noord

Verrassend anders

Home > Doen in Amsterdam: Wandelen door trendy Noord

Doen in Amsterdam: Wandelen door trendy Noord

Verrassend anders

Doen in Amsterdam: Wandelen door trendy Noord - Verrassend anders

Wandelen in Amsterdam vind ik altijd leuk. De stadswandeling door de Trendy stad Noord loopt via een gezellige oude volksbuurt naar rauwe industriële bedrijfsterreinen. Het is geen voor de hand liggende route, geen supermooie route en zeker geen route voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Wat is het wel?

25 november 2018 • Stadswandeling Noord-Holland

Op het reisblog Myfootprints las ik onlangs een reuze leuk blog van Ivonne over Street Art in Amsterdam op de NSDM Werf. De foto's op haar blog inspireren mij, daar wil ik heen, dat moet ik zien. Amsterdam-Noord lonkt.

De trendy stad: Noord

Ik kies voor de wandeling De trendy stad: Noord uit de wandelgids Amsterdam acht keer anders (€). Op papier is de route ruim 7 kilometer lang en start op Amsterdam CS. Daar neem ik de pont over het IJ.

De eerste highlights zie ik al vanaf de pont: het EYE Filmmuseum en de A'DAM Toren. Markante gebouwen aan de noordelijke oever van het IJ. De A'Dam toren telt 22 verdiepingen en bovenop het dakterras kun je schommelen. Ik waag me er niet aan.

EYE Filmmuseum en A'DAM Toren
EYE Filmmuseum en A'DAM Toren

De routebeschrijving voert langs hippe en originele horecagelegenheden in Amsterdam-Noord. The Places to be, stuk voor stuk plekken waar ik uit mezelf niet snel kom. De eerste plek is het Mandelahuisje, je hebt er prachtig uitzicht over het IJ. Helaas is het gesloten in de winterperiode.

Uitzicht over 't IJ bij het Mandelahuisje
Uitzicht over 't IJ bij het Mandelahuisje

Van der Pekbuurt

Ik wandel verder door de Van der Pekbuurt. Dit is van oudsher een echte volksbuurt. De buurt is zo'n 100 jaar geleden gebouwd voor de arbeiders die werkten op de scheepswerven. Het is rustig in de Van der Pekstraat. Ik vermoed dat deze straat doordeweeks gezelliger en levendiger is dan op zondag.

De route an sich is tot dusver niet heel spectaculair. Een gedateerd industrieterrein bekoort mij niet en sommige straten zijn gewoon en saai.

Broedplaats De Ceuvel

Aan het eind van een doodlopende straat ben aangenaam verrast door broedplaats De Ceuvel.

De Ceuvel is een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord.

Het is een bruisende gemeenschap van ondernemers en kunstenaars met een groen hart, die eigenhandig hebben meegebouwd aan hun werkplekken in Amsterdam's eerste circulaire kantoorpark. Het terrein bevat creatieve werkplekken, een cultureel centrum rondom duurzaamheid, een café-restaurant, ruimtes voor verhuur en drijvend hotel.[ Bron: De Ceuvel ]

Ik voel me op De Ceuvel echt een dorpsmens, bijna wereldvreemd. Een beetje ongemakkelijk wandel ik er een rondje. De broedpaats is opgericht op het terrein van de voormalige scheepswerf De Volharding. Er liggen nu 17 afgedankte woonarken op het droge, die dienen als duurzame werkplek voor creatievelingen.

Woonark op de Ceuvel, Amsterdam Noord
Woonark op de Ceuvel, Amsterdam Noord

Over een houten vlonder wandel ik langs de boten. De grond waarop de boten staan is ernstig vervuild in de loop der jaren. Tussen de boten groeien speciaal geselecteerde planten die de vervuiling uit de bodem opnemen, stabiliseren of zelfs afbreken. De Ceuvel is duurzaam en zelfvoorzienend. De boten hebben allemaal o.a. zonnepanelen, een warmtepomp en een composttoilet.

Street art op één van de woonarken van de Ceuvel
Street art op één van de woonarken van de Ceuvel

Mijn ongemakkelijke gevoel verandert in verbazing. Ik vind het een interessante plek om rond te struinen. Dit ken ik helemaal niet.

Ik vervolg mijn weg door de Bosrankstraat. Deze straat is bekend om de klimaatneutrale woningen. Vandaar wandel ik naar het Papaver terrein. Daar wacht een volgende verrassing.

Van Dijk en Ko is een geweldig leuke winkel om rond te snuffelen. Zij verkopen vintage, brocante, industriële meubels, kasten, tafels, banken, stoelen, kisten enzovoorts. Maar goed dat ik aan het wandelen ben en niks mee kan nemen. Kijken, kijken en niet kopen.

Snuffelen bij van Dijk en Ko
Snuffelen bij van Dijk en Ko
Gratis stoofperen bij Van Dijk en Ko
Gratis stoofperen bij Van Dijk en Ko

Waargenoegen

Naast van Dijk en Ko trekt een reclamebord van culinair pandje Waargenoegen mijn aandacht. Zij bakken de lekkerste appeltaart van Amsterdam. Dat wil ik zelf proeven.

Waargenoegen is een bijzonder etablissement. Het oogt wat primitief. Vintage, retro of ouderwets, de inrichting is gezellig en warm. De kaart lijkt gewoon maar de biologische gerechten hebben een bijzondere twist. Ik geniet van de appeltaart met warme chocolademelk. Ik ben blij met de tip in de routebeschrijving, alweer zo'n toffe plek waar ik normaal gesproken zondermeer aan voorbij loop.

Met recht een WaarGenoegen
Met recht een WaarGenoegen

Ontdek de NDSM-werf

Het stuk naar de NDSM-werf is troosteloos en verlaten, ordinaire graffiti ontsiert de weg. Ik wandel langs braakliggend terrein en passeer kunstwerk Het Blok ?!?!

Ooit was de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij de grootse scheepwerf ter wereld, gelegen aan de noordelijke oever van het IJ. In de jaren '80 ging de NDSM failliet. Het gebied verloederde en leegstaande panden werden gekraakt. Op enkele plaatsen is de verloedering nog goed te zien.

Kunstwerk Het Blok van beeldend kunstenaar Frans Malschaert
Kunstwerk Het Blok van beeldend kunstenaar Frans Malschaert

Anno 2018 is het the place to be en is de historische scheepswerf een broedplaats voor allerlei hippe bedrijfjes, leuke horeca, kunsternaars en festivals. Het gebied trekt innovatieve ondernemers, duurzame pioniers en nieuwe bewoners aan, die het industriële karakter willen behouden. Je vind er de hipste plekken van Amsterdam-Noord. Ik laat me verrassen.

Het is er kleurrijk, graffiti maakt plaats voor Street Art.

Verrassende Street Art op de NDSM-werf in Amsterdam
Verrassende Street Art op de NDSM-werf in Amsterdam
Street Art of grafitti ?!?!
Street Art of grafitti ?!?!

Het is druk met mensen op deze zonnige zondagmiddag. Dagjesmensen komen vanuit het centrum met de pont naar de NDSM-werf want in de IJ-hallen is de maandelijkse vlooienmarkt.

De route loopt langs diverse populaire horeca gelegenheden, die een bezoekje waard zijn zoals café-restaurant Noorderlicht, Pllek en Café Loetje. Deze tenten zijn hip & hot en het is er stampvol. Ik kan nergens rustig zitten en loop verder. Hoewel ik zoveel mogelijk de routebeschrijving volg, ben ik bang dat ik iets mis. Ik wandel kris-kras over het terrein, er is genoeg te zien en mensen kijken is altijd leuk.

Street Art op de NSDM Werf

Het leukste vind ik alle Street Art. Soms uitermate lelijk, soms geweldig mooi, echte kunstwerken. En dat gewoon op straat, zichtbaar voor iedereen die het wil zien.

Kleurrijke muurschildering
Kleurrijke muurschildering
Spooky Street Art
Spooky Street Art
Street Art op de vroegere Hellingbaan
Street Art op de vroegere Hellingbaan

Kunst met een grote K

Als eerbetoon aan Eberhart van der Laan maakte kunstenaarsduo TelmoMiel een prachtig kunstwerk. Ze combineerden twee portretten van de overleden burgemeester tot één.

Markante Amsterdammer, Eberhard van der Laan
Markante Amsterdammer, Eberhard van der Laan

In 2019 opent STREET ART TODAY, het grootste Street Art museum ter wereld in de voormalige lashal. Op de gevel van het toekomstige museum vind je een 24 meter hoog portret van Anne Frank. Wouw, dat is indrukwekkend, supergaaf.

Let Me Be Myself, het verhaal van Anne Frank
Let Me Be Myself, het verhaal van Anne Frank

Voor dit kunstwerk gebruikte de Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra meer dan 450 spuitbussen en 35 liter lakverf.

Als laatste maak ik een ommetje langs het Kraanspoor. Dit is een 270 meter lange constructie van gewapend beton. In de vorige eeuw werden er mammoettankers van de NDSM afgebouwd. Nu zweeft er een kantoogebouw boven het voormalige kraanspoor. Gaaf om te zien hoe het gebied rondom het Kraanspoor helemaal vernieuwd is. Oud & nieuw, gebroederlijk naast elkaar waarbij nieuw langzaam aan terrein wint.

Langs het water wandel ik naar de Veerpont, die mij terugbrengt naar het centrum. Kijkend over het IJ zie ik aan de overkant het centrum van Amsterdam dichterbij komen en verdwijnt het NDSM terrein langzaam uit het zicht.

Terugblik op het NDSM-terrein vanaf de veerpont
Terugblik op het NDSM-terrein vanaf de veerpont

Een wandeling buiten de gebaande paden van de stad

Ik vind het een originele route door trendy Amsterdam-Noord. De route loodst je van hotspot naar hotspot, buiten de gebaande paden van de stad. Geen idyllisch groene wandelpaadjes maar wandelen langs rauw en industrieel erfgoed. Mooi op een eigen manier, de schoonheid van de lelijkheid.

Routemaker Gerard Goudriaan kent Amsterdam op zijn duimpje, en dat zie je terug op de route. Hij kent de leukste plekjes.

Tijdens zijn wandelingen let hij op architectuur, erfgoed en stadsontwikkeling. Maar minstens zo belangrijk is het kijken naar mensen en het bezoeken van leuke cafés, terrassen en restaurants.

Zonder deze route uit de wandelgids Amsterdam acht keer anders zou ik nooit naar Amsterdam-Noord en het NDSM-terrein komen voor een stadswandeling, zelfs niet op het idee komen. Dit gebied was voor mij een no-go-area in de categorie onbekend maakt onbemind. Ik ben aangenaam verrast door Amsterdam-Noord. Ik heb lekker gewandeld en veel gezien. Soms met een ongemakkelijk gevoel, vaker met een Wow-gevoel.

10 Kilometer wandelen door trendy Noord maakt mij een klein beetje minder wereldvreemd.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 18 november 2018
Afstand
10 km
Kenmerken
Startpunt
  Amsterdam CS
Eindpunt
Veerpont NDSM-werf
Horeca
Waargenoegen, Papaverweg 46, 1032 KJ Amsterdam
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Amsterdam acht keer anders
Voor wie Amsterdam al wat beter kent en de stad eens op een andere manier wil bekijken is deze wandelgids een absolute aanrader. Met deze originele gids wandel je langs onvermoede plekken, monumenten en uitzichten.

Wandeltips Amsterdam

« Vorig bericht

Trage Tocht Vechten
-Lopen langs de linies-

Volgend bericht »

Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem
-Nieuwe wandelgids-

4 Reacties

Gerard Goudriaan  -  27-11-2018 @ 09:14:16  -

Ik heb je verslag met veel plezier gelezen en genoten van de mooie foto's.
Verbazingwekkend dat zo'n stuk van Amsterdam waar ik heel vaak geweest zo'n wow-gevoel kan opwekken.
Binnenkort (in april) verschijnt Utrecht Acht Keer Anders. De architectuurwandeling heb je al gedaan. Enkele andere wandelingen zijn denk ik ook voor jou verrassend.

Mirjam  -  27-11-2018 @ 15:42:48  -

Wow, dank je wel Gerard. Ik ga zeker de routes in Utrecht op korte termijn wandelen, je leest het wel 😉 😀

Vera   -  02-12-2018 @ 18:09:41  -

Dag Mirjam,

Wat ontzettend leuk om ook jouw verslag te lezen van één van mijn favoriete wandelingen.
Ik ga zeker nog eens het StreetArt Museum bezoeken.

Groeten Vera
https://verawandelt.wordpress.com/2017/06/05/hip-amsterdam-noord/

Mirjam  -  02-12-2018 @ 19:09:01  -

Hoi Vera, leuk om ook jouw verslag van deze wandeling te lezen. Het Street-Art Museum lijkt mij ook enorm leuk. Ik ga in de toekomst vaker een Street-Art wandeling maken. Tips zijn welkom ?!?!







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Bol AlgemeenBol Algemeen

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.