Hofjes in de Jordaan

Stadswandeling Amsterdam

Home > Hofjes in de Jordaan

Hofjes in de Jordaan

Stadswandeling Amsterdam

Hofjes in de Jordaan - Stadswandeling Amsterdam

Wat heerlijk dat de zon zich nog veelvuldig laat zien, daar moet je gewoon van genieten. Ik ga wandelen en kies voor een 6 kilometer korte stadswandeling door de Amsterdamse Jordaan. De route loopt langs 12 historische hofjes. Ik maak daarbij nog een ommetje over de bloemenmarkt en de Albert Cuijp. Wandelen in Amsterdam is altijd leuk !!

4 september 2017 • Stadswandeling Noord-Holland

Amsterdam acht keer anders

Mijn uitgangspunt is de wandeling Hofjes in de Jordaan. Deze wandeling staat in de wandelgids Amsterdam acht keer anders (€) van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. De wandeling start bij Amsterdam CS. Vandaar wandel ik naar de grachtengordel en de Jordaan.

Bij ons in de Jordaan

De Jordaan is één van bekendste buurten van Amsterdam. Er zijn vele hofjes te vinden waar je normaal gesproken zo voorbij loopt. Ze zijn verscholen achter dichte deuren. Doordeweeks zijn de meeste hofjes open voor publiek.

De Westerkerk . . . in de Jordaan
De Westerkerk . . . in de Jordaan

Het eerste hofje op mijn pad is het Hofje van Brienen aan de Prinsengracht, genoemd naar oprichter Jan van Brienen. Dit is een mooi hofje met een keurige tuin.

Enkele deuren verder wandel ik door de fraaie toegangsdeur het Zon's Hofje binnen. Je verwacht het niet, het is super stil en rustig in het hofje. En dat midden in de Amsterdamse binnenstad.

Amsterdam Cheese Museum

Langs de grachten ga ik verder en dan wijk ik af van de hofjesroute. Ik vind 6 kilometer te weinig en wil meer zien en meer wandelen. Als eerste kom ik langs het Kaasmuseum Amsterdam. Daar word ik in het engels aangesproken en dat gebeurt vaker. Met mijn wandelschoenen en rugzak zie ik er niet anders uit dan de gemiddelde toerist. In de kelder is het museum en dat wil ik zien. Boven is de kaaswinkel en ik proef een paar kaasblokjes. Kijken, kijken en niet kopen . . .

Tulpen uit Amsterdam

Het volgende museum op mijn route is het Tulpenmuseum Amsterdam. Ook hier word ik in het engels aangesproken en zijn ze verbaasd een Nederlandse te zien.

Jawel, ik ben toerist in eigen land.

Bij het Tulpenmuseum horen natuurlijk echte tulpen !!
Bij het Tulpenmuseum horen natuurlijk echte tulpen !!

Het tulpenmuseum heeft een leuke winkel, met uiteraard veel tulpenbollen. Ik koop een paar mooie ansichtkaarten. Het museum valt tegen. Alles in het engels. Nu spreek is best een aardig woordje over de grens, maar alles in het engels lezen en luisteren gaat 'm niet worden.

Ik wandel snel weer verder, lekker slenteren door de Negen Straatjes en de Amsterdamse Grachten.

Ook dit is Amsterdam . . .
Ook dit is Amsterdam . . .

Toevallige ontmoeting

Het is opvallend hoeveel bouwvakkers aan het werk zijn aan de grachten. Een van de bouwvakkers staat voorover gebogen, hij komt me bekend voor. "Hee, wat doe jij hier ??" Ik ben verbaasd, het is m'n zwager, die zag ik niet aankomen. Hij toont mij het verbouwde souterrain van het grachtenpand waar hij aan het werk is. Niet verkeerd hoor. Nou werk jij lekker door, ik wandel verder.

De Bloemenmarkt

Ik wil graag de bloemenmarkt over, gewoon effe kijken. Het is vreselijk druk, vooral toeristen. Er is van alles te koop, het doet soms pijn aan je ogen. Bloembollen, zaden, droogbloemen, planten, zijde bloemen, plastic planten, snijbloemen, houten tulpen, klompen, noem maar op. Leuk om een te zien, verder kan het mij niet bekoren. De keuze is reuze, de prijzen soms ook !!

Deze doen pijn en niet alleen aan je ogen Enorm veel bloembollen op de bloemenmarkt aan de Amsterdamse Singel Oei . . . het kan nog erger . . . !!
Op de bloemenmarkt

De Albert Cuypmarkt

Over het Rembrandtplein wandel ik richting de Albert Cuypmarkt. Het is lang geleden dat ik er ben geweest.

Het begin van de Albert Cuypmarktt
Het begin van de Albert Cuypmarktt

Er is van alles te koop, de meeste dingen zijn loos van waarde. Wat is er veel te (vr)eten. Het is wederom kijken, kijken . . . en niet kopen en dat gaat mij goed af. Sneller dan verwacht ben ik bij het einde, in mijn beleving was de markt vroeger langer

Verse Vis Say Cheese Joekels van Granaatappels
Er is genoeg te eten op de Albert Cuypmarkt

Het Vondelpark

Het is tijd om de hofjesroute weer op te pakken. Ik wandel richting de Jordaan en maak een ommetje door het Vondelpark. Het is gezellig druk in het park en iedereen geniet. Overal zitten en liggen mensen te luieren. Niet zo gek want het is heerlijk weer. Het is een opvallend ruim park, ik begrijp nu dat het zo populair is bij de Amsterdammers.

Het is gezellig druk in het Vondelpark Wouw !! Ruimte genoeg voor iedereen om te genieten van het mooie weer.
Het Vondelpark in Amsterdam is de moeite waard

Wandelen langs Hofjes in de Jordaan

Over de Grachtengordel kom ik weer in de Jordaan, ik wandel van het ene hofje naar het andere. Het is een 'Oase van Rust' en schreeuwen mag niet. Bezoekers moeten de privacy van de bewoners respecteren.

Het St. Andrieshofje, één van de oudste nog bestaande hofjes in Amsterdam. De volgende hofjes zijn het Anslo's Hofje, het Zwaardvegershofje en het Claes Claesz. hofje. Deze 3 hofjes zijn met elkaar verbonden en/of samengevoegd. Er wonen nu kunstenaars en studenten.

Hofje De Zeven Keurvorsten bestond(bestaat) uit 7 huisjes en een kapel. Hier wonen alleen vrouwen ouder dan 50 jaar. Hofje Concordia Noord is een hofje van voormalige arbeiderswoningen. Op het terrein van het voormalige Karthuizerklooster werd de eerste steen gelegd van het Huys-zitten-Weduwen-hofje, later Karthuizerhof genoemd. De pomp op de binnenplaats is nog van vroeger. Dit is echt een mooi hofje waar het volgens mij prima wonen is. (Ter info: Het Karthuizerhof is gesloten voor groepen)

Hofje van Brienen Lijkt mij luid en duidelijk !! Fraaie gevelsteen van het Anslo's Hofje Hofje de Zeven Keurvorsten Wie wil dit nou niet ?!?! Het Suyckerhoffhofje Idyllisch Plekje in het Suyckerhoffhofje Achter deze rode deur zit het Raepenhofje Herinnering aan vroeger in het Raepenhofje
Impressie van de Jordaanse Hofjes

Het Suyckerhoffhofje is een heerlijk hofje om te wonen met een weelderige tuin om lekker weg te dromen in de stilte van de stad. Er wonen alleen vrouwen die elkaar moeten verdragen en geen overlast mogen bezorgen ?!?!Hofje Constantia is een statiger Hofje.

De laatste hofjes op de route zijn het Raepenhofje en het Bossche hofje. De hofjes delen een gemeenschappelijke tuin. Het Reapenhofje is een klein hofje waar vrouwelijke studenten wonen. Zij mogen er blijven wonen na hun studie en moeten weg als zij willen samenwonen.

Altijd leuk . . . wandelen in Amsterdam

Na deze laatste 2 hofjes is het tijd, de hoogste tijd om terug naar het station te wandelen. Over de Haarlemmerdijk wandel ik terug. Dit is een hippe winkelstraat met originele winkeltjes. En ook nu kijken, kijken en niet kopen, aan deze toerist valt niets te verdienen.

T!PDoen in Amsterdam: Wandelen door trendy Noord

Aan de Amsterdamse grachten
Aan de Amsterdamse grachten

Ik heb lekker gewandeld en mag 14 kilometer bijschrijven in mijn wandelboekjen. Het is een trage tocht, er is genoeg te zien onderweg. Ik ben zeker 6 uur op stap geweest, een wandeltempo van lik me vestje.

De Jordaan is een bedrijvige buurt. Ik vind het leuk om de hofjes te bekijken, ook al voelt het ietwat ongemakkelijk. Het is gewoon Gluren bij de Buren, alleen niet stiekem.

Maar ik zeg het vaker . . . wandelen in Amsterdam is altijd leuk !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 28 augustus 2017
Afstand
14 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
  Amsterdam CS
Horeca
Er is in het centrum van Amsterdam meer dan genoeg horeca !!
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Amsterdam acht keer anders
Voor wie Amsterdam al wat beter kent en de stad eens op een andere manier wil bekijken is deze wandelgids een absolute aanrader. Met deze originele gids wandel je langs onvermoede plekken, monumenten en uitzichten.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Groene Wissel Amersfoort
-Landgoed Den Treek-

Volgend bericht »

Wandelen door oneindig laagland
-Presentatie wandelgids-

9 Reacties

Louise  -  04-09-2017 @ 21:37:43  -

Hoi zus, wat een leuk stuk, met veel plezier gelezen...zeker dat stukje over de bouwvakker😉

Coby  -  04-09-2017 @ 21:56:26  -

Hey Mir. Wat een leuk verslag weer. En ja de Jordaan is echt een hele leuke buurt om doorheen te lopen.heb je er wel is overnagedacht om al dezeverhalen te bundelen in een boek.😄

Annette  -  04-09-2017 @ 22:06:52  -

Leuk verslag weer, dat heb ik ook al tegen haar gezegd, ze moet er wat mee gaan doen, ze schrijft zo leuk!

Mirjam  -  04-09-2017 @ 22:52:30  -

Dank je wel meiden 🥰
Maar wie koopt nou 'mijn boek', als je hier alles gratis kunt lezen 😉 😁 ??

Joske  -  05-09-2017 @ 04:46:46  -

Amsterdam is echt leuk, goed verteld. Je zou de tocht door Amsterdam maar ook eens moeten lopen, begin maart van een jaar. Heb je zondag trouwens niets mee gekregen van de Amsterdam City Swim die op dat moment bezig was?

Esther   -  02-01-2018 @ 21:16:23  -

Wat leuk om te lezen! A.s. zaterdag moet ik 's avonds in Amsterdam zijn en ik dacht eraan deze route te gaan wandelen, maar ik lees ergens dat veel hofjes op zaterdag dicht zijn. Dan toch maar een keer doordeweeks gaan. Kan niet wachten na het lezen van dit verslag. Ik hou van stadswandelingen!

Mirjam  -  02-01-2018 @ 21:47:07  -

Hey Esther, ik heb ook gelezen dat op zaterdag sommige hofjes dicht zijn, maar in Amsterdam kun je ook op zaterdag prima wandelen. Routes genoeg. Maar als je doordeweeks tijd hebt, is deze hofjeswandeling zeker een aanrader !!

Marjolein  -  06-02-2023 @ 13:07:13  -

Ik krijg er helemaal zin in om naar Amsterdam te gaan door je verslag .. gaat dus op mijn verlang wandel lijstje ??

Mirjam - Wij Wandelen  -  06-02-2023 @ 13:45:25  -

Hi Marjolein, Ik vind Amsterdam altijd leuk om te wandelen, vooral dit soort themawandelingen want dan heb je echt een doel om te wandelen. Veel wandelplezier 😀
Gr. Mirjam  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Stapvitaal

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.