Boswandeling in Soerendonk

Cranendonckse bos en de Putberg

Home > Boswandeling in Soerendonk

Boswandeling in Soerendonk

Cranendonckse bos en de Putberg

Boswandeling in Soerendonk - Cranendonckse bos en de Putberg

We treffen het maar weer, wat een weertje. De lucht is blauw, slechts hier en daar een schapenwolkje. De zon straalt en wij stralen een beetje mee. Er zit niets anders op, wij moeten gewoon wandelen. En dat op een doordeweekse woensdag. Zelfs nog een stukje op blote voeten . . .

25 februari 2022 • Boswandeling Noord-Brabant

Onze camper krijgt een kleine onderhoudsbeurt en daarom rijden we naar een dealer in Budel. We combineren het nuttige met het aangename en op leenfietsen van de camperdealer rijden we naar het nabij gelegen dorpje Soerendonk. Vandaar wandelen we het Ommetje Molenheide, een wandeling van Klik, Print en Wandel. De route is zo’n 12 km lang en voert door het Cranendonckse bos en de Putberg.

We parkeren onze leenfietsen tegenover de Sint Jan Onthoofdingkerk in Soerendonk. Klinkt niet heel vriendelijk en vroom maar het is het startpunt van de wandeling. We gaan snel op pad. De eerste kilometer loopt door de bebouwde kom. Eenmaal buiten het dorp wandelen we over zompige graspaden naar het Cranendonckse bos.

John zou John niet zijn als hij onderweg geen nieuwe vrienden maakt
John zou John niet zijn als hij onderweg geen nieuwe vrienden maakt

Wandelen in het Cranendonckse bos

De paden in het bos zijn overwegend nat en we zoeken onze weg tussen de plassen door. We houden onze schoenen niet schoon en al snel zitten ze onder de blubber. Het Cranendonckse bos is een moeras-achtig bos, een zogeheten elzen broekbos. Het woord ‘broek’ betekent laaggelegen land langs de beek. De elzen en wilgen staan allemaal met de voeten in het water en dat hoort zo. De weerspiegeling van de kale boomtakken in het water levert mooie plaatjes op.

Spiegeling in het water
Spiegeling in het water

Knuppelpaden, hoog en droog

Om het natte gebied toegankelijk te houden voor wandelaars liggen er lange knuppelpaden. Hoog en droog wandelen we boven het water. Dat is leuk hoor, want het is echt een plek waar je alleen te voet kunt komen. Inclusief voor wandelaars en juist dat maakt het wandelen zo mooi.

Knuppelpad in het Cranendonckse Bos
Knuppelpad in het Cranendonckse Bos
Hoe vind je mijn camouflagebroek?!
Hoe vind je mijn camouflagebroek?!
Veel water in het bos, wij wandelen hoog en droog over het knuppelpad
Veel water in het bos, wij wandelen hoog en droog over het knuppelpad

Daar waar het knuppelpad ophoudt stappen we gelijk weer in de blubber. Maar het geeft niet, we hebben het naar ons zin. Onze stemming is opperbest.

Het is rommelig in het bos. Er liggen overal grote en kleine takken. Af en toe lijkt het wel een hindernisbaan en moeten we onder de takken door kruipen. Niet zo heel gek natuurlijk, na de drielingstorm Dudley, Eunice en Franklin van afgelopen week. Ze hebben er goed huisgehouden.

Hindernisbaan in het bos. Deze boom ligt er zo te zien al langer dan een paar dagen.
Hindernisbaan in het bos. Deze boom ligt er zo te zien al langer dan een paar dagen.

Op ons gemak wandelen we door de bossen. Er volgt nogmaals een knuppelpad en we hebben uitzicht over een grote moerasplas. Je krijg gewoon zin in pootje baden maar ik vind het water veels te koud voor mijn voeten.

Op blote voeten door de Belevingstuin

Via een omweggetje worden we door de belevingstuin gestuurd. Het blotevoetenpad trekt mijn aandacht. Doe ik het, of doe ik het niet?

Ach, waarom ook niet. Het is mooi weer, het ziet er leuk uit en de kou overleef ik wel. Het kind in mij komt boven. Ik wil het blotevoetenpad wel eens voelen. Mijn voeten krijgen de vuurdoop in een plas vol met hydrokorrels. Daarna volgen houtsnippers, zand en dikke boomstammen.

John vind het allemaal prima, zo lang hij maar niet hoeft mee te doen.

Vieze voeten . . .
Vieze voeten . . .
Het laatste stukje
Het laatste stukje

Het is behoorlijk koud aan mijn voeten en ze worden ook een beetje vies. Maar leuk is het wel. Elke ondergrond voelt anders, lekker om het zand tussen mijn tenen te voelen. Nog een klein stukje en dan kan ik mijn voeten schoonmaken met het warme water uit mijn thermosfles. De dames op het bankje vinden mij een bikkel. We raken gezellig met hen aan de praat over het wandelen, fietsen en natuurlijk het weer. Zij wijzen ons op het waterpark in de buurt waar we beslist een kijkje moeten nemen.

We nemen afscheid en lopen verder naar het gehucht Cranendonck. We passeren er het gelijknamige kasteel. Het zogenaamde 'kasteeltje' Cranendonk is meer een enorme villa. Wel een mooi optrekje.

Kasteeltje Cranendonck aan de achterkant
Kasteeltje Cranendonck aan de achterkant

Natuurgebied de Vloeten

Dan volgt er een stukje over de gewone verharde weg richting natuurgebied de Vloeten. In het gebied liggen nog de oorspronkelijke stuifzandheuvels met kleine hoogteverschillen. We merken er weinig van.

In de Vloeten ligt halverwege de route Waterpark Soerendonk, de dames vertelden ons er al over. De rioolwaterzuivering zuivert het rioolwater van de regio. Via een stelsel van zandfilters, vlooienvijvers, moerassloten en de biotoopvijver wordt het gezuiverde rioolwater teruggegeven aan de natuur en stroomt het de Buulder Aa in.

We wandelen langs de vlooienvijvers. Tussen de moerassloten door komen we bij het trekpontje. Altijd leuk, even wiebelen op een wankel pontje.

Even wiebelen op het trekpontje . . .
Even wiebelen op het trekpontje . . .
Altijd leuk!!
Altijd leuk!!

Ondertussen hebben we het belevingspark al enkele kilometers achter ons gelaten. Dan horen wel een luid gebel en iemand roept ons. Het zijn de dames van het bankje. Ze kruisen nogmaals ons pad en ze zwaaien naar ons. Zij blij, wij blij.

Het is heerlijk wandelen in het bos met een mooie afwisseling tussen bos en open stukken. Simpelweg genieten van de rust en de geluiden van het bos. Het voorjaar hangt zowaar in de lucht. De eerste krokusjes laten zich zien. De grote plassen nemen we voor lief.

Voorjaar, kijk ze eens shinen !!
Voorjaar, kijk ze eens shinen !!
De grote plassen mogen de pret niet drukken
De grote plassen mogen de pret niet drukken

De Putberg

Het laatste stuk van de route loopt over de Putberg, een klein heidegebied aan de rand van Soerendonk. Helaas bloeit de heide nu niet. Het is wel een mooie plek met her en der een groepje naaldbomen.

Wandelen tussen de heidevelden
Wandelen tussen de heidevelden

Afwisselende boswandeling

Ondertussen worden we gebeld dat onze camper klaar is. Nog een klein rondje Soerendonk en dan zijn we terug bij onze leenfietsen.

Het ommetje Soerendonk is een heerlijke boswandeling en lekker veelzijdig. De moeite meer dan waard. We hebben een mooi daagje uit gehad, het voelt een beetje als vakantie. Dat smaakt naar meer.

Wij zijn er klaar voor en onze camper ook.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
woensdag 23 februari 2022
Afstand
12 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 78% (Verhard: 22%)
Start- & eindpunt
  Sint Jan Onthoofdingkerk, Dorpsstraat 24, 6027 PD Soerendonk
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
In Soerendonk en na 8 km. bij vakantiepark Slot Cranendonck
Media
Honden
Alleen aangelijnd

T!PStarten met wandelen
Wil jij lekker bewegen, lekker naar buiten en lekker uitwaaien? Ontdek dan de (online) wandeltrainingen (€) en gratis wandeltips van gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Of download het gratis e-boek -Starten met Wandelen (€)- voor praktische wandeltips.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Sandenburg
-Bos, weiland en landgoed-

Volgend bericht »

Trage Tocht Elspeet
-Boswandeling op de Veluwe-

2 Reacties

Adrie Raaijmakers   -  25-02-2022 @ 18:42:31  -

Mooi wandelverslag met foto's, leuk om te lezen en te bekijken.

Mirjam  -  25-02-2022 @ 21:31:40  -

Dankjewel Adrie voor de mooie route, we gaan vast en zeker vaker een Klik, Print en Wandelroute lopen 😀







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Stapvitaal