Home > Grensparkwandeling

Grensparkwandeling

Luyksgestel

Grensparkwandeling - Luyksgestel

De Grensparkwandeling in Luyksgestel wordt georganiseerd door de W.S.V. De Grenslopers. Precies een week geleden begonnen wij aan de Vierdaagse en de blaren zijn nog niet genezen. Wij vinden het toch een leuke gelegenheid om even 'uit te lopen'. We kiezen voor een afstand van 17 km in het grensgebied tussen Nederland en België.

De weersvoorspellingen zijn regenachtig, maar we hebben eigenlijk allebei wel zin in een wandelingetje. We wagen het erop, het is maar net waar de bui valt. We mogen nu gelukkig wel eerst uitslapen en pas rond een uurtje of 11 stappen wij op de fiets richting Luyksgestel. Ik heb uit voorzorg mijn blaren van vorige week toch maar afgeplakt. Tijd heelt alle blaren maar dan moet ik ze wel de tijd gunnen.

Grotendeels onverhard

Ouderwetse zandweg "De tocht gaat door de mooie bos- en natuurgebieden vlakbij het hoogste punt van Noord-Brabant zoals het stuifduinengebied Stevensbergen, het Venakkerbos, De Blekerheide en de Postelse Heide", zo staat te lezen op de website van W.S.V. de Grenslopers.

Bij de start schrijven we ons in voor de langste route van 17 km. en krijgen we een routebeschrijving mee. Achteraf hebben we deze helemaal niet nodig gehad, want de route was heel erg goed en duidelijk gepijld. Na een klein stukje door de bebouwde kom van Luyksgestel stappen we al heel snel de Gemeentelijke bossen in. Veel naaldbomen in het bos die van onderen helemaal kaal zijn. Bovenin zitten dan nog wel een paar naalden. De bomen waaien behoorlijk heen en weer in de harde wind, je hoort ze af en toe gewoon 'kraken'. Dit is dan ook het enige dat je om je heen hoort. Hoor de wind waait door de bomen . . .

België - grenspaal 191

Grenspaal 191 We wandelen in het grensgebied tussen België en Nederland. Vroeger werd hier heel veel gesmokkeld. We komen langs grenspaal 191 en lopen een heel klein stukje het Belgische Lommel in. De grenspaal staat in het Venakkerbos, bijna op het hoogste natuurlijke punt van Noord Brabant, 44 meter boven NAP.

We stappen verder en komen dan al snel bij de wagenrust. Goed geregeld. Een grote aanhanger doet dienst als een soort van mobiele kantine. We gaan zitten en drinken even wat. Er schuiven nog een paar dames aan en we raken ermee aan de praat. Zij hebben in ieder geval nog genoeg (wandel)tips voor ons voor de komende maand in deze omgeving. De dames maken goede reclame voor hun eigen omgeving, de VVV is er niets bij !!

Wandelgebied De Stevensbergen

Wandelgebied De Stevenbergen Na de rust gaan we samen weer verder. Het parcours wordt zwaarder voor mijn benen. Wat meer zandweggetjes en veel ongelijker. Hier en daar zandstappen. Mijn tempo zakt zienderogen en John gaat juist sneller. Ik kijk goed uit waar ik loop. We gaan dus ieder op eigen tempo verder. Leuk is het wel en ook mooi, met af en toe een paar klimmetjes. Na deze lus van ongeveer 6km. komen we weer bij dezelfde rustpost uit. John heeft hier 7 minuten op mij zitten wachten . . . arme John.

Kapelltjes in Brabant

Crijnskapelletje Nu is het nog maar een klein stukje en dan komen we weer in de bewoonde wereld van Luyksgestel terug. We wandelen langs een oud kapelletje, langs Molen de Grenswachter en langs het Crijnskapelletje. In Brabant (en ook Limburg) zie je altijd erg veel kapelletjes langs de weg. Ik maak er een paar foto's van.

En dan zijn we weer terug bij het begin. We melden ons af en geven de vrijwilligers van W.S.V. de Grenslopers onze complimenten. Leuke route, goed gepijld en uitstekende verzorging onderweg. Als afsluiting nemen we nog een drankje voordat we op de fiets terug gaan naar de camping. Blij dat we zijn gaan wandelen, ook al is de Vierdaagse nog maar zo kort geleden. Dit was even tot rust komen na de hectiek van vorige week. Een wereld van verschil, maar beiden erg leuk !! Enne, we hebben het droog gehouden . . . HOUDOE . . .

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Grensparkwandeling
Datum wandeling
dinsdag 28 juli 2015
Afstand
17 km
Kenmerken
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Dag van Cuijk en Linden

Volgend bericht »

Rondje Krimpenerwaard

2 Reacties

Moeder Bouh.  -  28-07-2015 @ 22:12:30  -

Hallo sportievelingen, al weer aan de wandel geweest,
jullie hebben er nog geen genoeg van zo te zien.

Zijn jullie nog niet weggewaaid en geregend,
het was hier gisteren en vandaag niet zo mooi,
vanmiddag was het wel even droog en af en toe een zonnetje.
Maar het wordt weer zomer later in de week, we zien het vanzelf.
Groetjes en nog fijne dagen, geniet er maar lekker van.

Judith   -  04-08-2015 @ 09:58:41  -

Klinkt als een heerlijke wandeling. Knap na de vierdaagse!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.