Wandelen op de Twentse Wallen in De Lutte

Hakenberg en Paasberg

Home > Wandelen op de Twentse Wallen in De Lutte

Wandelen op de Twentse Wallen in De Lutte

Hakenberg en Paasberg

Wandelen op de Twentse Wallen in De Lutte - Hakenberg en Paasberg

Weet je dat je op het Twentse platteland heerlijk kunt wandelen? Wij ontdekten de Twentse Wallen tijdens een mini-vakantie in De Lutte. Vanuit de Lutte wandelden we naar de Hakenberg en de Paaschberg. Een prachtige wandeling van 12 kilometer door een glooiend coulisselandschap.

6 juni 2021 • Boswandeling Overijssel

Vanaf Natuurcamping De Kunne stappen we op de fiets naar de Lutte. Bij de R.K. kerk begint onze wandeling over het Twentse platteland. De route ‘Paasberg’ komt uit de wandelgids Wandelen op de Twentse Wallen (€). Routemaakster Truus Wijnen is de ongekroonde wandelkoningin van Twente en woont zelf in De Lutte. Als geen ander weet zij de leukste paadjes in de omgeving.

Al snel wandelen we buiten de bebouwde kom
Al snel wandelen we buiten de bebouwde kom

We hebben er zin in. Het regent niet meer en de zon laat zich zien. Het is gewoon lekker wandelweer. Vanuit De Lutte wandelen we al na 500 meter op het platteland, tussen de landerijen. Van meet af aan vinden we het een mooie wandeling.

Als je opschiet kun je vandaag nog rustig aan doen[ #lifestyleopzntwents ]

Wandelen op de Twentse Wallen

Het landschap is glooiend. We wandelen over de toppen van de Oldenzaalse stuwwal maar het gaat te ver om het een bergwandeling te noemen. Het lijkt heel wat twee bergen van resp. 5400 en 8000 centimeter. De Lutte zelf ligt op 5000 cm hoogte en dan valt het met de bergen natuurlijk wel mee. Ter vergelijking: De camping waar we staan ligt op 3100 cm hoogte en Benschop (onze woonplaats) ligt op 0 cm hoogte. Dan is die 54 meter toch een aardige klim.

Mooi pad op de grens van bos en boerenland
Mooi pad op de grens van bos en boerenland

Het landschap is mooi. In het bos overheersen alle tinten frisgroen. Het is er nat en we houden onze schoenen niet schoon en droog. Door de regen van afgelopen dagen zijn de paden behoorlijk blubberig. We proberen de ergste nattigheid al zigzaggend te ontwijken, wat natuurlijk niet helemaal lukt.

De route is niet helemaal onverhard en regelmatig wandelen we over schone (half)verharde paden en rustige wegen. Het maakt de route niet minder mooi en de uitzichten zijn geweldig.

Wat een mooi uitzicht
Wat een mooi uitzicht

Monument De Hel

Een monumentale plek langs de route is De Hel. Een enorme kei op wielen herinnert ons aan het vervoeren van zware blokken Bentheimer zandsteen vanuit Duitsland naar Oldenzaal. Bij De Lutte moesten de paarden de blokken vanuit het Dinkeldal omhoog sjorren. Een hels karwij.

Monument De Hel ter nagedachtenis aan het transport van Bentheimer zandsteen
Monument De Hel ter nagedachtenis aan het transport van Bentheimer zandsteen

De Hakenberg

Een schoon graspad door de weilanden brengt ons bij landgoed Het hakenberg. Op de top van de 54 meter hoge Hakenberg staat villa Het Hakenberg. Met een grote boog wandelen we rond de villa. We blijven op gepaste afstand en zien het huis alleen in de verte. Rondom het huis op de heuvel ligt een parkachtige tuin met vijver.

Villa Het Hakenberg op de Hakenberg
Villa Het Hakenberg op de Hakenberg

Wandelen door de blubber

Het is best druk op de Hakenberg en we delen het pad met fietsers. Ook zij glibberen en glijden door de blubber. Net zo hilarisch als het lastig is maar we hebben er schik in. Er is simpelweg geen ontkomen aan.

Wij Wandelen in de blubber
Wij Wandelen in de blubber

De Paasberg (of Paaschberg)

We slingeren door het bos naar de Paasberg. Langzaam klimmen we naar de top op 8000 cm hoogte. Bij helder weer kun je vanaf de top tot in Duitsland kijken. Het uitzicht vanaf de Paasberg valt ons een beetje tegen. De zon is net even achter de wolken verdwenen.

Het uitzicht vanaf de Paasberg
Het uitzicht vanaf de Paasberg

We dalen af naar beneden, wederom over een nat en glad wandelpad. Dat is geen feest voor mijn knieën, die het gister ook al zwaar hadden in het Lutterzand. Ik neem er de tijd voor. John's geduld wordt danig op de proef gesteld. Hij slaagt overigens met vlag en wimpel.

Wandelen op de Paasberg op Landgoed Egheria
Wandelen op de Paasberg op Landgoed Egheria

Landgoed Egheria

We vervolgen de route tussen de landerijen door over landwegen en boerenerven. Op Landgoed Egheria wandelen we over lanen en bospaadjes, langs beken en poelen. Op het landgoed ontspringen vijf beken. We komen op een mooie plek bij een snelstromend beekje. Over stapstenen passeren we het water. Wat leuk !!

John stapt met gemak over de stapstenen
John stapt met gemak over de stapstenen
Voorzichtig stap ik over de stenen
Voorzichtig stap ik over de stenen

Het is mooi wandelen op het landgoed. Vanaf het Dassen Hendrikpad hebben we weids uitzicht over het Twentse platteland. Aan het eind passeren we een fraaie Mariakapel.

Uitzicht vanaf het Dassen Hendrikpad
Uitzicht vanaf het Dassen Hendrikpad
Mariakapel De Middelkaamp
Mariakapel De Middelkaamp

Inmiddels naderen we De Lutte, we zijn bijna aan het einde van de route. Over de Paasbergweg en de Hoge Lutterweg lopen we terug naar het dorp. John wandelt inmiddels voor mij uit, hij wil nog even tempo maken.

Zie jij John zwaaien ??
Zie jij John zwaaien ??
Humor op de boerderie
Humor op de boerderie

Ik word ingehaald door Twentse wandelaars en maak een praatje met hen. Zij horen dat ik als toerist aan de wandel ben en zij adviseren mij om in de herfst weer te komen naar Twente.

Want dan is het zo mooi om hier te wandelen, dat moet je gewoon gezien hebben.[ Wandelende Tukkers ]

In de Lutte wandelen we over het Kerkenbospad langs de kerk en de Lourdesgrot. Op één van de terrassen in het dorp genieten we na van deze leuke wandeling. Fijn dat het weer kan, we nemen het ervan.

De Lourdesgrot in De Lutte heeft de vorm van een halve cirkel en is gemaakt van Bentheimer zandsteen
De Lourdesgrot in De Lutte heeft de vorm van een halve cirkel en is gemaakt van Bentheimer zandsteen

Een wandeling om in te lijsten

We vonden het allebei een geweldig mooie wandeling, eentje om in te lijsten. Bossen, landgoederen, plattelandweggetjes, karresporen, struinen door de weilanden en langs beekjes.

De Lutte heeft ons verrast. We genoten van de mooie (wandel)omgeving. Wat een variatie aan landschappen zo dichtbij het dorp. We zijn er nog niet uitgekeken en komen zeker terug !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 23 mei 2021
Afstand
12 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 60% (Verhard: 40%)
Start- & eindpunt
  Dorpsstraat 3, 7578 AA De Lutte
Parkeren
Gratis parkeren in De Lutte
Bereikbaarheid
Met het OV (bus) is De Lutte prima bereikbaar
Horeca
In De Lutte is ruime keuze aan horeca. Onderweg is geen horeca.
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen op de Twentse Wallen
Hoogtepunten op het Twentse platteland. 13 Bergtochten van 12 tot 18 kilometer.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen door het Lutterzand
-Daar stroomt de Dinkel zo heerlijk door 't land-

Volgend bericht »

Street Art wandeling in Tilburg
-Wandelen langs de mooiste murals-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.