Prachtige boswandeling over de Holterberg

Wandelen op de Twentse Wallen

Home > Prachtige boswandeling over de Holterberg

Prachtige boswandeling over de Holterberg

Wandelen op de Twentse Wallen

Prachtige boswandeling over de Holterberg - Wandelen op de Twentse Wallen

Onze laatste wandeling van 2020 is een prachtige boswandeling van 15 kilometer in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. We wandelen over stille bospaden en beklimmen de Holterberg waar we worden getrakteerd op een grandioze uitzichten. Tot slot zijn we onder de indruk van de Canadese begraafplaats.

3 januari 2021 • Boswandeling Overijssel

Op onze zoektocht naar de perfecte camper gaan we naar Rijssen voor een kijk- en vergelijk sessie bij een tweetal dealers. Kijken, kijken en niet kopen. Rijssen ligt niet direct in de buurt en omdat we er toch zijn, gaan we na afloop van het camper-kijken nog een rondje wandelen.

We kiezen voor de rondwandeling over de Holterberg uit de wandelgids Wandelen op de Twentse Wallen (€) van routemaakster Truus Wijnen. Het is onze eerste wandeling uit deze gids en ik vermoed niet de laatste.

Een paar uur later dan verwacht vertrekken we bij het station van Holten. Het parkeerterrein is ruim en parkeren is gratis. Vandaar wandelen we binnen een tiental minuten het bos in. Het genieten begint.

Bos en heide wisselen elkaar af
Bos en heide wisselen elkaar af

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

Holten is een Overijssels dorp in de regio Salland, op de grens met Twente en de Achterhoek. In 2012 was het dorp wandelgemeente van het jaar. Ten noorden van Holten ligt de Holterberg, één van de bekendste bergen van NP de Sallandse Heuvelrug. Het is een nog onbekend gebied voor ons, ook al is John is er één keer eerder geweest toen hij het Pieterpad wandelde.

De namen zeggen het al. We beklimmen bergen, althans voor Nederlandse begrippen. Van echte bergen is geen sprake. Holterheuvel of Sallandse Bultenrug zijn betere namen. Maar bergen, bulten of heuvels: het is geen vlakke route. Nu eens geen weidse polders met water en weiland maar bos, heide en zandpaden.

Mooie paden over de heuvels
Mooie paden over de heuvels

Het Numendal

Over slingerende paden lopen we omhoog om even later weer af te dalen. Na het Numendal steken we de Heksenweg over en volgt er een stuk over de hei met een schitterend uitzicht over Salland. In de wandelgids staat een mooi stukje over het Niemendal, dat later de naam Numendal kreeg. Om een lang verhaal kort te maken; het was ooit een gebied waar niemand graag kwam. Namens als Heksenweg, Diepe Hel en Vagevuurseweg beloven dan ook weinig goeds.

Eén van de mooie uitzichtpunten
Eén van de mooie uitzichtpunten

We treffen het met het weer. Het is droog, de zon schijnt en de temperatuur is gewoon lekker om te wandelen. Op een mooi plekje staat een bankje waar we even kort pauzeren. Niet te lang want we willen voor het donker terug zijn bij de auto.

We verwonderen ons 'berg na berg' over de mooie (wandel)omgeving, daarvoor hoeven wij echt niet naar het buitenland. Jammer dat het best een eind rijden is, want we zijn bijna langer onderweg met de auto dan aan het wandelen.

Lichte hoogteverschillen in het bos
Lichte hoogteverschillen in het bos
100% genieten
100% genieten
Iets met de bomen en het bos . . .
Iets met de bomen en het bos . . .

De Toeristenweg

Even verderop kiezen we het Hazenpad en komen we bij de Toeristenweg. Een bijzondere weg uit 1929 die dwars door de Sallandse Heuvelrug loopt. Destijds was het een gewone zandweg. Sinds 1963 is het een asfaltweg waardoor het vreemdelingenverkeer goed op gang kwam. De vele toeristen genoten van de bochtige weg tussen de heuvels met de fraaie vergezichten. Op mooie dagen als de heide bloeide moest men er file-rijden. Dat ging ten koste van de natuur en daarom is de Toeristenweg nu alleen overdag geopend voor gemotoriseerd verkeer. Wij steken de Toeristenweg over, volgens mij het enige stukje asfalt op de route.

Klimpad Holterberg
Klimpad Holterberg

Wandelen op de Holterberg

Over het klimpad Holterberg kuieren we naar het hoogste punt van de Holterberg, dat op 60 meter boven de zeespiegel ligt. Voordat we er zijn passeren we een paar mooie uitkijkplekken. Voor mij het mooiste stuk van de route. Bij de uitkijkhut genieten we onder het afdak van de laatste zonnestralen. Wat een mooi plekje en dan zijn we nog niet eens op het hoogste punt.

Prachtig wandelen op de Holterberg
Prachtig wandelen op de Holterberg
Uitkijkhut op de Holterberg
Uitkijkhut op de Holterberg

Eenmaal op het hoogste punt wacht een kleine teleurstelling. Het uitzicht is super, daar ligt het niet aan. Maar een foto maken is er niet bij. Een grote familie heeft juist nu bedacht om precies daar familiefoto’s te maken. Zij hebben zonder twijfel het mooiste plekje uitgekozen. We hebben geen zin om te wachten tot zij klaar zijn, het kan nog wel even duren. Snel lopen we verder.

Canadese Begraafplaats Holterberg

We vervolgen de route door het bos. Het is nog licht maar we merken wel dat de zon zakt en het langzaam donkerder wordt. Op de Wullenberg ligt de Canadese begraafplaats. Op deze plek hebben 1394 omgekomen soldaten hun laatste rustplaats gekregen. In het voorjaar van 1945 bevrijdden deze (overwegend) Canadese troepen Noord- en Oost-Nederland. Naast 1355 Canadezen liggen er ook 36 Britten, 2 Australiërs en 1 Belg begraven.

De Canadese begraafplaats in Holten - Their name liveth for evermore
De Canadese begraafplaats in Holten - Their name liveth for evermore

Wist je dat het ereveld op de Holterberg een stukje Canadees grondgebied is?

Het blijft indrukwekkend om een oorlogsbegraafplaats te bezoeken. Iedere soldaat heeft zijn eigen verhaal. En ook nu valt op hoeveel jonge knullen er liggen, buitenlandse jongens die in Nederland gesneuveld zijn. Onvoorstelbaar.

Altijd indrukwekkend
Altijd indrukwekkend
Not one shall be forgotten
Not one shall be forgotten

Onder de indruk lopen op ons gemak terug naar Holten, we zijn er bijna. Het laatste stukje lopen we nagenoeg in het donker. Best leuk voor de verandering maar uitkijken is het wel. Hobbels en kuilen zien we niet meer. Gelukkig komen we heelhuids terug bij de auto.

We vonden het absoluut een mooie wandeling. Echt een topwandeling, de moeite meer dan waard. Niet eerder waren we op de Sallandse Heuvelrug en één ding is zeker: We komen terug . . . misschien wel met de camper.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 05 december 2020
Afstand
15 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 100% (Verhard: 0%)
Start- & eindpunt
  Station Holten, Stationsstraat 12, 7451 BH Holten
Parkeren
Gratis parkeren bij P+R Station Holten
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen op de Twentse Wallen
Hoogtepunten op het Twentse platteland. 13 Bergtochten van 12 tot 18 kilometer.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Rondje Nedereindseplas
-Wandel Fit Het Nieuwe Jaar In Challenge-

Volgend bericht »

Groene Wissel Vlist
-Polderwandeling over de Bergvlietsekade-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Wandelen

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.