Trage Tocht Nijnsel

Bos, akkerland, vennen en de Dommel

Home > Trage Tocht Nijnsel

Trage Tocht Nijnsel

Bos, akkerland, vennen en de Dommel

Trage Tocht Nijnsel - Bos, akkerland, vennen en de Dommel

De Trage Tocht Nijnsel is afwisselende wandeling nabij het Brabantse dorpje Nijnsel. Na bijna elke bocht heb je een nieuw uitzicht. Goed voor zo'n 17 km wandelplezier in de Meierij van 's-Hertogenbosch.

Natuurcamping Eversebergen in Sint-Oedenrode

Met onze camper zijn we een weekend in het Brabantse Sint-Oedenrode. We hebben een mooi plekje gevonden op Natuurcamping Eversebergen. Een schone en rustige camping die grenst aan natuurreservaat Dommelbeemden en Moerkuilen.

De Trage Tocht Nijnsel voert vlak langs de camping en door beide natuurgebieden. Vanaf de camping wandelen we over een graspad langs de maisvelden naar de Martinuskapel. Een stukje van krap 700 meter. Bij de kapel beginnen we Trage Tocht Nijnsel op punt 3 van de routebeschrijving.

Natuurgebied de Moerkuilen

We wandelen al snel het bos in en komen bij de Moerkuilen. De Moerkuilen is een veenplas in het Dommeldal. Vroeger werd er turf gestoken waardoor de plas is ontstaan. Het is er rustig, het enige dat we horen zijn vogels en vele kikkers. We zien ze niet maar horen ze des te beter.

Moerkuilen, een veenplas nabij de Dommelbeemden
Moerkuilen, een veenplas nabij de Dommelbeemden

Klaprozen

Over de zandduinen langs de veenplas wandelen we verder. De route loopt op de rand van bos en boerenland langs een grote akker vol met vuurrode klaprozen en margrieten. Wat een mooi veldboeket. Klaprozen bloeien maar kort. ’s Ochtends gaat de bloem open en ‘s middags valt deze al uit. De volgende dag bloeien er weer nieuwe klaprozen.

Een veld vol vuurrode klaprozen
Een veld vol vuurrode klaprozen
Een mooi veldboeket
Een mooi veldboeket

Het Vresselse bos

Het Vresselse bos is zo’n 100 jaar geleden ontstaan. Destijds bestond het open gebied uit heide, zandverstuivingen en vennen. Omdat de boeren veel last hadden van al het stuifzand op hun akkers, besloten ze om bomen te planten op de stuifzandheuvels. Zo ontstond het Vresselse bos. Bovenop een zandheuvel ligt het bos ongeveer 3 meter hoger dan het omliggende boerenland.

Mooie wandelpaden in het Vresselse Bos
Mooie wandelpaden in het Vresselse Bos

In het bos zoeken we een weg over slingerende bospaden. We merken nauwelijks dat we iets omhoog lopen. In dit deel van het bos leven Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s. Zij begrazen dit gebied om de heide open te houden. Gelukkig voor ons (mij) zien we de dieren niet.

De Hazenputten

Midden in het Vresselse bos liggen de Hazenputten, een natuurlijk vennengebied. We hebben een mooi uitzicht over de vennen. Vogels fluiten op de achtergrond en ook kikkers kwaken er weer flink op los. Als we te dicht in de buurt komen springen ze met een sierlijke boog het water in.

De Hazenputten in het Vresselse bos
De Hazenputten in het Vresselse bos

De slingerende bospaden laten we achter ons en er volgt een stuk over brede en rechte paden. Net iets minder spannend, dat wel. Als we het bos verlaten komen we op het Brabantse platteland. Het is er één en al bedrijvigheid. Paarden en koeien lopen in de weides naast ons. In de verte is een boer het hooi aan het schudden.

Het paard laat zich graag even aaien
Het paard laat zich graag even aaien

Struinen in het Dommeldal

Tussen de velden wandelen we naar het Dommeldal. Verscholen tussen de bomen stroomt het riviertje de Dommel al meer dan 1000 jaar. We banjeren er over een smal bospad op de hoge oever en hebben een mooi uitzicht over de Dommel. Dit zijn de mooie plekken om te wandelen. Het doet mij denken aan het riviertje de Dinkel in het Lutterzand.

Wouw, wat een mooi uitzicht over de Dommel
Wouw, wat een mooi uitzicht over de Dommel

Bos en boerenland wisselen elkaar af. Langs de Dommel liggen kleine en grote akkers vol met tarwe. Aan de rand van het dorpje Nijnsel volgen we de Dommel over het Hooibeemdenpad.

Wandelen op de rand van bos en boerenland
Wandelen op de rand van bos en boerenland

De Veldwegroute door de Dommelbeemden

We blijven op het boerenland en volgen de Veldwegroute. Dit is een ouderwets boerenlandpad door de natuurgebied de Dommelbeemden. Het gebied bestaat uit schrale gras(hooi)landen met knotwilgen en bolakkers direct langs de Dommel. Het pad loopt voor een deel door drassige weilanden en langs bolle akkers.

Mooi boerenlandpad tussen de knotwilgen
Mooi boerenlandpad tussen de knotwilgen

De route is makkelijk te volgen. Gewoon het struinpad tussen de velden en door de weilanden volgen. Het kan niet missen. Het stukje tussen de knotwilgen lijkt toch wel heel erg op ons eigen Utrechtse polderlandschap. En toch is het anders.

De Veldwegroute is een supermooi wandelpad door de Dommelbeemden
De Veldwegroute is een supermooi wandelpad door de Dommelbeemden

Als we bij een weiland komen moeten we richting de knoptoren van Sint-Oedenrode lopen. Als vanzelf komen we bij de Dommel en de veldwegtoren. Het houten uitkijktorentje lijkt best laag maar als je bovenop staat heb je wel een mooi uitzicht over de Dommel en de omgeving.

Terugblik over de Dommel vanaf de Veldwegtoren
Terugblik over de Dommel vanaf de Veldwegtoren

We laten de Dommel achter ons en volgen het graspad rondom graanakkers. De akkers hebben opvallend bloemrijke randen. Klaprozen en margrietjes kleuren het graan. Wat een heerlijk rustig wandelpad, het kan me niet lang genoeg zijn. Open akkers aan de ene kant. Aan de andere kant zorgen bosjes voor beschutting.

Wandelen langs de akkers
Wandelen langs de akkers
Korenveld en klaprozen
Korenveld en klaprozen

Aan het eind van het pad komen we bij de Heilige Martinuskapel aan het Everse Akkerpad. We zijn terug op de plek waar wij de Trage Tocht Nijnsel begonnen.

Kapel van de Heilige Martinus
Kapel van de Heilige Martinus

Op een bankje bij de kapel praten we even na over de prachtige route. We hebben genoten van een erg afwisselende wandeling, zo hoort een trage tocht te zijn.

Uiteraard branden we allebei een kaarsje in het kapelletje.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Losse Trage Tochten kosten 2,49 per route.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 12 juni 2021
Afstand
17 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 80% (Verhard: 20%)
Start- & eindpunt
  Natuurcamping Eversebergen, Everse Bergen 4, 5491 SP Sint-Oedenrode
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
De Vresselse Hut
Media
Honden
Niet toegestaan
Uit de wandelgids
Wandelen in de Meierij (€ 17,95) (€)
Wandelgids Wandelen in de Meierij
15 Wandelingen van 11 - 18 km. Bos en boerenland, heide en waterkant. Met ruim 85% zandpadgarantie!

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Street Art wandeling in Tilburg
-Wandelen langs de mooiste murals-

Volgend bericht »

Wandelgids: Wandelen buiten de binnenstad van Groningen
-134 km wandelplezier-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.