Trage Tocht Nijnsel
Bos, akkerland, vennen en de Dommel
De Trage Tocht Nijnsel is afwisselende wandeling nabij het Brabantse dorpje Nijnsel. Na bijna elke bocht heb je een nieuw uitzicht. Goed voor zo'n 17 km wandelplezier in de Meierij van 's-Hertogenbosch.
Natuurcamping Eversebergen in Sint-Oedenrode
Met onze camper zijn we een weekend in het Brabantse Sint-Oedenrode. We hebben een mooi plekje gevonden op Natuurcamping Eversebergen. Een schone en rustige camping die grenst aan natuurreservaat Dommelbeemden en Moerkuilen.
De Trage Tocht Nijnsel voert vlak langs de camping en door beide natuurgebieden. Vanaf de camping wandelen we over een graspad langs de maisvelden naar de Martinuskapel. Een stukje van krap 700 meter. Bij de kapel beginnen we Trage Tocht Nijnsel op punt 3 van de routebeschrijving.
Natuurgebied de Moerkuilen
We wandelen al snel het bos in en komen bij de Moerkuilen. De Moerkuilen is een veenplas in het Dommeldal. Vroeger werd er turf gestoken waardoor de plas is ontstaan. Het is er rustig, het enige dat we horen zijn vogels en vele kikkers. We zien ze niet maar horen ze des te beter.
Klaprozen
Over de zandduinen langs de veenplas wandelen we verder. De route loopt op de rand van bos en boerenland langs een grote akker vol met vuurrode klaprozen en margrieten. Wat een mooi veldboeket. Klaprozen bloeien maar kort. ’s Ochtends gaat de bloem open en ‘s middags valt deze al uit. De volgende dag bloeien er weer nieuwe klaprozen.
Het Vresselse bos
Het Vresselse bos is zo’n 100 jaar geleden ontstaan. Destijds bestond het open gebied uit heide, zandverstuivingen en vennen. Omdat de boeren veel last hadden van al het stuifzand op hun akkers, besloten ze om bomen te planten op de stuifzandheuvels. Zo ontstond het Vresselse bos. Bovenop een zandheuvel ligt het bos ongeveer 3 meter hoger dan het omliggende boerenland.
In het bos zoeken we een weg over slingerende bospaden. We merken nauwelijks dat we iets omhoog lopen. In dit deel van het bos leven Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s. Zij begrazen dit gebied om de heide open te houden. Gelukkig voor ons (mij) zien we de dieren niet.
De Hazenputten
Midden in het Vresselse bos liggen de Hazenputten, een natuurlijk vennengebied. We hebben een mooi uitzicht over de vennen. Vogels fluiten op de achtergrond en ook kikkers kwaken er weer flink op los. Als we te dicht in de buurt komen springen ze met een sierlijke boog het water in.
De slingerende bospaden laten we achter ons en er volgt een stuk over brede en rechte paden. Net iets minder spannend, dat wel. Als we het bos verlaten komen we op het Brabantse platteland. Het is er één en al bedrijvigheid. Paarden en koeien lopen in de weides naast ons. In de verte is een boer het hooi aan het schudden.
Struinen in het Dommeldal
Tussen de velden wandelen we naar het Dommeldal. Verscholen tussen de bomen stroomt het riviertje de Dommel al meer dan 1000 jaar. We banjeren er over een smal bospad op de hoge oever en hebben een mooi uitzicht over de Dommel. Dit zijn de mooie plekken om te wandelen. Het doet mij denken aan het riviertje de Dinkel in het Lutterzand.
Bos en boerenland wisselen elkaar af. Langs de Dommel liggen kleine en grote akkers vol met tarwe. Aan de rand van het dorpje Nijnsel volgen we de Dommel over het Hooibeemdenpad.
De Veldwegroute door de Dommelbeemden
We blijven op het boerenland en volgen de Veldwegroute. Dit is een ouderwets boerenlandpad door de natuurgebied de Dommelbeemden. Het gebied bestaat uit schrale gras(hooi)landen met knotwilgen en bolakkers direct langs de Dommel. Het pad loopt voor een deel door drassige weilanden en langs bolle akkers.
De route is makkelijk te volgen. Gewoon het struinpad tussen de velden en door de weilanden volgen. Het kan niet missen. Het stukje tussen de knotwilgen lijkt toch wel heel erg op ons eigen Utrechtse polderlandschap. En toch is het anders.
Als we bij een weiland komen moeten we richting de knoptoren van Sint-Oedenrode lopen. Als vanzelf komen we bij de Dommel en de veldwegtoren. Het houten uitkijktorentje lijkt best laag maar als je bovenop staat heb je wel een mooi uitzicht over de Dommel en de omgeving.
We laten de Dommel achter ons en volgen het graspad rondom graanakkers. De akkers hebben opvallend bloemrijke randen. Klaprozen en margrietjes kleuren het graan. Wat een heerlijk rustig wandelpad, het kan me niet lang genoeg zijn. Open akkers aan de ene kant. Aan de andere kant zorgen bosjes voor beschutting.
Aan het eind van het pad komen we bij de Heilige Martinuskapel aan het Everse Akkerpad. We zijn terug op de plek waar wij de Trage Tocht Nijnsel begonnen.
Op een bankje bij de kapel praten we even na over de prachtige route. We hebben genoten van een erg afwisselende wandeling, zo hoort een trage tocht te zijn.
Uiteraard branden we allebei een kaarsje in het kapelletje.
T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Losse Trage Tochten kosten 2,49 per route.
ALLES OP EEN RIJTJE
Meer wandelplezier
« Vorig bericht
Street Art wandeling in Tilburg
-Wandelen langs de mooiste murals-
Volgend bericht »
Wandelgids: Wandelen buiten de binnenstad van Groningen
-134 km wandelplezier-