Tabakkertocht Amerongen

Wandelen op de Utrechtse heuvelrug

Home > Tabakkertocht Amerongen

Tabakkertocht Amerongen

Wandelen op de Utrechtse heuvelrug

Tabakkertocht Amerongen - Wandelen op de Utrechtse heuvelrug

Op het moment dat een groot gedeelte van wandelend Nederland zich verzamelt in Nijmegen kies ik voor de rust van een boswandeling. Mijn oog is gevallen op de Tabakkertocht in Amerongen. Een afwisselende wandeling van 18 kilometer door één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug, het Amerongse Bos, met als toegift een struinroute door de de Amerongse Bovenpolder.

22 juli 2018 • Boswandeling Utrecht

Klik, Print en Wandel

Op de website van Klik, Print en Wandel vind ik de routebeschrijving van de Tabakkertocht. Deze wandelsite biedt een ruime keuze aan wandelroutes, gemaakt voor en door wandelaars.

Volgens de routebeschrijving start de tocht bij de kerk in Amerongen. Ik begin bij de Tabaksschuur. Gratis parkeren kan bij TOP Amerongen, slechts 250 meter van de route. In de Tabaksschuur is het informatiecentrum van Utrechts Landschap en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug gevestigd.

Amerongen en tabak

Rond 1615 begon men in de omgeving van Amersfoort tabak te verbouwen en al snel verspreidt de tabaksteelt zich over de Utrechtse Heuvelrug naar o.a. Elst, Amerongen, Rhenen, Veenendaal. In Amerongen staan nog een aantal karakteristieke tabaksschuren.

Klein tabaksveldje zoals er in de zeventiende eeuw zoveel waren
Klein tabaksveldje zoals er in de zeventiende eeuw zoveel waren

Al snel wandel ik langs de eerste tabaksschuren met daartegenover een klein tabaksveldje, zoals er vroeger zoveel waren in deze streek. Een stukje tabakshistorie herleeft. Rondom het veld staan bonenstaken met snijbonen om de tabaksplanten te beschermen tegen de wind.

Tabaksschuur aan de rand van het Amerongse bos
Tabaksschuur aan de rand van het Amerongse bos

Het Sterrebos met de Eenzame Eik

De wandeling gaat verder door de Amerongse bossen en het Sterrebos. Het Sterrenbos is aangelegd in de vorm van een wiel met acht spaken. Nu zijn dit acht wandelpaden met de Eenzame Eik als middelpunt. Deze imposante boom staat bovenop de 69 meter hoge Amerongse berg, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug.

De eenzame eik, op het hoogste punt van de Amerongse berg, is vermoedelijk in 1792 geplant
De eenzame eik, op het hoogste punt van de Amerongse berg, is vermoedelijk in 1792 geplant

Genieten van de stilte in het bos

Het is een zonnige zondag en ik ben blij dat ik in het bos wandel, in de schaduw van de bomen. Ik geniet van de stilte, je hoort alleen het ruisen van de bomen.

Genieten van de stilte in het Amerongse bos
Genieten van de stilte in het Amerongse bos

Ineens hoor ik iets kraken, ik ben niet alleen. Ik zie echter niks en wandel verder. Dan hoor ik het weer en zie ik iets bewegen. Het is geen hert, zou het een vos zijn ?!?! Wat leuk, helaas loopt het dier snel weg, ik kan er niet eens een foto van maken.

Ik wandel op mijn gemak verder en kom bij een wandelbankje. Het bankje staat op een bijzonder mooi uitzichtpunt, daar is over nagedacht. Een fijn plekje voor een korte pauze. Ik kijk uit over een groot heideveld, wat mooi. Ik volg het pad naar beneden. Het is een enorm ongelijk pad, ik moet goed uitkijken waar ik mijn voeten zet. Dit is een kleine aanslag op mijn knieën, maar ook supermooi. Hoe mooi is dit als de heide bloeit ?!?!

In het echt is het uitzicht nog veel mooier
In het echt is het uitzicht nog veel mooier

Wandelen op de grens van bos en boerenland

Wandelen in het bos verveelt mij meestal snel, maar vandaag niet. Ik wandel over statige beukenlanen en baan mijzelf een weg over kronkelige bospaadjes. De open heidevelden zorgen voor afwisseling. Dan weer wandel ik langs een weiland waar een kudde zwart-wit gevlekte dames mij nieuwsgierig bekijken. Op de grens van het bos en platteland loop ik langs droge graanakkers. Het is een heerlijk afwisselende wandeling.

Graanakkers aan de ene kant, bos aan de andere kant
Graanakkers aan de ene kant, bos aan de andere kant

Langzaam kom ik weer in de bewoonde wereld. Over Landgoed Zuylestein stap ik richting de Nederrijn en daarbij passeer ik het nieuwe landhuis Zuylestein. Een lang en recht pad met aan beide zijden ruisende rietkragen brengt mij op de Lekdijk. Er volgt een superkort stukje over de dijk. Dit is geen aanrader, het is er vreselijk druk met verkeer dat je van alle kanten van de sokken rijdt. Levensgevaarlijk, iedereen heeft haast.

Struinen door de Amerongse Bovenpolder

Vanaf de dijk wandel ik, via een overstapje, de Amerongse Bovenpolder in. Oeps, een overstapje, dat betekent dat er grazers of andere dieren vrij loslopen. Daar ben ik geen fan van en op mijn hoede wandel ik verder.

Oeps, een overstapje, dat betekent dat er grazers of andere dieren vrij loslopen.
Oeps, een overstapje, dat betekent dat er grazers of andere dieren vrij loslopen.

Het is een prachtige struinroute over grasdijken, langs de de oevers van de Nederrijn, door grasland en vele bruggetjes over de kwelgeul. De uiterwaard van de Amerongse Bovenpolder is ongevormd van boerenland tot natuurreservaat. Het is een paradijs voor vogels, vissen, planten en dieren. De Amerongse Bovenpolder is in de periode van 1 oktober tot 1 april gesloten, dieren kunnen in alle rust in het gebied overwinteren.

Struinen door de Amerongse Bovenpolder
Struinen door de Amerongse Bovenpolder

Oooo jeee, koeien op mijn pad

Na een van de bruggetjes moet ik een weiland passeren. In de verte staan de koeien onder een grote boom. Mooi, die laten mij met rust. Op naar het volgende bruggetje en het volgende weiland. In dit weiland staat een kudde koeien helemaal rechts aan de andere kant, ver bij mij vandaan. Ik vind koeien leuk zolang er een hek tussen zit.

Volgens de routebeschrijving moet ik in de hoek van het weiland rechtsaf door een voetgangerssluis. En juist daar verspert de kudde koeien de doorgang. Je mag nooit door een kudde dieren heenlopen en er omheen lukt niet.

Teruggaan is geen optie en daarom kruip ik op handen en voeten onder het prikkeldraad door naar het weiland ernaast. Aan de andere kant van de afrastering wandel ik veilig langs de koeien die natuurlijk allemaal mijn kant op komen. Alsof ze ruiken dat ik ze liever op afstand hou. Aan het eind van het grasland kan ik gewoon mijn pad vervolgen en laat ik de koeien achter me.

Amerongen

De Amerongse Bovenpolder ligt aan de rand van het dorp. Net buiten de bebouwde kom passeer ik Kasteel Amerongen. Ik gun mezelf geen tijd voor een bezoekje aan het kasteel en de kasteeltuin.

Kasteel Amerongen
Kasteel Amerongen

Amerongen is een mooi dorpje, een gedeelte is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht. Ik wandel naar de kerk, het eigenlijk startpunt van de tabakkertocht.

Aan de andere kant van het dorp loopt de route onderlangs de rand van de Amerongse Bovenpolder. Daar is een uitkijkplateau gemaakt en van daaruit kun je het moerasgebied overzien.

De Amerongse Bovenpolder vanaf het uitkijkplateau
De Amerongse Bovenpolder vanaf het uitkijkplateau

De laatste 4 kilometer loopt de tocht grotendeels door het bos. Ik eindig bij de tabaksschuur, het informatiecentrum is inmiddels geopend. Binnen neem ik een kijkje bij de tabaksbladeren die boven in de nok te drogen hangen.

Ik vind het een mooie en vooral afwisselende route, Ik heb me geen minuut verveeld. Een mooie combinatie van bos, uiterwaarden en een historisch dorpje. De routebeschrijving is duidelijk en foutloos. Mijn complimenten aan de makers van deze heerlijke wandelroute.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 15 juli 2018
Afstand
18 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 95% (Verhard: 5%)
Start- & eindpunt
  TOP Amerongen, Burgwal 6, 3958 ER Amerongen
Horeca
Restaurant 't Berghuis, Veenseweg 28, 3958 ET Amerongen
Media
Koeien

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Stadswandeling Rotterdam
-Met rondvaart door de haven-

Leuk als je reageert







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.