Kort en Prachtig rondje Dartheide

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Home > Kort en Prachtig rondje Dartheide

Kort en Prachtig rondje Dartheide

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Kort en Prachtig rondje Dartheide - Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Het is winter in het land en er ligt zelfs een beetje sneeuw. De Utrechtse Heuvelrug is mooi decor voor een winterwandeling. Ik kies voor de wandelroute Kort en Prachtig Dartheide. Een dik uur later sta ik boven op de Darthuizerberg waar ik al slalommend afdaal over de eerste skihelling van Nederland.

4 februari 2023 • Kort en Prachtig Utrecht Boswandeling

Kort en Prachtig is de naam van een nieuwe serie wandelingen in de provincie Utrecht. De routes zijn tussen de 6 en 10 km lang en voeren grotendeels over onverharde paden. Mijn interesse is gewekt want zo'n 8 km is voor mijn knieën een mooie lengte. Ik ben benieuwd.

Kasteel Broekhuizen

De wandelroute Kort en Prachtig Dartheide begint al mooi. Ik laat Leersum achter me en over een slingerende houtkade wandel ik richting Parc Broekhuizen. Daar wandel ik over een brede oprijlaan met aan weerszijden enorme beukenbomen.

Beukenlaan op Landgoed Broekhuizen
Beukenlaan op Landgoed Broekhuizen

Recht voor mij ligt het landhuis. Ooit was het een kasteel en woonde de familie Broekhuysen er. Rondom het landhuis ligt een fraaie parktuin. Over slingerende paden wandel ik rondom het huis, je kunt er niet verdwalen. Toch loop ik verkeerd. Simpelweg omdat ik vergeet om de routebeschrijving te lezen. Uiteindelijk maakt het niet veel uit want aan de achterkant van het huis pak ik de route weer op.

Het landhuis komt dichterbij
Het landhuis komt dichterbij
Kasteel/landhuis Broekhuizen
Kasteel/landhuis Broekhuizen

Ik maak er een rondje om de vijver, het landhuis ligt op een prachtige plek. Dat had de fam. Broekhuysen destijds goed gezien.

Prachtige bomenlaan op Landgoed La Licorne
Prachtige bomenlaan op Landgoed La Licorne

Ik verlaat het landgoed en loop verder over landgoed La Licorne en landgoed Verezijk. Er volgt een groen stukje door bosgebied De Wildeman. Er ligt nog steeds een beetje sneeuw. Het enige dat ik mis is de zon, de witte wereld ligt er wat somber bij.

De natuur gaat zijn eigen gangetje
De natuur gaat zijn eigen gangetje

Landgoed Darthuizerberg

Ik steek de Rijsstraatweg over en dan kom ik op Landgoed Darthuizerberg. Het is er heuvelachtig. Eigenlijk mag het geen naam hebben want het zijn slechts lichte hoogteverschillen. Meer een beetje vals plat.

Het Landgoed Darthuizerberg is een natuurgebied en een voormalig landgoed. Ik wandel er door de tuin van het buitenverblijf dat er ooit stond. De tuin ligt hoog en droog op de Darthuizerberg.

Ooit was dit de klassieke tuin van een buitenverblijf
Ooit was dit de klassieke tuin van een buitenverblijf
Het lijkt alsof het sneeuwt (maar dat is niet zo)
Het lijkt alsof het sneeuwt (maar dat is niet zo)

Vandaar is het een klein stukje lopen naar de theekoepel op de Darthuizerberg. Een mooi plekje met uitzicht over een besneeuwde bomenlaan. De theekoepel is het enige overgebleven gebouw op het landgoed. Ik bekijk de koepel aan alle kanten. Helaas valt er weinig te zien van het interieur want alle luiken zitten dicht.

De Theekoepel op de Darthuizerberg
De Theekoepel op de Darthuizerberg

De eerste skibaan van Nederland

Een kleine kilometer verder kom ik bij de plek waar tot 1940 de eerste skibaan van Nederland lag. De baan had kokosmatten als ondergrond. Voor Nederlandse begrippen is het een mooie helling tussen de bomen. Er ligt slechts een paar centimeter sneeuw, iets te weinig om de ski’s onder te binden. Ook zonder ski’s, zoek ik al slalommend mijn weg naar beneden. Het mag dan een lichtblauwe piste zijn, mijn knieën vinden afdalen nooit leuk.

Dit was dit de eerste skibaan van Nederland
Dit was dit de eerste skibaan van Nederland
Het is winter
Het is winter

De route maakt een klein ommetje langs het ven van Dartheide, gevolgd door een paar prachtige bomenlanen. Nog een laatste stukje door een winters boslandschap en dan ben ik terug in Leersum waar meneer de Uil alles goed in de gaten houdt.

Alweer zo’n mooie bomenlaan
Alweer zo’n mooie bomenlaan
Meneer de Uil houdt alles goed in de gaten
Meneer de Uil houdt alles goed in de gaten

Kort en Prachtig Dartheide

De wandeling doet haar naam eer aan: Kort en Prachtig. Het rondje Dartheide is een korte en vooral prachtige boswandeling die me heeft verrast. De 8 km is een prachtige afstand voor een middagje wandelplezier op de Utrechtse Heuvelrug. Ik ben (nu al) fan.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 22 januari 2023
Afstand
9 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 95% (Verhard: 5%)
Start- & eindpunt
  Café-restaurant Darthuizen, Rijksstraatweg 315, 3956 CP Leersum
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Leersum is met de auto en bus prima bereikbaar. De bus stopt bij de startlocatie.
Horeca
Café-restaurant Darthuizen (bij start) en Bistro Lof (na 1,5 km)
Media
Honden
Alleen aangelijnd. Bij het ven op de Dartheuvel zijn honden verboden. In de routebeschrijving staat een alternatief beschreven.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Ingeschreven voor de Vierdaagse van 2023
-Dinsdag 18 juli t/m vrijdag 21 juli-

Volgend bericht »

Trage Tocht Vierhouten
-100% boswandeling-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Reizen algemeen