Trage Tocht Amerongen Zuylestein

Wandelen door de Bovenpolder en het Amerongse Bos

Home > Trage Tocht Amerongen Zuylestein

Trage Tocht Amerongen Zuylestein

Wandelen door de Bovenpolder en het Amerongse Bos

Trage Tocht Amerongen Zuylestein - Wandelen door de Bovenpolder en het Amerongse Bos

De Trage Tocht Amerongen Zuylenstein is een afwisselende wandeling van 12 km rondom het charmante dorp Amerongen. We wandelen over statige eikenlanen op Landgoed Zuylestein. Over boerenlandpaden stappen we richting het Amerongse Bos waar we de Amerongse berg beklimmen, het hoogste punt op de Utrechtse Heuvelrug.

1 februari 2021 • Utrecht Boswandeling Trage Tocht

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Het is allemachtig prachtig wandelweer en samen gaan we op stap voor de Trage Tocht Amerongen. We starten bij het TOP aan de rand van het dorp. Het is er druk met parkeren, blijkbaar zijn er meer mensen op het idee gekomen om in Amerongen te wandelen (of fietsen). Geen slecht idee overigens want lente, zomer, herfst of winter: er valt genoeg te ontdekken in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

De Amerongse Bovenpolder

We wandelen het parkeerterrein af en nog voordat we goed en wel zijn warmgelopen komen we bij het uitkijkplatform over de Bovenpolder. De Amerongse Bovenpolder ligt tussen de voormalige steenfabriek bij Elst en de stuw van Amerongen/Maurik. Deze uiterwaard is omgevormd tot natuurreservaat. Vanaf het uitkijkpunt hebben we mooi zicht op de nieuwe natuur van de Bovenpolder, de Nederrijn en Kasteel Amerongen. Wat een mooi begin van onze wandeling.

Uitzicht over het natuurreservaat van de Bovenpolder
Uitzicht over het natuurreservaat van de Bovenpolder

We wandelen Onderlangs verder over een mooi pad aan de rand van het dorp richting het kasteel, dat helaas gesloten is. We buigen af en langs een oude waterpomp wandelen we het dorp in.

Op het dorpsplein voor het kasteel is een ouder echtpaar op zoek naar de markering van de Trage Tocht Amerongen. Ze vragen het aan voorbijgangers. Ik hoor hun vraag en vertel hen dat er geen markering is van Trage Tochten. Ik laat hen onze wandelgids Wandelen in Utrecht (€) zien met daarin de routebeschrijving en vertel dat ze de routebeschrijving ook kunnen downloaden op de wandelzoekpagina.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Losse Trage Tochten kosten 2,49 per route.

Toch wel een beetje verbaasd besluit het echtpaar ter plekke om het Cotlandenpad (klompenpad) te lopen want dat is wel gemarkeerd.

Kasteel Amerongen is één van de topkastelen van Nederland
Kasteel Amerongen is één van de topkastelen van Nederland

Amerongen is een schilderachtig dorpje met een beschermd dorpsgezicht. Aan de rand van het dorp ligt het kasteel Amerongen. Het is een van de best overgebleven buitenhuizen uit de Gouden Eeuw van Nederland.

In het dorp wandelen we langs fraaie huizen en een grote tabaksschuur. In de hoogtijdagen van de (pruim)tabaksteelt stonden er veel tabaksschuren in en rond Amerongen. We passeren er een paar op de route, het zijn de laatste getuigen van de bloeiende tabaksteelt in de regio.

De Bloemetjes buiten zetten

Bij de bloemist verbaas ik me over de potten met bloembolletjes die op tafel staan. Hartstikke leuk, het ziet er gezellig uit. Ze zijn te koop want er zit een prijskaartje aan. Op zich niet zo heel vreemd maar de winkel is gesloten en iedereen kan de potjes meenemen. Dat hoeven we in de stad niet zo te proberen !!

Dat ziet er gezellig uit
Dat ziet er gezellig uit

Landgoed Zuylestein

Na het ommetje door Amerongen vervolgen we onze weg naar Landgoed Zuylestein. De wandelpaden op het landgoed zijn lang en recht en staan haaks op elkaar. Eigenlijk zijn het geen paden maar lanen met aan beide kanten een rij hoge bomen.

Oprijlaan naar een van de boerderijen op Landgoed Zuylestein
Oprijlaan naar een van de boerderijen op Landgoed Zuylestein

Ooit stond er een kasteel op Zuylenstein maar in de Tweede Wereldoorlog is het geheel verwoest. De ruïne is afgebroken en nu staat er een nieuw landhuis. Alleen het poortgebouw en de tuinen zijn nog overgebleven.

Het nieuwe landhuis Zuylestein
Het nieuwe landhuis Zuylestein
Poortgebouw van Landgoed Zuylestein
Poortgebouw van Landgoed Zuylestein

De bosvarkens op het landgoed

Op een aantal omheinde plekken op Zuylestein komen we varkens tegen. Deze landgoedvarkens scharrelen er wat in het rond. Ze hebben alle ruimte en genieten van de modderpoelen. Later lees ik dat ze de bossen op het landgoed onderhouden. Ze bestrijden de bramenstruiken en andere exoten en zorgen er voor de nodige biodiversiteit. Ze eten o.a. eikels, beukennootjes, wortels, bramenstruiken en doorgeschoten groente uit de moestuin van het landgoed. Uiteindelijk gaan de bosvarkens naar de slacht.

Als wij langs wandelen is het juist voerdertijd. De biggen op de foto zijn een paar maanden oud.

Voedertijd voor de Bonte Bentheimer varkens op Landgoed Zuylestein
Voedertijd voor de Bonte Bentheimer varkens op Landgoed Zuylestein

Wandelen in het Amerongse bos

Langs het poortgebouw verlaten we het landgoed. We steken de provinciale weg over en op de rand van bos en akkerland wandelen we langzaam omhoog. Dieper in het bos wacht de Amerongse berg op ons. De berg meet 69 meter boven N.A.P. en is het hoogste punt van de Utrechtse heuvelrug. Maar zover zijn we nog niet.

Op een bankje in het zonnetje pauzeren we even. Niet te lang, want dan worden we koud. Wel lang genoeg om de hoognodige Vitamine Zon even mee te pakken. In het zonnetje is het lekker warm, heerlijk even genieten. In de schaduw zit de rijp nog aan de bomen, supermooi om te zien.

Deel 2 van de wandeling loopt grotendeels door het Amerongse bos
Deel 2 van de wandeling loopt grotendeels door het Amerongse bos

Ondanks de kale bomen is het mooi in het bos. Hoewel, naaldbomen zijn natuurlijk nooit kaal. Op een mooie uitzichtplek kijken we uit over een heideveldje en de hoge bomen aan de overkant. We hebben het naar ons zin. En wij niet alleen. Er zijn meer wandelaars op pad voor de Trage Tocht Amerongen. We worden ingehaald door een koppel met dezelfde wandelgids in de hand.

Ondanks de kale bomen is het mooi in het bos
Ondanks de kale bomen is het mooi in het bos

Na 10 km wandelen staan we bovenop de Amerongse berg. Veel stelt het niet voor eerlijk gezegd. Alleen het laatste stukje naar boven is ietsepietsie zwaarder. Eigenlijk mag het geen berg heten, eerder een flinke heuvel. Toch voel ik het in mijn kuiten en knieën. Er is geen uitzicht op de berg want de plek is omringd met hoge bomen.

En na een beklimming volgt uiteraard de afdaling. Dat voel ik zo mogelijk nog meer in mijn knieën. Afdalen is niet mijn ding. Evengoed is het pad naar beneden de moeite waard.

Loof- en naaldbomen naast elkaar in het bos
Loof- en naaldbomen naast elkaar in het bos

De tabaksteelt in Amerongen

Het laatste stuk van de route loopt langs een paar oude tabaksschuren. Vroeger stond het gebied rondom de schuren vol met tabaksplanten. De zuidhellingen op de heuvelrug waren prima plekken voor tabaksplanten. In de grote schuren werden de tabaksbladen gedroogd en later tot tabak versneden. Na 1900 verdween de tabaksteelt in Nederland. Dat kwam o.a. door de import van tabak en omdat pruimtabak uit de mode raakte. De Utrechtse tabak was niet geschikt om sigaren van te maken.

Eén van de oude tabaksschuren in Amerongen
Eén van de oude tabaksschuren in Amerongen

Nog een paar honderd meter en dan zijn we terug bij de auto. Ondanks het overvolle parkeerterrein hebben we geen last gehad van de drukte. Jawel, er waren veel wandelaars op de been maar het bos is groot genoeg voor iedereen. De anderhalve meter was geen enkel probleem.

De Trage Tocht Amerongen Zuylestein is lekker afwisselend, daar houden we van. Het eerste deel loopt door het dorp en over Landgoed Zuylestein. Het tweede gedeelte voert grotendeels door het Amerongse Bos met mooie bospaden en heideveldjes.

Lekker buiten bezig, prachtig (wandel)weer en 12 km wandelplezier met 90% zandpadgarantie. Alles bij elkaar is wandelen weer een feestje.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 31 januari 2021
Afstand
12 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 90% (Verhard: 10%)
Start- & eindpunt
  TOP Amerongen, Burgwal 6, 3958 ER Amerongen
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
De bus stopt bij TOP Amerongen.
Horeca
In Amerongen en onderweg is voldoende horeca.
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Uit de wandelgids
Wandelen in Utrecht (€ 17,95) (€)
Wandelgids Wandelen in Utrecht
Een gids met 15 rondwandelingen over de bospaden van de Utrechtse Heuvelrug, over de graskades in het Groene Hart en door de uiterwaarden langs brede rivieren. Van berg tot polder, kastelen en landgoederen, vestingwerken en pannenkoekenhuizen. Met 80% zandpadgarantie.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelgids - Wandelen in Twente
-20 wandelingen van 7 tot 12 km-

Volgend bericht »

11x - Ik ga wandelen en ik neem mee
-Wat er in mijn rugzak zit-

2 Reacties

Annet  -  01-02-2021 @ 17:08:48  -

Mooi geschreven weer Mirjam, en prachtige foto's, wij hebben van de herfst daar gefietst, auto geparkeerd bij kasteel Amerongen.

Mirjam  -  01-02-2021 @ 23:13:56  -

Fietsen is ook mooi in de omgeving van Amerongen. Mogelijkheden genoeg, we hebben best veel fietsers gezien. Gelukkig wandelden wij grotendeels op wandelpaden (zonder fietsers). Maar hoe dan ook een mooie omgeving !!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.