Trage Tocht Kwintelooijen

Herfstachtig mooi

Home > Trage Tocht Kwintelooijen

Trage Tocht Kwintelooijen

Herfstachtig mooi

Trage Tocht Kwintelooijen - Herfstachtig mooi

De Trage Tocht Kwintelooijen is een prachtig mooie boswandeling van 14 km over de Utrechtse Heuvelrug. Volop genieten van de bossen, de heuvels met als grote verassing Plantage Willem III. Een perfect decor voor de ideale herfstwandeling. En ook nog eens met 100% zandpadgarantie!!

21 november 2021 • Trage Tocht Boswandeling Utrecht

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

De zandafgraving Kwintelooijen ligt aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, iets ten zuiden van Veenendaal in de gemeente Rhenen. Jarenlang werd er zand gewonnen waardoor er leuke hoogteverschillen tot wel 50 meter zijn ontstaan. Het is nu deels natuurgebied en deels recreatiegebied.

De Trage Tocht Kwintelooijen komt uit de wandelgids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug (€). Mijn wandeling start op de parkeerplaats van Kwintelooijen. Ik heb er zin in en heb een mooie dag uitgekozen want de zon schijnt volop.

Leuke klim op de Trage Tocht Kwintelooijen van 169 treden !!
Leuke klim op de Trage Tocht Kwintelooijen van 169 treden !!

Hoeveel treden heeft de trap van Kwintelooijen?

Ik ben nauwelijks een kilometer onderweg en de eerste klim dient zich al aan. De befaamde trap van Kwintelooijen heeft maar liefst 169 treden. Het is een luie trap en daardoor met mijn knieën goed te doen. Eenmaal boven heb ik een grandioos uitzicht over Veenendaal en de Gelderse Vallei. Wouw!! Een mooi moment om even uit te puffen. Wat een goed begin van de wandeling.

Uitzicht vanaf de Dikkenberg op de Gelderse Vallei en Veenendaal
Uitzicht vanaf de Dikkenberg op de Gelderse Vallei en Veenendaal

Boswandeling Kwintelooijen – Dikkenberg

Ik laat het toeristische deel achter me en volg een mooi pad langs de rand van de heuvel. De bospaden zijn bedekt met een kleurrijk tapijt van herfstbladeren. Wat een mooi gezicht, volgens mij is de herfst er op z’n mooist met talrijke paddenstoelen, mossen en zwammen.

Paddenstoelenparade in het bos - Kwintelooijen
Paddenstoelenparade in het bos - Kwintelooijen
Tijd voor een MySelfie ;-)
Tijd voor een MySelfie ;-)
De Trage Tocht Kwintelooijen is een prachtige boswandeling
De Trage Tocht Kwintelooijen is een prachtige boswandeling

Het ene moment wandel ik op een statige beukenlaan, gevolgd door een kronkelpad tussen de naaldbomen. De Trage Tocht Kwintelooijen en met recht een boswandeling, afgewisseld met mooie open stukken over de heide.

Remmerdense Heide - 100% Boswandeling dus . . .
Remmerdense Heide - 100% Boswandeling dus . . .

Plantage Willem III

Dan kom ik bij Plantage Willem III. De plantage werd genoemd naar koning Willem III. Ooit was dit gebied de tabaksplantage van de fam. Ruijs. De plantage lag er op de warmere zuidhelling en is helemaal verdwenen. Sinds 1995 is het terrein terug gegeven aan de natuur en nu is het een prachtig natuurgebied met glooiende heidevelden, grasland en kleine bosjes. Op de Plantage bevinden zich diverse sneeuwsmeltwaterdalen uit de laatste ijstijd. Ik vind het een mooi stuk om te wandelen.

Plantage Willem III
Plantage Willem III

Konikpaarden, damherten en Galloway-runderen ervoor dat het gebied niet dicht groeit. Ik ben benieuwd of ik ze tegenkom want wat (wilde) dieren betreft ben ik een held op sokken.

Ik passeer voor de eerste keer een imposante rij van Amerikaanse eiken. Ze kleuren oranje-rood, wat een mooi gezicht. Het pad daalt af naar beneden en overal heb ik mooi uitzicht. Net voor het dorpje Elst buig ik af naar links in de richting een plukje bos.

Herfst-kleurenspektakel op Plantage Willem III

Een mooi bosje voor dieren om zich te verschuilen. Slechts één Konikpaard staat er in het bos, helemaal in z’n eentje. Het dier blijft roerloos staan en laat zich makkelijk fotograferen. Meer grazers en andere wilde dieren kom ik niet tegen. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant vind ik het helemaal prima.

Voor de tweede keer passeer ik de Amerikaanse eiken. Dit keer wandel ik er tussendoor en dat vind ik herfstachtig mooi.

Amerikaanse eiken op Plantage Willem III
Amerikaanse eiken op Plantage Willem III
Herfstachtig mooi
Herfstachtig mooi

Wandelen op de Remmerdense Heide

Daarna kom ik op de veel groenere Remmerdense Heide. Ik vermoed dat ik door één van de eeuwenoude smeltwaterdalen loop maar zeker weten doe ik het niet. Het bos is er open en ik wandel er tussen de naaldbomen waaronder vliegdennen. Ook nu spot ik volop paddenstoelen.

Ik vermoed dat dit een smeltwaterdal is ?!
Ik vermoed dat dit een smeltwaterdal is ?!
Vliegdennen op de Remmerdense Heide
Vliegdennen op de Remmerdense Heide
Prachtig wandelpad
Prachtig wandelpad
Volop paddenstoelen op de Trage Tocht Kwintelooijen
Volop paddenstoelen op de Trage Tocht Kwintelooijen

Er volgt een lang bospad op de rand van het bos met de Remmerdense Heide/plantage Willem III. Een heerlijk pad om volop te genieten van de herfst, in geuren en kleuren. Het verveelt geen moment.

Op de rand van het bos en Plantage Willem III/Remmerden
Op de rand van het bos en Plantage Willem III/Remmerden

50 tinten herfst in de Stadsbossen van Rhenen

Na een ommetje langs een akkerveld en de gewone weg kom ik in de Stadsbossen van Rhenen. Op landgoed Roghairsparren passeer ik een paar grafheuvels die ik zonder info-bord niet als zodanig herken. Archeologen vinden er veel informatie over het dagelijkse leven in de prehistorie.

Grafheuvel op Landgoed Roghairsparren
Grafheuvel op Landgoed Roghairsparren

Een lang bospad van bijna 1 km vind ik nog te kort. Ik wandel er echt voor mijn plezier. Herfsttinten overheersen, vallende bladeren in de mooiste kleuren. Beter wordt het niet . . .

50 tinten herfst in de Stadsbossen van Rhenen
50 tinten herfst in de Stadsbossen van Rhenen

Het einde van de Trage Tocht Kwintelooijen nadert. Ik wandel over landgoed Remmerstein en zie nog net het landhuis tussen de bomen door. Bij de Paasheuvel loop ik een oude bekende tegen het lijf die ik al meer dan 10 jaar niet gezien heb. Wat leuk en wat bijzonder om hem hier tegen te komen. We raken aan de praat en de laatste kilometers wandelen we samen terug naar onze auto’s.

De leukste foto's van de Trage Tocht Kwintelooijen

Nog 169 treden te gaan !!Ik ben halverwege . . .Volop paddenstoelenEr ligt een mooi tapijt van herfstbladerenPlantage Willem IIISupermooi100% genietenEn 100% zandpadgarantieDe Remmerdense HeideWandelen over de Utrechtse HeuvelrugHerfstkleuren in het bosMe, Myself and I
Wandelen in natuurgebied Kwintelooijen is de moeite waard

Spectaculaire herfstkleuren op de Trage Tocht Kwintelooijen

Ik heb beslist de zonnigste dag van de week uitgekozen voor de Trage Tocht Kwintelooijen. Een prachtige boswandeling door een gevarieerd bosgebied met voor mij Plantage Willem III als grootste verrassing. Ieder seizoen heeft zijn charme maar de herfst geeft volop kleur aan deze wandeling.

- Wat een mooie dag -

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 01 november 2021
Afstand
14 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 100% (Verhard: 0%)
Start- & eindpunt
  Parkeerplaats Kwintelooijen, Oude Veense Grintweg, naast nummer 55, 3911 TA Rhenen
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Media
Honden
Niet toegestaan
Konikpaarden
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen over de utrechtse Heuvelrug
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug is wandelen in het hart van Nederland. In de gids staan 15 rondwandelingen van 15 km met minimaal 85% zandpadgarantie.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Groene Wissel Utrecht Overvecht
-Polders, Forten en Blauwkapel-

Volgend bericht »

Wandelen in Kempen en Peel
-217 km wandelplezier in Zuidoost Brabant-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Kies jouw wandeltraining bij de wandeltrainer

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.