Het Dashorsterpad

Klompenpad rondom Woudenberg

Home > Het Dashorsterpad

Het Dashorsterpad

Klompenpad rondom Woudenberg

Het Dashorsterpad - Klompenpad rondom Woudenberg

Ik moet jullie toch iets bekennen want ik voel me er bijna schuldig over. Ik heb nog nooit een klompenpad gewandeld en dat terwijl er meer dan 120 klompenpaden zijn in Utrecht en Gelderland. Daarom ga ik op -klompen-pad voor een wandeling over het Dashorsterpad, een wandeling van ruim 12 kilometer door de Gelderse Vallei.

16 mei 2020 • Klompenpaden Utrecht

Ook al heb ik nog geen enkel klompenpad gelopen, ik ken ze natuurlijk wel omdat ik onderweg vaak genoeg bordjes tegenkom.

En het Benedeneindsepad dan ??

Jawel, het Benedeneindsepad is ook een klompenpad. Maar dat is het pad waar ik vrijwilliger ben. Dat telt niet mee want daar kom ik een paar keer per jaar. Dit keer wandel ik een ander klompenpad, niet als vrijwilliger maar als recreant. Zonder klompen welteverstaan, ik trek gewoon mijn wandelschoenen aan.

Het valt niet mee om te kiezen uit meer dan 120 klompenpaden. Ik wil niet al te ver van huis maar toch wel in een andere omgeving. Uiteindelijk kies is heel willekeurig voor het Dashorsterpad, een klompenpad door het buitengebied van Woudenberg op de Utrechtse Heuvelrug.

Ook leuk: Dwalen over het Rosandepad, Oorlogsherinneringen in Oosterbeek

Klompen aan, rugzak op en gaan!
Klompen aan, rugzak op en gaan!

Klompen aan, rugzak op en gaan!

Het Dashorsterpad loopt door agrarisch gebied, langs boerenerven, over landgoederen en delen van de Grebbelinie.

De route start over een grasdijk langs het Valleikanaal dat rechts van mij loopt. Links achter de bomen ligt een lelijk industrieterrein. Gelukkig zie ik er weinig van. Hoog en droog wandel ik langs een aantal oude bunkers. Ik passeer een overstapje en word begroet door een kudde schapen.

Wandelen langs het Valleikanaal, ooit onderdeel van de Grebbelinie
Wandelen langs het Valleikanaal, ooit onderdeel van de Grebbelinie

Het Valleikanaal is 40 km lang en is tussen 1935-1941 met de schep gegraven in het kader van de werkverschaffing. Dit was voor een deel om de Grebbelinie te versterken. Een andere reden was de verbetering van de afwatering in de Gelderse Vallei.

Er volgt een tweede overstapje en in het volgende weiland liggen koeien. Tja . . . daar hou ik niet van. Het zijn er niet veel en ze zien er ongevaarlijk uit. Ik heb geen zin om terug te lopen en ga met een wijde boog om de koeien heen. Zoals altijd keuren ze me geen enkele blik waardig. Sterker nog, ze kijken gewoon de andere kant op. Gelukkig ben ik er snel voorbij. Er volgt een mooi graspad door een weiland zonder koeien.

Ze zien me niet eens gaan !!!
Ze zien me niet eens gaan !!!
Terugblik op de koeien in de verte
Terugblik op de koeien in de verte

Bij de Roffelaarsstuw passeer het de Valleikanaal. Ik wandel verder over de Roffelaarskade. Aan beide zijden liggen weilanden, boerderijen en megastallen. Geen enkel weiland is hetzelfde en ik zie wel 50 tinten groen voorbij komen. Her en der is het gras gemaaid en dat ruikt hartstikke lekker.

Helaas, de geur van vers gemaaid gras kun je niet ruiken op de foto
Helaas, de geur van vers gemaaid gras kun je niet ruiken op de foto

Polderlandschap en Coulisselandschap

Ik ben niet eens ver van huis en nog steeds in de provincie Utrecht. Toch is het boerenland hier heel anders dan bij ons. In ons Groene Hart zijn de weilanden rechthoekig en ongeveer even groot. Rondom de weilanden liggen sloten met aan het eind een houtkade. Je kunt kilometers ver kijken in het polderlandschap.

Op de Grebbelinie zijn nauwelijks sloten. Althans ik heb ze niet gezien. Hooguit een paar greppels. De weilanden hebben geen vaste afmeting en zijn omzoomd door bomen en houtwallen. In dit coulisselandschap kun je niet kilometers ver kijken en de afwisseling is groter.

Het Dashorsterpad loopt voor een deel over particulier terrein. Dat zijn de mooiste stukken van de route. Ik hoop dat ik er één of meerdere reeën zie. Op de rand van bos en boerenland wandel ik verder. Een beetje verscholen en enigszins van het pad af wacht een wandelbankje op mij. Een supermooi plekje voor een korte pauze.

Verstopt wandelbankje op een heel mooi plekje
Verstopt wandelbankje op een heel mooi plekje
Mijn uitzicht vanaf het wandelbankje
Mijn uitzicht vanaf het wandelbankje

Ik zit niet al te lang want ondanks het mooie weer krijg ik het een beetje koud. Gauw verder dus. Na het bos volgt een stuk over het asfalt. Dat is altijd minder mooi om te wandelen maar dat is natuurlijk mijn mening. Geef mij maar onverharde paden en plekken waar fietsers en auto’s niet kunnen komen.

Stukje asfalt op het Dashorsterpad
Stukje asfalt op het Dashorsterpad

En dan zie ik in de verte een ree in het land. Jammer genoeg is hij (of zij) is nauwelijks te zien op de foto. Het lijkt erop of het dier mij ook ziet en ineens loopt hij weg. Wouw, dat gaat snel en wat een mooi gezicht. Heel elegant om te zien alsof het geen enkele moeite kost om op snelheid te komen.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet . . . ?!
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet . . . ?!

Na het asfalt volgt een stuk door een klein bos, gevolgd door een pad tussen de landerijen. Er groeit van alles langs het pad, bramen, fluitenkruid, paardenbloemen, koolzaad, brandnetels, varens en een variatie aan grassen.

Bos, bruggetje en boerenland
Bos, bruggetje en boerenland

Er volgen meer stukken over de weg. Vergeleken met het Benedeneindsepad heeft het Dashorsterpad meer asfalt en minder onverharde paden. Evengoed vind ik het mooi om te wandelen want met de omgeving is niets mis.

Horeca ontbreekt op de route en de bewoners van één van de boerderijen hebben daar iets op bedacht. Op een tafeltje bieden zij koffie en thee aan voor een vrije gift. Hoe leuk is dat?

Koffie en thee, gewoon langs de weg. Meer versnaperingen zijn er onderweg niet te koop.
Koffie en thee, gewoon langs de weg. Meer versnaperingen zijn er onderweg niet te koop.

Afwisselend wandel ik over leuke paadjes, een fietspad en over een strak geasfalteerde weg. Gelukkig is het lelijkste stuk asfalt slechts enkele honderden meters lang.

Landschapsschoon

Bij de Kleine Haar wandel ik over het boerenerf waar druk gewerkt wordt. En bord langs het pad met een gedicht trekt mijn aandacht.

Genieten van Landschapsschoon
Genieten van Landschapsschoon

Het laatste stuk van het Dashorsterpad loopt dwars door de akkerlanden. Ik wandel er door het open land. Het is een kwestie van tijd en dat loop je er tussen het hoge mais. Aan de andere kant van het Valleikanaal wandel ik terug naar het begin van de route.

Ik twijfel nog even of ik gelijk verder ga met een volgend klompenpad. Het Oudenhorsterpad start op dezelfde plek als het Dashorsterpad en is 7,5 km lang. Ik heb er bijna 13 kilometer op zitten en vind het mooi zo. Het Oudenhorsterpad bewaar ik voor een volgende keer en dan combineer ik het met het Broekerpad.

De leukste foto's van het Dashorsterpad

Ik wandel voor 't eerst een klompenpad, het DashorsterpadDe wandeling begint over de liniedijk langs het ValleikanaalLangs het ValleikanaalDe Roffelaarsstuw . . .. . .gevolgd door de RoffelaarskadeBoerderij met megastallenIk hoop een ree te spotten in het bosVrolijke MySelfieLeuk laantje-Ook een leuke straatnaam :-)Tja . . . het lelijkste stukje asfalst van de wandeling. Gelukkig slechts enkele honderden meters en niet tot het eind.Een klompenpad is altijd in een landelijk gebiedNog meer koeien, dit keer niet op mijn wandelpad.De rpute van het Dashorsterpad, bijna 13 hele kilometers.
Het Dashorsterpad in beeld

Het Dashorsterpad is een prima klompenpad

Met een goed gevoel ga ik naar huis, ik ben lekker in beweging geweest. Het Dashorsterpad is een prima wandeling in een landelijke omgeving. Niet direct heel spectaculair maar wel gewoon prima om te wandelen. Het voordeel van een klompenpad is de markering want je hoeft geen wandelroute van papier te lezen. En ook de markering is gewoon prima.

Op naar een volgend klompenpad. Welk klompenpad moet ik zeker wandelen??

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
dinsdag 12 mei 2020
Afstand
13 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 45% (Verhard: 55%)
Start- & eindpunt
  Partycentrum Schimmel, Stationsweg oost 243 (N224), Woudenberg
Parkeren
Gratis parkeren bij startpunt
Bereikbaarheid
Syntus streekbus 80, halte Woudenberg Spoorlaan, stopt bij de start.
Horeca
Onderweg geen horeca. De start en finish is bij Partycentrum Schimmel.
Media
Honden
Niet toegestaan
Schapen, Koeien

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Trage Tocht Den Treek-Henschoten
-Op de Utrechtse Heuvelrug-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje