Trage Tocht Sandenburg

Bos, weiland en landgoed

Home > Trage Tocht Sandenburg

Trage Tocht Sandenburg

Bos, weiland en landgoed

Trage Tocht Sandenburg - Bos, weiland en landgoed

Veel heb ik nog niet veel gewandeld dit jaar. Ik ben het natte weer zo spuugzat. Mijn wandelschoenen staan voornamelijk werkeloos in de kast, ik ben niet vooruit te branden. Maar op de zonnigste zondag van januari wandelde ik dan toch de Trage Tocht Sandenburg. En dat was een goed idee want alles ziet er anders uit als de zon schijnt.

21 februari 2022 • Trage Tocht Utrecht

De Trage Tocht Sandenburg start op de Parkeerplaats van Groene Entree Doorne Gat. Er is volop ruimte om mijn bolide te parkeren. Ik steek er de weg over en aan de overkant wandel ik het bos in. De wandeling voert grotendeels over Landgoed Sandenburg. Een gevarieerd wandelgebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek waar weiland, bos, houtwallen en singels elkaar voortdurend afwisselen.

Historische Postweg
Historische Postweg

Het eerste stuk loopt over de historische Postweg waar een eeuw geleden trams reden tussen Utrecht en Rhenen. Leuk om te weten. Ik kan me er niets bij voorstellen. Op de postweg kom ik de nodige wandelaars tegen, velen genieten van het mooie weer.

Wandelen over Landgoed Sandenburg

Over landelijke weggetjes, mooie lanen en bospaden wandel ik naar Landgoed Sandenburg. Het landgoed is particulier terrein en sinds 1792 in het bezit van de familie Van Lynden van Sandenburg. Ik loop er tussen de landerijen naar de parkachtige tuin van het kasteel.

Mooie paden op Landgoed Sandenburg
Mooie paden op Landgoed Sandenburg

Kasteel Sandenburg

De wandelpaden rondom het kasteel zijn opengesteld voor publiek. Ik zoek mijn weg over de slingerpaden. Af en toe zie ik tussen de bomen door een glimp van kasteel. Kan niet missen, het is een opvallend wit gebouw. Aan de voorkant aanschouw ik het kasteel in volle glorie.

Het dorpje Langbroek staat bekend om de vele kastelen, met name langs de Langbroekerwetering. Ridderhofstad Sandenburg is één van die kastelen. Het is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot het grootste landgoed van Langbroek. De bijbehorende boerderijen en dienstwoningen hebben luiken in de kleuren geel, rood en groen, net zoals het familiewapen van Van Lynden van Sandenburg. Op Wikipedia lees ik dat het kasteel nog steeds wordt bewoond door de familie. Klinkt als een sprookje. De prins op het witte paard misstaat er niet.

Eerste blik op Kasteel Sandenburg
Eerste blik op Kasteel Sandenburg

Kasteel Walenburg

Ik vervolg de route aan de overkant en daar ontdek ik een grote toren, ietwat verscholen tussen de bomen. Het is de toren van kasteel Walenburg. Ik probeer er dichterbij te komen maar dat lukt niet want het kasteeltje staat op een eiland. Ze houden er blijkbaar niet van pottenkijkers. Het is een mooi plekje om te wonen. En om te wandelen natuurlijk.

Kasteel Walenburg
Kasteel Walenburg

Op de Langbroekerdijk passeer ik het zeventiende-eeuwse poortgebouw van voormalig kasteel Groenesteyn, een ridderhofstad bij Langbroek. Het kasteel is gesloopt en de landerijen horen nu bij landgoed Sandenburg. Alleen de poort heeft de tand des tijds doorstaan.

Poortgebouw van voormalig kasteel Groenesteyn
Poortgebouw van voormalig kasteel Groenesteyn

Banjeren door de weilanden

De route loopt verder door het weilanden. De wilgen aan de slootkant zijn geknot. Ik moet oppassen om niet te struikelen over de wilgentakken en de kuilen in het gras. Het pad is afgezet met prikkeldraad zodat wandelaars geen last hebben van de koeien in het land. Hoewel, nu in januari staan de koeien gewoon op stal.

De wilgen zijn geknot
De wilgen zijn geknot

Aan het eind van het land kom ik uit bij een klein bosje. Hoog in de bomen is een jagershut gemaakt. Ik kan het niet laten en met gevaar voor eigen leven klim ik naar boven om even van het uitzicht te genieten. Best een steile en wankele trap. Vanuit een grote stoel kunnen de jagers het land goed overzien. Hopelijk blijven de dieren uit de buurt van deze zetel.

Jagershut hoog in de boom
Jagershut hoog in de boom
Wandelpad door de weilanden
Wandelpad door de weilanden

De route door het weiland is makkelijk te volgen. Het land is nat, modderig en ongelijk. Na 2 km grasland vind ik het wel mooi geweest en ben ik blij dat de bewoonde wereld dichterbij komt. Iets minder onverhard is fijner voor mijn knieën. Nog een klein stukje door het bos en dan ben ik terug bij de auto.

Huis op Landgoed Sandenburg, herkenbaar aan de luiken
Huis op Landgoed Sandenburg, herkenbaar aan de luiken

De Trage Tocht Sandenburg is een leuke wandeling tussen Doorn en Langbroek. Misschien niet heel speciaal maar wel helemaal prima. Ik ben blij dat ik op stap ben gegaan en heb lekker gewandeld. Daar knapt een mens van op.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 30 januari 2022
Afstand
12 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 75% (Verhard: 25%)
Start- & eindpunt
  Groene Entree (P) Doornse Gat, Leersumsestraatweg 11, 3941 ML Doorn
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
De bus stopt op enkele honderden meters. Route starten op de Postweg.
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen over de utrechtse Heuvelrug
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug is wandelen in het hart van Nederland. Je doorkruist er de meest uiteenlopende landschappen. Van uitgestrekte heidevelden naar lommerrijke lanen en over kronkelige bospaden naar de toppen van de heuvelrug. Je daalt zelfs een paar keer af naar de uiterwaarden van de Rijn.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelroute de 8 van Linschoten
-8 km wandelen in het Groene Hart-

Volgend bericht »

Boswandeling in Soerendonk
-Cranendonckse bos en de Putberg-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Wandelen

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.