Trage Tocht Den Treek-Henschoten

Op de Utrechtse Heuvelrug

Home > Trage Tocht Den Treek-Henschoten

Trage Tocht Den Treek-Henschoten

Op de Utrechtse Heuvelrug

Trage Tocht Den Treek-Henschoten - Op de Utrechtse Heuvelrug

Na de nodige polderwandelingen in eigen omgeving wordt het de hoogste tijd voor iets anders. We gaan samen naar Leusden voor de Trage Tocht Den Treek-Henschoten. Een 100% boswandeling van bijna 15 kilometer, uiteraard met zandpadgarantie.

23 mei 2020 • Boswandeling Utrecht Trage Tocht

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Met de wandelgids in de hand gaan we op stap. De wandeling start vanaf een klein parkeerterrein in het bos. Leuk om weer een keertje in het bos te wandelen. Mijn laatste echte boswandeling is alweer meer dan een half jaar geleden, toen wandelde ik de Trage Tocht Planken Wambuis.

Wij Wandelen de hele route in het bos
Wij Wandelen de hele route in het bos

De route loopt over het uitgestrekte Landgoed Den Treek-Henschoten en slingert kris-kras door het bos, over statige bomenlanen maar ook over leuke slingerende paadjes. Dan weer langs naaldbomen en een stukje verder langs beuken en eiken, afgewisseld met stukjes heide en boerenland.

Wandelen op de rand van bos en boerenland
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Het is lekker wandelweer en af en toe laat het zonnetje zich zien. We nemen er de tijd voor, ons wandeltempo ligt laag. En zoals altijd als we samen wandelen, loopt John ook nu weer voor mij uit en dat zie je op de foto’s.

Vrolijke foto
Vrolijke foto

Natuurgebied Langeveen

Het mooiste stuk van de route loopt langs het Langeveen. Het Langeveen is een natuurgebied op landgoed Den Treek-Henschoten. Nog niet zo lang geleden was het gebied weiland en hooiland. Nu is het een nat en moerasachtig gebied met paarden, vennen, poelen en kikkers.

Natuurgebied Langeveen
Natuurgebied Langeveen
Boerderij nabij het Langeveen
Boerderij nabij het Langeveen

We zijn zeker niet de enigen in het bos en we komen veel wandelaars tegen. Maar ook veel fietsers, ruiters te paard en MTB-ers op hun mountainbike. Gelukkig is het niet moeilijk om anderhalve meter afstand te houden.

Het spoor bijster

En dan raken we het spoor bijster. De beschrijving in de gids klopt niet helemaal. De paden in de beschrijving lijken niet te bestaan of zijn versperd door omgezaagde bomen. Soms is er geen doorkomen aan. Tja, daar lopen we dan met de gids in de hand. Ook afstandmeten.nl op mijn telefoon laat ons in de steek. Google Maps en de online beschrijving vanaf de wandelzoekpagina brengen uitkomst en uiteindelijk komen we op de juiste route.

Gaat dit wel goed ?!?!
Gaat dit wel goed ?!?!

Inmiddels breekt de zon door en kunnen onze jassen uit. Lekker wandelen met-zonder-jas, daar doen we het voor. Op ons gemak wandelen we verder. We trotseren 200 meter asfalt, het enige stukje verhard van de route. Het brengt ons bij de historische buitenplaats Den Treek.

Mooi rood is niet lelijk . . .
Mooi rood is niet lelijk . . .

Landgoed Den Treek

Over een mooie laan wandelen we richting de hagelwitte gebouwen van het landgoed. Huize den Treek is een alleraardigst optrekje, de voormalige tuinmanswoning trouwens ook. Het landhuis werd in 1807 gebouwd door W.H. de Beaufort. Al zijn nazaten (inmiddels ruim 600) zijn gezamenlijk eigenaar van het huidige landgoed. Zij houden het landgoed in stand en proberen het in betere staat door te geven aan de volgende generaties.

Voormalige tuinmanswoning Landgoed Den Treek
Voormalige tuinmanswoning Landgoed Den Treek

We laten Huize den Treek achter ons en vervolgen de route. Nog een klein stukje door het bos en dan zijn we terug bij de auto. Maar voordat we bij de auto zijn komen we nogmaals bij een ontoegankelijk wandelpad. Het pad is smal, dicht begroeid en overwoekerd. En of het nu wel of niet mag, we wagen het erop, het staat immers zo in de gids.

Overwoekerd en smal wandelpad
Overwoekerd en smal wandelpad

Later lees ik op de website van het landgoed dat er is besloten om een aantal door de jaren heen ontstane wandelpaden permanent af te sluiten voor het publiek. Op de wandelzoekpagina kun je een recente (mrt 2020) en correcte routebeschrijving downloaden.

Tja ... dat verklaart een hoop. Ik heb gewoon mijn huiswerk niet (goed) gedaan.

De leukste foto's

Mooie brede boslaan100% zandpadgarantie !!Even een fotomomentjeJohn heeft er stevig de pas inDaar ben ikDe paarden grazen rustig verder als wij langs lopenBoerderij bij het LangeveenGewoon mooi om te wandelenHoe mooi is het als de heide volop bloeit ?!?!-Iets met bomen en het bos . . .Mooi rood is niet lelijkWandelen op de grens van bos en boerenland, altijd goed-We wandelen over Landgoed Den Treek-HenschotenDe route komt uit de wandelgids -Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug-We zijn er bijna . . .Ja . . . we wandelen langs prikkeldraad volgens de routebeschrijvingMooie bloeiende RhododendronDe route van de Trage Tocht Den Treek-Henschoten
Een impressie: Trage Tocht Den Treek-Henschoten

De Trage Tocht Den Treek-Henschoten is een op en top boswandeling. Geen spectaculaire route, wel een prima rondje voor een leuke zondagmiddag. Een aanrader voor de herfst!!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 17 mei 2020
Afstand
15 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 98% (Verhard: 2%)
Start- & eindpunt
  Parkeerplaats Paradijsweg, nabij Paradijsweg 1, 3832 GT Leusden
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Bushalte: Leusden, Bavoort (ca. 800 m. naar start)
Horeca
Er is geen horeca onderweg
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen over de Utrechtse heuvelrug
Rondwandelingen van 15 km in hartje Nederland met 85% zandpadgarantie.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Het Dashorsterpad
-Klompenpad rondom Woudenberg-

Volgend bericht »

Mr. Pieter van Tienhoven Route
-Topwandeling - Boxtel - Brabant-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Stapvitaal

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.