Trage Tocht Quatre Bras

Boswandeling op de Utrechtse Heuvelrug

Home > Trage Tocht Quatre Bras

Trage Tocht Quatre Bras

Boswandeling op de Utrechtse Heuvelrug

Trage Tocht Quatre Bras - Boswandeling op de Utrechtse Heuvelrug

De herfst is het seizoen van wind en regen, vallende bladeren en blubberige bospaden. Maar ook het mooiste seizoen voor urenlange boswandelingen. Daarom gaan we naar Maarn voor de Trage Tocht Quatre Bras. Een mooie Franse naam voor een heerlijke Hollandse boswandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Genieten van de geuren en kleuren in het bos.

25 oktober 2020 • Boswandeling Utrecht Trage Tocht

Voor de tweede keer deze maand ga ik naar Maarn om te wandelen, dit keer gezellig samen met John. We willen niet te ver van huis en ons oog valt op de Trage Tocht Quatre Bras. De route voert grotendeels door de bossen ten noorden van het dorpje Maarn. Dit in tegenstelling tot de Trage Tocht Maarn, die loopt door de bossen ten zuiden van Maarn.

De route start bij het station van Maarn waar het lastig parkeren is. Daarom parkeren wij onze auto op de parallelweg naast de Amersfoortseweg, kort bij de snelweg (A12). We ‘zitten’ gelijk op de route en wandelen zo het bos in.

Natuurgebied de Koeheuvels
Natuurgebied de Koeheuvels

De Koeheuvels

De eerste kilometer loopt door natuurgebied de koeheuvels, een geliefde plek bij de Marenezen. Dit stuifzand- en heidegebied ligt aan de rand van het dorp. We vinden het een mooi intro van onze wandeling. Na de koeheuvels volgt een stuk door de bebouwde kom. We passeren het station, het officiële startpunt van de Trage Tocht. Maarn heeft een klein dorpscentrum en al snel wandelen we in het buitengebied langs royale vrijstaande huizen, omringd door bomen en bos. Heerlijk zo'n achtertuin

John loopt alvast vooruit, ik ga niet snel genoeg ;-)
John loopt alvast vooruit, ik ga niet snel genoeg ;-)

Bos en Boerenland

Op de rand van bos en boerenland wandelen we op ons gemak verder. Het is mooi in het bos, de herfst laat zich van zijn mooiste kant zien. Bladeren waaien van de bomen en het ruikt overal naar het bos. Al snel spotten we de eerste paddenstoelen.

Echt grote paddenstoelen
Echt grote paddenstoelen
Wat een beauty is deze vliegenzwam
Wat een beauty is deze vliegenzwam

Landgoed Den Treek-Henschoten

Na zo’n 5 kilometer komen wij bij Landgoed Den Treek-Henschoten. In het voorjaar wandelden wij over een ander deel van het uitgestrekte familielandgoed. Het is er mooi, we wandelen er over brede boslanen afgewisseld met heidevelden. Helaas is de heide uitgebloeid. Tja, we kunnen nou eenmaal niet alles hebben.

Open heideveld in het bos
Open heideveld in het bos

We zijn niet alleen in het bos en komen meerdere keren dezelfde wandelaars tegen die een andere route lopen. Toch is het niet (te) druk in het bos ondaks de corona perikelen. Er is ruimte zat om elkaar op anderhalve meter te passeren. We zijn blij dat we nog mogen wandelen en even kunnen uitwaaien.

We genieten met volle teugen en ook een waterig zonnetje laat zich zien. Een hazelworm kruipt tussen de dennennaalden over het bospad, vogels zingen het hoogste lied. Her en der ritselt iets tussen het blad. Zelfs een valpartij kan mijn humeur niet bederven.

Ons oog valt op een mega dikke boom, we kunnen er niet om heen. Daar wil ik wel even mee knuffelen, leuk voor een foto. En dan zie je gelijk veel beter hoe dik de boom nu echt is.

Even knuffelen met een hele dikke boom
Even knuffelen met een hele dikke boom

Het Treekerpunt

Dan komen we bij het Treekerpunt. Het glooiende gebied bestaat uit heide, bos en een oude zandverstuiving. Op een bankje met een mooi uitzicht genieten we van onze eigen lunch.

We zijn bijna bij het Treekerpunt
We zijn bijna bij het Treekerpunt
Uitzicht over de heidevelden van het Treekerpunt
Uitzicht over de heidevelden van het Treekerpunt

De herfst in geuren en kleuren

Rood met witte stippen, een beauty
Herfstkleuren in het bos
Trage Tocht Quatre Bras

De Pyramide van Austerlitz

Voor de 2-de keer passeren we een provinciale weg. Op naar de Pyramide van Austerlitz. Het pad loopt langzaam omhoog, een beetje vals-plat zoals wij dat noemen. Ik voel het gelijk aan mijn knieën.

De Pyramide van Austerlitz is een hoge piramide van aarde. Boven op de piramide staat een stenen obelisk. Het is een bijzonder bouwwerk dat in 1804 is gebouwd door 18.000 soldaten. Ze waren er in 27 dagen mee klaar.

De Mont Marmont ofwel Marmontberg, is genoemd naar de de Franse generaal Auguste de Marmont. De naam Marmontberg werd in 1806, ondanks protesten van de generaal, door Lodewijk Napoleon veranderd in de Pyramide van Austerlitz.

De pyramide van Austerlitz
De pyramide van Austerlitz

We wandelen rondom de piramide maar beklimmen deze niet. De wachtrij is ons te lang. We lopen snel door en laten de drukte bij de piramide graag achter ons. We gaan het bos weer in voor het laatste stuk van de Trage Tocht Quatre Bras.

Trage Tochten Tip: Trage Tocht Austerlitz, een 100% boswandeling langs de Pyramide.

Over een soort van brede oprijlaan wandelen we richting de Koepel van Stoop. Dit is een kleine theekoepel midden in het bos.

De koepel van Stoop
De koepel van Stoop

Via de landerijen van de Laagt en de Hoogt wandelen we terug naar de auto. John is mijn langzame tempo inmiddels zat geworden en gaat er op hoog tempo met de routebeschrijving vandoor. Ik volg op geruime afstand en ook met de gps op mijn telefoon is de route prima te volgen.

Heerlijk wandelen over brede bospaden
Heerlijk wandelen over brede bospaden

De Trage Tocht Quatre Bras staat garant voor een heerlijke middag in het bos. Lekker urenlang door het bos dwalen, genieten van de stilte en frisse lucht opsnuiven. Voor herhaling vatbaar in elk ander seizoen. Blij dat we zijn gaan wandelen, even de boel de boel laten en simpelweg genieten van 50 tinten herfst.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 24 oktober 2020
Afstand
15 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 85% (Verhard: 15%)
Start- & eindpunt
  Kleine parkeerplaats (gratis) aan de Amersfoortseweg (parallelweg) tegenover de Theresia van het kindje Jezuskerk in Maarn
Parkeren
Gratis parkeren op diverse plekken direct langs de route.
Bereikbaarheid
Maarn is prima bereikbaar met het OV (bus en trein).
Horeca
Onderweg: Pannenkoekenhuis Bergzicht (7km) en bij de Pyramide van Austerlitz (9km). In Maarn de plaatselijke bakker en cafetaria Big Bread.
Media
Honden
Alleen aangelijnd

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

11x - Onze mooiste boswandelingen
-In Nederland-

Volgend bericht »

Trage Tocht Neerijnen
-Wandelen door oneindig laagland-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.