Trage Tocht Neerijnen

Wandelen door oneindig laagland

Home > Trage Tocht Neerijnen

Trage Tocht Neerijnen

Wandelen door oneindig laagland

Trage Tocht Neerijnen - Wandelen door oneindig laagland

Dat ook een korte(re) wandelroute mooi en afwisselend kan zijn, bewijst de Trage Tocht Neerijnen. De wandeling voert over het Gelderse landgoed Waardenburg en Neerijnen mét maar liefst twee kastelen. Maar ook door de Rijswaard, de mooie uiterwaard langs de Waal. Veel variatie, en dat op een wandeling van slechts 9 kilometer.

2 november 2020 • Gelderland Trage Tocht

Op zoek naar een korte(re) wandeling niet al te ver van huis stuit ik op de Trage Tocht Neerijnen. Een wandeling van slechts 9 kilometer, precies wat ik wil. Even lekker uitwaaien in een andere omgeving en toch niet de hele dag onderweg zijn. De route komt uit de wandelgids Wandelen door oneindig laagland (€). Een gids met 15 wandelingen in nabijheid van de grote rivieren. Nat, plat en weids.

Deze route is in september 2021 ook verschenen onder de titel Kasteelwandeling Waardenburg en Neerijnen in de wandelgids De mooiste kasteelwandelingen in Gelderland (€).

Start van de wandeling in Neerijnen

De route start bij het Stroomhuis, een voormalig schakelstation van de PGEM en later de Nuon. Ik parkeer er mijn auto op het parkeerterrein. Ik hoef alleen de weg maar over te steken en dan ben ik op Landgoed Waardenburg en Neerijnen.

Al snel krijg ik kasteel Waardenburg in het vizier
Al snel krijg ik kasteel Waardenburg in het vizier

Wandelen over Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Het eerste deel van de route voert over slingerende paden van het parkbos. Al snel krijg ik kasteel Waardenburg in het vizier. Het wordt soms ook Weerdenburg genoemd. Het middeleeuwse kasteel is gesticht op 5 augustus 1265. Vroeger zwaaiden kasteelheren en soldaten er de scepter. Nu is het kasteel de werkplek van echte kantoorridders.

Landgoed Waardenburg en Neerijnen
Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Ik laat het kasteel voor eventjes achter me en ik zoek mijn weg door het parkachtige bos. Ook nu is de herfst zichtbaar aanwezig. De bomen verliezen massaal hun blad. Ik wandel over een dik tapijt van herfstbladeren. Her en der zie ik paddenstoelen maar de grote paddenstoelenparade is voorbij.

Wandelen over een dik tapijt van eikenbladeren
Wandelen over een dik tapijt van eikenbladeren

Na het parkbos volgt een kleine kilometer over de Waalbandijk. Vandaar heb ik fraai uitzicht over de uiterwaarden en de Waal. Voor de tweede keer passer ik kasteel Waardenburg, alleen nu aan de voorkant. Rondom het kasteel liggen diverse wandelpaden en hoogstamboomgaarden, ik ben tenslotte in de Betuwe.

Kasteel Waardenburg vanaf de Waalbandijk
Kasteel Waardenburg vanaf de Waalbandijk

Ik ben overduidelijk niet de enige wandelaar. Wandelen is razend populair geworden in korte tijd. Toch is het niet te druk, er is ruimte genoeg en ik kan iedereen ruimschoots op anderhalve meter passeren.

Op de dijk wandel ik langs Molen Waardenburg en een stukje verder sla ik linksaf. Over een karrenspoor loop ik de dijk af en duik ik de Rijswaard in.

Molen Waardenburg op de Waalbandijk
Molen Waardenburg op de Waalbandijk

Struinen door de Rijswaard

De Rijswaard is de naam van de uiterwaard langs de Waal. Het is een prachtig natuurgebied met een bijzondere flora en fauna. Over een breed graspad wandel ik langs wielen en walen. Wielen (of walen) zijn kleine binnendijkse meertjes die ontstaan na een dijkdoorbraak. Na zo’n doorbraak werd de dijk hersteld maar het meertje bleef bestaan.

Wandelen door oneindig laagland
Wandelen door oneindig laagland

Ik volg het graspad langs de weilanden en de schapen grazen onverstoorbaar verder. Achter mij ligt de Martinus Nijhoffbrug (brug bij Zaltbommel) als baken over de Waal. Het wandelpad is afgezet met hekken en prikkeldraad, zodat wandelaars en vee elkaar niet in de weg lopen. Ik word er blij van. Geen nieuwsgierige koeien op mijn wandelpad, hoewel er in de weilanden naast mij alleen schapen lopen. Enige hinderlijke is dat het geluid van de A2 duidelijk hoorbaar is.

Blik op de spoorbrug en de Martinus Nijhoffbrug
Blik op de spoorbrug en de Martinus Nijhoffbrug

Wandelen langs de Waal

Ik vind het altijd leuk om langs het water te wandelen. Er is altijd wat te zien. Het valt mij op dat er veel vrachtschepen op de Waal varen, zelfs op zondag. Onverwachts kom ik bij een klein verlaten strandje. Ik loop naar de waterkant en zou het liefst even pootje baden. Ik verbaas me over de vele schelpen die er liggen, dat verwacht je niet op deze plek.

Mooi strandje langs de Waal
Mooi strandje langs de Waal

Neerijnen, een dorpje aan de Waal

Ik laat het strandje voor wat het is en wandel terug naar de dijk. Eenmaal boven wandel ik Neerijnen binnen, een alleraardigst dorpje aan de Waal met slechts een paar straten. Via het parkbos kom ik op een brede en statige bomenlaan. Ik bedenk me dat deze laan in lang vervlogen tijden de oprijlaan was van kasteel Neerijnen waar ridders te paard af en aan reden.

Deze fraaie bomenlaan loopt naar Huis Neerijnen
Deze fraaie bomenlaan loopt naar Huis Neerijnen

Aan het eind van de oprijlaan wandel ik langs de Nederlands Hervormde kerk. Het opvallend okergeel kerkje uit 1865 is gebouwd in neogotische bouwstijl.

De Nederlands Hervormde Kerk van Neerijnen
De Nederlands Hervormde Kerk van Neerijnen

Wandelen rondom kasteel Neerijnen

Naast de kerk ligt de kasteeltuin die open is voor publiek. Enthousiaste vrijwilligers onderhouden de tuin. Een rondje door de tuin is de moeite meer dan waard. Ook in de kasteeltuin overheerst de herfst, veel bloemen en struiken zijn over hun hoogtepunt heen. Alleen de Dahlia's staan nog volop in bloei.

Geen idee wat dit voor vruchten zijn ?!?!
Geen idee wat dit voor vruchten zijn ?!?!
Deze rotte peren herken ik wel
Deze rotte peren herken ik wel
Mooie knalroze Dahlia
Mooie knalroze Dahlia

Kasteel Neerijnen is een fraai landhuis met een heuse slotgracht. Het werd omstreeks 1350 gebouwd. Rond 1600 herrees het huidige huis, (waarschijnlijk) op de grondvesten van huis Klingelenburg. Tot voor kort deed het kasteel dienst als gemeentehuis van Neerijnen. Nu staat het leeg.

Wil jij de opvolger van wijlen Julie Elise barones Van Pallandt worden, grijp dan nu je kans. Het kasteel is te huur. Kost een paar centen, maar dan ben je wel de kasteelheer of -vrouw van een monumentaal kasteel.

Kasteel Neerijnen
Kasteel Neerijnen

Het laatste stuk van de route loopt rondom Kasteel Neerijnen, tussen de bomen en landerijen door. Nog een ruime kilometer en dan ben ik terug bij het Stroomhuis. En dat is maar goed ook want ik hou het niet droog. Hollandse luchten, regen en wind, het is over met de pret.

De Trage Tocht Neerijnen is een afwisselende wandelroute met water, walen en wielen, weiland, (park)bos, cultuur, kastelen, landgoed, uiterwaarden, dijken en de Waal. Je hebt niet of nauwelijks hinder van enig ander verkeer. Echt een aanrader als je op zoek bent naar een korte(re) en gevarieerde wandeling.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 01 november 2020
Afstand
9 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 90% (Verhard: 10%)
Start- & eindpunt
  Parkeerplaats bij het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen
Parkeren
Gratis parkeren bij starlocatie
Horeca
Geen horeca
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen door oneindig laagland
15 Dagtochten van zo'n 15 kilometer tussen de grote rivieren met 70% zandpadgarantie!! Genieten van de schoonheid van ons rivierengebied.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Quatre Bras
-Boswandeling op de Utrechtse Heuvelrug-

Volgend bericht »

11 Leuke korte wandelingen
-Tot 11 kilometer-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.