Home > St. Jan en de Pettelaar

St. Jan en de Pettelaar

Groene Wissel Den Bosch

St. Jan en de Pettelaar - Groene Wissel Den Bosch

Na alle natuurlijke wandelingen van de afgelopen weken wil ik nu eens wat anders en ik wil mijn schoenen schoon houden. Ik kies daarom voor een stadswandeling . . . dus dat gaat naar Den Bosch toe . . . Ik beloof mezelf na afloop een Bossche Bol. Rond 9:05 uur start ik op Station Oeteldonk Centraol.

31 januari 2015 • Groene Wissel Noord-Brabant Stadswandeling

Op de wandelzoekpagina heb ik een leuke standswandeling gevonden: Groene Wissel Den Bosch, Sint Jan en de Pettelaar. Ik ga vroeg van huis. Eerst met de auto naar Zaltbommel. Daar stap ik op de trein, geen parkeerproblemen, naar Den Bosch.

De start is op station Oeteldonk Centraol
De start is op station Oeteldonk Centraol

Een bezoekje aan de de Sint Janskathedraal

Het eerste gedeelte van de wandeling loopt door het historische gedeelte van Den Bosch met leuke straatjes en mooie gebouwen. Ik kom bij de Sint Janskathedraal, deze is een bezoekje meer dan waard. Het is een mooie kerk, gebouwd in de gotische stijl. Ik ga naar binnen om een paar kaarsjes op te steken voor alles wat goed is en iedereen die dat nodig heeft. Ik maak een rondje door de kerk en ik verbaas mij erover dat de kerststal er nog staat. Deze blijft staan tot 2 februari. Ik ben net op tijd, hoewel ik de kerststal niet bijzonder mooi vind. In de kerk is niets voor niets en overal staan collectebussen, ook bij de kerststal.

De Binnendieze is een watertje door en onder de stad Den Bosch
De Binnendieze is een watertje door en onder de stad Den Bosch
Ik loop een rondje om de kerk
Ik loop een rondje om de kerk

Buiten wandel ik een rondje om de kerk. Het is echt een mooie basiliek. Ik wist het niet, maar je kunt zelf met engelen bellen. Ook engelen gaan met de tijd mee 😉 Na ongeveer 25 minuten wandel ik verder. Genoeg devotie voor vandaag.

Ook engelen gaan met hun tijd mee ... ;-)
Ook engelen gaan met hun tijd mee ... ;-)

Slenteren door Oeteldonk

Den Bosch is bijna Oeteldonk en de rood-wit-gele vlag van Oeteldonk wappert overal. De route gaat buiten de stad verder en daar kom ik bij natuurgebied Het Bossche Broek. Daar wandel ik over een grasdijk, langs de oude stadswallen van Den Bosch. Het is moerasachtig in dit gebeid, het is er nat. Ik hou wederom mijn schoenen NIET schoon. Ze gaan er op mijn werk al aan wennen dat ik daar elke maandag mijn schoenen schoon maak.

Natuurgebied Het Bossche Broek ligt onder de rook van Den Bosch
Natuurgebied Het Bossche Broek ligt onder de rook van Den Bosch

Landgoed de Pettelaar

Als ik onder de A2 door loop, kom ik op Landgoed de Pettelaar. Ik vind het mooi wandelen, hoewel het wandelpad verpest is door de vele vrachtwagens die hier aan het werk zijn. Grote kuilen en vele plassen. Het is zoals het is, er moet natuurlijk weleens gewerkt worden. Ik loop van links naar rechts over het pad om de plassen en blubber te omzeilen.

De tijd staat even stil
De tijd staat even stil
Mooi paadje op De Pettelaar
Mooi paadje op De Pettelaar

Ik passeerde de A2 ter hoogte van De Pettelaarse Schans. De Pettelaarse Schans of Fort Saint Michèl was ooit een fort ten zuiden van de stad. Het heeft de vorm van een ster met 5 punten. Dit stuk is niet in de route opgenomen, maar ik wandel een extra rondje over de schans. Er is niets bijzonders te zien, daar hoef je het niet om te doen. Wel een extra kilometer 😉

En natuurlijk . . . Bossche Bollen !!

Dan volgt het saaiste stuk van de wandeling. Een lang fietspad aan de rand van een woonwijk. Het hoort ook bij een stadswandeling, echt leuk vind ik het niet. Via het Zuiderpark en de stadswallen langs het riviertje de Aa wandel ik terug naar het centrum van Oeteldonk. Inmiddels zijn de winkels open en is het hartstikke druk. Ik wandel een rondje over de markt, voordat ik naar het station loop. Onderweg kom ik langs de enige echte Bossche Bollen bakker en ik koop er twee om lekker samen thuis op te eten. Jammie.

Bomencirkel in het Zuiderpark
Bomencirkel in het Zuiderpark

Ik heb een leuke wandeldag gehad. Een leuke wandeling, hele goede routebeschrijving en een goede mix tussen de drukte van de stad en de rust van buiten. Voor herhaling vatbaar.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 31 januari 2015
Afstand
17 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Station Den Bosch
Bereikbaarheid
Het centrum van Den Bosch is met het OV prima te bereikbaar
Horeca
In de binnenstad van Den Bosch is ruime keuze aan horeca
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Een thuiswedstrijd
-Wandelen door de Lopikerwaard-

Volgend bericht »

99-ste Vierdaagse
-Wij hebben er zin in-

1 Reactie

Liana (Jeltsje W4W)  -  01-02-2015 @ 22:50:25  -

Wat een mooie site. 👍  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.