Trage Tocht Maarn

Zanderij, Hoog Moersbergen en Huis te Maarn

Home > Trage Tocht Maarn

Trage Tocht Maarn

Zanderij, Hoog Moersbergen en Huis te Maarn

Trage Tocht Maarn - Zanderij, Hoog Moersbergen en Huis te Maarn

De herfst vind ik de mooiste periode van het jaar voor een heerlijke boswandeling. Bomen kleuren rood, bruin, oranje en okergeel. De bodem ligt bezaaid met blad en paddenstoelen schieten uit de grond. Ik kies voor de Trage Tocht Maarn, een mooie boswandeling van 14 km op de Utrechtse Heuvelrug.

8 oktober 2020 • Utrecht Boswandeling Trage Tocht

Het is herfst

Eerlijk is eerlijk, ik ben een mooi weer wandelaar. Regen is al snel een excuus om vooral niet te wandelen. ’s Ochtends is het weer belabberd, echt herfst. Aan het einde van de ochtend klaart het op. Rond het middaguur ga ik dan toch aan de wandel in Maarn voor de Trage Tocht aldaar. Gelukkig had ik gister voor mezelf besloten: ik ga een stormparaplu kopen. Je weet immers maar nooit . . .

De route start bij het station van Maarn waar het lastig parkeren is. Daarom parkeer ik de auto op de parkeerplaats aan de Bergweg, op steenworp afstand van de snelweg (A12). De Trage Tocht Maarn komt direct langs de parkeerplaats. Ik start de wandeling vanuit de auto en loop gelijk het bos in.

Volop paddenstoelen in het bos
Volop paddenstoelen in het bos

De Vliegenzwam, rood met witte stippen

Ik ben nog geen 100 meter op stap of ik spot de eerste paddenstoelen waaronder de vliegenzwam. En daar blijft het niet bij, de hele wandeing is één grote paddenstoelenparade. Wouw, ik heb het gelijk al naar mijn zijn. De vliegenzwam is rood met witte stippen, de paddenstoel der paddenstoelen. Helaas is het wel een beetje een giftige paddenstoel met hallucinerende eigenschappen, die onder de opiumwet valt.

De vliegenzwam is wel een mooierd, ik word er helemaal blij van
De vliegenzwam is wel een mooierd, ik word er helemaal blij van

Leuk om te weten dat de vliegenzwam eerst een mooi eirond bolletje is. Later reikt de hoed omhoog en wordt deze platter en zie je de lamellen aan de onderkant.

Rood met witte stippen
Rood met witte stippen

De Zanderij

Al snel ben ik bij de zanderij, ook bekend als zandgat Maarn. De zanderij is een grote diepe kuil in de Maarnse berg. Het gat is een voormalige zangafgraving van de NS. Al in 1840 werd er zand afgegraven ten behoeve van de Rhijnspoorweg. Begin vorige eeuw is het gebied een tijdje in gebruik geweest als rangeerterrein. Daarnaast werd er gewoon doorgegraven. Om de Maarnse berg te sparen is vanaf 1970 vooral in de diepte gegraven en zo ontstond de grote zandwinplas.

Ik zie er niet veel van want rondom de plas staan veel struiken en bomen. De plas schijnt gevaarlijk diep te zijn en daarom mag je er niet zwemmen. Nu ben ik dat gelukkig ook niet van plan.

Zanderij met de zandwinplas
Zanderij met de zandwinplas

Centraal in de plas ligt het zwerfsteneneiland, vol met zwerfstenen uit de voorlaatste ijstijd. Het eiland is een aardkundig monument en is daarom verboden gebied. Van een afstand kan ik nauwelijks iets zien van de 150.000 jaar oude stenen, die heel bijzonder schijnen te zijn.

Hoewel de zanderij is teruggegeven aan de natuur komt het allemaal erg kunstmatig op mij over. De hoogspanningsmasten dwars door de Zanderij versterken dat gevoel evenals de luidruchtig aanwezige A12. Al met al vind ik het een vreemde plek. Niet bijzonder leuk om te wandelen, wel interessant.

Over een hoge steile trap klim ik langs het talud van het zandgat naar boven. Dat valt vies tegen. Hijgend en puffend trotseer ik de 177 treden (niet geteld). Mijn kuiten en knieën vinden het niet leuk. Eenmaal boven op de heuvelrug valt er weinig te zien, de hoge bomen belemmeren het uitzicht.

Hoge trap bij de Zanderij in Maarn (177 treden)
Hoge trap bij de Zanderij in Maarn (177 treden)

Landgoed Hoog Moersbergen

Over Landgoed Hoog Moersbergen wandel ik op de toppen van de Utrechtse heuvelrug. Na een brede boslaan volgt een pad door een open (mais)veld. Aan de andere kant van het open veld mag ik het bos weer in. De herfst is begonnen, er liggen volop beukenootjes, eikels en tamme kastanjes op de grond. Eikels vallen naar beneden, precies op mijn hoofd. Het is slechts een kwestie van tijd of ook de bladeren vallen van de bomen.

Het is super om nu in het bos te wandelen
Het is super om nu in het bos te wandelen
Volgens mij zijn dit zwavelkopjes ?!?!
Volgens mij zijn dit zwavelkopjes ?!?!

Paddenstoelen in het bos

Mijn wandeltempo is laag, ik ben veels te druk met het fotograferen van alle paddenstoelen. Afgezaagde boomstronken zijn een geliefde plek voor alle soorten paddo's. Zwavelkopjes groeien in grote groepen bij elkaar. Een mooi gezicht. Het kleverige koraalzwammetje (alleen de naam al) is een knalgeel mini zwammetje. Wat een leukerd. Ik moet toch eens op zoek naar een goede app, zodat ik de namen van de paddenstoelen ter plekke kan opzoeken.

Zwammen op een boomstronk
Dit is het kleverige koraalzwammetje
Veel paddenstoelen onder een boom
Nog meer paddenstoelen
Heksenkring ?? op een boomstronk
De paddenstoelenparade - Trage Tocht Maarn

Landgoed Huis te Maarn

Op een mooi plekje in het bos ligt het volgende landgoed: Huis te Maarn. Op het hoogste punt van het landgoed (39 meter boven NAP) ligt het park met bijbehorende tuin en landhuis. Het ligt ook in The Middle of Nowhere. De directe omgeving van het huis is verboden gebied maar voor de rest is het landgoed opengesteld voor wandelaars.

Landgoed Huis te Maarn – Het witte huis
Landgoed Huis te Maarn – Het witte huis

Ik wandel op mijn gemak verder en ik heb het prima naar mijn zin. Een mooie route en lekker wandelweer. Zelfs de zon laat zich, wat wil een mens nog meer. Ik ben niet de enige wandelaar maar echt druk is het gelukkig niet in dit deel van het bos.

Gewoon een mooie dag voor een herfstwandeling
Gewoon een mooie dag voor een herfstwandeling
Het is heerlijk weer
Het is heerlijk weer

Dan valt mijn oog op een wel heel bijzondere zwam, het lijkt wel een spons. Het blijkt de grote sponszwam te zijn die je nog kunt eten ook. Daar waag ik me liever niet aan.

De grote sponszwam (Sparassis crispa) is een eetbare paddenstoel
De grote sponszwam (Sparassis crispa) is een eetbare paddenstoel

Het laatste deel van de wandeling loopt over Landgoed de Jonge Doornse bossen. Rechte paden en open heideveldjes wisselen elkaar af. Een schaapskudde begraast een stuk open heide. Ik verwonder met over de reuze zwammen op de boomstronken. Wouw, wat mooi!!

Grote kluifzwam
Grote kluifzwam
Superzwammen
Superzwammen

Nog een laatste stukje door de bebouwde kom van Maarn en zelfs daar weten de routemakers nog onverharde paadjes achter de huizen langs te vinden.

De Trage Tocht Maarn is gewoon een lekkere boswandeling over de rustige paden van het bos. Ik heb er niks gemerkt van enig massatoerisme. Een regelrechte aanrader voor een mooie (herfst)wandeling.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 04 oktober 2020
Afstand
14 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 85% (Verhard: 15%)
Start- & eindpunt
  Parkeerplaats aan de Bergweg, Maarn
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie tussen zonsopgang en zonsondergang
Horeca
Horeca in Maarn en onderweg na 3 km Eet&Café Onder de Pannen
Media
Uit de wandelgids
Wandelen in Utrecht (€ 17,95) (€)
Wandelgids Wandelen in Utrecht
De ervaren routemakers van de Trage Tochten leiden de wandelaar over bospaden van de Utrechtse Heuvelrug, over graskades in het Groene Hart en door de uiterwaarden langs brede rivieren. Van berg tot polder wijzen ze ons op vistrappen, kastelen, vestingwerken en pannenkoekenhuizen.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen in Rijnland
-Waterrijke wandelroutes in Zuid-Holland-

Volgend bericht »

11x - Onze mooiste boswandelingen
-In Nederland-

2 Reacties

Marko   -  10-10-2020 @ 11:46:52  -

Fantastisch, hè, al die paddestoelen in het bos nu. Ik kan er ook geen genoeg van krijgen. Ik herken het dat het wandeltempo drastisch daalt door het maken van foto's. Ik heb ook steeds natte plekken in mijn kleren van het op de grond liggen voor de mooiste foto.

Mirjam  -  11-10-2020 @ 10:38:49  -

Hi Marko, Ik vind de paddenstoelen geweldig 🍄🍄 Ik ga wel voor de mooiste foto maar ik wil niet op de grond liggen of zitten. Mijn knieën laten het niet toe om telkens te bukken en weer op te staan 😉  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.