Trage Tocht Austerlitz

Op en top boswandeling

Home > Trage Tocht Austerlitz

Trage Tocht Austerlitz

Op en top boswandeling

Trage Tocht Austerlitz - Op en top boswandeling

Voor de 4-de keer dit jaar wandel ik mee om een wandelroute te controleren. Op het programma staat de Trage Tocht Austerlitz, één van de wandelroutes voor de nieuwe wandelgids -Trage Tochten Utrecht-. Het is een onvervalste boswandeling met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de Pyramide van Austerlitz.

24 juni 2018 • BoswandelingTrage TochtUtrecht

Trage Tochten in de provincie Utrecht

Trage Tochten Utrecht is de werktitel van een nieuw te verschijnen wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Onder leiding van Uitgever Bart controleren we de Trage Tocht Austerlitz.

Trage Tochten zijn wandelingen door natuur en boerenland exclusief voor wandelaars. Minimaal 70% van de route loopt over onverharde paden. Geen fietspaden, daar houden wandelaars niet van. Geestelijk vader van de Trage Tochten is routemaker Rob Wolfs, Neerlands onbetwiste Zandpadgarantieman.

We beginnen met een kopje koffie bij het Beauforthuis. Na de koffie gaan we aan de wandel. De eerste 100 meter lopen we langs de provinciale weg, daarna duiken we het bos in. Meer asfalt komen we vandaag niet tegen.

De Trage Tocht Austerlitz is een echte boswandeling
De Trage Tocht Austerlitz is een echte boswandeling

Snel blijkt dat we de route niet voor niets controleren. Het valt niet mee in het bos, alle bomen lijken op elkaar. Er ontstaat enige discussie in de groep of dit nou het tweede of derde bospad is waar we linksaf moeten. Het maakt niets uit, zowel het tweede, of toch het derde, bospad komen op hetzelfde wandelpad uit en daar vervolg je gewoon de route. Kan niet missen.

De Pyramide van Austerlitz

We wandelen naar het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Daar staat, op een open plek in het bos, de Pyramide. In het bezoekerscentrum bekijken we een korte film van 8 minuten over de Franse tijd en het ontstaan van de Pyramide. Het voelt een beetje alsof we op schoolreisje zijn 😉

Een monument uit de Franse Tijd

Generaal Marmont kreeg in 1804 opdracht een leger te formeren met het oog op een mogelijke militaire invasie vanuit Engeland. Nederland en Frankrijk waren in die tijd in oorlog met Engeland. Marmont koos daarvoor het open heidegebied bij Zeist, dat zich niet alleen goed leende voor het houden van militaire manoeuvres, maar dat ook voldoende schoon (drink)water kon leveren voor zijn leger van ca 18.000 man.

In september 1804 liet Marmont zijn troepen een aarden monument bouwen in de vorm van een piramide. Op de top plaatste hij een houten obelisk. Het werk was in 30 dagen klaar en op 12 oktober 1804 werd het monument geopend. [ Bron: De Franse tijd ]

De Pyramide van Austerlitz staat een beetje scheef !!!
De Pyramide van Austerlitz staat een beetje scheef !!!

Bij de Pyramide zoeken we het hogerop. Het uitzicht is geweldig, in de verte ligt Utrecht. De Pyramide is aan alle kanten omringd door bossen.

Uitzicht op de stad Utrecht vanaf de Pyramide van Austerlitz
Uitzicht op de stad Utrecht vanaf de Pyramide van Austerlitz

In alle rust wandelen we over mooie boslanen, we passeren open heidevelden en een schaapskooi. De route volgt een stukje van het trekvogelpad. Op een geweldig mooi plekje, onder twee kolossale bomen, lonkt een wandelbankje. Hoogste tijd voor een korte pauze.

Een fantastisch plekje voor een wandelbankje
Een fantastisch plekje voor een wandelbankje

De routebeschrijving wijst ons op restanten van de Franse Tijd, verscholen in het bos zoals de Put van Wallenberg en de Kozakkenput. Als je het niet weet, loop je er klakkeloos voorbij.

Het laatste stuk zetten we flink de pas erin, langzaam keren we terug naar de bewoonde wereld. We steken de provinciale weg over en na ruim 14 kilometer door het bos zijn we terug bij het Beauforthuis. We sluiten de gezellige wandeling af met een welverdiend & ijskoud biertje op het terras.

Deze Trage Tocht doet zijn naam eer aan, is op zo'n 100 meter na volledig onverhard. Het is heerlijk om juist op zo'n snikhete dag in het bos, uit de zon te wandelen. Voor liefhebbers van een boswandeling is de Trage Tocht Austerlitz een absolute aanrader.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
donderdag 7 juni 2018
Afstand
16 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 100% (Verhard: 0%)
Start- & eindpunt
Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, 3711 AB Austerlitz
Media
Uit de wandelgids
Wandelen in Utrecht (€ 17,95) (€)
Wandelgids Wandelen in Utrecht
De ervaren routemakers van de Trage Tochten leiden de wandelaar over bospaden van de Utrechtse Heuvelrug, over graskades in het Groene Hart en door de uiterwaarden langs brede rivieren. Van berg tot polder wijzen ze ons op vistrappen, kastelen, vestingwerken en pannenkoekenhuizen.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

99% Wandelplezier op het Kromme Rijnpad
-Utrecht - Wijk bij Duurstede-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.