99% Wandelplezier op het Kromme Rijnpad

Utrecht - Wijk bij Duurstede

Home > 99% Wandelplezier op het Kromme Rijnpad

99% Wandelplezier op het Kromme Rijnpad

Utrecht - Wijk bij Duurstede

99% Wandelplezier op het Kromme Rijnpad - Utrecht - Wijk bij Duurstede

De laatste maanden stond alles in het teken van Santiago. John is nog an het afkicken van zijn pelgrimstocht. En hoe kun je dat beter doen dan lekker samen te gaan wandelen. We kiezen voor het Kromme Rijnpad, in 2015 gekozen tot mooiste wandelroute van Midden-Nederland.

14 juni 2018 • Utrecht

Wij zijn benieuwd, onze verwachtingen zijn hooggespannen.

Wandelen langs de Kromme Rijn

Het Kromme Rijnpad is een 29 kilometer lange wandelroute tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede. De route is opgedeeld in tien kortere etappes tussen 1,5 en 4 kilometer en volgt zoveel mogelijk de kronkels van de Kromme Rijn. Het officiële einde van de rivier is aan het Ledig Erf bij de Kromme Rijnbrug. Daar komt de Kromme Rijn uit in de Stadsbuitengracht.

Wij starten bij Oud Amelisweerd
Wij starten bij Oud Amelisweerd

Oud Amelisweerd

Wij laten de eerste 2 etappes voor wat het is en beginnen onze wandeling bij Oud Amelisweerd, startpunt van de 3-de etappe. Dat heeft vooral praktische redenen: een grote en gratis parkeerplaats, je zit zo op de route en de bus stopt voor de deur.

Op het parkeerterrein staan kersenbomen en wij parkeren de auto onder één van de bomen. Yes, kersen, helaas nog niet rijp, daarvoor zijn we zo'n 2 weken te vroeg !!

Vanaf het parkeerterrein is het slechts 300 meter wandelen naar het Kromme Rijnpad. Het is lekker wandelweer en de route is van meet af aan mooi. We wandelen langs diverse monumenten, die aan beide kanten van de Kromme Rijn staan zoals kasteel Rhijnauwen met een fraai poortgebouw, Hofstede Rhijnauwen en Kasteel Cammingha - De Beesde.

Mooi wandelen langs de Kromme Rijn
Mooi wandelen langs de Kromme Rijn

Het eerste dorp op de route is Bunnik. Over de Bunnikerbrug, vroeger een tolbrug, wandel je zo het dorp in. Dit stukje Bunnik ziet er pittoresk uit. Aan de overkant van het jaagpad staan alleraardigste optrekjes, je woont niet verkeerd aan de Bunnik-side van de Kromme Rijn.

Over het voormalige jaagpad vervolgen we onze weg langs een saai stukje industrieterrein. Onder de A12 door wandelen we naar Odijk en volgen we de Kromme Rijn in een grote boog om het dorp heen. Het valt me op dat de A12 erg dichtbij is. Jammer van de herrie.

De Kromme Rijn kronkelt door het landschap
De Kromme Rijn kronkelt door het landschap

Voorbij Odijk nemen we bij een uitnodigend wandelbankje een korte pauze en eten we een broodje. Aan de ene kant liggen weilanden, aan de andere kant boomgaarden en maisakkers. Lekker afwisselend en heerlijk rustig. Het is fijn dat het Kromme Rijnpad voor een groot gedeelte ontoegankelijk is voor fietsers, het is echt een wandelpad.

Wandelen over het Kromme Rijnpad
Wandelen over het Kromme Rijnpad

Bij Kasteel Beverweerd in Werkhoven twijfelen we even over de route. De routepijlen wijzen naar rechts, de routebeschrijving zegt linksaf. We besluiten de routebeschrijving te volgen. Dit lijkt een minder goede keuze want we komen niet langs Kasteel Beverweerd. We wandelen nu een lang stuk over een gewone rechte weg. Beide routevarianten komen op dezelfde plek uit.

Het lekkere wandelweer is inmiddels voorbij. De lucht betrekt en in de verte hangen donkere wolken. Dit belooft weinig goeds. Ondanks het natte vooruitzicht wandelen we verder over het Gulde Hoevepad en het Ossenwaardpad. De kerktoren van Cothen komt langzaam dichterbij.

Een wandelroute met geschiedenis

In het jaar 47 riepen de Romeinen de Rijn uit tot de noordgrens van hun Romeinse Rijk, de zogeheten 'Limes'. Wij treden als het ware in de voetsporen van de Romeinen, die hier destijds de wacht hielden langs de Kromme Rijn.

Ooit was de Kromme Rijn een wilde rivier, minstens net zo breed als de Lek nu is. Het was een belangrijke vaarroute voor transport en handel tussen Utrecht en Dorestad (Wijk bij Duurstede). Met speciale trekschuiten, de Krommerijnders, werden passagiers voor 8 stuivers en 12 cent van Wijk bij Duurstede naar Utrecht over het jaagpad 'gejaagd'.

Het Ossenwaardpad langs de Kromme Rijn
Het Ossenwaardpad langs de Kromme Rijn

Als we Cothen binnen wandelen begint het te regenen. Snel houdt het op met zachtjes regenen en komt het met bakken uit de hemel. We maken van de nood een deugd en bij het eerste de beste café op de route trakteren we onszelf op de drankje. We zitten hier prima bij Café 't Molentje. Het lijkt erop dat het niet droog gaat worden. We kunnen de bus terug nemen, de bushalte is verleidelijk dichtbij. Dat doen we niet, wij wandelen verder. Het is slechts 6 kilometer naar Wijk bij Duurstede en natter dan ons velletje worden we niet.

Het plenst !!
Het plenst !!

Cothen, wandelen door het land van de kersen

Cothen is een pittoresk dorp. De route voert ons langs de leukste plekjes. We passeren roofridderslot Rhijnestein en een hoogstamboomgaard met schapen, gewoon midden in het dorp. Wat leuk.

De wandeling loopt over leuke wandelpaden, direct langs de boomgaarden. De peertjes zitten aan de bomen en overal hangen kersen. Vroeger hingen er lange touwen met blikjes tussen de kersenbomen om de spreeuwen weg te jagen. Nu, met de nieuwerwetse laagstamboomgaarden, zijn er grote netten om de bomen gespannen. De kersenbomen staan in een tent van gaas en de spreeuwen vissen achter het net.

We gunnen onszelf geen tijd voor het Kersenmuseum. Ter plekke besluit ik om deze route volgend jaar nogmaals te wandelen en het kersenmuseum wel te bezoeken.

Alleen als de kersen rijp zijn.

We zijn 2 weken te vroeg, de kersen zijn nog niet rijp !!
We zijn 2 weken te vroeg, de kersen zijn nog niet rijp !!

Wijk bij Duurstede - Dorestad

Snel naderen we Wijk bij Duurstede. Door de woonwijk volgen we zo goed en kwaad als het kan de Kromme Rijn. Over de Singel komen wij bij de inundatiesluis, waar de Kromme Rijn begint.

Het beginpunt van de Kromme Rijn bij de inlaatsluis
Het beginpunt van de Kromme Rijn bij de inlaatsluis

Onder de Molen Rijn en Lek door, wandelen we richting het centrum van Wijk. De molen is hoog en droog gebouwd op de stadsmuur, dat zie je nergens in Nederland. Wijk heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes en terassen.

De bus naar Oud Amelisweerd laat niet lang op zich wachten en snel zijn we terug bij de auto. Goed gelopen. We hebben een leuke wandeldag achter de rug, ondanks dat we kleddernat zijn geregend. De regen doet niets af aan de schoonheid van de route. De route is makkelijk te volgen. Overal staan paaltjes die de juiste weg wijzen en ook de routebeschrijving in de wandelgids is uitstekend.

Enige minpuntje is dat de kersen nog niet rijp zijn (dat zegt meer over mij dan over het Kromme Rijnpad).

De leukste foto's van het Kromme Rijnpad

Oud AmelisweerdDe Kromme RijnDe leukste wandelroute in de provincie Utrecht van 2015Mooi rood is niet lelijk ;-)We wandelen grotendeels over het Jaagpad langs de Kromme RijnEven een stukje lange rechte weg . . .En dan gaat het zachtjes regenen . . .Zie je John weer in de verte ??De Kromme Rijn slingert door het landschapHet plenst !!Midden op het dorp een hoogstamboomgaard met schapen. Leuk !!Molen Rijn en Lek in Wijk bij DuurstedeNog even geduld . . .De route van het Kormme rijnpad
Een impressie - 99% wandelplezier op het Kromme Rijnpad

Wandelen in de Kromme Rijnstreek

Wat ons betreft is het Kromme Rijnpad een aanrader. Heb je ook zin gekregen om te wandelen in de Kromme Rijnstreek, kijk dan eens naar de volgende wandelingen:

  1. De Leientocht, een jaarlijks georganiseerde voor het Dak van Werkhoven
  2. Lopen langs de linies, Trage Tocht Vechten
  3. Trage Tocht Sandenburg - bos, weiland en landgoed

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
vrijdag 1 juni 2018
Afstand
25 km
Kenmerken
Startpunt
Parkeerplaats Oud Amelisweerd
Eindpunt
Wijk bij Duurstede
Bereikbaarheid
Bij Oud Amelisweerd is ruime parkeergelegenheid. De bus van Utrecht naar Wijk bij Duurstede (lijn 41 en 441) en vice versa stopt bij de parkeerplaats.
Horeca
Theehuis Rhijnauwen en 't Wapen van Bunnik liggen op loopafstand van de route. Eetcafé Het Molentje in Cothen ligt direct aan de route. Er is ruimschoots horeca in Wijk bij Duurstede
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Helvoirtse heideroute
-Wandelen in het hart van Brabant-

Volgend bericht »

Trage Tocht Austerlitz
-Op en top boswandeling-

1 Reactie

Coby  -  16-06-2018 @ 22:25:15  -

Nou die John is niet meer te stoppen zeg. Mooie route zo te lezen en prachtige foto's.







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje