Wandel naar je Werk-dag 2019

Van Leiden naar Den Haag

Home > Wandel naar je Werk-dag 2019

Wandel naar je Werk-dag 2019

Van Leiden naar Den Haag

Wandel naar je Werk-dag 2019 - Van Leiden naar Den Haag

De eerste donderdag in april is uitgeroepen tot Wandel naar je Werk-dag, dit jaar voor de 4-de keer. Ook wij zijn wederom van de partij en we wandelen naar ons werk. Voor John is het een makkie, slechts 750 meter wandelen. Voor mij is het een ander verhaal.

22 april 2019 • Persoonlijk Stadswandeling Zuid-Holland

John is solidair met mij en neemt ook de benenwagen naar zijn werk. Heerlijk om zo dichtbij huis te werken, hij kan makkelijk elke dag naar zijn werk wandelen.

Drie jaar geleden wandelde ik de hele route (56 km.) van huis naar Den Haag tijdens de eerste Wandel naar je Werk-dag in 2016. Dat gaat mij nu zeker niet lukken. 56 Kilometer is teveel van het goede, ik moet iets anders bedenken.

In eerste instantie wil ik met de trein naar Zoetermeer reizen en vandaar naar Den Haag wandelen. Deze route heeft echter één groot nadeel: het grootste gedeelte loopt langs de A12, niet bepaald inspirerend. Ik doe het anders. Ik neem de trein naar Leiden CS en vandaar wandel ik naar Den Haag. Een wandeling van ruim 20 kilometer langs het Valkenburgse meer en over chique Wassenaarse landgoederen.

Leiden Bio Science Park

Vanaf het station in Leiden vertrek ik via het Leiden Bio Science Park richting Den Haag. Het eerste stuk is het even zoeken naar de juiste route en het eerste wandelknooppunt. Ik wandel puur op mijn richtingsgevoel en ook nu weer kan ik er blindelings op vertrouwen. Aan de hand van wandelknooppunten heb ik een zo kort mogelijke maar tegelijkertijd ook interessante wandelroute richting Den Haag gemaakt.

MySelfie bij het Bio Science Park ;-)
MySelfie bij het Bio Science Park ;-)

Op een kruispunt met een drukkere weg zie ik bij het eerste pijltje richting knooppunt 56. De hele route is prima te volgen via de knooppunten van het wandelroutenetwerk. De pijltjes zijn overal duidelijk aangegeven, wat een geweldig systeem is dit.

Om Leiden uit te komen moet ik ergens de A44 passeren, het meest troosteloze stukje van de hele route. Vandaar kom ik bij het Valkenburgse meer. Het is er lekker rustig wandelen. Ik kom een enkele hondenbezitter tegen die er zijn trouwe viervoeter uitlaat. Ik laat het meer achter me. Wassenaar komt dichterbij. Ik verbaas me erover dat Wassenaar een eigen jachthaven heeft.

Wassenaar heeft dus een eigen jachthaven
Wassenaar heeft dus een eigen jachthaven

Wassenaarse landgoederen

Het eerste gedeelte van mijn wandeling door Wassenaar loopt door gewone woonwijken, zoals je die overal aantreft. Het tweede gedeelte van de route voert over de diverse landgoederen die Wassenaar rijk is. Ik volg een groot gedeelte van de landgoederen fietsroute.

Een lommerrijke route gelegen tussen de Raadhuislaan en de Zijdeweg in Wassenaar. Deze route verbindt de buitenplaatsen De Paauw, Beukhaghe, Backershagen, Hartekamp, Wiltzanck, Rust en Vreugd en de Wittenburg met elkaar. Bron: Duin Horst & Weide

Het Hertenhuisje . . .
Het Hertenhuisje . . .

Het Hertenhuisje

Het is er mooi wandelen, ik wandel langs alleraardigste optrekjes. Tussen al die kapitale kastelen en villa's vind ik het Hertenhuisje op Landgoed Backershagen het allerleukste. Daar zou ik wel willen wonen. Ik lees op een informatiebord dat het 18-de eeuwse hertenhuisje in 1857 naar ontwerp van architect H.H.A. Wentzel is verbouwd als speelhuisje voor Prinses Marie, de jongste dochter van prins Frederik der Nederlanden.

 

Landgoed Backershagen was een groot landgoed. Later is het verkaveld en werd het opgesplitst in drie landgoederen: Backershagen, Wiltzanck en de Hartenkamp. Ik wandel er langs de mosheuvels en de theekoepel. De achthoekige theekoepel uit 1772 staat hoog op een heuvel.

Theekoepel op Landgoed de Wiltzanck
Theekoepel op Landgoed de Wiltzanck

Van het ene landgoed beland ik ongemerkt op het volgende. Ik wist niet dat er zoveel landgoederen tussen Wassenaar en Den Haag liggen: De Paauw, Beukhaghe, Backershagen, De Hartenkamp, De Wiltzanck, Rust en Vreugd, Ivicke, De Wittenburg en Beukenhorst.

Kasteel De Wittenburg
Kasteel De Wittenburg

Den Haag - 's Gravenhage

Het -einde- van Wassenaar ligt aan de Landscheidingsweg, aan de andere kant ligt Den Haag. Ik vervolg mijn route door de chique wijk Marlot en het gelijknamige Landgoed Marlot. Ik wandel over statige bomenlanen naar Landgoed Reigersbergen. Ondanks dat ik in de stad ben, is het er rustig en groen wandelen.

Landgoed Marlot
Landgoed Marlot

Op social media is de hashtag #wandelnaarjewerkdag inmiddels trending topic. Ook ik post de nodige berichten op Twitter want de leukste berichten op Social Media verdienen een prijs via Wandelnet. Mijn berichten blijven niet onopgemerkt.

En opeens gaat de telefoon . . .

Ik wordt gebeld door een onbekend nummer. Meestal neem ik dan niet op, gewoon geen zin in. Nu doe ik het echter wel, geen idee waarom. Ik heb een meneer van het AD Haagsche Courant aan de telefoon. Hij heeft mijn tweets gelezen en wil mij enkele vragen stellen over de Wandel naar je Werk-dag. Dat is leuk en de verslaggever belt mij over een uurtje terug, als ik op mijn werk ben. Dat ga ik net niet redden. Ik wil eerst nog een bakkie doen op Huis ten Bosch en vragen of Majesteit met mij mee wandelt naar zijn werk, hij werkt tenslotte bij mij om de hoek.

Skyline van Den Haag vanaf het Malieveld
Skyline van Den Haag vanaf het Malieveld

Door het Haagsche Bos wandel ik richting het centrum. De skyline van Den Haag doemt voor mij op. Over de Koekamplaan wandel ik langs het Malieveld. Het laatste stukje door de stad is gelijk de drukste kilometer van de route.

Als ik langs de Hofvijver wandel belt de verslaggever mij nogmaals, zoals beloofd. Ik ben er bijna maar nog niet helemaal. Hij stelt mij een paar wandelvragen over mijn #Wandelnaarjewerkdag. Uiteraard wil hij van mij weten of ik nog aan het werk ga. Tja . . . ik heb niet voor niets een vrije dag genomen. Ik mag aan het werk, het moet niet.

Alpina

Na zo'n 6 uur wandelen ben ik op de plaats van bestemming. Ik werk ruim 28 jaar bij Alpina, bloemenwinkel in het centrum van Den Haag. Drie dagen per week zet ik er met veel plezier de bloemetjes buiten.

Ook vandaag heb ik de bloemetjes buiten gezet, ik ben tenslotte Gek op Bloemen. Ik heb lekker gewandeld, prima wandelweer, een interessante route en ik sta nog in de krant (AD Haagsche Courant) ook. Het blijft leuk om met de Wandel naar je Werk-dag mee te doen. Dat zouden meer mensen moeten doen. Hopelijk wandelen mijn collega's volgend jaar een stukje met me mee ?!

In 2021 is de 5-de Wandel naar je Werkdag. Deze jubileumeditie vindt plaats op donderdag 8 april 2021. Ik heb de datum al in mijn agenda staan, vrije dagen zijn aangevraagd. Als mijn onderdanen het toelaten wil ik de hele afstand van huis naar werk wandelen.

En teruglopen . . . ?!?!
    Dacht het niet, 's nachts thuiskomen is iets te veel van het goede.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
donderdag 4 april 2019
Afstand
20 km
Kenmerken
Startpunt
Leiden CS
Eindpunt
Alpina, Kneuterdijk 9, 2514 EM Den Haag
Horeca
Zowel in het centrum van Leiden als in Den Haag is ruime keuze in horeca
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Groene Wissel Gameren
-Wandelen in de Bommelerwaard-

Volgend bericht »

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen
-Nieuwe Wandelgids-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.