Toeristische wandeling van Benschop naar Woerden

Home > Toeristische wandeling van Benschop naar Woerden

Toeristische wandeling van Benschop naar Woerden

Toeristische wandeling van Benschop naar Woerden -

Wat doe je als het op een zondag in november super mooi weer is en je eigenlijk geen tijd hebt om te wandelen?? Precies, dan trek je toch de stoute wandelschoenen aan en ga je dicht bij huis wandelen. Ik wandelde een toeristische route vanuit Benschop via Montfoort en Linschoten naar Woerden.

24 november 2019 • Utrecht

Het is allemachtig prachtig wandelweer, veel te mooi weer om binnen te zitten. Ik moet gewoon naar buiten van mezelf. Maar het is ook zondag en ik heb helemaal geen tijd om te wandelen. De plicht roept want we moeten mogen naar een verjaardag. Ik besluit het nuttige met het aangename te combineren en ga wandelen naar onze jarige nichtjes. De kortste route van huis naar de jarigen is slechts 12,5 kilometer. Dat zijn 12,5 vreselijk saaie kilometers langs de provinciale weg. Dat doe ik dus niet.

Benschop-City
Benschop-City

Ik maak mijn eigen toeristische route en laat de provincialeweg links liggen. Lekker genieten van de rust en ruimte in de polders en het slenteren door Montfoort en Linschoten. In beide plaatsen is genoeg te zien zie ik op de website van de gemeente Montfoort.

Op Wanda Wandelt lees ik dat Montfoort een eigen wandel-app heeft met daarop de plaatselijke bezienswaardigheden. Klik je op de website op één van de rode bolletjes op de stadsplattegrond, dan geeft de app interessante informatie over de desbetreffende bezienswaardigheid. Tevens toont de app de kortste (wandel)route er naar toe.

Het lijkt eenvoudig maar op het kleine scherm van mijn telefoon valt het tegen. Thuis achter de computer op een groot scherm lukt het beter. Ik heb de route die ik wil wandelen geëxporteerd naar afstandmeten.nl. Ik kom langs alle hotspots van Linschoten en Montfoort en heb ik de app niet persé nodig. De web-app heeft echter wel meerwaarde vanwege de achtergrond informatie die je ter plekke kunt beluisteren.

Supermooi wandelen in de Lopikerwaard
Supermooi wandelen in de Lopikerwaard

Wandelen in het Groene Hart

Vanuit mijn woonplaats Benschop wandel ik naar Montfoort. Buiten het dorp neem ik een wandelpad door de weilanden. Over de kaai wandel ik door Natuurgebied Willeskop en over een klein stukje van het Benedeneindsepad. Via Blokland kom ik in Montfoort.

Brug over de landscheidingssloot op de grens van Benschop en Montfoort
Brug over de landscheidingssloot op de grens van Benschop en Montfoort

Stadswandeling Montfoort

Montfoort is een klein stadje aan de Hollandse IJssel. Het kreeg in 1329 stadsrechten. Er kwam een stadsmuur met toegangspoorten en een stadhuis. In de stadsmuur bevonden zich ooit 26 verdedigingstorens en een bolwerk waarop de molen stond.

Molen De Valk in Montfoort
Molen De Valk in Montfoort

Molen de Valk is dan ook niet te missen. De molen torent hoog boven alles uit. De stadsmuur diende vroeger als bescherming tegen belegeringen en kanonsvuur. Een kort stukje van de stadsmuur is bewaard gebleven.

Restant van de stadsmuur
Restant van de stadsmuur

Ik wandel langs de grote Sint Janskerk, de Heeren van Montfoort, de Johannes de Doperkerk, de Commanderij en dan kom ik bij het kasteel.

Het Kasteel is gebouwd tussen 1156 en 1178 om het bisdom Utrecht te beschermen tegen de graaf van Holland. Na de vernieling door de Fransen in 1672 is het kasteel, op de voorburcht na, gesloopt. [ Bron: https://stadswandelingmontfoort.nl/l/het-kasteel ]

De kasteelpoort heeft twee ronde torens
De kasteelpoort heeft twee ronde torens

Bij de IJsselpoort verlaat ik Montfoort. Ooit had Montfoort 4 stadspoorten waarvan de IJsselpoort en de Kasteelpoort zijn overgebleven. Het oude stadhuis is één geheel met de IJsselpoort. Het oude stadhuis staat op een opvallende plek aan de rand van de stad, pal naast een belangrijke toegangspoort. Normaliter staat een stadhuis veilig in het midden van de stad.

De IJsselpoort vanaf de Hollandse IJssel
De IJsselpoort vanaf de Hollandse IJssel

Aan de andere kant van de IJssel, tegenover de IJsselpoort, ligt de Oude Sluis. Ik ben er al vaak langs gereden en heb er nooit aandacht aan geschonken. Hoe anders is dat als je aan het wandelen bent ?!?!

De 400 jaar oude schutsluis vormt de verbinding tussen de Montfoortse Vaart en de Hollandse IJssel. De Montfoortse Vaart heeft een directe verbinding met Amsterdam. Tot 1912 gebruikte vooral de beroepsvaart de sluis, tegenwoordig passeren er alleen pleziervaartuigen. Als het echt mooi weer is komen er wel vijftig bootjes per dag langs.

De Oude Sluis
De Oude Sluis

Vanuit Montfoort wandel ik door naar Linschoten. Er zijn 2 mogelijkheden: Over de Cattenbroekerdijk langs de Montfoortse Vaart of door de polders over de Engherkade. Ik kies voor het laatste.

De Hollandse IJssel
De Hollandse IJssel

Struinen over de Engherkade

Langs de Hollandse IJssel loop ik richting de Engherkade. Ruim 3 kilometer graskade ligt aan mijn voeten. De Engherkade is een graskade dwars door de weilanden van polder Snelrewaard. Het is een eeuwenoude waterkering want de Engherkade voorkomt dat het water uit de hoger gelegen polders naar de lagere gebieden stroomt.

De Engherkade, je kunt er zomaar een paar koeien of schapen tegenkomen
De Engherkade, je kunt er zomaar een paar koeien of schapen tegenkomen
Struinen over de Engherkade
Struinen over de Engherkade

Links in de verte ligt Oudewater. Recht voor mij uit zie ik Landgoed Linschoten steeds dichterbij komen. Ik vind de Engherkade een mooi stuk om te wandelen. Je kunt er zomaar een paar koeien of schapen tegen het lijf lopen (maar dit keer gelukkig niet).

Landgoed Linschoten – Huis te Linschoten

Aan het einde van de Engherkade kom ik bij de Lange Linschoten, een riviertje tussen Oudewater en Linschoten. Over een typisch kwakelbruggetje loop ik naar de overkant waar Landgoed Linschoten ligt.

Buitenplaats Huis te Linschoten is gebouwd in 1638. Het huis ligt in een park en heeft rondom een gracht. Huis te Linschoten is niet meer bewoond en ligt verstopt achter een groot hek. Het is jammer genoeg niet geopend voor publiek, wel zijn er regelmatig rondleidingen.

Landgoed Linschoten vanaf de Noord Linschoterdijk
Landgoed Linschoten vanaf de Noord Linschoterdijk
Huis te Linschoten in herfstsfeer
Huis te Linschoten in herfstsfeer

Op de hoek van de Schapenlaan passeer ik de voormalige boswachterswoning, ik ben dan bijna in Linschoten.

Gewoon een mooi plaatje
Gewoon een mooi plaatje

Dorpswandeling Linschoten

Het dorp Linschoten hoort bij de gemeente Montfoort. Een deel van Linschoten is een beschermd dorpsgezicht. Het is een pittoresk dorp met mooie gevels en boerderijen.

Als eerste wandel ik langs het Tolhuis. Daar werd tol geheven voor het gebruik van de verbeterde kleiweg tussen Montfoort en Linschoten. Een rijtuig met twee wielen koste 2,5 cent en een rijtuig met vier wielen 5 cent en voor een koe moest je 1 cent tol betalen.

Na het Tolhuis wandel ik naar de Grote Sint-Janskerk. De toren van de kerk staat scheef. Omdat men bang was dat deze om zou vallen, hebben ze hem in 1877  ingekort. De toren staat iets meer dan een meter uit het lood.

Naast de kerk ligt de slangen- of abrikozenmuur. Deze fruitmuur is niet recht gebouwd, maar slingerend. Daardoor is het een stabiele muur die geen steunberen nodig heeft. In de bochten werden fruitbomen geplant zodat deze beschut stonden.

Er wordt hard gewerkt rondom de slangen- of abrikozenmuur
Er wordt hard gewerkt rondom de slangen- of abrikozenmuur

Ik vervolg de wandeling langs Bij Mette, het Wapen van Linschoten en het voormalige raadhuis met de theekoepel. Stuk voor stuk historische panden waar nu horeca gevestigd is.

Historisch centrum van Linschoten
Historisch centrum van Linschoten

Langs de Korte Linschoten verlaat ik het dorp. Nog een klein stukje en na precies 21 toeristische kilometers ben ik in Woerden op mijn eindbestemming. Ik heb de provincialeweg zoveel mogelijk links laten liggen, al ben ik de weg wel 5x overgestoken.

Het is hartstikke leuk om in mijn directe omgeving te wandelen. De app is een goed idee, want ik heb dingen gezien waar ik voorheen klakkeloos voorbij liep. Montfoort en Linschoten zijn leuke plaatsjes die zeker een bezoekje waard zijn. Ik maakte vanuit huis een lijnwandeling naar Woerden maar het is heel goed mogelijk om een rondwandeling te maken tussen beide plaatsen. De Engherkaderoute is daarvoor een mooie route om te combineren met de hotspots uit de app.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Toeristische wandeling van Benschop naar Woerden
Datum wandeling
zondag 10 november 2019
Afstand
21 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 30% (Verhard: 70%)
Startpunt
Benschop
Eindpunt
Woerden
Horeca
Horeca in de kernen Montfoort en Linschoten
Media

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Gave Street Art route in Rotterdam
-Stadswandeling-

Leuk als je reageert







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Gezond in beweging met de Wandeltrainer