Groene Wissel Gameren

Wandelen in de Bommelerwaard

Home > Groene Wissel Gameren

Groene Wissel Gameren

Wandelen in de Bommelerwaard

Groene Wissel Gameren - Wandelen in de Bommelerwaard

Het is wederom heerlijk weer om te wandelen en ik kies voor de Groene Wissel Gameren. Een afwisselende rondwandeling van 15 kilometer door de Bommelerwaard, een mooie afstand voor een zonnige zondagmiddagwandeling.

7 april 2019 • Groene Wissel Gelderland

Provinciewandelgids Gelderland Rivierenland

De Groene Wissel Gameren komt uit de wandelgids Provinciewandelgids Gelderland Rivierenland. Het is de nieuwste wandelgids van WandelBart van der Schagt. De gids bevat 22 wandelroutes in de provincie Gelderland, verspreid over het gebied tussen Rijn, Waal en Maas.

Ik start de wandeling midden in Gameren. Binnen enkele minuten wandel ik het dorp uit en ga ik de dijk op. Ik deel de dijk alleen met andere wandelaars en een aantal fietsers. Heerlijk rustig, zonder hinderlijk auto- en motorverkeer. Aan de ene kant ligt Gameren, aan de andere kant de Waal en de Gamerense Waarden. Het water staat hoog, alle bomen staan met de voeten in het water.

Gameren ligt aan de Waal op een hoogte van ongeveer 2 meter. Tussen rivier en dorp liggen de Gamerense Waarden, met plassen. Ten zuiden vindt men het natuurgebied De Lieskampen en de Capreton. Verder wordt de omgeving, behorende tot het rivierkleigebied van de Bommelerwaard, gekenmerkt door grootschalige tuinbouwbedrijven. [ Bron: Wikipedia ]

Hoog water in de Gamerense waarden
Hoog water in de Gamerense waarden

Als ik het fietsdijkpad verlaat wandel ik langs -De Dijker-, een kunstwerk van een betonnen bulldozer. Ik lees dat het fietsdijkpad een relatief nieuwe dijk is, aangelegd aan het einde van de vorige eeuw om de huizen van Gameren te beschermen. In 1993 was de waterstand in de Bommelerwaard enorm hoog en in 1995 werd het hele gebied ontruimd uit angst voor een dijkdoorbraak. Twee jaar werden er nieuwe dijken aangelegd en oudere dijken verstevigd.

De Dijker, een monument ter nagedachtenis aan de dijkverzwaringen
De Dijker, een monument ter nagedachtenis aan de dijkverzwaringen

Struinen door de Breemwaard

Over de -gewone- dijk wandel ik naar het dorpje Nieuwaal. De route loopt vanaf daar door de Breemwaard, de uiterwaarden van de Waal. Als de Breemwaard onder water staat kun je als alternatief over de Waalbandijk verder wandelen. Ik heb geluk, het water in de Breemwaard staat hoger dan normaal maar je kunt er prima wandelen. In de verte zie ik diverse wandelaars en grazende paarden. Ik vind het een leuk stuk om te wandelen en ik loop er over een soort grasdijkje. Naast mij staan de bomen in het water en een hek steekt slechts een klein stukje boven het water uit. Het levert mij een paar leuke foto's op.

De Waalbandijk komt dichterbij, nog een klein stukje door de uiterwaarden. De vogels op mijn pad vliegen van schrik weg, ik heb vrij baan. Het wordt toch wat natter onder mijn voeten en ik loop te soppen in het gras. De plassen worder dieper en breder. Ik moet kiezen, of natte voeten halen of terug. Het lukt niet om droog bij de dijk te komen. Het is niet gevaarlijk diep, toch komt het water tot boven mijn enkels.

Daar heb ik dus geen zin in, ik ga terug!!
Daar heb ik dus geen zin in, ik ga terug!!

Ik heb absoluut geen zin in natte voeten en op mijn gemak wandel ik terug. Het is een mooi stuk om terug te wandelen en vanaf de andere kant ziet alles er toch een beetje anders uit.

Ik vervolg de route over de dijk, hoog en droog. Dan laat ik de Waal, de uiterwaarden en de dijk achter me en vervolg ik de route door de weilanden.

Water maakt plaats voor weiland
Water maakt plaats voor weiland

Struinen door de natuur in de Boterkampen en de Rietkampen

Het tweede deel van de wandeling is totaal anders. Water maakt plaats voor weiland. Het ene moment wandel ik door het weiland, even later gevolgd door diverse graspaden aan de rand van landbouwpercelen. Na een stukje over de gewone weg is natuurgebied de Boterkampen een welkome onderbreking. Ik wandel door de nieuwe natuur, een groot deel is omgevormd van weiland tot moerasbos. Het hoge gras is er nat en onverwachts zak ik dieper weg in het natte gras. Een kikker verstopt zich voor mij, of was het toch een pad ?!?! Mijn voeten hou ik niet droog . . .

Wandelen in de Bommeleraard nabij Gameren
Wandelen in de Bommeleraard nabij Gameren

Naast de Boterkampen ligt natuurgebied de Rietkampen met leuke vijvertjes en brede graspaden. Het laatste stuk van de route voert bijna 3 hele kilometers over een graspad langs de wetering (Capreton). Het verveelt me in ieder geval niet.

Graspad langs de wetering, 3 hele kilometers lang
Graspad langs de wetering, 3 hele kilometers lang

De Groene Wissel Gameren is een afwisselende wandeling voor meer dan de helft over onverharde paden. Geen hele bijzonder wandeling, gewoon een leuke wandeling waar je geen spijt van krijgt. Ik heb me prima vermaakt, lekker gewandeld en genoten van een lekker zonnetje.

Het voorjaarsweer liet zich van zijn beste kant zien en ik wandelde met-zonder-jas. Wat wil een mens nog meer ?!?!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 24 maart 2019
Afstand
17 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Bushalte Bejaardencentrum, Gameren, Ridderstraat 7, 5311 CK Gameren
Bereikbaarheid
Bij de start (bij bejaardencentrum) kun je prima gratis parkeren
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Gelderland, rivierenland
WandelBart wandelgids nr.9 met 22 leuke wandelroutes, van kort tot lang, door het Gelderse rivierenlandschap.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelgids - Wandelen op de Veluwezoom
-Trage Tochten-

Volgend bericht »

Wandel naar je Werk-dag 2019
-Van Leiden naar Den Haag-

2 Reacties

WandelBart   -  08-04-2019 @ 08:01:33  -

Leuk verslag, mooie foto's

Mirjam & John  -  08-04-2019 @ 09:17:39  -

Dank je wel WandelBart, de groene wissels zijn altijd leuk om te wandelen.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.