Home > 19-de Palmtocht

19-de Palmtocht

Leerdam - Linge - Appeldijk

19-de Palmtocht - Leerdam - Linge - Appeldijk

Het heeft de hele week al stevig geregend en de voorspellingen zijn niet erg optimistisch over vandaag. Toch besluit ik om een tochtje te gaan wandelen. De keuze valt op de 19-de Palmtocht, georganiseerd door WSV Jong Ambon. De start is vanuit Leerdam, redelijk dichtbij huis.

23 augustus 2014 • Georganiseerde tocht Zuid-Holland

's Morgens bij het opstaan is het in ieder geval droog en het zonnetje schijnt. Dat ziet er goed uit en met goede zin vertrek ik richting Leerdam. Ik twijfel nog hevig tussen 20 en 30 km. Bij de inschrijving vertelt de dame achter de tafel dat de 20 km. route errug saai is en dat zij die nooit zou gaan lopen. Ik neem haar advies ter harte en neem de beschrijving van de 30 km. tocht mee. En zo ga ik dan om precies 09:00 uur van start.

Het regent, het regent

De eerste paar kilometers vind ik het gelijk al warm, evengoed hou ik mijn jack wel aan. Ik ga richting Asperen en als ik bij toeval even achterom kijk, zie ik een hele donkere en dreigende lucht.

Dreigende en donkere wolken
Dreigende en donkere wolken

De regen laat niet lang op zich wachten en al bij de eerste spetters trek ik mijn regenburka aan. Het lijkt erop dat er veel regen gaat vallen maar eigenlijk stelden die paar spettertjes niet veel voor en even snel trek ik mijn regenburka weer uit. Het blijft wel dreigend en het rommelt in de verte. En eenmaal buiten Asperen mag ik mijn regenburka toch weer aan, om hem dan voorlopig niet meer uit te doen.

Het houdt op met zachtjes regenen !!

Van Asperen gaat de tocht verder naar Herwijnen. Maar voordat ik daar ben moet ik wel een heel saai en bijna recht stuk lopen. Hier vind ik weinig aan, vooral ook omdat het plenst. Met mijn regenburka aan blijf ik best goed droog, maar mijn schoenen en onderbenen houden het niet droog. Ik heb natte broekspijpen en natte kniekousen. Gelukkig loopt het water nog niet in mijn schoenen.

Onderweg voel ik pijn onder mijn voeten en ik vermoed dat er blaren aan zitten te komen. Omdat ik de laatste tijd veel last heb van de tape (middel is nog net niet erger dan de kwaal) heb ik vandaag mijn voeten eens NIET afgeplakt. Dat weet ik dan ook weer, ik moet afplakken, anders gaat het niet goed.

Verdiend !!
Verdiend !!

In Herwijnen is na ruim 10 kilometer de eerste rust in een plaatselijk bruin café. Ik inspecteer er even het toilet en neem dan een kopje thee met appelgebak. Ik vind dat ik dat wel heb verdiend na al die regen. Lekker !! Ik maak gelijk van de gelegenheid gebruik om mijn voeten alsnog te voorzien van een blarenpleister (op elke voet eentje). Maar wat is het lastig om natte kniekousen, die ook nog behoorlijk strak zitten (dat hoort zo) aan- en uit te trekken . . . Pffttt.

Waar is het water . . . ?!?!

Als ik weer verder wil gaan wandelen, blijkt het droog te zijn geworden tijdens de rust. Ik kan mijn regenburka opbergen maar evengoed hou ik hem wel bij de hand. Vanuit Herwijnen word ik de Waaldijk op gepijld en wandel ik 5 km over de Waaldijk naar Vuren. De zon komt er zowaar doorheen en het is nu lekker wandelweer. Ik vind het leuk wandelen langs de Waal. Veel scheepvaartverkeer en het nodige te zien onderweg zoals de beeldengroep "Waar is het water".

Vrachtschepen op de Waal
Vrachtschepen op de Waal

Vanuit Vuren gaat de route weer terug richting Leerdam. Maar ook nu weer een lang en saai stuk. De route gaat weer terug over de A15 en over de Betuwelijn. Dit keer komt er wel een goederentrein aan, en daarvan maak ik een foto. Ik moet er zelfs even hard voor hollen en dat vinden mijn voeten niet leuk. Ik heb dan geen blaren maar gevoelig is het wel.

De Betuwelijn
De Betuwelijn

Wandelen over de Appeldijk . . . Mooi !!

Maar het mooiste gedeelte van de tocht hebben ze bewaard tot het einde. We komen langs de Linge en wandelen over de Appeldijk richting Heukelum. Leuk weggetje is de Appeldijk, echt een wandel of fietspad. Gewoon gezellig met veel doorlijkjes, boomgaardjes, bosjes en natuurlijk de Linge. En vanuit Heukelum wandelen we terug naar Leerdam. Maar eerst moet ik nog over een stukje onverhard bospad. En na de overvloedige regen is het een grote blubberzooi. Ik heb al snel hele plakkaten bagger onder mijn schoenen.

Heerlijk wandelen op de Appeldijk
Heerlijk wandelen op de Appeldijk

Aan de overkant van de Linge zie ik inmiddels Leerdam alweer liggen. Nog even de brug over en dan zijn we er bijna . . . dacht ik ?!

Nog een paar kilometer . . .

Aan de andere kant va de Linge wandelen we verder en gaan we eerst nog een ommetje maken door buurtschap Oosterwijk. Aan de overkant van de Linge ligt Heukelum, waar ik net vandaan kom. Dat valt dan best een beetje tegen, stiekem vind ik het wel mooi geweest voor vandaag en dan moet ik nog 3 of 4 km.

Nat, vies en blubber
Nat, vies en blubber

Uiteindelijk is het geen probleem natuurlijk en ben ik rond 15:35 uur weer terug bij het begin. Ik laat mijn wandelboekje afstempelen (ik vergeet dat overigens ook heel vaak) en neem nog iets te drinken. Dan snel naar huis, waar ik lekker in bad ga. En de rest van de dag is het kaarsje uit, Ik ben uitermate stijf en mijn benen doen pijn. Wandelen vind ik leuk (zelfs de regen is niet zo erg) maar dit dus helemaal niet !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling19-de Palmtocht
Afstand30 km
Start- & eindpuntLeerdam
RoutekaartAfstandmeten.nl
OrganisatieWandelsport Vereniging Jong Ambon - Leerdam
FotoalbumJaaa . . . Foto's »»

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

De Leientocht
-Wandelen rondom Werkhoven-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Stapvitaal