WIJ WANDELEN

& Camperen

De Leientocht Wandelen rondom Werkhoven

Home > De Leientocht

De Leientocht

Wandelen rondom Werkhoven

De Leientocht - Wandelen rondom Werkhoven

Vandaag kunnen we niet thuisblijven, we moeten ons huis uit omdat er 2x mensen komen koekeloeren. Als de wekker gaat, regent het behoorlijk. Met frisse tegenzin gaan we toch op pad om in Werkhoven de Leientocht te gaan stappen. Wij kiezen voor 20 natte kilometers.

30 augustus 2014 • Georganiseerde tocht Utrecht

Dak van Werkhoven

De tocht van vandaag is voor het goede doel: Het dak van de RK kerk in Werkhoven moet gerenoveerd worden. De leien van het dak en de toren dienen vervangen te worden en ook moet er opnieuw gevoegd worden. De opbrengst is bestemd voor het Dak van Werkhoven We wandelen letterlijk en figuurlijk een rondje om (voor) de kerk, waarvandaan we ook starten.

We houden het niet droog . . .

We gaan onszelf netjes inschrijven en ondanks het goede doel is het inschrijfgeld niet extra hoog ofzo, gewoon 3 euro. Bij de start krijgen we een appel voor onderweg en worden we gelijk alvast gewaarschuwd voor een heeeeel erg nat klompenpad onderweg. We zullen het wel gaan beleven.

De RK kerk van Werkhoven
De RK kerk van Werkhoven

Dit keer ben ik wel 'verstandig' geweest en heb ik mijn voeten wel afgeplakt. Op elke voet alleen een Compeed blarenpleister (sorry voor de sluikreclame, maar die eigen-merk pleisters zijn echt minder goed) en nu eens geen (extra) tape want dat zorgt voor teveel irritatie aan mijn voeten. En geen blaren ... dus het werkt wel, maar ja ... dat wist ik natuurlijk al.

Als we van start gaan is het nog droog maar ook dreigend maar al voordat we Werkhoven uit gewandeld zijn, vallen de eerste spetters. Ik doe gelijk mijn regencape maar aan. Maar het zijn slechts een paar spetters en dus doe ik mijn regencape weer uit . . . en even later toch maar weer aan . . . en ook weer uit . . . en dat zal zich tijdens het wandelen vaak herhalen. Aan-uit-aan-uit.

Huize Hardenbroek

Het eerste gedeelte van de route is verhard en we wandelen over de weg of het fietspad. Na een klein stukje langs de Provinciale weg komen we op het landgoed van Huize Hardenbroek. Hier wandelen we via bospaden met hier en daar wat grind naar de Langbroeker Wetering en daar is dan gelijk het volgende landgoed waar we overheen wandelen: Huis Leeuwenburgh. Het parcours is dan wel half-verhard zoals dat heet, het is nog wel schoon. Al snel zijn we bij de eerste rust na 8.5 km. Hier kunnen we even droog zitten en we kopen een bakkie thee (ook voor het goede doel).

Huize Hardenbroek
Huize Hardenbroek

Over het Klompenpad

Het is inmiddels opgehouden met zachtjes regenen en John doet zijn hele regenpak nu aan. Ook zijn rugzak heeft een speciale regenhoes. Nu worden we al snel van de weg af gepijld en lopen we over een zgn. klompenpad. Een heel smal pad met soms aan beide kanten prikkeldraad. Ik blijf er zelfs nog met mijn regencape aan vast zitten. Ondanks dat het nat is, wel leuk om te lopen. Ik pluk onderweg wat bramen om gelijk op te eten.

De natuur is mooi, ook als het regent
De natuur is mooi, ook als het regent

Langs Kasteel Sterkenburg

Na dit klompenpad komen we langs het volgende kasteel: Kasteel Sterkenburg. Er zijn hier opvallend veel landgoederen en kastelen. Via de tuin van dit kasteel komen we bij een volgend (deel van het) klompenpad. Dit is wederom een uitermate smal pad, bovendien erg nat, glad en blubberig. En toch vind ik het leuk en geniet ik ervan. Het mag dan wel nat weer zijn, de temperatuur is gewoon lekker. Mijn schoenen zijn echt vies en ook de onderkant van mijn broekspijpen zitten onder de blubber en zijn kleddernat. De wasmachine is er straks weer goed voor !!

Alweer zo'n leuk paadje, wel een beetje smal . . . en nat ;-)
Alweer zo'n leuk paadje, wel een beetje smal . . . en nat ;-)

De tweede rust sla ik over, ik wandel liever gelijk verder. Het is toch nog maar 5km. daarvandaan. De route blijft grotendeels onverhard en langs smalle en natte paadjes. Ik heb wandelaars gezien die voor de gezelligheid 10 km. wandelen met een witte broek aan . . . Oeps !! We stappen over veel planken over kleine slootjes. Gelukkig zit er op veel planken kippengaas, dan zijn de planken minder glad. Maar evengoed blijft het uitkijken waar je stapt.

We zijn gewaarschuwd !!

Dan komen we dan bij het extra natte stuk, waar we bij de start al voor zijn gewaarschuwd. We kunnen kiezen voor een alternatieve en droge route over het asfalt, of gewoon de oorspronkelijke route. Ik ga de uitdaging aan en ga lekker door de blubber. Vanwege de nattigheid heeft de organisatie er boomstammetjes neergelegd waar je overheen kunt stappen. Tja, zo heel veel helpen die boomstammetje nou ook weer niet, ze zijn spekglad !! John heeft voor het veilige asfalt gekozen.

De Kromme Rijn
De Kromme Rijn

Wafels eten

Uiteindelijk komen we redelijk vlot weer terug bij de kerk in Werkhoven. John is natuurlijk weer eerder terug en hij zit geduldig op mij te wachten en heeft weer de praat. Als beloning neem ik een vers gebakken wafel, ook voor het goede doel.

John had mij al gewaarschuwd, maar ik wilde het zelf ook testen: de wafels van mijn eigen lieve moedertje zijn echt vele malen lekkerder !!

Alles op een Rijtje

Wandeling

De Leientocht

Afstand20 km
Start- & eindpuntRK Kerk - Werkhoven
RoutekaartAfstandmeten.nl
FotoalbumWaterige foto's »»

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

19-de Palmtocht
-Leerdam - Linge - Appeldijk-

Volgend bericht »

Wereldhaventocht
-Wandelen in Rotterdam-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.