Home > Wereldhaventocht

Wereldhaventocht

Wandelen in Rotterdam

Wereldhaventocht - Wandelen in Rotterdam

Vandaag scheiden onze wegen. John gaat voor de 40 km. van de Airborntocht, 's-werelds grootste eendaagse wandeltocht. Dit is een herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem in 1944. Ik ga voor 25 km. naar Rotterdam voor de Wereldhaventocht.

Ik mag vanaf 9:00 uur starten en ik vertrek bijtijds met de trein. Ik kies voor het OV omdat parkeren moeilijk is bij de start. Het valt me mee, ik ben er redelijk snel en om 8:45 uur ga ik op stap.

Delfshaven

Snel ben ik bij Delfshaven, een uitermate mooi stukje Rotterdam. Deze oude haven is nog net als vroeger, zo lijkt het. Mooi bewaard gebleven stukje cultureel erfgoed.

Nostalgie in Delfshaven, Rotterdam
Nostalgie in Delfshaven, Rotterdam

Coolhaven - Bierhaven - Rederijhaven - Wijnhaven - Oudehaven

De route loopt helemaal door Rotterdam, ik kom niet buiten de stad. Ik wandel veel langs het water van de ene haven naar de andere haven. Ondertussen pik ik de nodige highlights van de stad mee. Via de Delfshaven kom ik bij de Coolhaven. Daarvandaan via een omweg naar de Bierhaven en Rederijhaven. Over een pontonbrug (Kraneschipbrug) naar de Wijnhaven. De route loopt verder naar de Oudehaven waar ik langs de bekende kubuswoningen loop. Toch wel apart om in een huis te wonen, zonder rechte muren.

De bekende kubuswoningen in Rotterdam
De bekende kubuswoningen in Rotterdam

Boerengat & Buizengat

Vervolgens wandel ik langs het Boerengat en het Buizengat richting de eerste rust na ongeveer 10 kilometer. Ik heb inmiddels gezelschap van een aardige meneer gekregen en we kletsen gezellig. Dat wil zeggen . . hij praat en ik luister. Deze meneer gaat even zitten voor een bakkie koffie en ik stap alleen verder.

Koningshaven - Entrepothaven - Binnenhaven

De tocht gaat verder over de Maasboulevard richting de Willemsbrug. Dat klinkt mooier dan het is, het uitzicht over de Maas is wel mooi. Jammer dat het erg heiig is en de zon het laat afweten. Eenmaal over de Willemsbrug wordt ik getrakteerd op een rondje oever het Noordereiland. Ik wandel nog steeds langs de Maas richting de Koningshaven. Dan kom je vanzelf bij de Entrepothaven en de Binnenhaven. Het blijft leuk om overal bootjes te kijken.

Wereldhavendagen 2014 - Zie ginds komt de stoomboot ;-)
Wereldhavendagen 2014 - Zie ginds komt de stoomboot ;-)

Ik zie ze vandaag in alle soorten en maten: woonboten, de stoomboot, een onderzeeër, marineschepen, kano's, motorbootjes, politieboten, de Loveboat, P&O Ferries, vrachtschepen, zeilboten, luxe jachten, speedboten, baggerschepen, jetski's, noem maar op. Alles vaart door elkaar, hier zijn de Wereldhavendagen.

Wouw, op zo'n mega-cruiseschip kun je verdwalen
Wouw, op zo'n mega-cruiseschip kun je verdwalen

Maashaven - 2-de Katendrechtse haven - Rijnhaven

De volgende haven is de Maashaven, een enorm cruiseschip ligt aan de kant. Ik wist niet dat die schepen zoooo enorm groot zijn !! Tjonge jonge, je kunt er echt verdwalen. Via de 2-de Katendrechtse haven kom ik bij de Rijnhaven. Het is overal enorm druk en je struikelt over de mensen. Ik ga vanzelf langzamer lopen om alles te zien en te bekijken. Op de Erasmusbrug neem ik de nodige foto's.

Reddingsdemonstratie met militaire precisie
Reddingsdemonstratie met militaire precisie

Er is op de Maas een demonstratie aan de gang, waarbij vanuit een helikopter iemand naar beneden wordt gelaten om precies op het dek van een bootje te landen. Even verder is er een demonstratie waarbij 2 sleepbootjes een enorm cruiseschip van P&O Ferries 180 graden draaien in een smal gedeelte van de haven. Indrukwekkend om te zien, dat 2 kleine bootjes zo'n groot schip even omdraaien. Vakmanschap op en top !!

Veerhaven - Parkhaven- St. Jobshaven - Schiehaven

Overal is het druk, vooral in het centrum en langs de Maas. Langzaam wandel ik naar de Veerhaven. Ik kom voor de 2-de keer langs de Euromast, die hoort natuurlijk bij een wandeling door Rotterdam. Dan mag ik kiezen voor een extra rondje van 2 kilometer of de kortere route. Die paar kilometers meer doe ik er even bij. Via de Parkhaven wandel ik naar de St. Jobshaven en de Schiehaven.

Delfshaven - Achterhaven - Voorhaven - Buizenwaal & Middenkous

Ik kom weer in de buurt van de start en wandel nogmaals door Delfshaven. Ik passeer de Achterhaven en de Voorhaven en wandel langs havens met wonderlijke namen zoals Buizenwaal en Middenkous.

Wereldhavendagen Rotterdam - 2014
Wereldhavendagen Rotterdam - 2014

Het laatste stuk van de route is bijzonder. De route loopt over het Dakpark. Dit nieuwe stadspark is ongeveer 9 meter hoog gebouwd op een winkelboulevard. Het park is 1200 meter lang en 85 meter breed. Dan ben ik bij het eindpunt van de route en heb ik in totaal ruim 28 hele kilometers door de stad gewandeld. Ik heb me geen minuut verveeld.

John heeft zich prima vermaakt bij de Airbornetocht. Het maakt niet uit waar hij wandelt, hij kletst altijd met Jan en Alleman. Opvallend is dat het altijd vrouwen zijn en zelden mannen. John houdt wel van een praatje. Eenmaal thuis hebben we allebei een erg leuke dag gehad.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 6 september 2014
Afstand
28 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Clubhuis BoTu, Zeilmakersstraat 59, 3025 NV Rotterdam
Horeca
In Rotterdam is overal horeca
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

De Leientocht
-Wandelen rondom Werkhoven-

Volgend bericht »

Reuma Walk
-Wandelen voor Reuma Nederland-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.