Gave Street Art route in Rotterdam

Stadswandeling

Home > Gave Street Art route in Rotterdam

Gave Street Art route in Rotterdam

Stadswandeling

Gave Street Art route in Rotterdam - Stadswandeling

Street Art is booming en het is niet meer weg te denken in het straatbeeld. Rewriters010 brengt de Rotterdamse Street Art in kaart. Zes verschillende wandelroutes leiden je langs de mooiste Street Art van Rotterdam. Ik ga op stap voor een gave Street Art wandeling.

9 december 2019 • Stadswandeling Zuid-Holland

Vorig jaar wandelde ik in Amsterdam Noord en daar was ik verbaasd over de Street Art op de NDSM werf. Sindsdien zie ik overal toffe kunstwerken op (stads)muren maar een echte Street Art route wandelde ik nog niet.

Rewriters010

Rewriters010 brengt de levendige street art scene van Rotterdam letterlijk in kaart. Daarnaast verrijken zij zelf het straatbeeld ook door muurschilderingen in heel de stad mogelijk te maken. De stadswandelingen van Rewriters010 komen langs al deze werken en zijn te lopen samen met een gids, of op eigen houtje te ontdekken met behulp van de officiële app. [ Bron: Rewriters010 ]

Op de website van Rewriters010 vind ik zes wandelroutes langs de mooiste Street Art. Ik download de speciale app (€ 0.99) en laad de routes op mijn telefoon. De routes variëren in lengte van 3 tot 5 kilometer. Ik kies drie wandelroutes die ik samenvoeg tot een langere wandeling van 10 kilometer. Op Google Maps heb ik gezien dat deze routes eenvoudig aan elkaar te plakken zijn en waar de overstappunten zijn.

Om de routes te lopen heb je de app echt nodig, er is geen routebeschrijving op papier beschikbaar. Dit is ook logisch. Street Art is vergankelijk. Wat vandaag is kan morgen weg zijn. De app wordt dan ook voortdurend bijgewerkt.

Ik start mijn wandeling op Rotterdam CS. Ik zet mijn gps en de app aan en kies de route. In mijn scherm zie ik het routekaartje. Alle routehighlights staan genummerd op de kaart. Mijn gps volgt het lijntje op de kaart, zo simpel kan het zijn. Een beetje kunnen kaartlezen is trouwens wel handig.

Bekijk de routekaart of download het .gpx bestand van mijn Street Art route.

Als ik vlakbij een kunstwerk (of mural) kom geeft de app een seintje. De app toont een foto van het kunstwerk en d.m.v. tekst en audio krijg ik de nodige achtergrondinfo over de mural en de kunstenaar(s). Dat is gaaf !! Af en toe kom ik zelfs een kunstwerk tegen die (nog) niet in de app staat, zoals deze muurschildering van Sharon van Dams.

Sharon van Dams bedacht de mural op de hoek van de West-Kruiskade en de Anna Paulownastraat
Sharon van Dams bedacht de mural op de hoek van de West-Kruiskade en de Anna Paulownastraat

Street Art in het Central District van Rotterdam

De eerste route die ik kies loopt door het Central District. Dit is het gebied rondom het Centraal Station. Het is een hip en levendig gebied met veel creatieve ondernemers. Het is niet zo gek dat je juist in dit gebied veel Street Art tegenkomt.

Rotterdam make it Happen

Een aantal kunstwerken die ik passeer zijn gemaakt in opdracht van de Gemeente Rotterdam. De murals maken deel uit van de serie Make it Happen. De slogan -Rotterdam make it Happen- is in deze murals verwerkt.

Rotterdam make it happen – Collin van der Sluijs
Rotterdam make it happen – Collin van der Sluijs
The concept was inspired from the popular bike culture of the Netherlands - Calvin Sprague
The concept was inspired from the popular bike culture of the Netherlands - Calvin Sprague

Vanaf het begin vind ik het superleuk om te wandelen. Het is geen bijzonder mooie wandeling, de route loopt niet langs de toeristische highlights maar door diverse achterafstraatjes. Juist op dat soort plekken vind je toffe Street Art. De kunstwerken zijn heel divers. Vaak supermooi, soms is er geen bal aan. Van zwart wit tot bont gekleurd. Van abstract tot heel gedetailleerd en alles er tussenin.

Mi have een droom

Mi have een droom is een gedicht van Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands van 2009 tot 2013. Tussen de Street Art door kom ik op diverse plekken flarden tekst uit het gedicht tegen. Het gedicht is een vooruitblik op de Rotterdamse straattaal in het jaar 2059.

tsjoeri
maak geen
wees beleefd,
shit.genoeg,
doe je gekke
doe gewoon jij

Zo ook op de luchtsingel. De luchtsingel is een houten voetgangersbrug van 390 meter lang die Rotterdam Noord met het centrum verbindt. Het is een opvallende brug met aan de buitenkant teksten uit het gedicht Mi have een droom. De binnenkant van de luchtsingel is opvallend knalgeel geschilderd. Op de planken staan teksten van gewone mensen.

De luchtsingel inclusief de nodige graffiti
De luchtsingel inclusief de nodige graffiti
Ik ook van jou . . .
Ik ook van jou . . .

In het Central District is genoeg te zien en te beleven. Maar daar kom ik niet voor. Ik ben er voor de Street Art. Rondom het Kruisplein en de West-Kruiskade kan ik mijn hart ophalen.

Made by Venour Studios
Made by Venour Studios
Symmetric Square made by Astro
Symmetric Square made by Astro

Street Art in het Oude Westen

Op de West-Kruiskade ga ik verder met de tweede route. Ik begin de wandeling door het Oude Westen bij punt 5 in de app. Ooit was de wijk het kloppend hart van jazz-minnend Nederland. Nu is het een levendige multi-culti wijk. In 2017 is de West-Kruiskade omgedoopt tot het Rotterdam Street Art Museum. Het mooie van dit openluchtmuseum is dat het 24/7 open is en nog eens gratis ook !!

Helixotherapy

Helixotheray vind ik de gaafste muurschildering die ik tegenkom. De mural is in 2017 gemaakt door Wild Drawing, oftewel WD. Het lijkt wel 3D, alsof het kunstwerk omringd is door de ronde muren. Wild Drawing is een urban artist, geboren op Bali, Indonesië. Hij werkt vanaf 2000 op straat en met name in Azië, Europa en Amerika vind je zijn murals.

Helixotherapy uit 2017, made by Wild Drawing, alias WD
Helixotherapy uit 2017, made by Wild Drawing, alias WD

John Travolta

De volgende supergave mural is van jeugdidool John Travolta als gangster Vincent Vega in de cultfilm Pulp Fiction. Nu moet ik bekennen dat ik John Travolta beter ken van Saturday Night Fever en natuurlijk Grease. Het maakt deze mural, gemaakt door Insane 51 alias Stathis Tsavalias niet minder gaaf.

Portret  van John Travolta als gangster Vincent Vega in de cultfilm Pulp Fiction – Insane 51
Portret van John Travolta als gangster Vincent Vega in de cultfilm Pulp Fiction – Insane 51

I am Eelco

I am Eelco is een Nederlandse kunstenaar. Zijn favoriete dieren zijn de vos en de uil, die komen op bijna al zijn muurschilderingen voor. Zo ook in deze mural, het dierenleven in de nacht.

Het dierenleven in de nacht gemaakt door I am Eelco
Het dierenleven in de nacht gemaakt door I am Eelco

Street Art in het Rotterdamse centrum

Op het Eendrachtsplein passeer ik kabouter Buttplug en een grondtekening van de Rotterdamse Street Art artiest Franky Sticks. Vandaar wandel ik richting de Witte de Withstraat en stap ik over op de Street Art route door het centrum. Ik start bij punt 12 in de app. Nergens vind je meer Street Art per vierkante meter heb ik me laten vertellen. Ik laat me verrassen.

Telmo Miel

TelmoMiel is de naam van het duo Telmo Pieper en Miel Krutzmann. Don't say nothing is een muurschildering van dit creatieve stel. Deze schildering laat het leven van moderne kinderen zien die zich afsluiten van de buitenwereld. Vorig jaar tijdens mijn wandeling door Amsterdam Noord was ik al onder de indruk van dit duo. Hun portret van Eberhart van der Laan vind ik nog steeds Kunst met een grote K.

Don't say nothing - Mural van TelmoMiel
Don't say nothing - Mural van TelmoMiel

Lastplak op de Baan

De heren van Lastpak maakten een cartooneske muurschildering op de Baan. Lastplak bestaat uit ongeveer 9 Street Art kunstenaars: Ox-Alien, Edo Rath, Sake, Pinwin, Grrt, Boortorrie, Oles, June, 6of7 en KBTR. Het is een gevestigde naam in de Rotterdamse Street Art scène.

De skyline van Rotterdam door Lastplak
De skyline van Rotterdam door Lastplak

Ik vind het net een stripboek, telkens lees ik weer iets anders. Hoe langer ik kijk, des te meer dingen uit Rotterdam ik zie zoals de haven, de kubuswoningen, de markthal, de Erasmusbrug en de Euromast.

Het laatste onderzoek van Bier en Brood

Bier en Brood is de artiestennaam van kunstenaarsduo Koen Harmsma en Jelmer Noordeman. Het laatste onderzoek is een zwart-wit kunstwerk gemaakt op de muren van het voormalige gebouw van de Keuringsdienst van Waren. Het toont een futuristische blik op de KvW en haar laboratoria en experimenten. De muur is helemaal vol, alles bij elkaar zo'n 100 meter. Loop er dus gerust helemaal omheen.

Het laatste onderzoek van Bier en Brood
Het laatste onderzoek van Bier en Brood

Op een wandeling door Rotterdam mag een stukje van de haven natuurlijk niet ontbreken. In de Leuvehaven ligt een beschilderd schip. Vandaar ga ik verder en passeer ik Street Art van Ces53 en Daan Botlek. Stuk voor stuk de moeite waard.

Painting in de global tradition, slight return van Ces53
Painting in de global tradition, slight return van Ces53
Daan Botlek - De mens is de maat van alle dingen
Daan Botlek - De mens is de maat van alle dingen

De mozaïekmuur – Garden in the City

De mozaïekmuur is een bijzondere muur. Het is geen schildering maar een muur van mozaïek.

Street Art maar dan anders

De mozaïekmuur - Garden in the City
De mozaïekmuur - Garden in the City

De muur is bijna dertig meter lang en bevindt zich aan de buitenkant van de Schotse Internationale Kerk. Het thema van de mozaïekmuur is Garden in the City. Ik vind het supermooi.

Detail van de mozaïekmuur
Detail van de mozaïekmuur

Ik vervolg de route en kom langs Street Art werken van KBTR en Ox-Alien die niet in de route zijn genoemd. Dat is extra leuk, ik denk zelfs dat ik een bepaalde stijl herken. De KBTR (KaBouTeR) is in ieder geval heel herkenbaar.

Detail van El Trotamunos van kunstenaar Jorge Kata Numez, gemaakt in 2007
Detail van El Trotamunos van kunstenaar Jorge Kata Numez, gemaakt in 2007

Het laatste deel van de Street Art wandeling loopt wederom door het Oude Westen. Nog een paar mooie en minder mooie kunstwerken en dan ben ik terug bij het station.

Meer Street Art

Calvin Sprague - Waar staan wij Nederlanders onder andere om bekend in het buitenland? Juist: om onze fietscultuur!BEATS MURAL in het tunneltje van de Delftse Hof uit 2014. Kunstwerk van Saïd Kinos.De andere kant van het tunneltje van de Delftsehof. Hiphiphuis / Opperclaes - Rotterdam Netherlands 2014.In 2009 maakte de Braziliaanse Onio in samenwerking met Lastplak’s OX-Alien deze mural in het kader van het R.U.A. festival. Het werk is te vinden in de Schiestraat in Rotterdam.Muurschildering van de Rotterdamse kunstenaar OZON. De mural is uitgevoerd in twaalf tinten grijs van zwart naar wit.Made by High On Type - Hofbogen RotterdamProject Mi have een droom - De luchtsingel verbindt Rotterdam Noord met het centrum. De houten brug heeft een lengte van 390 meter en is beschilderd met het gedicht 'Mi have een droom' van Ramsey Nasr. De binnenkant van de luchtsingel is knalgeel geschilderd.Rotterdam Central DistrictEr is meer te zien dan alleen maar Street Art . . . Reconstructie van de Delftsche Poort, in 1995 gerealiseerd door Cor Kraat.De skyline van het Rotterdam Central DistrictTeksten in de stadMuurschildering op de hoek van de West-Kruiskade en de Diergaardesingel van de Braziliaanse kunstenaar Onesto.Kunstwerk van Peeta uit 2018. De in Venetië woonachtige Italiaan Manuel Di Rita, is al sinds 1993 graffiti kunstenaar.De koolmees van West. Ready2Rumbl haalt zijn inspiratie uit bekende food- en fastfood karakters.Een Vosje. Super gaaf deze mural van I am Eelco alias Eelco van den Berg. Favoriete onderwerpen van hem zijn de vos en de uil.Montiemuur - Artistintheworld. Mural by André Smits ism Murals Inc. Bijna alle bekende Rotterdamse kunstenaars verzameld op één muur. Dat was het doel dat kunstenaar André Smits voor ogen had met zijn Montie muur, vernoemd naar zijn vaste kapperszaak.Love Birds by Tymon and Robert Rost. Tymon heeft zijn geliefde met deze schildering ten huwelijk gevraagd. Ze zei JA . . .Ox-Alien en Mark Goss maakten dit werk in opdracht van de eigenaar van Café de Witte Aap.Detail van een mural aan de Baan, gemaakt door de heren van Lastplak.Het laatste onderzoek op De Baan - Bier en BroodDit keer geen muurschildering maar de volledige zijkant van een boot. Made by SMOK.De Leuvehaven, je zou bijna vergeten dat ik in havenstad Rotterdam ben.Street art kunstwerk van Daan Botlek, je kunt er een paar treden omhoog klimmen.Rotterdam make it happenContainer van kunstenaar Arthur Vriens.Mural van Ramon MartinsLost in Space!Mephisto Mural Rotterdam - Joren Joshua en Ilse Weisfelt - Twee dansende figuren op een pad van pianotoetsenMijn Street Art route in Rotterdam - 10 km.
Gratis Kunst op straat - Street Art in Rotterdam

Wou, ik vind het een geweldige wandeling. Ik heb supergave Street Art gezien. Dat smaakt naar meer. Ik ben dan ook reuze benieuwd naar de andere wandelingen van Rewriters010 en ben vast van plan om snel nog een keer naar Rotterdam te gaan. Hoewel, er staan ook nog andere steden op mijn lijstje. Keuzestress !!

Ondertussen duurde het schrijven van dit blog vele malen langer dan de hele wandeling. Het selecteren van de foto’s kost veel tijd, vooral omdat ik zoveel mogelijk wil weten over de Street Art kunstenaars en hun werk. Ik hoop dan ook dat jullie massaal reageren en het blog delen en liken op social media.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Stadswandeling Rotterdam langs gave Street Art
Datum wandeling
zondag 24 november 2019
Afstand
10 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 0% (Verhard: 100%)
Start- & eindpunt
Rotterdam CS
Horeca
In Rotterdam is overal horeca, voor elk wat wils
Media
Honden
Toegestaan

Meer wandelplezier

4 Reacties

Marthy   -  10-12-2019 @ 13:36:33  -

Wij hebben juist de wandeling van jullie in Amsterdam Noord gelopen en wordt ondertussen ook enthousiast over street art. Ik heb net de app gedownload maar nog even een vraagje over de gps. Kan ik even welke op mijn telefoon aanzetten, bijvoorbeeld maps.me?

Mirjam   -  10-12-2019 @ 14:03:33  -

Beste Marthy, dank je wel voor je reactie.
Ik heb alleen de gps (locatievoorzieningen) van mijn telefoon aangezet. Als de gps op je telefoon uit staat vraagt de app om je gps aan te zetten via de instellingen van je toestel. Voor zover ik weer is maps.me niet geschikt voor de Rewriters app.
Veel wandelplezier !!

Christian Scholze  -  09-03-2024 @ 16:47:41  -

I have just walked this route and it has been fantastic. Thank you so much for your effort!

Mirjam  -  10-03-2024 @ 08:52:52  -

Hi Christian, thank you! How good to read that you enjoyed this Street Art Walk 😀  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.