Stadswandeling Rotterdam

Met rondvaart door de haven

Home > Stadswandeling Rotterdam

Stadswandeling Rotterdam

Met rondvaart door de haven

Stadswandeling Rotterdam - Met rondvaart door de haven

Zeg je Rotterdam dan denk je aan havens, boten en bruggen. De Rotterdamse haven is de grootste zeehaven van Europa, daar valt genoeg te zien en te beleven. Wij combineren een stadswandeling langs de highlights van Rotterdam met een rondvaart door de haven.

2 augustus 2018 • Stadswandeling Groene Wissel Zuid-Holland

Stadswandeling in Rotterdam met havens, bruggen en boten

Wij zijn toerist in eigen land en verkennen Rotterdam te voet en vanaf het water. Voor onze wandeling in Rotterdam kiezen wij een groene stadswissel uit de Provinciewandelgids Zuid-Holland (€). De 10 kilometer lange wandeling leidt ons door bruisend en hip Rotterdam langs diverse hotspots van de stad. Halverwege de route komen we langs Rederij Spido, het startpunt voor een toeristische rondvaart door de haven.

De wandeling begint op Rotterdam CS. Omdat er deze week tussen Gouda en Rotterdan CS geen treinen rijden, komen wij met de auto. Wij parkeren de auto op P+R Kralingse Zoom. Parkeren is er gratis, mits je met het OV verder reist. We nemen de metro naar Station Rotterdam Blaak. Daar starten wij de wandeling bij punt 5 van de routebeschrijving.

Hoorn des overvloeds in de Markthal

Als we het station uit lopen staan we voor de Markthal, de hotspot voor culinair Rotterdam. De Markthal is één grote Hoorn des Overvloeds. Er is ontzettend veel te (vr)eten en te drinken met hapjes uit alle werelddelen. De keuze is reuze, voor elk wat wils.

Tof om de sfeer te proeven in de Markthal. Wij vinden echter het plafond het meest bijzondere.

De binnengevel van de Markthal is bekleed met een 11.000 m2 (twee voetbalvelden) groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam, getiteld Hoorn des Overvloeds. Deze titel verwijst naar de Cornucopia, een hoorn uit de Griekse mythologie die overvloed en verzadiging symboliseert. Het kunstwerk toont grote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten.[ Bron: Wikipedia ]

Hoorn des overvloeds in de Markthal in Rotterdam
Hoorn des overvloeds in de Markthal in Rotterdam

We laten de Markthal achter ons en gaan aan de wandel. Door de koopgoot (vreselijk) lopen we naar de Lijnbaan, ooit een icoon van de wederopbouw. Daar is niets van over, wij vinden de Lijnbaan uitermate troosteloos.

De Lijnbaan is een verkeersvrije winkelstraat en is genoemd naar de touwslagerij die hier was gelegen tussen 1667 en 1845. De Lijnbaan was in 1953 de eerste winkelpromenade in Nederland, en de eerste autovrije winkelpromenade van de wereld.[ Bron: Wikipedia ]

We wandelen langs het vernieuwde Centraal station, passeren diverse kunstobjecten op de Westersingel, gevolgd door het Museumpark. Cultuurbarbaren als we zijn, slaan we de musea over en wandelen we verder naar het Park. Het park ligt aan de oever van de Maas en is één van de oudste parken in de stad.

Wandelen langs de Nieuwe Maas

Vanaf de Westerkade kijken we uit over de Nieuwe Maas. We genieten van de bedrijvigheid op het water. Waterbussen en -taxi's varen af en aan. Een stukje verder ligt de Erasmusbrug, waar we later vandaag overheen wandelen en onderdoor varen.

Skyline van Rotterdam aan de Nieuwe Maas
Skyline van Rotterdam aan de Nieuwe Maas

Nostalgie in de Veerhaven

We slenteren door de oude Veerhaven in het Scheepvaartkwartier. Deze haven doet sinds 1990 dienst als ligplaats voor pleziervaartuigen en is de thuishaven van historische zeilschepen. Een stukje nostalgie in het moderne Rotterdam.

Nostalgie in de Veerhaven
Nostalgie in de Veerhaven

Rondvaart door de haven

Bij de Erasmusbrug begint de rondvaart door de haven. Aan boord van de rondvaartboot zoeken we een mooi plekje zodat we alles goed zien. De rondvaart duurt 75 minuten, veel te kort naar ons zin.

De Erasmusbrug vanaf de rondvaartboot
De Erasmusbrug vanaf de rondvaartboot

Tijdens de rondvaart krijgen we in vier talen tekst en uitleg over de bijzonderheden in het havengebied. Schepen varen af en aan, het zijn de kleinere zeeschepen die we zien. De allergrootste schepen komen niet in dit gedeelte van de haven, die blijven op de Maasvlakte.

Bedrijvigheid in de Rotterdamse haven

Een containerschip wordt gelost
Een containerschip wordt gelost

In de Eemhaven varen we langs grote containerterminals. Wat passen er veel containers op een schip. John hoopt een paar Terberg-haventrekkers in actie te zien, helaas . . .

De Rotterdamse Haven

Rondvaart door de havens

Als laatste varen we langs de SS Rotterdam, het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Het is het grootste passagiersschip dat ooit is gemaakt in Rotterdam. Het legendarische passagiersstoomschip ligt sinds 2008 permanent aan het Derde Katendrechtse Hoofd in de Maashaven.

De Rotterdam ligt permanent in de Maashaven
De Rotterdam ligt permanent in de Maashaven

De Kop van Zuid

Al wandelend over de Erasmusbrug genieten we na van de leuke rondvaart. We lopen over de brug naar de Kop van Zuid, dit is een jonge stadswijk. Vroeger was deze wijk havengebied met o.a. de Binnenhaven en de Entrepothaven. Een aantal historische gebouwen, zoals Hotel New York en het Poortgebouw zijn blijven staan. Daar omheen is bijna alles nieuwbouw. Wolkenkrabbers sieren de Rotterdamse skyline.

Aan de entrepothaven genieten we op een zonnig terras van een lekker hapje. Het wandelen is bijzaak, we zijn gezellig een dagje uit en nemen het ervan. Vroeger was de entrepothaven een overslaghaven, nu is het een jachthaven. Er liggen een aantal super-de-luxe jachten, eentje zelfs met helicopter op het dek.

 Tussen de Willemsbrug en één van peilers van de oude spoorbrug hangt het 'Maasbeeld', in de volksmond 'waslijn' genoemd.
Tussen de Willemsbrug en één van peilers van de oude spoorbrug hangt het 'Maasbeeld', in de volksmond 'waslijn' genoemd.

Het laatste stuk van de wandeling stuurt ons over het talud van de voormalige spoorlijn Rotterdam-Breda. Slechts de oude spoorbrug, De Hef, herinnert nog aan het spoor dat tot 1993 werd gebruikt. Het talud is onderdeel van een nieuw stadspark waaronder de Willemsspoortunnel ligt. Vanaf het talud hebben we mooi uitzicht op de markante rode Willemsbrug. Over de brug steken we voor de tweede keer de Nieuwe Maas over.

Ook leuk in Rotterdam: Stadswandeling Rotterdam langs gave Street Art

De kubuswoningen in het Blaakse Bos

Op een stadwandeling door Rotterdam mogen de gele kubuswoningen niet ontbreken. We lopen door het Blaakse Bos en verwonderen ons over deze bijzondere huizen. Apart om in een huis te wonen zonder rechte muren.

De kubuswoningen zijn gebouwd in de vorm van een gekantelde kubus op een paal, en worden ook wel paalwoning of boomwoning genoemd. Elke kubus stelt een boom voor. De 38 woningen, de Blaaktoren, 2 superkubussen en een aantal winkeltjes vormen samen het Blaakse Bos. Het idee was destijds dat het complex een dorp in de grote stad zou zijn.

De al maar groeiende steden in de wereld zullen dorpsgewijs bewoond worden.[ Piet Blom - architect ]

De Rotterdamse kubuswoningen. Apart om in een huis te wonen zonder rechte muren
De Rotterdamse kubuswoningen. Apart om in een huis te wonen zonder rechte muren

Wandelen en Varen, een prima combinatie

Na 10 kilometer wandelen en 20 kilometer varen zijn we terug bij station Blaak en de Markthal.

De Groene Wissel Rotterdam is een leuke stadswandeling waarbij de hotspots van de stad elkaar in rap tempo opvolgen. Liefhebbers van moderne architectuur kunnen hun hart ophalen. De Koopgoot en de Lijnbaan vinden wij het minst leuke stuk van de wandeling, simpelweg teleurstellend. Deze troosteloze kilometers kun je wat ons betreft beter overslaan. De rest van de route maakt alles goed, gewoon een prima stadswandeling. De routebeschrijving is 100% correct, precies zoals we gewend zijn van Groene Wissel Wandelingen.

Samen gingen we op stap voor een gezellig dagje uit en dat is goed gelukt. John wilde graag een rondvaart door de havens maken en ik wilde graag wandelen. Het blijkt een prima combinatie te zijn.

Waar je ook bent, de Nieuwe Maas is nooit ver weg.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
dinsdag 31 juli 2018
Afstand
10 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
  Rotterdam Station Blaak
Parkeren
Wij parkeren onze auto buiten het centrum op een P+R parkeerplaats. Ideaal en gratis als je verder reist met het OV.
Bereikbaarheid
Rotterdam CS is met het OV prima te bereiken.
Horeca
In een hippe stad als Rotterdam is ruime keuze aan horeca. Voor elk wat wils.
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Zuid Holland
De wandelgids is geschreven door (Wandel) Bart van der Schagt. In de gids staan 20 afwisselende wandelroutes door de stad, fraaie landschappen en natuur.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Tabakkertocht Amerongen
-Wandelen op de Utrechtse heuvelrug-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.